Een app om van je eetstoornis af te komen

 

Een jonge vrouw kwam bij mij op bezoek. Ze wilde al zo lang van haar slechte gewoonte af en nu was het 2 januari 2022 (een jaar geleden dus). Een uitgelezen datum om met dit goede voornemen te beginnen. Ze vertelde dat ze al 10 jaar verslaafd was en op een ernstige manier aan anorexia leed. Ze noemde het geen ziekte, maar een heftige vorm van verslaving. Ze wilde samen met mij proberen om vrij te worden van anorexia. "Een nieuw jaar, een nieuw en vooral gezonder leven wil ik", sprak ze.

Een prachtig voornemen.

Ze vroeg mij of er een gratis app bestond die haar zou kunnen helpen om van de eetverslaving anorexia af te kunnen komen. Ze zei: "Een voorbeeld: Sommige apps helpen je met pushberichten af van het roken en geven 'advies op maat'. En motiverende boodschappen zoals: 'Sigaretten zijn niet de moeite waard om uw gezondheid in gevaar te brengen.' En als je toch dreigt te gaan roken zijn er spelletjes ter afleiding. En natuurlijk kun je je vrienden uitnodigen om ook te stoppen met tabak."

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier.


bron foto

Ik keek haar aan en vroeg: "Zou je dat willen? Met een app stoppen met een eetverslaving? Ik weet trouwens niet of er apps op dit gebied bestaan." "Er zijn heel veel dieet-apps," antwoordde ze. "Je kunt calorieën tellen, ze bieden recepten of zelfs een maaltijdenplan aan. Elke hap wordt geregistreerd en ze kijken ook hoeveel je weegt en of je al bent afgevallen."

Ik schudde mijn hoofd.

Ze ging door en zei: "Je kunt ook contact leggen met anderen en elkaar schouderklopjes geven als er een doel is bereikt." Opnieuw schudde ik mijn hoofd: "Ik weet niet of die apps zo handig zijn... Bovendien betaal je uiteindelijk met je persoonsgegevens." Ik wees haar op een artikel in dagblad Trouw. Een vrouw schreef dat ze op een informatieavond was geweest over gezond sporten. Een sportcoach die Olympische sporters begeleidt gaf een goed advies. Zijn belangrijkste les kwam neer op: zie af van apps, maar vertel vooral iedereen in je omgeving dat je iets wilt veranderen in je gedrag. Zo zet je jezelf min of meer klem, omdat je bang bent voor de afgang als je faalt. Sociale controle werkt beter dan sociale media bij het afschaffen van ongezonde gewoonten.

De vrouw vroeg of het dan beter was als ze de dataslurpende appjes vergat. Ik attendeerde haar op de online site van Proud2Bme. "Je kunt je vrienden en vriendinnen bij Proud informeren dat je van plan bent om te stoppen met je eetstoornis. Je kunt vertellen wat je moeilijk vindt en waarom. Je kunt hulp vragen als je voornemen dreigt te stranden." Ze was blij dat ik haar daar naar verwees.

Maanden hoorde ik niets van haar. Bij Proud2Bme gebruikte ze een schuilnaam. Na een paar maanden nam ze weer contact met me op. "Elisabeth, ik ben blij met je verwijzing. Het gaat goed met mij. Ik ben nog niet van mijn eetstoornis af, maar ik voel me niet meer zo eenzaam. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ik alles met anderen kan delen, dat ik anoniem kan blijven en dat mijn persoonsgegevens niet op straat zijn komen te liggen. De professionele hulp en de ervaringsdeskundigen verstaan mijn strijd met de eetstoornis.’

Ik was blij met haar bericht. Haar goede voornemen had gemaakt dat ze na een jaar bijna van haar eetstoornis is bevrijd, zonder dat haar gegevens op straat liggen. Het herinnerde mij er weer aan hoe geweldig ik het toch vind dat Proud2Bme bestaat en dat ik daar als gastblogger regelmatig een bijdrage aan mag leveren.

Elisabeth


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maya - Zaterdag 15 april 2023 16:02
Wauw. helemaal waar!
Elisabeth Riphagen - Zondag 16 april 2023 10:43
Goedemorgen Maya, Kort maar krachtig. Dankjewel Maya. Het ga je goed, dat wens ik jou toe. Elisabeth
Britneyangel - Zaterdag 15 april 2023 19:22
mooi verhaal en fijn dat ze zo positief over deze site is, nou als het niet meer zou bestaan dat zou ik het echt erg vinden, ik heb gemerkt dat de site echt belangrijk is voor mij!
Elisabeth Riphagen - Zondag 16 april 2023 10:46
Goedemorgen Britneyangel, Dank je wel voor je reactie. Ja, het is geweldig dat deze site bestaat. Ik heb al veel mensen gehoord die enorm veel steun ondervinden van deze site. Dankjewel en het ga je goed. Elisabeth
G. - Zaterdag 15 april 2023 23:31
Hoe is dit artikel bedoeld? Het komt op dit moment op mij over alsof het algemeen advies is om apps niet te gebruiken tbv bescherming van privacy. Dat voelt wat gek. Volgens mij is er groot verschil tussen apps, zowel medisch als niet medisch, en de wijze waarop de apps persoonlijke data al dan niet misbruiken. Daarbij denk ikzelf dat er - tzt?- juist voor heel veel mensen zorg beschikbaar kan worden gemaakt mede dankzij technologie. Daarbij bedoel ik niet een extra service van Google of Apple. Maar bijv een service (eg medische app) die tot stand is gekomen door samenwerking tussen universitaire medische centra’s en overheden. Waarbij digitaal persoonlijk niet vervangt maar aanvult.
Elisabeth Riphagen - Zondag 16 april 2023 10:52
Hallo G, bedankt voor je aanvullende reactie. Deze blog was heel persoonlijk. De ervaringen van deze vrouw wilde ik graag delen met anderen. Het artikel is echt niet bedoeld om apps niet te gebruiken t.b.v privacy. Het ging om deze vrouw. Ze was zoekende naar een app over eetverslaving en eet stoornissen. Ze had inmiddels veel nare ervaringen meegemaakt. Toen ze proud ontdekte, ging er een wereld voor haar open. Toch bedankt voor je aanvulling G. groet Elisabeth
Lianne - Zondag 16 april 2023 19:38
Welke dingen kan je dan op proud vinden als je een eetverslaving hebt? Voor mijn gevoel is het forum niet zo actief en gaan veel blogs juist over anorexia. Maar misschien kijk ik niet op de juiste plek?
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 17 april 2023 12:54
Hey Lianne,

