Destructief gedrag nadoen

 

destructief gedrag''Steeds wanneer ik van iemand uit mijn omgeving hoorde dat anderen ziek zijn, zichzelf pijn doen, een eetstoornis hebben of depressief zijn, vond ik dat moeilijk. Ik vroeg mij steeds af waarom dit mij zo van slag maakte. Op een verjaardag hoorde ik bijvoorbeeld dat een kennis van mijn tante een zelfmoordpoging had gedaan. Het stomme was dat ik, naast dat ik schrok en het erg voor haar vond, ook dacht; ‘'Ik wil dat ook.''

Ik wilde ook dat er zo, vol medelijden, over mij gepraat werd, dat mensen zich zorgen om mij maakten en er op de verjaardag van mijn neefje gepraat werd over mij. Dat mensen aan mij dachten. En tegelijkertijd vond ik de aandacht eng en moeilijk. Ik durfde niet zelf over mijn problemen te praten en omgaan met zorgzame mensen vond ik zwaar ongemakkelijk. Waarom zouden ze zich zorgen om mij maken? Ik had immers geen echte problemen, ik stelde me aan. Ik voelde me tot last.''

Herken je dit? Veroordeel jezelf dan niet. Als het niet goed met je gaat, vind je het misschien wel onwijs moeilijk om over die gevoelens te praten. Je denkt zo negatief over jezelf dat je liefde en zorg van anderen maar moeilijk kunt ontvangen. Erg lastig, want dat is juist waar je tegelijkertijd stiekem ook een beetje om vraagt en wat je nodig hebt om uit de problemen te komen.

‘'Ik hoorde van mijn klasgenootje Laura dat Isabel zichzelf pijn had gedaan. Ze beschadigde zichzelf. Iedereen in de klas had er iets over te zeggen. De stoere jongens van de klas vonden het belachelijk, ‘'Isabel is gewoon een Emo.'' Zeiden ze. Anderen zeiden dat ze vast gewoon aandacht wilde. En ik dacht alleen maar ‘'Zal ik mezelf ook eens pijn doen?''

Misschien dat ik dan gezien zou worden. Je weet dat het een verkeerde gedachte is, dat het niet de juiste manier is om aandacht te vragen, maar toch denk je het. Hoe stom je het ook van jezelf vindt, je imiteert hierdoor wel heel gevaarlijk en schadelijk gedrag.

‘'In de klas ging het tijdens Verzorging over eetstoornissen. Er werd druk over gepraat en iedereen was stil toen we een documentaire keken in de klas. Die meisjes waren bijzonder, ze deden iets zieks waardoor ze heel kwetsbaar werden en mensen hen voorzichtig gingen behandelen. Ik wilde dat ook. Die eetstoornis niet, maar wel dat mensen mij wat voorzichtiger zouden behandelen.''

Wanneer je dit herkent, is dat echt niet meteen stom, fout, raar of gestoord. Het is vooral heel naar voor jou en zeker iets wat je serieus moet nemen. Als je dit soort gedachten herkent, betekent dat je er iets aan moet doen. Je bent blijkbaar zo in nood dat je op zoek gaat naar manieren om te krijgen waar je behoefte aan hebt: hulp, aandacht, liefde, zorg... noem het maar op. Helaas wel op een zeer gevaarlijke en verkeerde manier. Probeer dit in te zien en te veranderen. Neem het signaal van het imiteren van destructief gedrag serieus. Alleen al dat de wens er is, betekent dat er iets aan de hand is. Je bent niet gelukkig en hebt zorg en aandacht nodig.

eetstoornissen

Misschien weet je niet precies hoe je om hulp moet vragen, bij wie je terecht kunt of wat je dan wilt zeggen. Daarover mag je gerust praten op het forum of in de chat van Proud2bme. Er is ruimte om je gevoel te delen en te praten over wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Daarmee kun je jezelf een hoop narigheid besparen. Want je hebt geen destructief gedrag nodig om je gevoel te kunnen uiten. Snijden om niet te voelen is geen oplossing. En ook niet om de zorg en aandacht te krijgen waarnaar je zo erg verlangt. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp. Ieder mensen heeft zorg en aandacht nodig. Jij dus ook, dat is niets om je voor te schamen en ook zeker niet iets dat je moet verhullen achter destructief gedrag.

