Dit geeft ons zelfvertrouwen

 

Zelfvertrouwen; de één heeft er soms ogenschijnlijk net iets teveel van, terwijl de ander er wel wat meer van kan gebruiken. Wij van de redactie werken allemaal vanuit onze ervaring en weten hoe het is om een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen te hebben. Daarin hebben we allemaal een behoorlijke ontwikkeling meegemaakt. Je hoeft niet elke minuut van elke dag super zeker van jezelf te zijn, dat zijn wij ook niet. Je onzeker voelen, hoort ook bij mens zijn. Maar als je daar veel last van hebt, is het wel fijn om wat meer zelfvertrouwen te kunnen kweken. Dit helpt ons daarbij!

Irene 

Gewoon doen! 

Op Instagram volg ik graag mensen die mij inspireren en motiveren. Zo ook iemand die tekeningen maakt en daar gedeeltelijk van kan leven. Ze krijgt regelmatig de vraag hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen, hoe je aan zoiets begint. Daarop antwoordt ze altijd: "Gewoon doen! Je moet ergens beginnen en dat is precies hoe ik het heb gedaan." Toen ik dat voor het eerst las dacht ik: Ja, dat is ook zo. Is alles in mijn leven ook niet precies zo gelopen? Gewoon die ervaringsdeskundigecursus doen, gewoon die tekening online zetten, gewoon wel 'ja' zeggen op die presentatie. Af en toe keihard op je bek gaan, maar dan toch trots zijn dat je je grenzen hebt verlegd en iets moois zien ontstaan. 

Mijn kwaliteiten zwart op wit zetten

Ik herinner me nog goed een oefening van mijn therapeut om eens alle complimenten die ik van anderen had gekregen voor mezelf op te schrijven. Wat hebben anderen in heel mijn leven laten merken dat ze van mij waarderen of bewonderen? Hoe groot of klein het ook voelde en of ik het er nou mee eens was of niet. Ik ben creatief, ik ben aardig, ik ben een steun geweest, ik heb veel interesses, ik ben enthousiast, ik lach zo leuk als ik dans... Toen ik dat opschreef, was ik verbaasd van hoe ontzettend veel dat met me deed. Ik was zo gewend om alle negatieve dingen te onthouden en te herhalen in mijn hoofd, dat de positieve dingen helemaal geen kans kregen. Door het zo zwart op wit te zetten, kreeg het op een bepaalde manier een soort extra lading. Dat gaf zeker een zelfvertrouwenboost! 

Daphne

Uit mijn comfortzone

Als ik iets doe wat ik eng vind, vervloek ik mezelf eerst tien keer, maar merk ik daarna meteen dat ik groei. Alsof ik echt een beetje boven mezelf uitstijg door iets heel engs en nieuws te ondernemen. Ik ga over grenzen heen, klein of groot, en moet mezelf uitdagen. Daar actief mee bezig zijn en iets 'gewoon doen', zoals Irene ook al benoemde; dat doet heel erg veel met mijn zelfvertrouwen. Omdat ik mezelf op die momenten aan mezelf bewijs dat ik meer kan dan ik dacht, maar ook meer kan dan ik aanvankelijk durfde! Het helpt mij om mezelf steeds minder vaak al bij voorbaat te diskwalificeren. Of om niet van te voren in te vullen dat ik iets niet goed (genoeg) zou kunnen. Want hoe vaker je uit je comfortzone stapt, hoe vaker je meemaakt dat iets gewoon kan. Of kunt leren!

Sociale omgeving

De juiste sociale omgeving geeft mij ook zelfvertrouwen. Ik kan helemaal opgeladen, energiek en met een tevreden gevoel over mezelf naar huis fietsen als ik met fijne mensen ben geweest en goede gesprekken heb gevoerd. Omdat goede vrienden je op een positieve manier kunnen bevestigen als persoon. Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar als ik open en eerlijke gesprekken heb gehad over de onzekerheden en twijfels in het leven voel ik me juist zekerder over mezelf. Meestal omdat anderen dat ook herkennen en het dan allemaal wat minder zwaar voelt. Je onzekerheden relativeren en op die manier lichter maken, geeft denk ik automatisch ruimte aan meer vertrouwen in jezelf en een ander - rustiger - gevoel dat naar boven kan komen. Ook met onzekerheden gaat het eigenlijk best goed en mag ik vertrouwen hebben in mezelf. 

