Deze blog triggert

 

Waar ik onder de ene video kritiek krijg* over te ongezond en te veel suiker eten, krijg ik op een zelfde soort video juist te horen dat ik veel te gezond eet. De andere keer eet ik lekker gevarieerd, terwijl ik in een blog met gelijke tussendoortjes juist heel eenzijdig eet volgens lezeressen. Bijzonder en verbazingwekkend. De ene keer krijgen we volgens Potloodje38 suikerziekte als we zo doorgaan met eten, terwijl we de week ervoor nog uitleg kregen van Vissekom37 over "superfoods" en ons zogenaamde "extreem gezonde" eten. Ik heb zelfs weleens in een reactie gelezen dat ik nog niet van mijn eetstoornis af was volgens Matroosjes36. Waar een fashionblog de ene week te veel dunne modellen bevat, staan er de week erna plus size modellen in die te dik zijn en ook geen goed voorbeeld geven. Ik weet soms even niet meer zo goed wat ik met dat soort comments moet: Kan ik het dan nooit goed doen?

reacties

Sommige mensen denken te weten wat ik weeg en of ik aangekomen of afgevallen ben, terwijl ik al jarenlang een gezond en stabiel gewicht heb. Blijkbaar houdt hen dit bezig als ik lees in de reacties ''dat ik er nu veel beter uitzie dan toen ik net bij Proud2Bme kwam werken''... ? Ik krijg uitgebreide uitleg over mijn niet helpende figuur van Figuurtje96 of word gewezen op mijn manier van eten op een bord leggen door Maskertje01. De dag erna krijg ik op Instagram te horen hoe inspirerend mijn figuur is. Er is geen touw aan vast te knopen en eigenlijk doen we het dus nooit goed.

Ik vraag mezelf bij al deze reacties af hoe mensen hierbij komen. Wat maakt dat ze zo negatief denken en wat ze willen zeggen met deze berichten? Met feedback wil ik graag iets doen, maar met sommige reacties kan ik zo weinig of ze laten enkel mijn mond van verbazing openvallen. Het lijkt alsof sommige mensen constant op zoek zijn naar dingen waar ze negatief op kunnen reageren, waardoor ze soms zelfs vergeten ook gewoon positief te zijn en totaal niet meer denken aan het gevoel van een ander.

Zelfs onze gastloggers krijgen feedback die in mijn ogen soms ook anders of gewoon niet gebracht had hoeven worden. Kritiek waar zij tegen moeten kunnen, volgens de reageerders, want kom op, ''je zet het toch zelf op internet?'' Ik lees de reacties met gefronsde wenkbrauwen en een hoofd vol vraagtekens wanneer iemand zeer negatief is over een ander. Er worden heel wat onjuiste dingen gezegd, kwetsende opmerkingen gemaakt onder het mom van ‘'ik heb het recht om mijn mening te geven'. Kritiek en feedback op onze website is zeker welkom. Wel vraag ik mij af waar sommige nare boodschappen vandaan komen en wat het doel ervan is.

reacties

Onder blogs ontstaan er soms discussies die het doel van het artikel compleet voorbij gaan. Het gaat over de manier waarop ze getriggerd worden en wat de schrijfster van het blog daar aan zou moeten doen. Wanneer een gastblogger trots haar verhaal deelt, ontstaat er een gesprek dat totaal voorbij gaat aan haar overwinning en mooie boodschap. Zonde, want het blog ging helemaal niet over het kleine detail dat als trigger werd aangegrepen. Het ging over herstel, over motivatie, over een gevoel dat zij had, maar onder de blog gaat haar trotse verhaal compleet verloren in de reacties over het detail dat als trigger wordt gebombardeerd.

Getriggerd worden is iets waar veel mensen met een eetstoornis last van hebben. Een eetstoornis en negatief zelfbeeld gaan gepaard met veel negatieve gedachtes over jezelf en over de wereld om je heen. Dingen die je triggeren kunnen hele normale dingen zijn zoals vakantiefoto's van vriendinnen, modellen in tijdschriften, geklets over afvallen en gezond eten, kledingmaten of problemen van anderen. Voor de meeste mensen normale dingen uit het leven, maar als je een eetstoornis of heel laag zelfbeeld hebt, af en toe best lastig. Sommige triggers roepen jaloezie op of zorgen voor negatieve gedachtes. Mij verbaast het soms hoe ik omging met zulke situaties toen ik zelf nog een eetstoornis en heel negatief zelfbeeld had. 

Als je doodongelukkig bent, komen er niet altijd even aardige woorden uit je mond. In ieder geval, uit mijn mond kwam een hoop onaardigheid in de tijd dat ik mij slecht voelde. Ik had dat graag anders gedaan en ben blij dat ik sommige van die negatieve gedachtes nooit tegen die personen gezegd heb. Daar hadden ze niets aan en het sloeg ook vaak nergens op. Het kwam duidelijk voort uit mijn eigen problemen, weet ik achteraf. Ik ben dan ook blij dat ik nu een stuk positiever naar de wereld en mezelf kan kijken.

Enerzijds begrijp ik dan ook waar veel negatieve reacties vandaan komen. Soms is het gewoon feedback of een andere mening. Daar heb ik alle begrip voor. Mijn mond valt ook pas open wanneer ik reacties lees die persoonlijk worden, gaan over onwaarheden of die puur voortkomen uit jaloezie. Mensen die zich getriggerd voelen en daardoor fel reageren. Die van zich afbijten en het doel van het blog totaal aan zich voorbij laten gaan. De blog is op zo'n moment wel helpend bedoeld, maar wordt compleet uit zijn verband gerukt en is inderdaad dan niet altijd helpend meer door de reacties die er onder geplaatst worden.

reactie

proost

Wanneer je constant op zoek bent naar het negatieve in het leven, houdt dat je tegen om gelukkig te zijn met jezelf. Het is zo zonde. Als je heel negatief ingesteld bent, kan dit ervoor zorgen dat je in alles het negatieve ziet. Wanneer je iets leuks meemaakt, wanneer iemand iets aardigs tegen je zegt, maar ook wanneer je een positief stuk van een ander leest of mooie foto's van een vriendin voorbij ziet komen. Je betrekt het op jezelf, vergelijkt jezelf ermee en binnen een paar seconden is de ander de oorzaak van jouw rotgevoel. Je voelt je misschien heel even beter wanneer je de ander ‘terecht wijst' in een reactie op de foto over haar postuur, blik of iets anders, maar je blijft zitten met het gevoel dat al veroorzaakt is.

