Dingen die je eerder had willen leren

 

Op school leer je ontzettend veel. Je hebt misschien zeven vakken waarin je allemaal goed moet presteren. Je bent bezig met je opleiding of misschien ook wel helemaal niet. Naar school gaan moet tijdens een periode waarin je heel veel leert over jezelf. Je schoolcarrière laat je veel ervaring opdoen en tegelijkertijd moet je ook een hoop zelf ontdekken!

♥ Wees oprecht en eerlijk
We weten dat liegen niet goed is. Niet voor jezelf, maar ook niet voor anderen. Maar oprecht zijn houdt niet alleen in dat je niet liegt. Oprechtheid is ook belangrijk om je goed te voelen over jezelf. Wanneer je iets tegen iemand zegt of een compliment geeft, doe dit dan alleen als je het oprecht meent. Dit maakt dat je complimenten van anderen ook beter kunt ontvangen, omdat je ook geloofd dat anderen het menen.

Wees eerlijk tegenover jezelf. Doe jezelf niet anders voor dan je bent en probeer eerlijk toe te geven als je zelf iets fout doet of beter zou kunnen doen. Wordt niet boos op jezelf, maar durf toe te geven dat je fout zat en probeer dat positief te houden en er aan te werken. Oprecht zijn tegenover jezelf helpt je om jezelf en anderen serieus te nemen.

Cijfers en beloningen zijn niet het enige dat telt
Tijdens je middelbare school heb je een leeftijd waarbij je erg op zoek gaat naar je identiteit en je bent een groot deel van de week op school. Dit kan maken dat je veel van je eigenwaarde, trots of zelfbeeld af laat hangen van wat je doet op school en je schoolresultaten.

Probeer de cijfers en je rapporten niet als toonbeeld te laten zijn van wie jij bent. Jij bent meer dan slechte of goede cijfers. Je bent niet stom als je slechte cijfers haalt of niet de beste van de klas bent. Je bent ook niet alleen maar leuk als je wel goede cijfers haalt. De cijfers en beloningen die je op school behaalt zijn slechts een weergave van hoe jij op dat moment in je leven de vakken uitvoert. Je bent niet meteen dom als je een periode minder goede cijfers haalt.

Onthoudt dat je naast school, naast het behalen van een diploma of juist blijven zitten, ook gewoon nog een mens bent, een individu, iemand die leuke dingen wil doen, gelukkig wil zijn en natuurlijk ook een diploma wil halen,. Maar laat dit niet het enige zijn waarin je kunt laten zien wat je waard bent. Je bent meer waard dan rapportcijfers en schoolprestaties.

learning

Vind werk dat je leuk vindt
Op school wordt al in de eerste klas gevraagd, en soms zelfs al op de basisschool, wat je wilt worden. Misschien ben je heel vastberaden, misschien pushen je ouders je en misschien heb je wel helemaal geen flauw idee. Maar toch komt de vraag regelmatig voor bij en hoor je erover na te denken. Ook wanneer je een profielkeuze moet maken of een vervolgopleiding gaat doen.

Op school wordt vooral gedacht aan dat je werk gaat doen waarmee je jezelf kunt onderhouden, een goede diploma op zak hebt en een baan waarin je kunt presteren. Allemaal heel belangrijk, maar soms wordt vergeten dat het vooral ook heel belangrijk is en fijn zou zijn als je werk kunt doen waarin je goed bent, maar wat je bovenal ook leuk vindt!

Kijk eens naar jouw cijferlijst en je schoolcarrière. Wat zijn vakken waar jij plezier in hebt en wat zijn vakken waarin jij goed bent? Misschien heb je nog wel nooit in die richting gekeken, maar wie weet is dat wel de richting die jou een geweldig leuke baan oplevert!

Wees niet bang om fouten te maken
Je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken. Zonder fouten kun je niks leren. Zelfs ook al wordt je op school aangemoedigd zo weinig mogelijk fouten te maken. Wie wil leren en ontwikkelen, moet zichzelf niet veroordelen op fouten. Iedereen maakt ze. Probeer eens te kijken naar je vriendinnen en zie jezelf eens als een van hen. Zou je net zo boos op hen worden als zij dezelfde fout hadden gemaakt? Of zou je het hen vergeven en hen aanmoedigen het opnieuw te proberen? Behandel jezelf, zoals je je beste vriendin zou behandelen.

Geef niet meer dan je ontvangt
Op school wordt je vaak aangemoedigd veel te doen, anderen te helpen en te presteren. Er wordt echter maar weinig aandacht besteed aan het leren aangeven van je grenzen. Let erop dat je niet alleen maar geeft, niet alleen maar anderen helpt, maar dat er ook voor jou gezorgd wordt!

