De wereld willen verbeteren

 

Zoals jullie weten voel ik mij af en toe een beetje een wereldverbeteraar. Althans, ik maak me regelmatig druk om de wereld in mijn hoofd of lig er van wakker. Ik heb dat al heel mijn leven een beetje in me. Ik voerde op school acties voor kindsoldaten, verzamelde handtekeningen tegen de walvisvangst en was lid van de Ranger Club. Ik werd zelfs namens de school uitgekozen om jeugdambassadrice te zijn waardoor ik op de Nationale Boomfeestdag een boom mocht planten, de minster mocht ontmoeten en andere acties mocht voeren voor dieren en kinderrechten. Ik was -ben- een dromer en kon er niet tegen dat sommige mensen mijn acties niet interessant vonden. En nog steeds heb ik daar last van.

Met mijn kruiwagen, tuin-handschoenen van mijn vader en een schep liep ik de bosjes en straten door om dode merels en aangereden eksters een eervol plekje te geven. Ik maakte van takjes en touwtjes kruisjes en begroef de dode diertjes in de achtertuin van mijn ouders. Van het jeugdjournaal moest ik soms huilen en in de kinderlijke woorden in mijn dagboeken lees ik hoe verdrietig ik soms ben over de nare dingen die in de wereld gebeuren. Ik kon er niet tegen en wilde iets doen, al waren het maar hele kleine dingen, zoals vogels begraven of een schoenendoos vol speelgoed naar een arm land verzenden. Toen ik zes was stuurde ik ooit een boterham op in een zelf gevouwen envelop naar China, omdat ik dacht dat de mensen daar niet zoveel te eten hadden en arm waren. Het hield me dus duidelijk bezig dat mensen het minder goed hadden dan ik in de wereld. 

carry the world

Wanneer ik de gedichten en dagboek berichten van mezelf doorblader in oude boekjes van toen ik een jaar of 15 was, zie ik een ontzettend treurige kijk op de wereld. Ik zag de wereld als een verdorven plek. Een plek waar mensen ruzie, oorlog en rotzooi maakte. Ik zag de wereld niet als een fijne plek om in op te groeien. Ik schreef dingen over geld en hoe daarom gevochten wordt. Over milieuvervuiling en hoe boos ik me kan maken om alles wat ‘hoort' en ‘moet'. Hoe we elkaar niet laten zijn zoals we zijn, maar zo hard oordelen. Ik wilde gewoon een beetje meer vrede op aarde. Mijn depressieve kijk op de wereld hielp mij niet om mijn toekomst hoopvol in te kunnen zien of hoopvol te durven dromen. Het maakte mij bang voor de toekomst en gefrustreerd over wat ik met mezelf aanmoest.

Ik kan van alles doen, maar soms heb ik het gevoel dat mijn kleine steentje eigenlijk helemaal niets bijdraagt. Dat ik wel mijn plastic en glas kan scheiden, maar dat iemand anders dit op hetzelfde moment gewoon bij elkaar flikkert. Dat wanneer ik lief doe tegen een oude vrouw, zij vervolgens eenzaam thuis zit. Dat wanneer ik mijn boodschappen fair trade doe, iemand anders zegt dat dit onzin is en gewoon doorgaat met de normale koffiebonen. En dat ik stop met winkelen bij Primark, terwijl ook dat volgens sommige mensen niet bijdraagt aan het verbeteren van de situatie in Bangladesh. Er lijkt geen beginnen aan, ik kan de wereld wel willen verbeteren, maar eigenlijk heb ik voor mijn gevoel geen schijn van kans.

Al eerder schreef ik een blog Oorlog in de wereld: Liefde is alles. Daarin schreef ik wat mij soms bezighoudt. Vroeger werd ik verlamd door deze angsten en de pijn die ik in de wereld zag. Tegenwoordig kan ik daar iets beter mee omgaan, maar op sommige momenten voel ik me weer zo klein en machteloos in de wereld. Dan wil ik zo graag dat we allemaal wat liever, milieubewuster en eerlijker voor elkaar zouden zijn. Mijn eigen acties en kleine bijdrages voelen dan zo zinloos of niet radicaal genoeg.