Wanneer jij te maken hebt met jaloerse gevoelens, heb ik daar een heleboel begrip voor. Tot op een zekere hoogte. Wanneer jij een negatieve reactie plaatst, heb ik daar ook begrip voor. Ook tot op een zekere hoogte. Ik weet hoe die gevoelens voelen en wat ze met je kunnen doen. Toch ben je geen slachtoffer van dingen die jou triggeren of jaloers maken. Je kunt er wat aan doen. Lees bijvoorbeeld eens onze blogs die hierover gaan. Negatief reageren is niet altijd nodig, hoezeer jij de noodzaak er ook van inziet op een moment waarop je je slecht voelt. Wanneer je je rot voelt, probeer dan te kijken hoe je je beter kunt voelen door fijne dingen voor jezelf te doen, niet door negatieve dingen op internet of social media te plaatsen over anderen. 

liefs

*Natuurlijk krijgen we ook hele lieve en fijne reacthies en helpende, kritische reacties, waar we ook zeker heel dankbaar voor zijn. 
Lees ook eens: Wat is normaal eten? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

leuk - Woensdag 10 juni 2015 13:09
misschien kunnen jullie de blog dan maar beter verwijderen.
Vlinder - Woensdag 10 juni 2015 13:12
Ik erger me er inderdaad ook heel erg aan. Hoe wreed sommige mensen kunnen reageren op sommige filmpjes en posts. Ik hoop echt dat zij eens gaan inzien wat dat met iemand kan doen als je zo negatief reageert!
Maar ja... zo'n mensen zijn er nu eenmaal, jammer genoeg.
() - Woensdag 10 juni 2015 13:21
Nouska, ik vind dat je dit mooi omschreven hebt. Soms lijken mensen te vergeten dat jullie blogs, plogs en vlogs posten om anderen te helpen en te motiveren.

danielle - Woensdag 10 juni 2015 13:21
Goed dat je deze blog geschreven hebt. Jullie doen juist zo hard je best om anderen te helpen. En dat doen jullie heel erg goed :)
:) - Woensdag 10 juni 2015 13:25
Ik verbaas mij ook over de reacties die ik soms lees. Maar wat heb ik ontzettend veel aan alle blogs en verhalen gehad. Juist op de momenten dat ik geen motivatie meer had of het allemaal even niet meer zag zitten. Op deze site heb ik enorm veel motivatie, tips en informatie gelezen die mij alleen maar ondersteund hebben in mijn herstel. Dus redactie, gastbloggers en iedereen die aan deze site meewerkt: ontzettend bedankt 💞
Marie - Woensdag 10 juni 2015 13:25
Inderdaad, heel jammer dat het heerlijk is voor mensen om negatief te zijn. Zo kan iemand het inderdaad nooit goed doen dus ik zou als Proud2bMe ook zeker niet in de verdediging schieten. Er is altijd iemand ontevreden, negatief, in een verkeerde bui, anders van mening. Het doel van de website is gewoon voor iedereen van een beetje niveau duidelijk. Jullie willen helpen. En bedankt daarvoor.
she - Woensdag 10 juni 2015 13:28
dapper!
lisa - Woensdag 10 juni 2015 13:33
Ik hoop dat sommigen nu beseffen dat Proud2Bme er is om ons te helpen en dat jullie ook 'maar' mensen zijn met gevoelens. Goeie blog Nouska! En totaal niet aanvallend vind ik, gewoon waar het op staat :) x
San - Woensdag 10 juni 2015 13:36
Goed dat je dit schrijft Nouska, Dit moest inderdaad gezegd worden. Misschien is het een idee om negatieve/eetgestoorde reacties onder blogs te verwijderen of aan te passen (net zoals al in het forum gebeurt)? X
- - Woensdag 10 juni 2015 13:36
Mooi geschreven, Nouska.

Het kan inderdaad nóóit goed zijn voor sommige mensen, lijkt het wel. Heb je een patat-dag, is het ongezond; heb je een dag met een salade, dan is het de vraag of je wel genoeg binnenkrijgt.

Het gaat niet om het hoe of wat. Het gaat erom dat een mens gelukkig kan zijn met wat hij doet, en misschien soms vooral ook niet doet. Ik vind dat in heel veel blogs 'gelukkig zijn / worden, genieten, houden van het leven, (zelf)waardering' echt een boventoon hebben - erg fijn! Ga vooral zo door.

Laat het negatieve achter jullie. Er zullen altijd mensen zijn die commentaar hebben, hoe jammer ook. Misschien is het wel een stuk jaloezie.
Birdy - Woensdag 10 juni 2015 13:37
Nouska echt, ik hoop dat je je er niks van aan trekt, mensen roepen maar wat en inderdaad, het is nooit goed. Nooit.
De reacties zeggen doorgaans meer over de mensen zelf dan over jou of je blog!
Ik kan me er ook echt boos om maken soms. Op internet is het allemaal zo lekker makkelijk en anoniem oordelen. Hallo, jullie van Proud doen hartstikke goed werk en mensen die dat niet kunnen waarderen moeten maar niet kijken op de site. Waarmee ik niet zeg dat er geen kritiek mag zijn, zeker niet, maar laat het alsjeblieft ergens over gáán. Onderbouw het, oordeel niet zo en breng het een beetje volwassen.

Amen ;)
Anne - Woensdag 10 juni 2015 13:42
Nou zeg, willen jullie geen reacties ofzo..

Grapje natuurlijk. Ik ben het er helemaal mee eens. Zoals jij al zegt herken ik me er ook wel in, toen ik nog in mijn eetstoornis zat - nu gelukkig niet meer, nu kan ik het positieve ervan in zien of het gewoon van me afschudden. Ik denk dat soms mensen er gewoon even bij stil moeten staan dat achter de website een heleboel mensen zitten die heel graag willen helpen en aan wie velen van ons (inclusief mijzelf) heel veel te danken hebben (want zonder proud was ik nooit zover gekomen).
Joo17 - Woensdag 10 juni 2015 13:45
Goed geschreven en verwoord Nouska! En respect dat je het onderwerp aankaart. Ik lees zelf vrijwel nooit meer de reacties onder blogs of artikelen precies door wat je hierboven beschrijft. En ik kan me erg goed indenken dat het voor jullie soms net zo min leuk is om te lezen nadat je tijd en energie in een verhaal hebt gestopt. En dat is zonde van alle waardevolle, helpende en opbouwend kritische reacties die er zeker ook tussen staan, niet te vergeten :)

Liefs!

Jelle - Woensdag 10 juni 2015 13:45
Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. Alles kan triggeren voor mensen met een eetstoornis, alles wat geplaatst wordt ligt hypergevoelig, omdat de meiden nog middenin hun eetstoornis zitten. Alle nuance ontbreekt dan. Je moet denk ik ook voor ogen blijven houden dat velen nog niet op ene normale, rationele manier kunnen denken, omdat dat teveel overschaduwd wordt door de eetstoornis.
iesje @ jelle - Woensdag 10 juni 2015 14:07
helemaal mee eens!
ik snap het voor veel mensen die nog diep in de eetstoornis is niet te
begrijpen is hoe het is om normaal te eten. ik herken er veel van mezelf in dat ik
veel keek naar eetpatronen van anderen, dit afkeurde en vervolgens dacht: ja maar zij kunnen het wel hebben en ik niet.