Heb jij wel eens negatief gedrag van iemand anders nagedaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elina94 - Vrijdag 18 januari 2013 13:05
Ik herken het heel erg.
Alleen jammer dat ik al een jaar bezig ben met zoeken naar en wachten op hulp.
Want tja, die Elina94 redt zich wel.
Dus houd ik me in, maar het wordt er daardoor ook niet beter door.
Scared - Vrijdag 18 januari 2013 13:32
Herkenbaar ik denk dat mijn eetstoornis op deze manier is begonnen. Ik keek naar programma's over anorexia en ik dacht 'ik wil dit ook' dus maar ja ik kreeg dus boulimia schiet je niets mee op. Maar herkenbaar.
# - Vrijdag 18 januari 2013 13:33
Ik herken het dat je...voor zelfbeschadiging uit komt,,,en dat de rest ook begint (Dan voel je je schuldig, bedrogen en niet serieus genomen..) Daarna hou je je mond wel weer voordat je het weet belast je iemand!
xM - Vrijdag 18 januari 2013 13:42
Wow, dit is echt herkenbaar. Ik dacht echt dat ik de enige was en schaamde me er zelfs voor. Dus dit is wel heel geruststellend.
lilith - Vrijdag 18 januari 2013 14:00
wauw hier heb ik (vooral toen ik jong was) ook wel eens last van gehad ja. ik moet alleen zeggen dat jaren later toen de eetstoornis er langzaam ingeslopen was, dit niet meer van toepassing was. ik dacht toen JUIST eindelijk dat het al een aantal jaar goed ging. heel vreemd eigenlijk..
Iris - Vrijdag 18 januari 2013 14:15
Heel erg herkenbaar. Had ik heel erg op die pro-ana websites. Voelde me daar meer een nep-anorect. Tot iemand op facebook zei (die ook een eetstoornis had/heeft) dat ik anorexia had, toen schrok ik wel even.
Koffie - Vrijdag 18 januari 2013 15:37
Erg herkenbaar, ik heb er nog steeds vaak last van.
Ik ben nog erg gevoelig voor alles wat ik ook maar kan interpreteren als iemand die er 'erger aan toe' is of 'wel echt ziek is'.
Erg vervelend!
Schaatster - Vrijdag 18 januari 2013 16:08
BAM. Die komt even binnen. Dit is precies waar ik de laatste tijd vaak tegenaan loop. Het gaat met eten allemaal best prima en mijn gewicht is weer normaal. Hoewel ik daar ook veel positieve reacties op krijg (meestal wel via via), kantelt dat gevoel metéén als ik hoor dat het met anderen niet zo goed gaat. Dan wil ik dat ook ofzo. Terwijl ik ook wel weet dat het niet leuk is en dat ik juist blij moet zijn dat het goed gaat.
m - Vrijdag 18 januari 2013 16:17
Erg herkenbaar, vooral toen het echt slecht met me ging, maar ook nu. Nu gaat het eigenlijk erg goed met me, maar soms, als ik over zulke dingen hoor, denk ik weleens "zou ik weer gaan afvallen of zelfmoord plegen?". Erg moeilijke gedachten, maar volgensmij komt het doordat ik wil dat mensen voor me zorgen. Zelfstandigheid is fijn, maar soms is verzorgd worden ook prettig. Gelukkig blijft het bij die gedachten en zou ik daar nu absoluut niet aan toe geven.
- Vrijdag 18 januari 2013 16:30
Herken het vooral toen mijn gewicht wat beter was maar het helemaal niet goed ging.
Veel mensen hadden zoiets van; nou, gewicht weer goed, ze is weer beter.
Dan dacht ik soms wel; Zal ik dan maar weer stoppen met eten? Dan zien ze misschien wel dat het helemaal nog niet goed gaat!
hoi - Vrijdag 18 januari 2013 20:18
De reactie van bovenstaand persoon ( - ) is wel heel erg herkenbaar.