Ik denk dat het goed is dat ik mij soms druk kan maken over de wereld en hoe we daar met elkaar verantwoordelijkheid voor kunnen dragen. Maar ik weet niet of het zin heeft om daar uren over te piekeren voor het slapengaan. Wat ik wel kan doen, is wat ik al doe en daar over praten als iemand me vraagt waarom ik het doe. Zo is dat met mijn vegetarisme, mijn groene schoonmaakmiddelen, herbruikbare menstruatieproducten en mijn shopgedrag ook. En zo zijn er nog veel meer gewoontes die ik mezelf inmiddels heb aangeleerd. Voor mij heel normaal en simpel, maar voor vrienden om mij heen soms nieuw en interessant.

Ik vind nooit dat ik het goed genoeg doe, maar ik doe in ieder geval iets en het is belangrijk dat ik dat niet vergeet en dat ik ook niet vergeet dat mensen om mij heen deze dingen zien en misschien wel meenemen in hun gewoontes of dagelijks leven. Ik doe heus wel iets, ook al is het maar heel klein.

world

Misschien is het ook niet heel gek dat ik uiteindelijk bij een Stichting als Proud2Bme terecht ben gekomen. Ik wilde tijdens mijn eetstoornis graag iets doen tegen de pro-ana sites en pro-ana hyves die er waren op het internet. Uiteindelijk heb ik op een andere manier, via Proud2Bme een weg gevonden waarop ik meiden die worstelen met problemen een heel klein beetje te kunnen helpen. Misschien is dat ook een stukje wereld verbeteren wat we met Proud2Bme doen?

In de toekomst zou ik nog wel wat andere dingen willen bewerkstelligen rondom milieu bewust leven of mensen helpen die het minder hebben. Ik zit vol ideeën voor projecten. Maar alles op zijn tijd. Niet alles ligt op dit moment binnen mijn bereik. In de tussentijd maak ik kleine stapjes richting die doelen en mag ik ook tevreden en trots zijn op wat ik al doe. Dat kan al door kleine dingen te doen, zoals complimentjes geven of iemand aanmoedigen. 

Heb jij ook 'last' van het gevoel dat de wereld geen fijne plek is, of dat de toekomst zo modern en veranderlijk is dat je je er misschien niet in thuis voelt, praat daar dan over. Daarnaast is het ook belangrijk om er niet eindeloos over te blijven piekeren. Het is goed om je eigen gedrag te reflecteren en hier en daar iets goeds te doen voor de wereld, maar word niet extreem of negatief over wat je doet. Wees tevreden en draag jouw waardevolle steentje bij.

Verval je toch in pieker gedachtes en lukt het je niet om dat te stoppen, schrijf dan even over je gevoel en sluit daarna dat schriftje letterlijk en figuurlijk. Piekeren en spiraaldenken is namelijk een eindeloze discussie die je niet per se zal helpen.

Vergeet daarnaast niet dat het leven en de wereld ook heel erg veel mooie kanten heeft. Soms was ik in mijn pubertijd en tijdens mijn eetstoornis zo verwikkeld in negatieve gedachtes dat ik dat niet meer zag. Ook onlangs had ik veel naar nieuws gehoord en gezien en had ik even zo'n sombere kijk. Een dag in het park in de zon hielp mij om weer de leuke kant van de mensen te zien. Even weer de leuke kant van de wereld bewonderen. Doe dus vooral leuke dingen, en wees niet alleen maar die wereldverbeteraar. Kom in actie, voor jezelf en daarmee voor de wereld. Als jij vrolijk bent en goed voor jezelf zorgt, verbeter je ook de wereld!

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Myrthe - Woensdag 25 mei 2016 13:36
Jaaaaa Nouska! Helemaal met je eens. En ik denk dat je zeker mensen beïnvloedt en daarmee ook weer een steentje bijdraagt door wat je hier op Proud allemaal blogt en doet. Ik vind je in elk geval een bron van inspiratie, ook wat dit soort dingen betreft!
Aniek - Woensdag 25 mei 2016 14:02
Ik herken dit heel erg!! Ook ik ging vroeger vogeltjes opvangen/begraven etc. Ik doe mijn best om de wereld/dieren/mensen zo weinig mogelijk schade aan te doen.