Lonneke 

Proud to be me

Om te beginnen speelt mijn werk bij Proud2Bme hier toch wel een grote rol in. Door Proud ben ik zelf een stuk opener geworden, durf ik meer en kom ik steeds meer uit mijn eigen comfortzone. Zo had ik nooit kunnen bedenken dat ik een livestream zou doen, vlogs zou maken of dat ik zo openlijk over mijn eetstoornis zou praten. Dit heeft me veel kracht en energie en hierdoor ook meer zelfvertrouwen gegeven - en dat doet het nog steeds. Ik heb mezelf zien groeien en ik leer steeds meer dat ik echt vertrouwen mag hebben in mijn eigen kunnen. Je werk kan dus zeker een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen!

Huisdieren

Ook mijn huisdieren hebben mij hier zeker in geholpen. Ik woonde net op mezelf toen ik in behandeling ging voor een eetstoornis. Dit was een pittige tijd en naast het feit dat ik veel geleerd heb in dit proces, kwam dit juist ook deels voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Ik heb altijd huisdieren gehad, maar ik begon meer en meer aan mezelf te twijfelen. Kon ik het wel aan? Ik kon - voor mijn gevoel - amper voor mezelf zorgen. Uiteindelijk heb ik de stap gezet en een axolotls gekocht. Dit was voor mij echt wel een 'big deal' en langzaamaan breidde mijn huis zich meer en meer uit naar een mini-dierentuin. Ik leerde dat ik prima voor beesten kon zorgen en dit gaf mij meer vertrouwen om de rest van het leven ook aan te gaan.

Phoi Cai

Acceptatie

Het klinkt misschien wat krom, maar door te accepteren dat ik eenmaal niet alles kan, kan ik ook meer zelfvertrouwen krijgen in hetgeen wat ik wél kan. Ik legde de lat altijd vrij hoog voor mezelf en vond dat ik alles maar moest kunnen. En goed ook. Toen ik leerde accepteren dat het een onhaalbare lat was, moest ik deze gaan bijstellen. Dat ging met vallen en opstaan en ook tegenwoordig betrap ik mezelf er wel eens op dat ik de lat veel te hoog leg. Door te kunnen accepteren dat ik eenmaal niet alles kan, is er ruimte voor vertrouwen in hetgeen wat ik wel kan. Ik kan het namelijk nog altijd aangaan, maar dan op mijn manier. Met de tools die ik wél heb. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome. 

zelfvertrouwen

Praten en vertrouwen in een ander

Onzekerheid kan in mijn hoofd al snel heel groot worden. Vaak wordt het groter dan het hoeft te zijn. Praten is niet mijn sterkste kant, maar praten is wel iets dat ik nodig heb om mijn onzekere en vaak irrationele gevoelens te kunnen erkennen. Door erover te praten kan ik ventileren, maar kan ik ook vertrouwen krijgen. Door de aanmoedigen en het vertrouwen van een ander die mij helpen inzien dat ik het wel kan. Ik merk tegenwoordig dat één gesprek al voldoende kan zijn, omdat ik in kan zien dat het vaak gaat om irrationele onzekerheden. En soms suddert het wat langer door en praat ik er vaker over. Dat is allemaal oké. 

Marli 

Sporten 

Over behoorlijk veel dingen in het leven kan ik me onzeker voelen. Maar wanneer ik op mijn spinningsfiets - bij mijn favoriete instructeurs zit - groeit mijn zelfvertrouwen met de minuut. De kracht en energie die me op dat moment worden gegeven, is geeneens op papier te beschrijven. Mijn glimlach en mijn uitdrukkingsvermogen zeggen dan ook genoeg. Sporten kan voor mij soms ongezonde vormen aannemen, maar het geeft me ook ontzettend veel power. 