Ik wil ook niet dat mensen denken dat het prima gaat terwijl ik me slechter voel dan met een ongezond gewicht. Echt heel frustrerend!
MChantalle - Vrijdag 18 januari 2013 21:27
Die komt inderdaad binnen... Ik herken me er heel erg in, maar schaam me er ook erg voor. Misschien dat ik dit eens in de groep moet bespreken. Anders blijf ik denk ik vastlopen in mijn behandeling.
xxmoonflamexx - Zaterdag 19 januari 2013 00:10
Ik herken dit helemaal niet. Ik heb eerder dat het me boos maakt. Dan denk ik: het is niets leuks, stoers, fijns enzovoorts. Ik wou dat ik er nooit aan begonnen was. Ik was er aan begonnen door dat ik als klein kind mezelf al veel knijpte en beet. Dus dat was ook niet afkijken en dat soort dingen. Maar ik vind zeker dat de mensen die het over hebben genomen daar hulp bij mij moeten hebben. En bedenk de negatieve kanten van het zelfdestructief gedrag. Littekens zijn zeker niet mooi. En jij voelt je rot, en je hebt recht op hulp. Ookal ben je zo goed in verbloemen.
-- - Zaterdag 19 januari 2013 10:27
@ xxmoonflamexx
Het gaat hier niet alleen om automutilatie.
ikke - Zaterdag 19 januari 2013 10:35
het destructieve gedrag krijgt alleen maar meer plaats in je eigen beleef wereld maar ook die van anderen... dus uiteindelijk krijg niet jij maar het destructieve de aandacht van jezelf én anderen
melissa - Zaterdag 19 januari 2013 10:45
Ik zelf niet.., maar andere wel die mijn gedrag kopieërde daar voelde ik me wel heel erg schuldig over.
xxmoonflamexx - Zaterdag 19 januari 2013 17:37
Ik benoemde vooral het automutileren, maar ik ook eetstoornissen/eetproblemen, tot zelfs het kopieren van een zelfmoordpoging.
amanda - Zaterdag 19 januari 2013 19:52
het is niet echt dat ik iemand na deed, maar meer wel dat ik dacht dat wil ik ook, alleen het automutileren begon onschuldig in de brugklas van iets scherps mee nemen naar school in een spielgeltje en dan mezelf beschadigen waar de leraares of leraar bij was. mijn mentor heeft toen wel gebeld naar mijn ouders van wat ik deed en bla bla, en ik luisterde dat toen af, toen werd mijn vader heel erg boos. ik was toen 15 en geen iedee waarom ik het deed,. later in de 3 en 4 klas werdt ik gepest en is het automutileren sterker geworden zonder dat mensen er van wisten en het zagen. nu doe ik dat dus al zeker 6 jaar. niet elke keer of elke week maar wel als ik buien heb.

best confronterend die tekst

liefs
Emie - Zondag 20 januari 2013 18:50
Jemig dit herken ik ook en ik ben al 1.5 jaar van mijn ES af. Ik dacht dat ik de enige was en doe er voor de rest niks mee.
Annemarijn--x - Woensdag 30 januari 2013 21:27
her-ken-baar!
sheilake - Vrijdag 1 februari 2013 16:07
Dit is zo herkenbaar... Ik wou vroeger alles hebben, elke diagnose, om serieus genomen te worden. Zo is het ook allemaal begonnen, negatieve dingen doen om aandacht én om mezelf te straffen. Het mocht niet goed met me gaan... Komt erop neer dat de problemen alleen maar groter zijn geworden. En zo een kopie gedrag echt serieus genomen moet worden!!!