Wat mij helpt is mij vooral te beseffen dat ik alleen volledige invloed heb op mijn eigen keuzes, mijn eigen aandeel, en ik weet dat dat stukje goed is. Ik hoef daarom minder wakker te liggen van slachthuizen e.d., want ik maak geen deel uit van dat systeem. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid genomen.

Ik denk wel vaak als ik bijv. een stukje fiets: "waar zijn alle bomen", ik vind de omgeving veel te bebouwd, te veel asfalt, veel te weinig natuur. Daar baal ik van als de zon op mijn hoofd schijnt en ik me weer in moet smeren met zonnebrandcreme omdat ze de bomen hebben gekapt..

Het is toch ook geen fijn vredig gevoel om me te bedenken dat ik mij tussen zoveel mensen begeef die maar gewoon dieren laten slachten elke seconde..

In mijn dromen leven we vredig in hutjes in de natuur en zijn er veel minder mensen.
Aniek - Woensdag 25 mei 2016 14:04
p.s.inderdaad Nouska je doet juist al heel veel met je werk! Ik denk dat je positieve invloed op anderen ontzettend groot is.
leeen - Woensdag 25 mei 2016 14:14
Wauw, wat een mooie, persoonlijke blog.
Ik ben echt heel blij dat je bij Proud werkt en al deze fijne blogs maakt ! MIJ helpt het in ieder geval heel erg.
Anoniempje - Woensdag 25 mei 2016 14:30
Ik herken dit zo onwijs! Ik had het zelf geschreven kunnen hebben. Op mijn zevende ging ik handtekeningen ophalen in de straat voor een pony in de wei die nergens kon schuilen voor de regen, ik hield in groep 4 een spreekbeurt over dierproeven en dierproefvrij, deed vanaf mijn 14e vrijwilligerswerk bij Amnesty, zulke dingen...
Ik ben vegetariër, koop geen leer, wol of zijde, eet amper zuivel en scheid mijn afval enzo. Ik doe wat ik kan, maar ik kan me zo enorm machteloos voelen als ik bij de supermarkt sta en iedereen plofkip zie kopen... Ik neem mijn verantwoordelijkheid, maar het voelt dan alsof ik óók nog moet 'compenseren' voor alle mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Vooral dierenleed raakt me erg, die zijn zo 'overgeleverd' aan de mens en dat maakt me superverdrietig omdat veel dieren het echt slecht hebben en het merendeel van de mensen echt niet respectvol zijn naar dieren.
Ik wou dat ik het meer los kon laten want ik ben er zeker de helft van de dag mee bezig in mijn hoofd, niet gezond en niet fijn. Voor mij is dat ook de reden dat ik niet ga reizen, al zou ik dat graag willen. Straatkinderen, zwerfdieren, alles komt veel te hard binnen...

Bedankt voor je blog Nouska. Fijn om herkenning te vinden, want ik heb het nooit hierover met iemand.
Just me - Woensdag 25 mei 2016 15:17
Ik heb deze gedachten van 'de wereld beteren' niet per se gehad vroeger. Nu wil ik veganistisch zijn omdat het het milieu spaart, heel veel dierenleed en het super gezond is voor mijn lichaam om geen dierlijke producten te consumeren. Ik voel me veel beter sinds ik zo veel mogelijk veganistisch eet. Ik heb meer energie, ik ben vrolijker, het is niet meer 'mistig' in mijn hoofd en nog veel meer positieve veranderingen. Mijn vader is er heel erg op tegen en van hem moet ik wel een paar keer per week vlees eten, omdat het zogenaamd gezond is. Ik doe meer met het milieu dan echt mensen in bijvoorbeeld oorlogssituaties helpen, want ja dat lukt toch niet echt. Ik scheid afval, gooi nooit afval op straat, ga bijna altijd met de fiets, koop dierproefvrije make-up en doucheproducten en ik koop geen kleding bij primark enzo. Ik doe dit niet omdat ik de wereld wil verbeteren ofzo, maar gewoon omdat ik de dierenindustrie en slechte werkomstandigheden niet wil aanmoedigen en er niet aan wil bijdragen.
Sebastiaan - Woensdag 25 mei 2016 15:27
Je bent sowieso een wereldverbeteraar, ik denk dat je veel mensen in Nederland van de dood bevrijd met je artikelen en hulp! :)
Nikki - Woensdag 25 mei 2016 16:22
Wat een enorm fijn artikel. Ik heb dit soort gedachte ook best wel! Heel fijn om jouw kijk erop te lezen.

