De sportschool en een eetstoornis

 

Geloof het of niet, maar vorige week ging ik voor het eerst in mijn leven naar de sportschool. Mijn vriendin sport hier en vroeg me of ik het leuk vond voor een keertje mee te gaan. Ik was eigenlijk wel benieuwd naar hoe het er in zo'n sportschool aan toe ging, dus ging op haar aanbod in. Ik hees mezelf in een oude sportbroek en een paar hardloopschoenen die ik nooit gebruikte en reed vol enthousiasme met haar naar de sportschool.

basic fit

We wandelden binnen bij 'Basic Fit'. Een goedkope sportschool, waar ze behalve sporttoestellen, niets hebben. Dat wil zeggen: geen gezellige kantine, geen bar, geen tv's, geen kranen, geen... nou ja, niks dus. Eenmaal door het ijzeren poortje struikel ik zowat over een ouderwetse weegschaal. Oh my...dit begint goed. 

'Waar zullen we beginnen?' Mijn vriendin had er helemaal zin in. Overal waar ik keek zag ik zwetende mensen op lompe sporttoestellen. Ik begreep niet goed wat hier leuk aan was, maar hoopte dat zo te gaan ervaren. Ik koos veilig voor de fietstoestellen. Fietsen kon ik immers wel.

Eenmaal op het zadel moest ik allerlei dingen instellen. Mijn vriendin legde het me uit: 'Kijk, hier kan je bepalen welke route je fietst, of je geleidelijk de bult op wilt fietsen of allemaal bultjes.' - Wat een gedoe, doe maar wat - 'Dan kan je jouw doel bepalen. Wil je op tijd, op afstand of op aantal kcal fietsen?' - OMG.. uhm wat fout. Doe maar aantal kcal! - 'Ok, hij staat standaard op X kcal, maar dat is veel te veel, ik zal hem wat verlagen' - Ho nee! Niks verlagen. Doe maar gewoon X kcal! -'Goed, ik zal de trapzwaarte instellen op 2, want hij staat nu op 6 en dat is bizar zwaar' -Ja, ga jij nou maar fietsen, het lukt me nu wel (...en ik stel snel trapzwaarte 4 in) -

sportschool fietsen sportschool kcal tellen

Enthousiast en vol goede moed begin ik te trappen. Na een flink aantal trappen zie ik bij doel: '1 kcal' in beeld staan. 'Jeetje, dat schiet ook niet op', denk ik bij mezelf. Ik begin harder te trappen en focus me volledig op de teller waarin de kcal verschijnen. Als het ding eindelijk bij X kcal is aanbeland, ben ik helemaal uitgeput.

Naast me zit een heel dun meisje op een fiets. Ik zie dat ze twee keer zo snel trapt als ik. Het frustreert me. 'Wat komt zij hier eigenlijk doen?' denk ik bij mezelf. Ik zet de trapzwaarte 1 niveau lager in de hoop het meisje dan bij te kunnen houden. Mijn kont begint pijn te doen op het zadel. Ik besef me dat X kcal onhaalbaar voor me is. Eenmaal aanbeland bij de X kcal stop ik even. Ik moet even uitrusten.

Mijn vriendin trapt rustig door. Ook dat frustreert me. Ik wil immers ...sneller ...harder ... beter ....etc. Twee minuten later trap ik weer verder. Tot mijn verbazing is het apparaat gereset en staat de kcal teller weer op 0. Ik baal er enorm van en begin boos weer bij 1. Prima, ik tel die 70 er wel bij op! Hard trappend houd ik de teller van mijn vriendin in de gaten. Ik moet het minstens zo goed als haar doen. Ze trapt door tot X en stopt dan. Ik trap door tot X kcal (+ die andere die ik al had = X) en stop dan. 'Lekker toch?' zegt mijn vriendin. Het is me volstrekt onduidelijk wat hier leuk of lekker aan is.