Sarina - Vrijdag 1 februari 2013 22:59
Wow. zo herkenbaar. Dit is precies hoe ik me voel. het liefst wil ik dit gelijk aan mn beste vriendin laten zien, maar ik wil haar niet tot last zijn, zielig gaan lopen doen. Ik weet dat ze dat absoluut niet zal vinden of denken, want ze heeft zelf ook een eetprobleem gehad, maartoch..
Als ik problemen heb vind ik het kut, maar ook wel stoer. Ik wil zo snel mogelijk weer gelukkig zijn, maar aan de andere kant heb ik met problemen wel mensen die aan me denken. Dan maak je wat mee, dan krijg je respect van de mensen die het weten. En als ik dan eenmaal weer 'gelukkig' ben zonder problemen, ben ik toch niet echt gelukkig ;$ Nu ik dit allemaal opschrijf, voel ik mezelf echt een aandachtsgeil kind. Gadver.
# - Zaterdag 2 februari 2013 21:42
Tsjah. Zo is bij mij ook de automutilatie begonnen. Ik was een naïef 13 of 14 jarig meisje en probeerde het ook een keer, het automutileren. Inmiddels ben ik 18, is het een blijvend probleem en beland ik er af en toe mee in het ziekenhuis. Soms denk ik: Was ik er maar nooit aan begonnen...
Fieke - Zondag 3 februari 2013 12:03
Een meisje uit mijn klas heeft Anorexia, iedereen 'verzorgt' haar en doet aardig tegen haar. Ik kan niet meer normaal tegen haar doen. Ik wil ook dat ik aandacht krijg en dat mensen me aardig vinden.
Gelukkig eet ik wel goed, ik ben wel dun maar heb geen anorexia, toch wil ik wel eens niet meer eten, dunner worden en dat mensen me zielig vinden...
Bah, slaat echt nergens op, hoe kan ik zo denken.
Merel - Dinsdag 19 februari 2013 23:52
Ook voor mij herkenbaar. Heb vaak in de praktijk meegemaakt dat mensen die hard 'schreeuwen' het meeste aandacht krijgen. En ja, als jij het dan moeilijk hebt en niemand ziet je staan, is er bijna geen andere optie dan een manier vinden om wel gezien en vooral gehoord te worden... En dit komt echt voort uit WANHOOP!!!
jesse - Woensdag 20 februari 2013 09:33
Ik denk ook vaak, ik wou dat ik een echte stoornis had, omdat ze van mij zeggen dat ik het allemaal wel kan, ik wou autistisch zijn, want dan was het chronisch en dan mocht ik anders zijn, of psychotisch, dan ben ik pas echt gek, mijn eigen diagnoses vind ik nooit erg genoeg, of heb ik dan het gevoel dat ik niet goed geholpen word ?

Op school kijk ik nu ook om me heen en zie mensen die problemen hebben, veel mensen gebruiken drank en drugs alsof het allemaal normaal is, die doen daar dan ook helemaal niet moeilijk over en toen ik dat deed werd dat niet zo geaccepteerd en bovendien werd ik er echt niet gelukkig van.,

Ik heb het idee dat anderen met problematisch gedrag beter in staat zijn te functioneren dan ik, die al die negatieve gedragingen niet langer wil toestaan. Nu ben ik dan maar gewoon niet naar school gegaan, om rust te nemen, lekker wandelen in het bos, dan is dat maar mijn coping strategie, beter dan zuipen of blowen. Dan maar afwezig. Liever fysiek afwezig dan mentaal afwezig door de drugs.
SBLS - Vrijdag 6 juni 2014 11:11
@sheilake precies wat je zegt. onvoorstelbaar gewoon.
iemand - Woensdag 26 november 2014 21:30
Dit is echt ZO herkenbaar. Ik zit nu in de brugklas en op de basisschool al zag niemand me staan. Iedereen had vriendinnen, spraken af na school met elkaar, maar mij zagen ze niet staan. Nu in de brugklas dacht ik dat mensen me wel zagen staan, dat ik nu eindelijk ook eens kon lachen met vriendinnen. Alleen begon alles weer van voor af aan. Gelukkig ben ik heel erg fan van een tv programma en heb daardoor mensen leren kennen, die ik nu wel mijn allerbeste vriendinnen kan noemen. Alleen vier van hun snijden zichzelf. Een heeft zelfs al drie keer een zelfmoordpoging gedaan. Ik elke keer als iemand zei dat ze zich weer beschadigd had, voelde ik me zo klote. Ik was zo verdrietig. En ook was ik jaloers. Het klinkt heel raar, maar iedereen was dan zo lief voor haar. En als iedereen dan zo lief was, voelde ik me weer buitengesloten net als op school. Ik ben ook begonnen met snijden, een tijdje geleden. Ik voelde me erna nog schuldig ook. Heb het tegen ze gezegd en inderdaad, ze waren zo lief voor me. Maar tegelijkertijd voelde ik me schuldig dat ze zich zo'n zorgen maakten. Op school vroeg iemand wel hoe ik er aan kwam, maar ik durfde het gewoon niet te zeggen. Nu ben ik verslaafd aan mezelf snijden. Raar verhaal zeg ik voel me echt ugh