Een betere relatie met je ouders

 

Een goede relatie met je vader of moeder kan erg belangrijk zijn. Wanneer je thuis bent, wil je het toch gezellig en fijn hebben. Daarnaast zijn je ouders vaak een belangrijk onderdeel in je leven. Het is fijn om je ouders te hebben om op terug te vallen in tijden dat het wat minder goed gaat. Toch verloopt de relatie met ouders niet altijd even soepel. De mensen waar je van houdt en die je vertrouwt staan vaak het dichtste bij je en kunnen je daardoor ook het meeste raken. Dit geldt andersom natuurlijk ook. In deze blog zal ik wat tips geven hoe je de relatie met je ouders kan verbeteren.

relatie
Bron

Let op wat je zegt
Wanneer je een discussie met je ouders hebt, kan je dingen zeggen die je misschien niet meent of die verkeerd kunnen overkomen. Denk goed na voordat je iets zegt. Waarschijnlijk weet je hoe pijnlijk iets over kan komen als je vader of moeder iets vervelends tegen je zegt. Andersom is dit ook het geval. Sta er even bij stil hoe jij je zou voelen als iemand zo tegen jou zou praten. Wanneer je ergens mee zit en dit met je ouders wilt bespreken, kan het ook helpen om van te voren even op te schrijven hoe jij je voelt en wat je wilt zeggen. Zo hoef je als je een discussie hebt niet te veel na te denken over wat je ook alweer wilde zeggen. Wanneer je een discussie hebt en je nog niet zo goed weet hoe je iets moet zeggen, kan het verkeerd overkomen.

Acceptatie
Probeer je ouders te accepteren. Ook als ze misschien niet zo zijn zoals je zou willen. Sommige ouders zijn beter in staat hun kinderen te helpen dan andere ouders. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn, maar de kans is groot dat je dit niet kunt veranderen. Je kunt proberen om te praten met je ouders en je wensen uit te spreken, maar probeer het te accepteren als je ouders niet veranderen. Dit is ook een soort van rouwproces waar je doorheen moet, omdat je afscheid neemt van het ideaalbeeld dat jij in je hoofd hebt. Geef jezelf ook de tijd om het te accepteren.

Andere steunpunten
Het is fijn als je ouders er zijn om je te steunen, maar er zijn ook andere mensen die jou steun kunnen geven. Sommige ouders hebben om wat voor reden dan ook de mogelijkheid niet om steun te geven op elk moment dat jij dat nodig hebt. Daarom is het belangrijk om ook een ander vangnet te hebben. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familie, docenten of professionele hulp.

Respecteer de mening van je ouders
Het is nou eenmaal zo dat jij het niet altijd eens zal zijn met je ouders en dat je ouders het niet altijd eens zullen zijn met jou. In plaats van er meteen tegenin gaan of boos worden, kan je ook even een moment nemen om na te denken over wat je ouders zeggen. Probeer dit dan rustig met elkaar te bespreken en bekijk beide kanten. Misschien kunnen jullie samen tot een oplossing komen.

Grenzen aangeven
Ook bij je ouders mag je best je grenzen aangeven. Zoals ouders hun grenzen mogen aangeven, mogen kinderen dat ook. Ook kinderen hebben hun rust af en toe nodig en willen soms even afstand en alleen zijn. Pak daarom een rustig momentje, bijvoorbeeld in je eigen slaapkamer en vraag je ouders dit te respecteren. Wij hebben thuis bijvoorbeeld de afspraak dat als de deur dicht is, we eerst kloppen en wachten tot er 'binnen' geroepen wordt.

Bied je excuses aan
Voor veel mensen is het lastig om toe te geven dat ze fout zitten. Vooral na een discussie die uit de hand gelopen is, kan het moeilijk zijn om aan te geven dat jij misschien fout zat. Probeer eens je excuses aan te bieden wanneer je iets verkeerds hebt gedaan of gezegd. Het zal misschien niet zo makkelijk zijn, maar je zal je wel beter voelen als je ouders de verontschuldiging aannemen en misschien zelfs toegeven dat zij ook fout zaten. Het kan enorm opluchten en problemen de wereld uit helpen.

verontschuldigen

Praat vanuit de ik-vorm
Wanneer je een discussie hebt met je ouders, kun je misschien al snel verwijten gaan maken die pijnlijk en soms ook onterecht zijn. Probeer tijdens een gesprek vanuit de ik-vorm te praten. Dit kan ervoor zorgen dat de discussie niet uit de hand loopt en dat jullie beter naar elkaar kunnen luisteren. In plaats van verwijten te maken zoals: "jij deed dit of jij zei dat", kan je bijvoorbeed het volgende zeggen: "Ik had toen het gevoel dat ik niet serieus werd genomen."  Je ouders zullen minder snel geïrriteerd raken als jij aangeeft dat je iets voelde of dacht. 