L - Woensdag 10 juni 2015 14:10
ZO ONTZETTEND GELIJK HEB JIJ!
verder heb ik NIKS te zeggen:p
ChristinaS - Woensdag 10 juni 2015 14:24
Goede blog!
Toen ik een paar maanden geleden jou, Scarlet en Laura in het park tegenkwam, was ik te overdonderd om iets te zeggen (behalve hoi en dat ik de website leuk vind :P ), maar wat ik had willen zeggen was dat ik het zo knap van jullie vind dat jullie gewoon doorgaan met leuke blogs plaatsen en mensen helpen, terwijl jullie soms zoveel onaardige dingen over jullie heen krijgen! Ga zo door :)
H - Woensdag 10 juni 2015 14:34
Goed geschreven en mooi ook. Het valt mij ook vaak op, maar op facebook. Mensen hebben zoveel oordelen over alles en iedereen en vergeten vaak dat ze naast dat ze voorbij gaan aan de boodschap, er ook een ander mee kwetsen.
Iris - Woensdag 10 juni 2015 14:45
Dapper geschreven en goede boodschap!
d - Woensdag 10 juni 2015 14:45
Ik vind het jammer dat boosheid en negativiteit of kritiek taboe lijkt te zijn. Misschien een uitdaging om verder te kijken en daarmee verder te komen. Er zijn blogs met alleen maar positieve reacties. Zo'n blog is dus werkelijk goed, klaar. En andere minder goed. Maar jullie zijn goed, daar schrijven jullie ook blogs over. Dat het niet uitmaakt wat je doet om iemand te kunnen zijn of gewoon te zijn. Het is toch ook de kunst om alle meningen mee te nemen, om vervolgens bij je eigen mening te BLIJVEN of die aan te passen, juist door de HULP, hoe dan ook (in) gebracht, op welke manier dan ook, door anderen. Kijk naar celebreties, wat die over zich heen krijgen en zich daardoor juist steeds maar weer verbeteren, dus eigenlijk is die kritiek positief. En mensen die onterecht negatief zijn, hebben vaak veel verdriet, misschien die mensen helpen, dat is toch ook de intentie hier en niet boosheid en negativiteit een taboe laten zijn, want dat vind ik wel van proud dat dat een beetje het beleid is, het moet positief en helpend zijn, waardoor soms mensen die echt diep in hun eetstoornis zitten, zelfs op een eetstoornissenforum afhaken of op afknappen.
Dolphins - Woensdag 10 juni 2015 14:58
ik snap dat sommige opmerkingen door de eetstoornis worden gemaakt en niet door de persoon zelf. Maar ik vind dat je het zelf doet als je deze reactie ook daadwerkelijk plaatst.
Jimmy - Woensdag 10 juni 2015 15:10
Tja... ik kan Nouska's punt ook wel begrijpen. Maar ergens vind ik deze blog een beetje overbodig. Proud2BMe krijgt dagelijks enkele duizenden bezoekers. Statistisch gezien zitten er dan altijd wel een paar tussen die iets negatiefs zeggen. En bovendien: deze site richt zich op vrouwen met een eetstoornis. Met andere woorden: het trekt mensen aan met een mentale ziekte. Wat had Nouska dan verwacht?
Lieke - Woensdag 10 juni 2015 15:11
Ik hoop dat jullie zo doorgaan met de blogs en foto's... er zijn ook zoveel mensen -waaronder ikzelf - die weinig reageren maar de blogs juist erg waarderen. En op reacties van anderen reageer ik vaak niet omdat er altijd wel mensen zijn die de nadruk op iets totaal onbelangrijkste, ondergeschikt of negatiefs leggen.
Niets veranderen aan hoe jullie het doen!
yoyootje - Woensdag 10 juni 2015 15:14
Ik ben wel blij met deze blog, het viel mij ook al op, en ja ik snap soms ook wel de reacties, maar sommige gaan er wel te ver in. Ik hoop dat er vooral veel opbouwende reacties in het vervolg gaan komen zodat daar weer steun uit gehaald kan worden!
Inger - Woensdag 10 juni 2015 15:22
Ik geef jullie helemaal gelijk dat jullie deze blog schrijven.
Ik ben alweer een tijdje gezond, ik voel me positief en vrolijk en ik sta ontzettend sterk ik het leven. Daarom lees ik tegenwoordig alleen nog af en toe de blogs die mij interesseren, het forum heb ik al lang achter me gelaten.

Toch brengt deze blog me even 5 jaar terug.
Wat dacht ik toen vreemd en negatief. Iedereen die dun was rommelde in mijn ogen met eten. Ik kon me toen nog niet voorstellen dat echt "mooi" dunne mensen ook gewoon dat figuur konden hebben vanuit aanleg.
Ik ben ook absoluut niet dik, maar heb wellicht een wat onhandig figuur :-p. Inmiddels geaccepteerd en omarmd want het is nu eenmaal wie ik ben. Maar vroeger maakte mij dat boos en verdrietig. De eetgestoorde gedachten vertelden mij dan ook dat iedereen die dun was eetgestoord gedrag vertoonde om dat te bereiken.....

Wat ik hiermee wil vertellen is dat mensen som helaas reageren vanuit hun ziekte. Dit vind ik overigens absoluut geen excuus want je bent er zelf altijd nog bij. Juist op deze website is er genoeg hulp om zulke nare gedachten te relativeren, grijp die op zo'n moment aan.
Op internet is het makkelijk om te praten, je negatief uit te laten e.d. maar je kwetst er mensen mee en je helpt je zelf er ook niet mee vooruit.

Natuurlijk mag je het zeggen als je een kleding stuk niet mooi vindt. Als je per se wilt reageren zeg gewoon: "niet mijn smaak, maar leuk dat je de moeite hebt gedaan dit te posten"

Als je een blog echt heel erg vindt triggeren, kijk hem niet....

Als je graag iets anders ziet stuur het proud team een mailtje met oplossingen! Ipv met enkel geklaag. Wie weet kunnen ze er iets mee.

Maar laten we deze site vooral een prettige en vriendelijke plek houden voor iedereen. Dat is niet altijd makkelijk maar samen komen we heel ver!
anoniempje - Woensdag 10 juni 2015 15:23

Wil graag men naam zeggen maar durf niet.

Maar ben heel dankbaar dat Proud2bme er mag zijn en bestaat!
Toffe lieve mensen zijn jullie allen!

Ik zelf reageer op het forum soms impulsief heftig blijkt, maar kort erop voel ik me schuldig, omdat ik het niet wil en ook anderen niet kwetsen wil, Zo laat ik het ook weten dat het me spijt en dat ik eerst moet nadenken, maar door de impulsief zijnde soms niet nadenk. ( om die reden ben ik anoniem mss weet iemand wie ik ben) bloos

Omdat zelf ben ik niet rooskleurig omdat zijn reden heeft, Maar dan nog moet je anderen lief benaderen denkend en beseffend dat elke persoon hier op proud2bme en op aarde een gevoelige bloem is dat warmte liefde verdient om te blijven groeien en bloeien!
Er is al zoveel haat en negativiteit in de wereld, waarom?
Je hebt maar 1 leven benader ieder ander met respect!

Zoals ik las ooit al wat je denkt, zegt en doe over een ander dat het een reflectie is van jou, de ander is een spiegel en kijk je naar de ander, kijk je eigenlijk naar jezelf en zegt het iets over jou!

Scarlet - Laura - Nouska en al de anderen die werken voor proud2bme ik ben trots op jullie, heb heeeeeeeeeeeeeeeeel veel aan jullie steun en begrip en aan de blogs want er zijn er die me positief raken, omdat ik nog in ontkenningsfase zit betreft heb ik problemen met eten, maar mede dankzij jullie heb ik al met kleine stapjes veel verwezenlijkt en krijg ik meer en meer besef dat het niet ok is.

Hop hop hop Proud2bme aan de top !!!

:)

Liefs p.....