Niemand is je wat verschuldigd
Sommige mensen denken dat alles vanzelf naar ze toekomt. Als jij ook de neiging hebt zo te denken, is het alleen maar goed dat je je daar bewust van bent. Je moet weten dat niets vanzelf gaat, niets zomaar op je pad komt en die leuke baan niet zomaar zal worden aangeboden. Ze komen niet aan je deur met de vraag of je alsjeblief bij ze wilt komen werken.

Ben jij iemand die erg afwachtend is, dan is dit een reality-check. Niets komt vanzelf aangevlogen. Je zult zelf keuzes moeten maken en de verantwoordelijkheid voor je eigen leven moeten nemen!

learning

Wat is echte vriendschap?
Je leert een hoop sociale vaardigheden tijdens je schoolcarrière, maar waar weinig mensen je iets over vertellen is de waarde van een vriendschap en wat echte vriendschap is. Leer goede vrienden te waarderen en te zien wie jouw echte vrienden zijn. Dit zijn de mensen die niet perse iets van jou willen krijgen, maar jou alles geven zonder er iets voor terug te hoeven.

Verwacht altijd het onverwachte
Het leven is niet zo voorspelbaar als je misschien had hoopt. Schiet niet meteen in het negatieve, waneer dingen niet gaan zoals je hoopte. Tegenslagen horen bij het leven. Wees je er bewust van dat het leven onverwachts kan zijn en dat er dingen kunnen gebeuren waarop je geen grip hebt. Hoe rot deze gebeurtenissen ook kunnen zijn, of hoe erg ze je leven ook overhoop gooien, jij verliest geen grip.

Misschien ben je even van slag, voel je dingen die je niet eerder had gevoeld of verandert je hele plan ineens, maar je komt er echt weer uit en bent nog steeds zelf de baas over de keuzes die je maakt. Het leven is onverwachts, maar dat maakt het ook juist minder saai. Misschien geven onverwachte gebeurtenissen je leven wel een compleet anderen wending waarvan je later veel profijt hebt.

Wat had jij wel eerder willen leren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Me - Zaterdag 12 april 2014 12:53
Dat controle hebben en voelen ook op een gezonde manier te behalen valt. Mooi stuk. Bedankt.
Simba - Zaterdag 12 april 2014 12:57
Dat perfectie geen eis is om je studie af te kunnen ronden. En dat ik inderdaad fouten mag maken.
Maiskolf - Zaterdag 12 april 2014 13:44
Wat een goed stuk, ik ben het er helemaal mee eens.

Wat ik nog wel had willen leren is dat het oke is als je je anders voelt dan je klas/schoolgenoten. Vroeger had ik echt veel moeite met het begrijpen van mijn klasgenoten. Later leerde ik dat ik simpelweg andere interesses en een andere gedachtegang had over veel dingen. Alles valt vanzelf wel op z'n plek!
Dwarrel - Zaterdag 12 april 2014 18:40
''Vind werk dat je leuk vindt'' - Hierin is dit jaar bij mij écht de knop omgegaan. Mensen roepen altijd ''ja maar daar verdien je geen geld mee'' als ik zeg dat ik de kunstacademie ga doen. Nee, met naar school gaan verdien je geen geld. Dat is pas voor het hoofdstuk daarna. Dan nog, ik leef liever met een minimum inkomen en een geluksgevoel omdat ik doe wat ik leuk vind, dan dat ik bakken met geld verdien maar iedere dag met tegenzin aan het werk ga.
N - Zaterdag 12 april 2014 18:55
Wauw een erg inspirerende blog! En het komt precies op het goede moment :)
Bananaaa - Zaterdag 12 april 2014 21:15
7 vakken? Eerder zoiets als 16.... :)
B. - Zaterdag 12 april 2014 22:18
Een heel goed artikel!
Marlies - Zondag 13 april 2014 22:23
Ik had eerder willen leren waar mijn grenzen liggen.
sindy - Maandag 14 april 2014 20:18
Prachtig geschreven!
Alexandraatje - Woensdag 30 april 2014 17:35
Het geen dat staat onder het kopje: "Cijfers en beloningen zijn niet het enige dat telt". Dat vooral. Dus dat een Havist niet persé beter is dan iemand van VMBO/MAVO, ookal wordt dat beeld wel geschets door de politieke 'kenniseconomie'.
IEDEREEN TELT OP ZIJN EIGEN MANIER! moge dat duidelijk zijn voor mijzelf en anderen die zich nogal laten beïnvloeden.

Goed verhaal en prachtig geschreven!