EHBO-kit voor moeilijke momenten

 

EHBOWat doe jij op momenten dat je in paniek uitbarst, niet weet wat je voelt of gewoon even heel erg emotioneel bent? Die momenten horen erbij, en wanneer je een eetstoornis hebt zijn deze nog net even wat vaker aanwezig. Maar wat kun je doen? Er zijn veel oplossingen die aangedragen worden als je vertelt dat je je rot voelt, maar hoe zorg je ervoor dat je dit moment ''overleeft''?

Een goede tip kregen we via infor@proud2bme.nl toegestuurd. De tip luidde: 
''Maak een EHBO koffertje met daarin alles wat jij nodig hebt op moeilijke dagen.'' 

Een ontzettend goede, leuke en handige tips waarmee we je graag op weg willen helpen. Zo'n koffertje zouden we eigenlijk allemaal moeten hebben. Een soort terugvalpreventie-koffertje of ''wees lief voor jezelf''-koffertje is het eigenlijk. In dit koffertje stop je alles waarvan jij denkt dat je er wat aan hebt op momenten dat je je rot voelt. 

Je kunt aan vanalles denken bij het vullen van jouw EHBO-koffertje. Denk bijvoorbeeld aan een pen en een notitieblok om op te schrijven en je gedachten mee op een rij te zetten. Maar denk ook aan een tekenblok om vol agressie op te krassen met potloden of krijtjes. Denk aan een kussen om mee op je matras te slaan om zo je woede of frustratie kwijt te raken. Of een stressballetje om eens lekker hard in te knijpen. Op die manier stop je er dus dingen in die jou helpen te voorkomen dat je de agressie en boosheid naar jezelf richt of jezelf pijn doet of je omgeving.

Als je zakdoekjes om je tranen te drogen in dit koffertje wilt stoppen, denk daar dan eens goed over na. Is het altijd nodig om je tranen weg te vegen, te stoppen met huilen en getroost te worden? Soms is het namelijk ook wel eens goed om de tranen te laten lopen, alles er even ‘'lekker'' uit te laten. 

Met dit koffertje geef je jezelf handvaten die heel concreet en praktisch zijn en die jou kunnen helpen je destructieve gedrag te voorkomen. In het begin zal dit misschien nog niet meteen lukken, maar als je hier vaak me oefent, gaat het je vast en zeker helpen.

Heb je vaak moeite met het nemen van een tussendoortje, stop deze dan in je koffertje. Plak op de verpakking een briefje met een bemoedigende tekst of de reden waarom je het toch zou moeten eten. Misschien kun je er nog wel meer briefjes in stoppen. Het kan ook fijn zijn om wat briefjes door vrienden en vriendinnen te laten schrijven en deze in je koffertje te stoppen. Je therapeut kan jou hier ook mee helpen.

Stop in je koffertje ook wat fijne spulletjes, dingen waar jij je goed en veilig bij voelt. Bijvoorbeeld een leuke foto van jou en je beste vriendinnen of ouders. Of een lekker luchtje zoals lavendelolie. Je kunt er ook een lief knuffeltje of een zacht lapje in doen, waarmee je kunt friemelen als je je ongelukkig voelt. Soms helpt het om even iets met je handen te doen, iets aan te raken en daar bij stil te staan. Voel eens hoe het knuffeltje aanvoelt en ruik eens aan het luchtje. Op die manier kom je even uit je hoofd en dus wat meer uit je negatieve gedachten.

liefOm uit je negatieve gedachten te komen kun je er ook een handwerkje in stoppen. Bijvoorbeeld een brei, punnik of -haakwerkje waaraan je even verder kunt werken. Maar is dit niet handig voor jou of hou je daar niet van, doe er dan een kruiswoordpuzzel in, een kleurboek of vouwblaadjes en een origamiboek of een leesboek.

Een lekkere plaid en een fijne mok met lekkere smaakjes thee is ook iets om in dit koffertje te bewaren. Of de telefoonnummers van je beste vriendinnen en mensen die je graag belt of mailt op dit soort momenten. Niet omdat je die nummers niet in je telefoon hebt staan, maar om je er aan te herinneren. Zorg dat er dingen in zitten die jou blij maken, waarbij jij je goed voelt, wat dat ook mag zijn.

Een aantal leuke ideeën hebben we voor je op een rij gezet, zodat je wat inspiratie op kunt doen en hier lekker mee aan de slag kunt gaan!

koffertje

koffertje

Koffertjes van kinderkoffertje.nl

knuffeltjes

Lieve handgemaakte uiltjes van Dotalicious

kaartjes

Een hoesje om positieve kaartjes in te bewaren van cr-creations

stressballen

Stressballen van megagadgets.nl

dagboek

Notitieboekje van ByKris

knutselen

Leuke knutseldieren van siltandliving.nl


Heb jij al zo'n koffertje?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jeanine - Maandag 25 juni 2012 14:33
Das écht een goeie...!
Lianne - Maandag 25 juni 2012 14:34
wat een goed en leuk idee!!!!
mojo - Maandag 25 juni 2012 14:40
superleuk en denk ook nuttig idee.
Eline - Maandag 25 juni 2012 14:53
Goed idee van mezelf al zeg ik het zelf :D werkt echt hoor!
Cylu - Maandag 25 juni 2012 15:11
Wat een goed en een leuk idee :)
Prue - Maandag 25 juni 2012 15:13
Leuk idee! Maar euh, hoe krijg je een matras in je koffertje?
Nicole - Maandag 25 juni 2012 15:48
HEEL erg LEUK !!

Nina - Maandag 25 juni 2012 16:10
wat een superidee!
sophia-lauren - Maandag 25 juni 2012 17:08
E-norm H-elpend B-ijzonder Origineel! Dank je wl voor deze do it yourself personal unique Save Myself suitcase, met persoonlijke gerredschappen! Amazing idee, en ik ga zeker zo'n koffertje maken en fröbelend aan de slag! Top!
Melleke - Maandag 25 juni 2012 18:52
Super tof idee, echt de max!!
krol~ - Dinsdag 26 juni 2012 11:23
Hey!

Ik kende het idee van zo'n koffertje uit m'n behandeling. Wat ook handig is om er in te steken was een lijstje waarop je (op een moment dat het goed gaat) motivatiepuntjes schrijft waarom je het allemaal doet, waarom je tegen je eetstoornis vecht. Vaak op moeilijke momenten weet je niet goed meer wat het allemaal nog zin heeft en is het ook moeilijk om op dat moment motivatiepuntjes te bedenken. Zo'n lijstje dat je op voorhand maakt en in het koffertje steekt, kan je op een moeilijk moment je er dan net aan herinneren waarom alles nog zin heeft.
lfs,
Krol~