Liadan - Woensdag 10 juni 2015 15:26
Goede blog en vervelend dat jullie zulke reacties krijgen. Toch zou ik me er niet te veel van aantrekken en er niet op reageren. Mensen die zulke reacties plaatsen zitten nog erg vast in hun eetgestoorde denken. Ik heb jaren geleden ook een tijd gehad dat ik dacht dat Scarlet vast nog een eetstoornis moest hebben en deze website als een excuus gebruikte om dat vast te houden. Achteraf gezien snap ik dat die gedachte kwam uit een plek van pijn en verdriet en een compleet wantrouwen in de wereld. Nu, jaren later, besef ik dat jullie met deze website en het forum mij enorm geholpen hebben in mijn herstel.
Die mensen die de reacties plaatsen zullen later wel bij draaien, en hun reacties zeggen meer over henzelf dan over jullie. Jullie doen fantastisch werk en hebben enorm veel meiden geholpen en geïnspireerd, ik hoop dat jullie dat weten!
Anne-Maria - Woensdag 10 juni 2015 15:28
Nouska, en natuurlijk ook Scarlet, Laura en Sandra,
Top dat jullie dit onder de aandacht brengen; zowel voor de eigenwaarde van bloggers e.d., als voor hen die beschreven reacties irriteert, als voor zij die deze reacties plaatsen. Ik omcirkel deze blog met een driedubbeldikke lijn. Krachtig verwoord.

@d Ik begrijp je punt; het gaat er echter om hóe kritiek geformuleerd wordt en of het van toepassing is bij de blog. Negatieve dingen zijn géén taboe en mogen uitgesproken worden; op het forum en in de chats is daar ook volop ruimte voor.
Rixt - Woensdag 10 juni 2015 15:28
Super blog en ik ben het zo met deze blog eens! :D Heb het idee dat mensen die te diep in hun eetstoornis nog zitten sneller zulke reacties zullen plaatsen.
Esmay - Woensdag 10 juni 2015 15:29
Dapper en eerlijk.
xBente - Woensdag 10 juni 2015 15:35
Goed dat jullie dit aankaarten!

Stop met eindeloos zeuren mensen. Of hebben jullie niets beters te doen met jullie leven? Recoveren ofzo?

Jullie blogs zijn juist altijd super fijn proud team!
S - Woensdag 10 juni 2015 15:48
Precies dit.
Maar haters blijven er altijd, jullie doen het super en moeten vooral door blijven gaan
Justasbrokenasme - Woensdag 10 juni 2015 16:04
Het viel me de laatste tijd ook echt heel erg op. Al die rottige reacties. Hoop dat twee minder wordt!!
Jessica - Woensdag 10 juni 2015 16:09
Wat goed dat jullie dit bespreekbaar maken. Het is zeker niet leuk om persoonlijk aangevallen te worden. Daarnaast kan zoveel triggerend zijn. Ook denk ik dat dat soms iets te snel wordt gezegd. Deze triggers kom je ook in het dagelijks leven tegen.
Ik vind dat jullie hartstikke leuke blogs schrijven en video's maken. Daarnaast zijn jullie alle 4 hartstikke leuke meiden, die zich hard inzetten voor proud2bme.

Romy - Woensdag 10 juni 2015 16:17
Dankjewel voor deze blog Nouska :-)
Ik reageer eigenlijk niet zo heel vaak, maar lees wel vaak mee.
Ik heb respect voor hoe je met negatieve kritiek om gaat waarbij je persoonlijk wordt aan gesproken.
Dingen als of je bent hersteld of niet, wat eetgestoord is of niet en zelfs maar welke maat je draagt of hoeveel je weegt, vind ik niet iets wat mij aan gaat. Ik kan van te voren al een houding aan nemen waarbij ik alles door een eetstoornis bril bekijk, maar waar is het vertrouwen dan?
Is dat niet waar jullie als proud team onder andere zo van zijn gegroeid? Jullie hebben persoonlijke ervaringen online gezet die menig persoon met een eetstoornis herkent en niet alleen dat... jullie delen dit met ons en geven (uit eigen ervaring) tips hoe je van gedrag af komt dat je niet vooruit helpt... en nu komt mijn punt... jullie doen dit met je naam en toe naam waar er veel mensen zijn die dit misschien niet zouden durven uit angst om gekwetst te worden bijvoorbeeld.
Nu mijn vraag: Wat maakt het kwetsen van iemand met een eetstoornis anders dan iemand die ervan is hersteld?
Het is bijvoorbeeld "not done" om tegen iemand met anorexia te zeggen dat je hem/ haar te dik vind. Zelfs als dat jouw mening is, is er iets waardoor je je 2 x bedenkt het uit te spreken naar die persoon...
Mensen die hersteld zijn van een eetstoornis zijn daar niet anders in. Als ik het bij mezelf houdt, vind ik het net zo vervelend als een paar jaar geleden als iemand tegen mij zou zeggen dat ik maar eens moest gaan aankomen/ afvallen/ andere dingen eten enz... het maakt mij net zo onzeker en ik voel me net zo gekwetst.....
het verschil is alleen dat ik me nu sterk genoeg voel om niet met iedereens gedachten en ideeën mee te gaan.

Dames van het proud team, ik vind het knap hoe jullie de site en alles erom heen draaiende houden en jullie eigen ervaringen inzetten om ons te kunnen helpen.

Er zijn soms weleens items langs geweest die ik niet helemaal kon plaatsen of wat triggerend voelde, maar tegelijkertijd dacht ik wel dat iedereen die een eetstoornis heeft anders is, maar ook de mensen die zijn hersteld. Wie ben ik om aan de hand van een blog te bepalen of jullie wel of niet zijn hersteld? Dat vind ik egoïstisch en hypocriet van mezelf en het maakte mij kapot. Dus ik koos ervoor om inhoudelijk te kijken of ik jullie blogs op mezelf van toepassing vond in plaats van de focus te verplaatsen naar het bepalen van het "eetstoornis gehalte" van elke blog...

Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd... Wat doen jullie met alle adviezen die worden gegeven over bijvoorbeeld suikers, super foods, andere op eetgebied, sporten of uiterlijk?

En maakt het daarbij verschil of de adviezen komen van iemand met/ zonder eetstoornis, hersteld/ niet hersteld, iets anders?

Liefs Romy
Maanmeisje - Woensdag 10 juni 2015 16:24
Goed dat je hier een blog over geschreven hebt.
Marieke - Woensdag 10 juni 2015 16:26
Wat een goede blog Nouska! Heel goed (en dapper ook!) om deze blog online te zetten: mensen moeten zich wel bewust worden van in hoeverre ze iemand kunnen kwetsen, ook al gebruiken ze enkel geschreven woorden. Jullie runnen een TOPsite, en jullie helpen zo veel mensen, en daar ben ik (en ongetwijfeld veeeele anderen!) ontzettend dankbaar voor
Esmée - Woensdag 10 juni 2015 16:26
Toppppp dit blogje Nouska! Ik vind veel reacties hier belachelijk -.- Mensen die veel te veel vanuit hun eetstoornis reageren... Ik begin me altijd rot te voelen voor jullie.. Jullie doen jullie werk echt geweldig en dan krijg je soms rot reacties.. Maar onthoud: er zijn veeel mensen die Proud top en helpend vinden, zoals ik
Juliët - Woensdag 10 juni 2015 16:38
AMEN. Ik heb zoveel steun aan deze site en aan jullie, ik zie jullie ook stiekem als voorbeeld dat t echt wel weer goed kan komen en ik ben jullie daar zo dankbaar voor! Ookal raak ik soms getriggerd door blogs, ik besef me wel dat dat vanuit de eetstoornis komt, en ik hoop ook dat andere dat gaan inzien ipv onnodige kritiek te geven op jullie blogs. Ga zo door!
Miekio - Woensdag 10 juni 2015 16:38
Heel goed, bedankt hiervoor.
Ik vind het ook bewonderingswaardig dat je dit zo echt verwoord en durft te plaatsen, ik zou het best eng vinden om zoiets te plaatsen.