Enn ik denk niet dat je met proud een klein beetje helpt, maar onwijs veel. In ieder geval als ik voor mezelf spreek. Proud is zooooo belangrijk (geweest) in mijn leven!

Ik hoop dat je projectjes er ooit mogen komen, ik zou er graag meer over willen lezen en horen als de tijd daar is
Marte - Woensdag 25 mei 2016 16:41
Weet je Nouska, ik ben ook vaak op die manier bezig met de wereld en denk ook vaak "wat helpt mijn kleine bijdrage nou?", maar als duizenden mensen dit denken (en doen) helpen we de wereld toch een beetje met al die kleine stukjes samen.
los - Woensdag 25 mei 2016 17:18
Ook voor mij is dit super herkenbaar. Ik voel me gewoon niet thuis in het systeem waarin we leven. Ik kan me niet voorstellen dat dit is hoe het bedoeld is te zijn. En sinds mijn persoonlijke problemen meer naar de achtergrond zijn verdwenen, komt mijn passie om hier iets aan te veranderen, steeds meer omhoog.

Mijn tip is om een focus te vinden, een onderwerp wat je echt heel belangrijk vindt, en te zorgen dat je daar iets in kunt doen. Dat geeft veel meer rust dan te proberen om alles op te lossen. Ook is het belangrijk om mensen te vinden die jouw zorgen en idealen delen. En ik laat inmiddels heel bewust de krant liggen, kijk weinig journaal en probeer mijn wereld een beetje klein te houden. De gangbare media is wat dit betreft toch niet echt te vertrouwen, en aan slecht nieuws valt meer te verdienen dan aan goed nieuws, dus het beeld dat wordt gepresenteerd is sowieso scheef en depressief.

Ik ben er ook steeds meer van overtuigd dat de wereld niet hoeft te zijn zoals hij nu is. Het kapitalisme werkt niet meer. Er zijn alternatieven. Nieuwe manieren van samenleven, van landbouw, van economie. Wie echt geïnteresseerd is: verdiep je eens in permacultuur, gifteconomie, het basisinkomen, ecodorpen, geweldloze comminicatie, deep ecology, deep democracy en andere toffe projecten. Het kan heel veel hoop geven te weten dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Dat een andere wereld mogelijk is.
Ingrid93 - Woensdag 25 mei 2016 19:54
Wat ontzettend herkenbaar! Ook ik kon vroeger enorm wakker liggen van alle problemen en narigheid in de wereld. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik regelmatig lege flessen op ging halen, om het statiegeld aan Unicef te doneren. Met de tsunami in 2004 verkocht ik zelfgemaakte kokoskoekjes aan mensen in de buurt. Ik heb een koala geadopteerd, was lid van Unicef en van het Wereld Natuurfonds, deed mee met allerlei goede doelenacties en gaf spreekbeurten over de dierenopvang en Unicef. Ook ik zie nu wel in dat je het beter van een positieve kant kunt bekijken. Wat hierboven al gezegd wordt, je hebt alleen invloed op je eigen keuzes! En er zijn zó ontzettend veel mooie initiatieven van mensen. Als je je daar op richt zie je hoeveel mensen juist heel goed bezig zijn. :)
Tegenwoordig ben ik nog steeds heel veel met deze dingen bezig. Ik ging een tijdje geleden voor vrijwilligerswerk naar Ecuador, koop zoveel mogelijk Fairtrade producten, probeer zo weinig mogelijk plastic te gebruiken, mijn afval te scheiden, etc. Ik merk gewoon dat ik mij hierdoor echt goed voel en dat alle beetjes helpen, hoe klein ook!
Bedankt voor je blog, ik vind je een hele grote inspiratie!
E - Woensdag 25 mei 2016 20:19
Ik vind het ook moeilijk om nu te bepalen wat net goed en wat fout is. Uit dierenliefde + milieuoverwegingen eet ik al jarenlang geen vlees/vis meer. Dan zou je denken goed bezig te zijn. Maar vleesvervangers op basis van soja bv zijn dan ook weer niet zo 'proper'. Voor sojaplantages worden bossen enz gekapt. Het is echt moeilijk om te weten waarmee je zo weinig mogelijk schaadt!
Mimosa - Woensdag 25 mei 2016 22:25
Voor mij heel herkenbaar.
Ik geloof dat we iedere dag, op ieder moment opnieuw het verschil kunnen maken. In mijn leven heb ik gemerkt hoe ogenschijnlijk kleine acties achteraf van grote waarde bleken te zijn. Opmerkingen. Keuzes. We realiseren ons vaak helemaal niet hoeveel we elkaar te bieden hebben, gewoon door ons leven te leven naar onze waarden. Die dragen we daarmee vanzelf de wereld in. Met jouw vriendelijkheid (/bewuste keuzes) plant je een zaadje in het hart van de ander. Wanneer het ontkiemt is niet aan ons.