Mijn eigen huisje 

Sinds een paar jaar woon ik op mezelf en dat is een keuze geweest waaraan ik nooit heb getwijfeld. Toen ik de sleutels in mijn handen kreeg, was ik echt trots. Door mijn harde werken en door mijn eigen koers te varen, is het me gelukt om in dit gezellige en prachtige huisje te wonen. Elke dag ben ik hier nog dankbaar voor en elke dag kan ik mezelf hiervoor een schouderklopje geven. Het geeft me vertrouwen dat ik voor mezelf kan zorgen en dat vind ik in het leven heel belangrijk. 

Wat geeft jou zelfvertrouwen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Veerle - Zondag 16 augustus 2020 13:23
Acceptatie, die vind ik heel mooi. Ik heb dat bij mezelf ook heel erg gemerkt. Accepteren; en dan loslaten, dat eeft zoveel vrijheid om gewoon te zijn wie je bent en hoe je bent en dat geeft echt zelfvertrouwen. Je bent goed genoeg, precies zoals je bent .
Lisz - Zondag 16 augustus 2020 14:23
Wow herken mij precies in wat Marli zegt. Sporten geeft mij zelfvertrouwen, elke keer als ik een pr heb op een oefening, meer kan liften, betere uitvoering etc geeft dat echt een kick. En ik ben sinds mijn 17e uit huis, hard gewerkt en inmiddels 4 jaar later een appartement gekocht in Amsterdam waar ik met 2 lieve vriendinnetjes woon. Nog steeds word ik zo gelukkig van elke plant, mijn slaapkamer, ontbijten op het balkon. Geeft een gevoel van trots en dankbaarheid dat dit mijn plekje is
britneyangel - Zondag 16 augustus 2020 18:30
dansen geeft me zelfvertrouwen want ik vind dat ik het goed kan! en creatieve dingen maken dat kan ik ook goed.
Floor - Maandag 17 augustus 2020 19:14
Goede, gave en interessante blog! ♡
Branca - Dinsdag 18 augustus 2020 06:27
Hier ook sporten en mezelf uitdagen en ontwikkelen in mijn angsten. Als dat lukt dan voel ik me geweldig. Ik heb ook een wenslijst met dingen die ik graag wil doen maar vaak ook moeilijk zijn en als ik dan weer iets kan afstrepen dan licht ik helemaal op.

Vraagje! - Woensdag 19 augustus 2020 03:03
@Marli

Hoe kan je precies het onderscheid maken tussen sporten leuk vinden vanuit je gezonde zelf, of je eetstoornis?

Geen verwijt of 'dit kan toch niet?', gewoon een geïnteresseerde vraag :) Ik heb mezelf namelijk lang aangepraat dat ik yoga leuk vind, maar het was gewoon een excuus voor mijn eetstoornis om toch op een voor mijn omgeving acceptabele manier te sporten (met als doel compenseren).

Liefs!
Vraagje! - Woensdag 19 augustus 2020 03:04
Om beter te formuleren:

Hoe kan je precies het onderscheid maken tussen sporten leuk vinden vanuit je gezonde zelf, of je eetstoornis als je er nog middenin zit?
Marli - Donderdag 20 augustus 2020 16:05
Hee!

Goede vraag, hoor! Een vraag die ik mezelf ook nog regelmatig stel en ik denk een vraag die voor veel mensen dubbel kan zijn. Hoe vaak wordt er ook niet in sportscholen geroepen dat een workout 'lekker' veel verbrandt of dat het goed is voor je gewicht. Iedereen die sport is er denk ik op een bepaalde manier af en toe mee bezig, maar bij 'gezonde' mensen voert dit niet de boventoon. Zelf merk ik bij moeten en mogen verschil in mijn gevoel. Als ik met een brede glimlach op de fiets zit of volle kracht aan het hardlopen ben dan voelt dat oprecht goed. Als ik mezelf moet dwingen om te sporten dan voelt het eigenlijk niet goed. Daarin herken ik wel de gezonde en minder gezonde kant van sporten.

Hopelijk helpt deze uitleg een beetje om het voor jezelf ook te gaan herkennen.

Liefs,
Marli
Ingrid - Zondag 23 augustus 2020 13:47
Dansen, complimentjes over mijn kinderen, als mijn man zegt dat hij van me houdt, voor dieren zorgen en mijn happy cats............ Als ik kleine overwinningen heb, out of my comfortzone stappen dus XXX