Ik vind eerlijk gezegd een eetstoornis ook geen excuus om veilig vanachter je schermpje kwetsende dingen te zeggen. Sommige reacties snap ik vanuit eetgestoorde gedachte , maar op een kinderachtige en kwetsende manier je mening geven over iemand's uiterlijk is totaal overbodig, en heeft volgens mij echt niets hiermee te maken. En als je al zo nodig dat soort dingen kwijt wilt, type het in maar klik niet op verzenden.

Fems - Woensdag 10 juni 2015 17:00
Ik heb eens over een modeblog gezet dat ik een model op een bepaalde foto in die blog, te dun vond. Ik had eigenlijk meteen een beetje spijt.
Maar na deze inspirerende, goede en mooie blog wil ik meteen mijn excuses aanbieden.. Het spijt me serieus.

Het is prachtig geschreven en het klopt helemaal wat je zegt. Bedankt!
Jullie hebben me enorm geholpen met al die vele blogs en na een foto'tje naast al die andere die ik heb gezien, plaats ik zo'n bericht...

Super bedankt!
Fems - Woensdag 10 juni 2015 17:00
Ik heb eens over een modeblog gezet dat ik een model op een bepaalde foto in die blog, te dun vond. Ik had eigenlijk meteen een beetje spijt.
Maar na deze inspirerende, goede en mooie blog wil ik meteen mijn excuses aanbieden.. Het spijt me serieus.

Het is prachtig geschreven en het klopt helemaal wat je zegt. Bedankt!
Jullie hebben me enorm geholpen met al die vele blogs en na een foto'tje naast al die andere die ik heb gezien, plaats ik zo'n bericht...

Super bedankt!
xChanel - Woensdag 10 juni 2015 17:00
Nouska, ik vind je een ware kanjer en heel goed dat je dit hebt geschreven in deze blog, want het is zó waar.

Topper.
Prue - Woensdag 10 juni 2015 17:02
Nouska, voor wat het je waard is:

Ik vind je een schat en laat alle negatieve reacties alsjeblieft bij de ander!

Liefs,
Prue
marit - Woensdag 10 juni 2015 17:13
Echt een hele goede blog, proud2bme is echt geweldig en jullie helpen heel veel mensen hiermee. ik hoop dat iedereen nu wat sneller zal nadenken over wat ze zeggen. Iedereen moet natuurlijk kunnen zeggen als ze ergens niet mee eens zijn, maar niet op een boze manier. Opbouwende kritiek werkt veel beter. Ik snap wel waarom mensen soms feller reageren want daar herken ik mezelf soms ook wel in. Ik vind het heel dapper van je dat je dit durft te schrijven Nouska!
Ingrid - Woensdag 10 juni 2015 18:01
Wow, goed dat je deze blog hebt geschreven, en wederom gewoon eerlijk, en puur zoals je bent. Ik kan alleen maar zeggen, amen sweetheart! Proud is behulpzaam, begripvol, warm en een grote steun maar ook eerlijk en soms confronterend! Het is allemaal eigen machteloosheid en frustratie wat er achter die negatieve berichten schuil gaat, het is gewoon een struggle, elke eetstoornis, ik ben dankbaar dat jullie er zijn. Het is enorm waardevol en inspirerend wat jullie doen! xxx
Mootje - Woensdag 10 juni 2015 18:09
Heel knap en dapper gedaan, en echt super goed verwoord! Wat je al zei:....je kan het toch nooit goed doen! En zo is het met alles in het leven! Er zullen altijd mensen zijn die iets negatiefs te zeggen hebben. Maar jullie zijn sterkt en krachtig! En jullie doen het goed! Blijf bij jezelf! Liefs Mootje
Naomi - Woensdag 10 juni 2015 18:14
Wat stoer van je Nouska! En super goed uitgelegd en omschreven. Ik begrijp ook niet waar die negatieve reacties op slaan en hoop dat het nu minder wordt! Proud is super en ik vind het enorm inspirerend wat jullie allemaal plaatsen.
Liefs x
Astrid - Woensdag 10 juni 2015 18:17
Wat een prachtige blog, zo stoer dat jullie dit doen!
Ik vind jullie eigenlijk altijd inspirerend en haal vaak tips uit de blogs die er zijn.
Jullie leveren topwerk, wat mij tot genezing heeft geholpen!

Liefs
Nerdin - Woensdag 10 juni 2015 18:48
Goede blog! De persoonlijk aanvallende reacties lijken me pijnlijk en vooral aangezien ze elkaar voortdurend tegenspreken, is er ook niets aan te doen.

Is het geen idee om reacties te verwijderen die vergelijkbaar zijn met de voorbeelden in de blog? Voor lezers kan dat namelijk wel behoorlijk triggerend zijn, vele malen meer dan jullie blogs. Zelf baal ik er ook van als ik net vrolijk door de foto's van realitische modellen of lekker eten ben gescrold, om een poging te doen mijn denkbeelden wat normaler te maken. Onderaan staan soms allerlei berichten van mensen die zeggen dat het alles behalve normaal en gezond is, wat me nog meer doet laten twijfelen aan mijn eigen kijk op de zaak.
x - Woensdag 10 juni 2015 18:55
Zeker een goede en duidelijke blog.
Helaas zijn er veel mensen die gewoon altijd wat te zeiken moeten hebben en altijd maar zoeken naar het negatieve.
Miku - Woensdag 10 juni 2015 19:31
Wel goed dat hier weer een keer aandacht aan wordt besteed! Na de vorige blog over dit onderwerp (geloof dat er eerder een blog over was) ging het een tijdje beter en toen kwamen er soms zulke rare reacties dat ik ze sindsdien niet meer zo veel lees. De blogs zelf vind ik vaak goed en helpend, maar juist bepaalde reacties halen voor mij dan het positieve gevoel er weer van af. Misschien egoïstisch om te zeggen, maar het geeft niet alleen jullie als schrijfsters een naar gevoel, maar mij als lezeres vaak ook.
Maar; negatieve reacties zie je helaas overal op internet. Ook daar lees ik ze vaak niet meer. Een vriendin van mij heeft echter een goedlopende facebook pagina over 50's life style opgezet, waar eigenlijk alles kan en mag, maar waar wel heel erg in de gaten wordt gehouden dat "het leuk blijft". Incidenten tussen leden worden door het beheer opgelost en over het algemeen zijn berichten positief en leuk en soms wel iets minder leuk, omdat mensen zich er zo veilig voelen dat ze heel persoonlijke dingen durven delen over hun leven die minder leuk zijn, maar dat is dus heel anders dan zeurberichten. Met enige regelmaat worden leden er weer aan herinnerd om het leuk te houden en met klachten bij beheer te komen. Is er op jullie site niet ook een mogelijkheid om op de homepage een dergelijke herinnering te plaatsen over dat je even moet nadenken over je reactie? Bedoel; er komen natuurlijk ook vaak nieuwe bezoeksters bij die misschien nog veel vanuit hun ziekte denken en praten en ze zullen natuurlijk niet in de zoekbalk op zoek gaan naar deze blogs. Op het forum staat geloof ik wel een berichtje over de regels etc. Maar niet iedereen die reacties plaatst komt ook op het forum. Ik snap namelijk ook wel dat het niet leuk moet zijn om er eens in de zoveel tijd weer opnieuw een blog aan te moeten wijden, al is de bovenstaande heel goed geschreven. Het is maar een idee, maar zou het zelf HEEL FIJN VINDEN als de sfeer hier ook in de reacties wat positiever en opbouwender blijft. Want er staan ook genoeg leuke reacties tussen die ik wel graag wil lezen:).
Bo - Woensdag 10 juni 2015 19:58
Goed dat het een keer gezegd wordt. Ik vind het nergens over gaan. Jullie doen het super goed en helpen heel veel mensen. Ik hoop dat jullie niks persoonlijk opnemen. Ga gewoon zo door!!
Ik ben het totaal met jullie eens.
toverbal - Woensdag 10 juni 2015 20:15
ik vind het wel een goed blog, maar hé, het nadeel van een blog waar reacties op worden gegeven is dat er soms wat negatieve tussen zitten, daar moet je ook mee dealen. Niet dat ik nu zeg dat je dat niet doet, want idd sommige reacties zijn wel erg overdreven en negatief, maar ook dit hoort erbij.
. - Woensdag 10 juni 2015 20:19
Ik denk dat mensen zich niet realiseren dat zij vaak vanuit de eetstoornis reageren op jullie eten en jullie gewicht. De eetstoornis is ook heel onaardig en streng, maar dat je zo naar jezelf doet betekent niet dat je zo tegen anderen moet doen. Het is kwetsend en slaat nergens op. Ook heb ik vaak om me heen gezien (en ook zelf ervaren) dat er in het begin van herstel een houding optreedt van 'als ik dit moet eten, moet jij dat ook' en 'als ik aan moet komen, moet jij dat ook'. Ik vond het eerst heel lastig om me aan alle regels van de eetlijst te houden terwijl er om mij heen heel anders gegeten werd.
Naast al deze negatieve kanten die naar mijn idee uit de eetstoornis voortkomen (even voor de duidelijkheid: eetstoornis of niet, ik vind dat je je fatsoenlijk hoort te gedragen tegen anderen) denk ik dat er ook een positieve kant aan zit. Ik denk dat een hoop Proud-bezoekers heel erg bij jullie betrokken zijn en een voorbeeld aan jullie nemen (al durven ze bepaalde dingen nog niet).