Uitgeput loop ik naar de roei-automaten. Mijn vriendin legt uit hoe het werkt en stelt dat touw - dat ding wat zogenaamd je roeispanen zijn - in op zwaarte 4. 'Waarom 4, dat dunne meisje wat hier net zat had hem op stand 7?!' denk ik bij mezelf en verander het ding snel in 6. Als dat meisje het kan, moet ik minstens 6 kunnen. Krachtig begin ik aan het touw te trekken en van voor naar achter te bewegen. Grappig ding, maar na 5 minuten even saai als die fietsen waarmee je ook geen centimeter vooruit komt. Ik daag mijn vriendin uit: 'Wie het eerst bij X kcal is!' Ik moet en zal winnen. Eenmaal bij X kcal stopt zijn. Ik ga nog even stoer door tot de X kcal.

We verplaatsen ons vervolgens naar een ander raar apparaat. Geen idee hoe het ding heet. Je moet daar met je voeten een soort van op en neer bewegen, stappen in de lucht, en met je armen als het ware meebewegen. Naast me staat een jonge vrouw, een stuk forser dan ik, al ruim 20 minuten op dat ding los te gaan. Ik ben na 5 minuten al kapot. Ik begrijp er niks van. Ik stel aan mijn vriendin voor naar boven, naar de kracht-apparaten te gaan. Niet omdat me dat zo leuk lijkt, maar omdat ik dan een excuus heb om rustig aan te doen.

Mijn vriendin gaat op een apparaat zitten om haar buikspieren te trainen. Ik vind het maar een gek ding. Het lijkt meer alsof ze in zo'n karretje van een achtbaan zit. Ik probeer het apparaat ook uit, maar ben er na 5 keer bewegen al klaar mee. Het frustreert me dat ik het niet langer vol kan houden.

buikspieren trainen sportschool

Dan gaan we onze binnenbovenbenenspieren (is dat een woord?) trainen. Het apparaat duwt de hele tijd mijn benen uit elkaar terwijl ik ze weer naar elkaar probeer te krijgen. Zo onvrouwelijk dat ding en niet geschikt voor preutse mensen als ik. Dan maar aan een touw trekken waar wat gewicht aan hangt. Ik trek aan het touw, laat de boel weer vallen en trek opnieuw. Saaaaaaai. Na vijf minuten zwoegen komt mijn vriendin me melden dat ik het totaal verkeerd doe. En bedankt.

gewicht heffen sportschool

Ik besluit dat ik het zat ben. Mijn vriendin krijgt net de smaak te pakken. Ik plant mezelf ergens neer op een automaat en begin maar wat te internetten op mijn telefoon. In mijn hoofd floepen ineens de kcal van de apparaten beneden en ik zeg tegen mijn vriendin graag als laatste nog even op de loopband te willen. Gewoon voor een goed, voldaan gevoel en omdat ik wel nieuwsgierig ben naar zo'n ding. 

loopband loopband stopknop emergency

Ook dit ding ben ik na 5 minuten wel zat. Ik krijg bovendien zin om op die emergency knop te drukken.

Ik heb trek. Ik heb trek in de chocoladekoekjes die thuis in de trommel liggen. Wat zonde eigenlijk, want als ik een paar van die koekjes neem, heb ik hier toch helemaal voor niets gezwoegd? We stappen in de auto en rijden terug naar huis. Ik ben wat in de war, simpelweg omdat ik niet begrijp dat mensen dit leuk vinden.

Er is 1 ding waarover ik geheel niet in de war ben op dat moment: als je nog een eetstoornis hebt lijkt sporten bij de sportschool mij zeer onverstandig. Als je iedere dag in je hoofd al bezig bent met Kcal, afvallen, presteren, vergelijken.... dan zorgt die sportschool ervoor dat dit nog eens extra wordt aangewakkerd.