Je bent een belangrijk voorbeeld voor velen, Nouska. Ik denk dat jouw invloed verdergaat dan je je realiseert. Je maakt al een verschil op deze wereld, op jouw mooie, eigen manier.
los - Woensdag 25 mei 2016 22:38
@E,
Het klopt dat die sojaplantages niet zo tof zijn. Alleen worden de dieren in de vleesindustrie met dezelfde soja gevoed, en heb je voor een kilo dierlijk eiwit zo'n 11 tot 18 kg aan plantaardig eiwit nodig (alsin de koe moet 18 kg plantaardig eiwit eten om uiteindelijk 1 kg te 'produceren' aan eiwit in zijn vlees).

Verder klopt het wel dat het onwijs moeilijk is om te weten wat goed is en wat niet. Zo is vrijwilligerswerk doen in het buitenland niet altijd de beste optie, of moet je dat i.i.g. altijd heel bewust doen. (Zie het Better Care Network).

Wat dingen die echt helpen, en soms heel eenvoudig zijn:

-Neem een duurzame bank (Triodos bank, ASN, ...) De macht van de grote banken is best wel eng en dat ze investeren in wapens en fossiele brandstoffen is niet zo tof. Er zijn banken die juist investeren in toffe initiatieven, en echt hun best doen een positieve impact te hebben.

-Eet biologische voeding. Als we de langbouw mondiaal zouden verduurzamen, dan zouden 90% van alle milieuproblemen zijn opgelost. +gangbare landschap zorgt voor bodemerosie, terwijl biologische landbouw zorgt voor een gezonde bodem. Bodemerosie is een enorm probleem, en in een gezonde bodem wordt ook nog eens heel veel meer CO2 opgeslagen (handig i.v.m. klimaatverandering).

-Koop tweedehands kleding. Want het is super goedkoop. En daarmee doe je niet mee aan de uitbuiting van arbeiders in andere landen.

Sorry voor mijn enthousiasme. Ik weet hier iets te veel van, en ik wil die kennis zo graag delen.
Yesterday - Woensdag 25 mei 2016 23:52
Toen ik bij de Primark wilde gaan werken, kreeg ik voorafgaand een hele uitgebreide training met filmpjes. Over dat de papieren tasjes worden gemaakt van de dozen waar de kleding in zat, de hangers werden ook weer ergens van gemaakt. Over dat de prijs laag ligt omdat primark de grondstoffen lokaal inkoopt en niet nationaal. En dat kinderarbeid onder geen enkele omstandigheid word toegelaten. Dat is ook de reden waarom er niemand word aangenomen onder de 18. Zo schijnt het ook te werken in het buitenland.