Wel zou het fijn zijn als mensen hun mening iets zachter kunnen brengen of er iets langer over na willen denken. Dat je zo hard en genadeloos over jezelf oordeelt is een keuze, maar anderen hebben niet om zulke heftige kritiek gevraagd en verdienen die ook niet.
C. - Woensdag 10 juni 2015 20:53
ik vind het ontzettend goed en dapper dat je deze blog gepost hebt,
Het viel mij ook op hoeveel discussie's en keiharde meningen er kwamen/komen en geschreven zijn.
En dat is heel erg jammer.
natuurlijk mag men zijn of haar mening hebben, maar het gaat wel ver (soms).

Vooral tegenover jullie en tegenover mensen die met trots hun ervaringsverhaal delen..

Ik heb respect voor je Nouska, heel veel en net zoveel voor Scarlet, Laura en Sandra.. Voor een ieder hier, voor alle mods en de vrijwilligers.
Voor alle mensen die Proud mogelijk maken en zich inzetten voor ons..
Daar ben ik jullie stuk voor stuk ontzettend dankbaar voor
Ga zo door want ik vind oprecht dat jullie het goed doen!

En voor de anderen:
Verbeter de wereld en begin bij jezelf..
Waarmee ik ook zeggen wil, kijk eerst naar jezelf voordat je naar de ander gaat wijzen.

Karin - Woensdag 10 juni 2015 21:07
Lieve proud2bme,

Wat fijn dat jullie hier eindelijk een blog aan besteden! Ik ben het helemaal eens! Heel goed en mooi beschreven, aardig doch berispend!

Ik ben ontzettend blij met jullie, ik volg jullie al een paar jaar en ik heb altijd veel gehad aan jullie website en nog steeds. Jullie zijn echt voorbeelden voor mij, jullie inspireren me nog elke dag en dat meen ik echt. Ik ben zo blij dat jullie hier zijn! Mede door jullie heb ik hard aan mezelf kunnen werken en doe ik dat nog steeds elke dag. Als ik zie hoe hard jullie werken, wat jullie doen, dan maakt me dat blij en vol enthousiasme om ook zo te zijn en te worden. Ik ben er bijna, dat maakt me gelukkig, ik kijk naar de goede dingen en kan weer leven!

Jullie zijn zo mooi, zowel van binnen als van buiten!

Zoals we vroeger van de Disney film Bambi al leerden "als je niets goeds te zeggen hebt, zeg dan helemaal niks" - dat is iets wat in ELKE situatie van pas komt! Mensen moeten beter letten om wat ze zeggen.
Vraag je zelf bij elke opmerking af die je plaatst 1) is het nodig, 2) is het aardig, 3) heeft de ander er iets aan en 4) word ik er zelf beter van
vraag jezelf dat af en je gaat hele andere opmerkingen plaatsen.
Kunstige Ik - Woensdag 10 juni 2015 21:14
Ik vind dit een hele goede blog. Ik heb al vaker gedacht, wat moet dat vervelend zijn, zulke reacties. Soms dacht ik, zal ik reageren, dat er gekeken moet worden naar de inhoud en goede bedoeling van de blog. Ik heb dit niet geplaatst omdat ik denk, dan doe ik toch precies hetzelfde.

Ik vind het zo knap dat jullie zo kunnen schrijven. Mensen rechtvaardig en begripvol helpen naar een positief leven. Jullie eerlijkheid.

Jullie zijn gewoon geweldig.
A - Woensdag 10 juni 2015 21:57
Dag Nouska,

ik reageer eigenlijk nooit negatief op jou of met de voorbeelden die jij hier boven beschrijft. Dus ik hoop niet dat je deze reactie daarmee vergelijkt.

Maar ik schrik er eerlijk gezegd een beetje van dat een hulpverlener/hulpverleningssite een dergelijke blog schrijft waarin zelfs letterlijk nicknames genoemd worden en reacties gekopieerd zijn. Dat kun je toch niet maken lijkt mij? Ik vind het niet erg netjes en zou denken dat jullie genoeg body hebben om hier anders en professioneler mee om te gaan (en anders genoeg back up om ondersteuning aan te vragen). Ik las het hierboven ook ergens, maar in feite doe je nu natuurlijk hetzelfde als die meiden. En blijkbaar raakt het je persoonlijk, als ga je niet een dergelijke blog schrijven. Dat vind ik jammer. Volgens mij zou je die reacties ook heel anders kunnen bekijken en meer los van jezelf kunnen zien.

Ik vind het heel normaal dat je er wat van zegt en over schrijft, maar ik schrik oprecht van de manier waarop en kom eigenlijk nooit professionals tegen in mijn (eigen) werkveld die zo reageren. Dus ik denk dat je veel beter met iemand kunt bespreken waarom het jou zo persoonlijk raakt dat je er blijkbaar zo persoonlijk op moet reageren. Ik denk dat je je doel voorbij streeft en mensen wegjaagt van de site, wat volgens mij niet je bedoeling kan zijn!