Via de zoekbalk kun je blogs vinden die wellicht bij jou aansluiten. Mogelijk kunnen we je via het forum ook helpen met het zoeken daarnaar? Veel mensen op het forum maken gebruik van een persoonlijk dagboekje, waar actief op wordt gereageerd. Misschien is dat ook iets voor jou? En kom gerust ook eens langs in onze chats!

Hope this helps!

Liefs
Elisabeth Riphagen - Maandag 17 april 2023 17:17
Hallo Lianne en Irene, wat fijn dat Irene reageert. Bedankt! Ik hoop dat Lianne hiermee geholpen is. Groet Elisabeth
Daniël -hoofdredacteur Proud2Bme - Maandag 24 april 2023 20:19
Hoi Lianne,

Wat rot dat je kampt met een eetverslaving. Je bent echt niet de enige, ook niet op het forum en in de chats.

Als je op het forum een dagboekje opent, krijg je altijd reactie vanuit het team van medewerkers en vrijwilligers. Ook in de chats kun je altijd terecht, zoals Irene ook stelt.

En als je specifieke blogs zoekt, dan denk ik dat je het beste kunt kijken bij https://www.proud2bme.nl/tag/bed

Goed in elk geval dat je de weg naar Proud2Bme hebt gevonden. Ik hoop dat je snel je draai vindt, meestal helpt het als je een dagboekje opent. Dan krijgen we wat beter een indruk van waar je mee zit en hoe we je kunnen steunen.

Lieve groet,
Daniel
Elisabeth Riphagen - Maandag 17 april 2023 17:13
Goedemiddag Lianne, ik hoop dat één van de mensen van Proud reageert, want ik ben niet zo goed op de hoogte. Groet Elisabeth
Flower - Maandag 17 april 2023 23:13
Opzich mooie blog en verhaal. Zeker dat deze vrouw hier zoveel aanheeft. Wat ik mij ook kan voorstellen want als je alles wilt lezen ben je wel even bezig. Heel waardevol is dat dan.

Maar zelf merk ik dat ik een beetje uitgekeken ben op de site, terwijl ik het zo hard nodig heb om mij niet eenzaam en inbegrepen te voelen, om m’n verhaal te kunnen doen en dat mensen mee denken en reageren. Dan doel ik vooral op het forum. Als iets mij echt heel hoog zit dan stel ik het zo lang uit om een reactie op het forum te zetten en dan doe ik het..amper reactie…merk dat ik echt geïrriteerd van wordt en mij toch weer eenzaam ga voelen in mijn strijdt. De weinige reacties op het forum maken eigenlijk ook dat ik m’n verhaal niet echt kwijt kan en voelt als afwijzing.

Proud blijft een hele goede en waardevolle site waar ik veel aan heb gehad en anderen (als dat moment zich voordoet) ook wel naar toe zal verwijzen maar zelf vind ik het nu lastig dat het forum uitgestorven lijkt te zijn. En ik op mijn weinige berichten (door angst niet gehoord te voelen) nauwelijks iets terug hoor.
Anoniem - Zondag 23 april 2023 10:55
Reactie verwijderd door Danil, zie mijn bericht hieronder.
Daniël -hoofdredacteur Proud2Bme - Maandag 24 april 2023 16:46
Beste Flower en Anoniem,

Hoewel ik begrijp dat jullie het goed bedoelen, wil ik jullie er graag op wijzen dat de reactiemogelijkheid onder de blogs niet de juiste plek is om over het forum te discussiëren.

We hebben een team dat bestaat uit redactieleden, vrijwilligers, psychologen en diëtisten die zich dag in dag uit drie slagen in de rondte werken voor Proud2Bme. Als jullie iets in jullie dagboekjes schrijven, geven we daar altijd een reactie op. Ook zijn er dagelijks chatmogelijkheden.

Wie dat desalniettemin niet genoeg vindt en kritiek of suggesties wil uiten, kan daarvoor altijd terecht bij info@proud2bme.nl.

Nogmaals, ik snap dat jullie het niet verkeerd bedoelden en wil benadrukken dat jullie uiteraard altijd welkom zijn om over je persoonlijke situatie te delen in de chats en op het forum.

Fijn trouwens om te lezen dat de blogs van Elisabeth zo goed worden gewaardeerd! ♥

Lieve groet, Daniël
Elisabeth Riphagen - Dinsdag 18 april 2023 11:37
Lieve Flower, wat jammer dat je een beetje uitgekeken bent op het forum. Dat het voor jou uitgestorven lijkt, omdat bijna niemand reageert. Heb jij bepaalde thema's die jij bespreekbaar wilt zien. Welke onderwerpen kunnen betekenis voor jou hebben? Waar heb je behoefte aan Flower? Warme groet Elisabeth