Zelf ben ik vegetariër, na een tijd veganistisch te hebben gegeten. Ik help waar ik kan, hoe ik kan, sta overal bij stil. Maar ik geloof dus ook in alles wat iemand zegt. Want waarom zou iemand zomaar liegen? Zo geloofde ik dus ook vol overtuiging de primark. Maar toch voel ik me na het lezen van alle stukjes over de primark me toch ontzettend schuldig en gemeen dat ik er werk. Ben ik dan egoïstisch, omdat ik mijn huur wil kunnen betalen, en dus maar klakkeloos geloof wat ze me voorschotelen?

Sorry, ik bedoel het niet naar. Maar ik herken me zo erg in je stukje Nouska! Maar er staat zo tegenstrijdig met dat ik hier werk. Wat zouden jullie doen?
Aniek - Donderdag 26 mei 2016 01:52
@ Yesterday
Ik denk dat je altijd op zoek kunt naar een baan die beter bij je past. Maar je moet denk ik ook aan jezelf denken. Als je vanwege je principes in financiële problemen komt lijkt me dat niet zo'n goed idee. Je hoeft natuurlijk niet klakkeloos mensen te geloven, kritisch blijven is altijd wel verstandig. Er zijn online wel betrouwbare bronnen te vinden (https://rankabrand.nl/modeketens/Primark). Dan nog kan je als je niet gelooft dat Primark zonder kinderarbeid is, de keuze maken om daar toch (tijdelijk) te werken om je huur te betalen. Of niet, je kunt wat betreft bepaalde principes je grenzen hebben natuurlijk en het is ook goed om daarnaar te luisteren.

Ik heb als veganist in een restaurant gewerkt waar veel vlees (spare ribs, biefstuk) werd geserveerd (door mij dus). Het verdiende goed en het was er gezellig, dus het deed mij goed. Als mensen mij vroegen wat ik ze kon adviseren wees ik ze op een vega gerecht en zei ik dat ik houd van vegetarisch eten. De mensen kiezen zelf wat ze bestellen, was mijn gedachte. Misschien is het niet helemaal vergelijkbaar met een Primark als daar alles van verkeerde oorsprong zou zijn, maar daar heb ik geen idee van.
UnknownAngel - Donderdag 26 mei 2016 07:39
Heel erg fijne blog want ontzettend herkenbaar! Ik lag ook altijd wakker van alle nare dingen in de wereld en heb vaak zitten huilen omdat ik hier niet wilde leven. Tegenwoordig kan ik me ook nog steeds heel erg druk maken om alle onrechtvaardigheid in de wereld en het lijkt alsof er geen beginnen aan is om de problemen op te lossen, en ook al doe ik zelf al mijn best door veganist te zijn en op mijn koopgedrag te letten, soms voelt het zinloos. Het is inderdaad belangrijk niet eindeloos te doemdenken
Los - Donderdag 26 mei 2016 20:27
Oké ik reageer toch nog een keer. Lieve bezorgde mensen. Ten eerste: dankjulliewel. Dankjulliewel dat jullie het aandurven dit alles te voelen, te erkennen, en de verantwoordelijkheid te nemen jouw steentje bij te dragen.

Los - Donderdag 26 mei 2016 20:30
Ten tweede: er is iets aan het gebeuren. Dingen zullen niet zo blijven als ze zijn. Wie de verkiezingen in Amerika volgt, ziet waarschijnlijk een hoop Trump. Maar ondertussen is er een presidentskandidaat, Bernie Saunders, die al zijn hele leven vecht voor mensenrechten en het milieu. Miljoenen mensen steunen zijn idealengte, dromen van een ander systeem. In Frankrijk zijn laatst in 50 steden duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren. Er is de occupy beweging. In Zwitserland stemmen ze over de invoering van het basisinkomen.

Het systeem kan structureel anders, waardoor een heel groot deel van al het wereldleiders wordt opgelost. En ik ken zoveel mensen die daar actief aan werken. Iedere dag weer.
Haas - Donderdag 26 mei 2016 21:27
Lieve Nouska,

Allemaal zo herkenbaar, dat de wereld soms zo'n akelige plek lijkt te zijn en dat je het nooit goed genoeg doet als je probeert bewust te leven.
En ja: jullie van Proud2beme maken de wereld zeker een stukje beter! Van tijd tot tijd ontleen ik veel steun aan jullie. Dankjewel daarvoor.