Nogmaals, ik hoop dat je mijn reactie oprecht wilt lezen en dit niet ook als dergelijke negatieve kritiek zult opvatten. Zo is het niet bedoeld. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Iep - Woensdag 10 juni 2015 21:59
Heel goede blog! Ikzelf volg jullie blogs regelmatig en ik ben oo een gegeven moment gestopt met reacties lezen, precies om de reden die je beschrijft.

Jullie zijn voor mij echt voorbeelden van het kunnen genezen van je eetstoornis, al zit ik er zelf nog diep in. Door jullie inspirerende blogs, plogs en video's zie ik af een toe een klein beetje licht aan het einde de tunnel. Je zijn het levende bewijs dat het kan en ik zou zeggen ga door op deze manier. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle tips, ervaringsverhalen en informatie die jullie geven. Het geeft me moed om door te vechten. Jullie doen fantastisch werk!
Dream_about_a_better_life - Woensdag 10 juni 2015 22:51
Super goed dat je hier een blog over schrijft! Ik hoop dat iedereen voortaan zijn negative reacties voor zich houdt! Bedankt voor deze blog! Ik ben het er zeker mee eens. Lfs
Roosje - Woensdag 10 juni 2015 23:16
Ik vind jullie als team super inspirerend en ik vind het mooi om te zien hoeveel tijd en moeite hier in wordt gestoken!
Ik hoop dan ook dat mensen in de toekomst wat beter na gaan denken voor ze een reactie plaatsen!!
Keep up the good work.
Dapsy - Woensdag 10 juni 2015 23:28
Ik vind jullie site supergoed, het helpt mij heel erg en die mensen die zo negatief doen kiezer er zelf voor om naar deze site te gaan , ik hoop dat ik deze site mijn hele leven nog kan gebruiken met de blogs, tips, chat en ga zo maar door
Henriette - Woensdag 10 juni 2015 23:45
@a: soms is het volgens mij goed om te confronteren, misschien dat er dan iets mee gedaan wordt?

Top Nouska! Ga zo door! Ik vind het geweldig hoe jij en de anderen jullie werk doen! Zelf heb ik geen eetstoornis meer, maar ik vind het leuk hier mee te lezen!
anna - Woensdag 10 juni 2015 23:51
Ik denk dat het mensen - met een eetstoornis- triggert als een slank iemand superfoods aant eten is. Jij bent - m.i.- meer dan ' gemiddeld ' met eten bezig en ook zie ik heel vaak verantwoorde dingen voorbijkomen. Ik kan nier geloven dat dat eetstoornis vrij is. Maar misschien is dat omdat ik zelf er nog niet uit ben? Ga zo door met de site.
@A - Donderdag 11 juni 2015 00:46
De nicknames zijn overduidelijk verzonnen en de reacties niet gekopieerd. Zoals je kunt zien zijn alle reacties geplaatst op 1 april tussen half 5 en kwart voor 5, waarschijnlijk door Nouska zelf met het doel illustraties te hebben bij deze blog. Niemand wordt hier persoonlijk aangevallen.

Ik vind het juist professioneel als een hulpverlener zijn of haar grenzen aangeeft. Wanneer een patiënt/cliënt de grenzen van de hulpverlener overschrijdt, mag hier op een nette manier iets van gezegd worden. Dat lijkt me juist goed en niet enkel voor het welzijn van de hulpverlener, een hulpverlener kan iemand zo een veilige situatie bieden om met het probleem (het in dit geval ongegeneerd kritiek geven) aan de slag te gaan. In 'het echte leven' buiten hulpverleningsland pikken mensen het doorgaans echt niet als zij dergelijke opmerkingen naar hun hoofd krijgen.

Het punt dat Nouska maakt gaat als je goed leest ook niet perse over haarzelf, maar ook over gastbloggers die vaak nog problemen met eten en zelfbeeld hebben. Zij hebben waarschijnlijk minder 'body' dan Nouska en voor hun kan het enorm kwetsend zijn als er gereageerd wordt dat de gastblogger vetrollen heeft die over haar broek heen komen (I shit you not, dat is dus echt gereageerd door iemand). Het lijkt me juist heel positief dat Nouska ook deze mensen met behulp van deze blog een stem geeft.
Lotte - Donderdag 11 juni 2015 01:12
Goed statement! Sommige mensen beseffen schijnbaar niet dat jullie je leven deels blootgeven om andere mensen te helpen. Dat dit soms verkeerd wordt opgevat kan natuurlijk, ieder zijn eigen ding, maar laat nare opmerkingen achterwege. Ik vind het knap dat je deze blog geschreven hebt Nouska, helemaal waar. Jullie zijn ook mensen en doen dit werk om anderen verder te helpen veelal in hun strijd met hun eetstoornis. Aan alle mensen: Laat de nare opmerkingen achterwege en ga je eens beseffen hoeveel mensen baat hebben bij deze blogs/site!!
L. - Donderdag 11 juni 2015 07:57
Aan de overvloed van reacties op deze blog is denk ik ook wel een beetje af te lezen dat dit een belangrijke issue is.

Een hoop van wat ik wilde zeggen is ook al gezegd.
Ik denk inderdaad dat die negatieve reacties voortkomen uit jaloezie en onzekerheid, en dat mensen hun eigen negativiteit op een ander projecteren. Ik had er zelf in het begin ook best moeite mee dat jullie blogs steeds persoonlijker werden, omdat ik ook heel veel moeite heb met jaloezie. Dat is denk ik ook de keerzijde van dat jullie hele positieve rolmodellen zijn, maar nog niet als iemand daar niet klaar voor is. Daar komt dan ook nog bij dat mensen op internet veel makkelijker negatieve dingen tegen een ander zeggen.
Ik vind dat jullie hier goed mee omgaan als team, jullie laten je niet kisten! Maar ik vind het ook goed dat er een keer een blog over is, omdat het jammer is dat mensen soms zo lelijk moeten doen, terwijl het helemaal niet hoeft. Zeker als ze zich kunnen verschuilen achter anonimiteit is het fijn dat ze hier een keer op aangesproken worden.
Hopelijk zet het zo meer mensen aan het denken om soms eventjes te wachten voordat je iets zegt/op internet post, en waarom je die negatieve dingen eigenlijk denkt.
'Triggers' eindeloos ontwijken is helemaal niet realistisch. Kijk ook eens naar waarom dingen jou triggeren.

G. - Donderdag 11 juni 2015 11:23
Zoals iemand anders hier ook al zei: Dapper!

Jullie doen het vast al - maar - eea intern bespreken over wat reacties stiekem toch met jullie doen, kan alles ici wat aangenamer / dragelijker & leuk houden.
Misschien icm hulp van buitenaf, iemand die een pro is in relativeren + publiekelijk communiceren (hoe reageer je het beste in bepaalde situaties / op bepaalde reacties).

Keep up the good work Team!
Annemoontje - Donderdag 11 juni 2015 14:48
Dapper Nouska! goed voor deze aandacht, ik hoop dat je je doelgroep aangesproken hebt !