Eenmaal thuis aangekomen geniet ik van een paar chocoladekoekjes. Ik ben blij dat ik nooit naar de sportschool ging toen ik nog een eetstoornis had. Dat lijkt me heel heftig. Ik zou mensen die nog een eetstoornis hebben aanraden een sport te gaan doen die niet zo gericht is op afvallen, maar meer gericht is op het spel of het team, zoals volleybal, hockey, tennis etc.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jeanine - Woensdag 11 juli 2012 14:19
tja, ik dacht destijds dat het ideaal was, daar sporten en alles netjes bij kunnen houden. Maar nee hoor, ik verzoop er in. Nooit was het goed genoeg. En leuk? Nee, alleen maar saai!! Dus ik heb wel moeten lachen om je stukje :-)
Later ben ik het hardlopen wel leuk gaan vinden en ben ik dat ook buiten gaan doen. Maar laat mij maar dansen of skiën, is veeeeeel leuker!!
anoniem - Woensdag 11 juli 2012 14:23
Ben net 5 min terug uit de sportschool.... hoe herkenbaar?! Ik sport vanuit een verkeerde gedachte en zou zó graag willen stoppen... maar het lukt me niet.. het is echt een verslaving..
someone64 - Woensdag 11 juli 2012 14:39
Dit is dus de reden dat gestopt ben met sportschool tijdje geleden, veel te saaai! En deed toch alleen maar uit verkeerde gedachte
Scared - Woensdag 11 juli 2012 14:56
Ja, oké ik geef het toe.
Ik vind het ook fijn als ik meer sport dan iemand anders, en ook meer kcal verbrand dan iemand anders en ook langer door ga maar opeens zegt mijn lichaam stop en dan word k weer boos. Ok ik moet gewoon stoppen.
NathalieM - Woensdag 11 juli 2012 14:56
Gelukkig kan ik lekker televisie kijken terwijl ik mij een ongelukkig sta te steppen op zo'n apparaat. Dat leidt wel lekker af.
Vanaf september wil ik gaan starten met groepslesjes (pilates, yoga, body shape enz.) (naast de fitness). Spannend, maar het lijkt mij ook erg leuk en een nieuwe uitdaging.
Ik ga het proberen om zo minder gefocused te zijn op die calorieverbranding.
Leliereine - Woensdag 11 juli 2012 14:56
klopt! Ik ging wel naar de sportschool toen ik een eetstoornis had en het werd er alleen maar erger van!! Al die calorieën dat werd een obsessie voor mij.....Ik was blij toen ik gestopt was daar....
Girl - Woensdag 11 juli 2012 14:57
Haha goed geschreven. Nu weet ik sowieso dat dat niks is voor mij!
-angel - Woensdag 11 juli 2012 15:03
hmm.. ik ga binnenkort misschien weer naar de sportschool
maar als ik ga merken dat ik -weer- dit gedrag ga vertonen, stop ik er denk ik meteen mee :)
Anoniem - Woensdag 11 juli 2012 15:11
Sporten is mijn allegrootste hobby kan er echt niet mee stoppen want het is zo leuk
Maxine - Woensdag 11 juli 2012 15:19
Ja dit is wel heel erg herkenbaar.. tijdens het fitnessen ben ik alleen maar bezig met de caloriën en kijken naar andere die dunner zijn. Daardoor hou ik het lang vol, maar goed is het natuurlijk ook weer niet.
meisje14 - Woensdag 11 juli 2012 15:19
*slik* Herkenbaar van toen ik begon met afvallen..
Fayee - Woensdag 11 juli 2012 16:06
Ik vind de sportschool ook wel saai, ga er ook nooit heen.. Al vind ik zo'n loopband dan wel weer super gaaf. Ik doe aan capoeira, braziliaanse vecht/dans sport^^ ook wel erg uitputtend maar wel errug leukk
Marloes - Woensdag 11 juli 2012 16:24
Hahaha, geweldig geschreven (:
En 'basic Fit' zit ook bij ons in de buurt, al tijden vroeg ik me af wat daarbinnen nou eigenlijk gebeurde, maar dit maakt het wel duidelijk.
--- - Woensdag 11 juli 2012 16:34
Wauw herkenbaar. Ben toevallig lid van dezelfde sportschool nadat ik jaren lid ben geweest vroeger van een hele luxe sportschool incl. zwembad/sauna/turks stoombad/enz. en dit valt zo tegen. Dacht eerst van wat maakt het uit, sporten = sporten en als ik die kilo's maar kwijtraak maar eerlijk gezegd ga ik er nooit meer heen haha
2bHappy - Woensdag 11 juli 2012 17:37
Obsessief sporten was voor mij een minstens even groot probleem als het tellen van kcal en het zo min mogelijk eten. Ik sporte me suf, at amper met als gevolg een eng lage hartslag en een gewicht dat veel veel te laag was. En daar lag ik dan in het ziekenhuis. Ik mocht niks meer doen qua beweging bijna en dat is mijn redding geweest. Nu vecht ik nog tegen de anorexia, maar het obsessieve sporten is gelukkig voorbij. De bewegingsdrang zit er nog wel, maar ik ga nooit meer terug naar die hel van de sportschool zoals vorig jaar. Ik word alweer somber als ik dit stukje lees, dus nee, mij niet meer gezien! Ik hou het voorlopig bij dat ene uurtje zumba dat ik sinds kort weer mag doen:)
spirit - Woensdag 11 juli 2012 17:40
haha de frustratie spat van het scherm af... im sorry heb me best vermaakt om dit blogje ;) en ja sporten in de fitneszaal is zo SAAAAAAAAAI ;) ik doe liever de groepslessen met veel volk en lekker muziek
atletiekprincess - Woensdag 11 juli 2012 18:31
hihi herkenbaar. xx
Lexii - Woensdag 11 juli 2012 19:21
Geweldig. Precies hoe ik het ervaar.
Het is niet leuk, de kcals maken je compleet gek, en uiteindelijk is het: nog even door totdat ik een mooi rond getal heb. Oh wacht, nou zijn de minuten niet meer rond. Oh, nog even door...