Liefs, Haas
Maan - Vrijdag 27 mei 2016 06:13
Ook ik herken me hierin.. Vroeger inderdaad ook lid van de Rangerclub én van de kids for animals club. Ging altijd superactief langs de deuren om geld op te halen voor de neushoorns en later de schildpadden. En als er een aardbeving was knutselde ik van alles en verkocht ik dat voor 5 of 10 cent ofzo in de buurt en dan maakte ik het geld over naar het bijbehorende gironummer ;)

Maar ik blijf het lastig vinden dat je het nooit perfect kunt doen.. Nooit meer de verwarming aanzetten of al je producten dier-, milieu- en mensvriendelijk inkopen is onmogelijk.

Vooral het wilde dierenlijden raakt me. En op dit moment vooral hoe er met dieren als vakantieattracties wordt omgegaan; rijden op een olifant, zwemmen met dolfijnen (tenzij in de open zee) en op de foto gaan met welpjes, blegh, ik zou zo graag willen dat dit stopt. Ik vind het triest om op Facebook foto's voorbij zien te komen van mensen die supertrots zijn dat ze met dolfijnen zwommen of op olifanten hebben gereden, terwijl die arme dieren daar zo ontzettend voor hebben moeten lijden en vaak nog steeds lijden. :(

Touwens; afgelopen week was de documentaire 'vleesverlangen' op tv.. erg interessant.
Me - Zondag 29 mei 2016 13:55
Wat een mooie blog..

Ik moet tot mijn spijt bekennen dat ik me hier niet in kan vinden... Heel erg en harteloos maar ik sta er gewoon nooit bij stil als ik iets koop.. Vaak doe ik het vanuit een impuls en kijk ik alleen of het leuk staat..
Biologisch voedsel vind ik altijd veel te duur (ik vind het gedoe met veganistisch/vegetarisch zijn ook niks voor mij, ben te lui om me te verdiepen in al die exotische groentes en gerechten).. Net als groen schoonmaakmiddel.. Anderzijds ga ik best vaak naar de film.. Als ik dat minder zou doen zou ik die producten weer wel kunnen kopen.. Het is inderdaad keuzes maken.. Toch voel ik me niet geneigd om dat ook daadwerkelijk te doen..
Zijn er dingen die ik zou kunnen doen die me niet meteen iets kosten maar wel wat opleveren? Ik denk als daar meer de nadruk op wordt gelegd, dat meer mensen geneigd zijn wat te doen.. Dan kan het vanzelf gaan groeien..

Sorry als het niet aanmoedigend is als ik dit schrijf, maar het is wel eerlijk!
los - Maandag 30 mei 2016 20:05
@Me,
Wat goed dat je zo eerlijk kan zijn. En er zijn een heleboel dingen die je zou kunnen doen. Zo hoef je niet gelijk vegetariër of veganist te worden. Als je een of meerdere dagen per week vegetarisch zou eten, dan maakt dat al een enorm verschil. Er zijn hele lekkere vegetarische gerechten, die ook best wel goedkoop kunnen zijn. Denk vooral aan peulvruchten, die bevatten enorm veel voedingsmiddelen en zijn een goede vervanging voor vlees.

Tweedehands kleding is meestal super goedkoop. Het is iets meer moeite om iets moois te vinden, maar ik koop al een paar jaar alleen maar tweedehands kleding, en ik kom altijd zulke toffe, bijzondere en spotgoedkope dingen tegen, dat het eigenlijk meer een voordeel dan een offer is.

En biologische producten zijn niet per se heel veel duurder. Als je een beetje slim inkoopt, kun je toch nog een boel milieuvriendelijkere keuzes maken. Een pak yoghurt of een doos eieren zijn bijvoorbeeld biologisch niet heel veel duurder, terwijl je daarmee al zo'n positieve invloed hebt.

Verder zijn het ook gewoon de kleine dingen die je doet. Hoe je omgaat met de mensen om je heen, of je zuinig bent met de spullen die je hebt, en wat je met je afval doet.

Succes!