Liefs
Jane - Donderdag 11 juni 2015 17:39
Goed geschreven, helemaal gelijk! tnx voor het schrijven!!!!!!!!
Sindy - Donderdag 11 juni 2015 18:16
Goede blog en je verwoord heel goed wat dit voor jou betekent.
Neeltje - Donderdag 11 juni 2015 21:21
Goede blog!! Als ik me niet goed voel over mezelf ga ik altijd blogs lezen op proud en dan voel ik me weer gemotiveerd om gezond te gaan eten, en niet drastisch af te vallen. Ik wil jullie daar heel erg voor bedanken!! ♡
Star* - Vrijdag 12 juni 2015 00:09
Goed geschreven idd. Ik heb een tijdje de reacties vermeden onder de blogs omdat ik ze zo naar vond.
Ik ben zelf echt voor positiviteit en dat is denk ik ook een van de krachten die je moet hebben of anders creeeren om hier bovenop te komen. En al gaat het nog zo slecht.. laat in ieder geval anderen in hun waarde en gun hun wel deze positieve mindset!

Ik ben ook wel eens heel boos en depressief geweest, maar probeer als je dat merkt even niet te reageren op (bepaalde blogs).


En team proud, ik ben super trots op jullie dat jullie lekker door gaan met het bloggen. Want naast de negatieve reacties blijven jullie ook een hoop meiden (en jongens) helpen en een houvast bieden!


Zou goed zijn voor iedereen om elkaar wat meer complimentjes en fijne berichtjes te gunnen : )
*** - Vrijdag 12 juni 2015 06:50
Jammer dat mensen zo negatief reageren. Online worden zo vaak dingen gezegd zonder na te denken en reacties gegeven die die mensen in het echt wellicht niet zouden durven uitspreken.
Vooral blijven doorgaan met bloggen! Tenslotte zijn het niet de artikels op zich die triggerend kunnen zijn maar zijn het de mensen zelf die zich laten triggeren. Als je jullie blogs met gezond verstand leest, zit er naar mijn mening niets tussen wat negatief is.
Paula. - Vrijdag 12 juni 2015 09:16
Lieve, leuke Nouska! Enorm bedankt voor je artikel. Ik ervaar min of meer dezelfde gedachten en gevoelens als jij. Voor mij was dit een reden om even afstand te nemen van Proud. Jammer, want ik vind jullie site fantastisch. Ik waardeer je eerlijke blogs over dit soort onderwerpen. Het getuigt van moed, kracht, respect en eigenwaarde.

Ik merk dat ik soms, wanneer ik mij slecht voel, ookgauw "getriggerd" voel. Bewust klik ik het artikel weg en ga ik iets anders doen. Wie ben ik (als eetgestoorde, midden in mijn problemen) te oordelen over jou en anderen? Sowieso wordt er naar mijn mening veel te snel geoordeeld. Ik ben ook maar een mens dus doe het soms ook, maar een voordeel van internet: denk even goed na voordat je iets schrijft. Ga niet op die ene impuls af, maar denk even rustig na. Over een kwartier kan je ook nog die reactie geven.
anoniem - Vrijdag 12 juni 2015 16:01
Je hebt inderdaad gelijk, Nouska! Het probleem is gewoon dat vele mensen niet beseffen dat wat ze op internet zetten, ook kan kwetsen. Internet geeft een soort van macht en hierop kun je zetten wat je anders niet durft te zeggen in het echt. Dat vind ik echt vreselijk. Zoals mensen die een zelfgeschreven liedje op youtube zetten en overdondert worden met commentaar over hun kledij of uiterlijk. Dat heeft er niets mee te maken, maar het kwetst die mensen wel.
Anne - Vrijdag 12 juni 2015 16:15
Ik ben het met je eens, Nouska!

Er staan hierboven enkele reacties van meiden die beweren dat er ruimte moet zijn om kritiek te uiten. Daar ben ik het mee eens, maar denk er dan ook eens over na dat je kritiek op verschillende manieren kunt brengen. Het belangrijkste is dat je respect blijft houden voor de auteur ;)

Liefs!
Just - Vrijdag 12 juni 2015 21:55
🙏
Asyr Sei'Lar - Zaterdag 13 juni 2015 17:12
Lieve Nouska

Een juweeltje van een blog die diep tot nadenken stemt. Die eerste alinea komt er met dubbel gestrekt been in (in een positieve manier) en is er een om stil van te worden. Ik respecteer jou voor de manier waarop je met alle nare reacties kan omgaan. Niet een enkele maar een berg " Likes" voor je blog en jou.

Het enigste wat Ik kan zeggen is dit: Ik zou eerlijk wensen dat voordat men op het woord "Opslaan" drukt om een reactie te plaatsen, eens goed de vraag overweegt .. ""Zou ik het leuk vinden als anderen dit over mij zeggen?" Als het antwoord "nee" is plaats het antwoord dan niet. Want niemand zit erop te wachten.

Mijn respect.

---
" The pleasure of criticizing robs us of the pleasure of being moved by some
very fine things."
--=Jean de La Bruyère=--
---Ilse - Dinsdag 16 juni 2015 23:53
Ik vind het goed dat je dit hebt geschreven. Anderen kunnen niet zeggen of je bent aangekomen of afgevallen. Dat je te gezond eet of juist niet. Je eet goed en ik ben er trots op dat je stabiel bent! Jij laat zien dat het kan en de blogs helpen juist met het zien wat nou gewoon eten is.!!!!!!
Anonieme A - Woensdag 17 juni 2015 12:38
Aan veel blogs op deze site heb ik echt wat :) Vooral de persoonlijke blogs van Nouska doe mij vaak goed! Maar er zijn ook blogs waaronder ik weleens een negatievere reactie heb geplaatst en nog steeds plaats.

En ondanks dat jullie het niet fijn vinden om kritiek te krijgen, hoop ik wel dat jullie er nog wel voor openstaan. De reden dat ik extra kritisch kan zijn is dat ik op deze site op zoek ben naar 'een veiligheid' en die misschien nog wel meer hier verwacht - omdat je hier juist wordt ondersteund om van een eetstoornis te herstellen - dan bij andere sites, waar ik het überhaupt normaal vind dit soort dingen (als tiegap en bellybutton challenges, en cosmetische chirurgie) tegen te komen, omdat de wereld daar nu eenmaal om lijkt te draaien tegenwoordig. Ik denk dat ik me op deze site kwetsbaarder voel en daardoor ook sneller geraakt. Ik merk dat ik op zoek ben naar dingen die tegenover mijn eetstoornis staan en als ik dan iets zie staan wat ermee 'op een lijn zit' dan kan ik daar inderdaad best wel geïrriteerd van raken, want dan heb ik weer het gevoel dat ik toch wél aan bepaalde eisen moet doen om 'goed genoeg' en 'leuk te zijn'. En ja, dat ligt natuurlijk bij mij, en is geen vrijbrief om hier maar te reageren zoals ik wil, maar het verklaart voor mij wel mijn soms kritische reacties.

Kortom: Jullie zetten hier neer wat jullie willen.. En ik wat ik wil.. Ik heb dus bepaalde verwachtingen (door hoe proud2bme wordt gepresenteerd) van wat ik hier zal vinden en als iets tegen mijn verwachtingen in is, dan vind ik eigenlijk dat ik dat ook mag laten weten, toch? Zolang ik tenminste niemand verrot scheld o.i.d. en het netjes verwoord.. Ik heb nu het gevoel alsof er alleen nog maar positieve reacties gewenst zijn.. terwijl aan alle dingen in het leven eigenlijk positieve en negatieve kanten kleven. En ja tuurlijk is het fijner om dingen vanuit de positieve kant te kunnen bekijken ;)