Praat en wees eerlijk
Praten en eerlijkheid zijn belangrijke dingen in een relatie. Wanneer je op een rustige manier kan leren praten en ook kan luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, kan dit de band versterken. Het zal niet altijd even makkelijk gaan, maar hoe vaker je het doet, hoe meer je eraan zult wennen en hoe makkelijker het zal gaan. Het levert je meer op dan dat je niet communiceert en eerlijk bent.

Waardeer je ouders
Wanneer je boos bent of ruzie hebt met je ouders, kan het voorkomen dat je je niet zo goed kan herinneren wat zij allemaal voor je doen. Je kan op zo'n moment dan even vergeten dat je ouders voor je klaar staan. Het kan gaan om kleine gebaren die laten zien dat ze om je geven. Bijvoorbeeld die arm om je heen als je verdrietig bent of dat je vader je naar een afspraak bracht toen het regende. Op de momenten dat je boos bent op je ouders, is het goed om hier even bij stil te staan.

Schuld geven
Zelfs mensen die de meest tragische of traumatische jeugd hebben gehad kunnen een goed leven leiden. Je ouders spelen een grote rol in je leven, maar je speelt zelf de grootste rol. Jij bent degene die de ommezwaai kan maken. Je kan je ouders de schuld blijven geven van hoe dingen in je leven lopen, maar dan zal je altijd achter de feiten aan blijven lopen. Je zal zelf geen rust vinden en alleen maar hier mee bezig blijven. Je beperkt jezelf. Natuurlijk spelen je ouders een grote factor in je leven en zullen zij fouten maken, maar het is aan jou om wat van je leven te maken. Probeer negatieve ervaringen om te zetten in positieve ervaringen. Het is ook helemaal niet erg als je hier professionele hulp bij nodig hebt.

Bekijk ook de positieve kanten
Natuurlijk kunnen je ouders heel vervelend zijn, zich misschien te veel met je bemoeien of je schaamt je wel eens, maar je ouders hebben net als alle andere mensen ook positieve kanten. Misschien ben je het wel zat dat je moeder zich zo veel met je bemoeit, maar probeer ook eens te kijken wat hier positief aan is. Je moeder houdt van je en wil graag weten hoe het gaat. Soms kun je niks veranderen aan het gedrag van een ander. Kijk eens hoe je hier anders mee om kunt gaan zodat jij er minder last van hebt. 

Moeder en dochter
Bron

Uit huis gaan
Het kan zijn dat je vaak conflicten hebt met je ouders en het daardoor niet naar je zin hebt thuis. Soms kan het dan beter zijn om uit huis te gaan. Dit zorgt dan voor meer rust bij jezelf, maar ook bij je ouders. Wanneer je minder met elkaar geconfronteerd wordt, kan dit de band versterken. Afstand nemen is in sommige gevallen de juiste keuze. Vaak zie je dat daardoor de band weer aangetrokken wordt.

Geef complimentjes
Bijna iedereen vindt het fijn om een complimentje te krijgen. Complimentjes zijn vaak persoonlijk, dit kan dus de band versterken. Mensen voelen zich bewust of onbewust vaak ook beter na een complimentje. Zeg eens tegen je ouders dat ze er goed uitzien of dat ze lekker gekookt hebben. Je ouders zullen het waarderen. Daarnaast weten zij misschien ook wel dat je van hen houdt, maar soms is het fijn om dit ook te horen.

Bedank
Dankbaarheid is een krachtig iets, wat we vaak vergeten. Vaak voelen ouders zich niet gewaardeerd. Zeg eens dankjewel als je ouders iets voor je gedaan hebben en laat zien dat je waardering voor ze hebt. Het kan de band veel sterker maken. Mijn moeder begint altijd een beetje te stralen als ik haar bedank voor iets omdat ze dan weet dat ik waardeer wat ze allemaal voor me doet. Ik zie aan haar gezicht dat dit veel met haar doet.

Vergelijken
Laten we gelijk met de deur in huis vallen; ieder huisje heeft zijn kruisje. In jouw ogen lijkt het bij andere gezinnen misschien leuker dan bij jou thuis, maar realiseer je dat het bij niemand perfect is. Elk gezin heeft zijn eigen problemen en niet iedereen hangt de vuile was buiten. Vergelijk je eigen situatie dus niet met die van anderen.

Is het echt nodig?
Discussies leiden vaak onnodig tot ruzies. Soms is het verstandiger om even een stapje terug te doen tijdens een discussie om te bekijken of het het echt waard is. Is deze discussie wel nodig? Wacht even tot je wat kalmer bent en praat het dan rustig uit met iemand. Wanneer je de discussie meteen doorzet terwijl je eigenlijk nog niet kalm bent, kan het te heftig worden en schade toebrengen aan de relatie. Geef wanneer de discussie te heftig wordt aan dat je graag even een stapje terug doet om erover na te denken en dat je er later op terug komt.

Hoe is jouw relatie met je ouders?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vliegfruitje - Vrijdag 5 september 2014 18:02
Super goede blog. Ik vind dat ouders veel meer gewaardeerd mogen worden. Vooral het eerste punt is heel belangrijk!
Asyr Sei'Lar - Vrijdag 5 september 2014 21:39
Ze zeggen wel eens dat je pas werkelijk beseft wat je je ouders hebt aangedaan op het moment dat je zelf kinderen krijgt., En dat zit heel dicht tegen de waarheid aan.

Een goede blog. Eentje die tot nadenken stemt en dat is de kracht ervan. Die punten over excuses maken. Zo nu en dan een compimentje geven (het hoeft niet veel te zijn tenslotte .. een simpele spontane opmerking als "Ik vind je lief" brengt heel veel teweeg) en dat bedanken .. ("Dank je pappa" met stralende ogen doet de meeste vaders emotioneel volschieten.) zijn ijzersterk.

Je ouders zijn net zo imperfect als jezelf bent. Als je tot dat besef kan komen dan helpt dat echt in de relatie met ouders.

Goede blog.

---
"Honour Thy Father and Thy Mother"
--=Holy Bible, Exodus 20:12=-
---
M.. - Vrijdag 5 september 2014 21:54
De relatie met mijn vader is nooit goed geweest. Eigenlijk was het altijd ruzie of een stille strijd die uiteindelijk ruzie tot gevolg had. Nu ik uit huis ben gaat het veel beter. Als ik nu thuis ben, kunnen we normaal met elkaar omgaan zonder te veel spanning. Voor ons heeft het dus goed gewerkt!
Verder een hele goede en nuttige blog!
xxJustMexx - Zaterdag 6 september 2014 12:06
Ik kan niet wachten totdat ik uit huis kan gaan (ben nog 15), sinds de scheiding tussen mijn ouders is er vrijwel elke dag wel ruzie..
Me - Zaterdag 6 september 2014 12:22
Bedankt voor deze blog. De relatie tussen mij en mijn ouders is zacht gezegd niet zo goed, maar wat ik las kan mij helpen dingen eens anders te doen/aan te pakken en anders te zien.
Lassie - Zondag 7 september 2014 17:13
Heel heel heel erg slecht. Ik zou zoooo ontzettend graag zelfstandig willen gaan wonen. De ruzies die we hier thuis hebben zijn gewoon niet meer vol te houden. Het maakt ons hele gezin kapot. Mara mijn ouders willen mij dus niet laten gaan en financieel kan ik het ook niet bekostigen.
Ik sta echt met mijn rug tegen de muur, kan geen kant op....
phajcidd washinn - Zondag 12 januari 2020 22:00
ik ben vaak brutaal
Stampertje - Maandag 27 januari 2020 22:09
Ik ben 15 en ik heb altijd al thuis problemen gehad, ik moest al sinds groep 3 naar allerlei mensen voor heel veel verschillende dingen en het is nooit verbeterd.

Ik probeer het gewoon beter te laten gaan, maar het wil gewoon niet lukken.
Ik hoop dat ik door dit anders zal handelen in ruzies en met wat ik ga zeggen.

Je blog is wel goed!!