Pff.
Mijn uurtje werd standaard 2 uur. 2 uur hel. Ben blij dat de laatste keer sportschool 2 jaar geleden was. Geef mij maar zwemmen (niks tellen, behalve baantjes) of volleyballen (gezellig met een team).
eeee - Woensdag 11 juli 2012 19:27
Ik snap en begrijp dit stuk,maar ik mag en doe 2x per week zumba, ondanks het eigenlijk nog niet echt goed gaat, maar na een keer zumba kan ik er weer 2 dagen tegen aan, en eet ik wat beter, hetdansen is ook de enige motivatie om nog voort te willen leven en eten! Dus zo kan het ook!! werken..
Mona - Woensdag 11 juli 2012 20:22
Hmm herkenbaar, die paar keer dat ik ging, waren het inderdaad de calorieen die het hem deden.
Eigenlijk klinkt hier in dit bericht sowieso nog wel veel eetgestoordheid..
Marjolein - Woensdag 11 juli 2012 20:38
Zo herkenbaar! Ik heb echt een hekel aan de sportschool! Je bent zo gefocused op die kcal! Als ik zelf ga hardlopen, doe ik dat liever lekker buiten, of een stukje fietsen; genieten van de frisse lucht! Het enige fijne van de sportschool is het zwembad of het Turksstoombad :'-)
m - Woensdag 11 juli 2012 20:45
haha, de tweede keer is het vast leuker!
ik had zo'n 10 rittenkaart, kon ik gaan wanneer ik vooral durfde...
was wel tof, ging dan als ik heeeel veeel energie had, dan was het echt 'kicken'!
struggle4life - Woensdag 11 juli 2012 20:51
Gelukkig heb ik een hekel aan sportscholen!
GLM1993 - Woensdag 11 juli 2012 23:18
Toen mijn eetstoornis net begonnen was, had ik via school ook een abonnement bij een sportschool. Daar maakte ik maar al te graag gebruik van..!
Dat is inmiddels 2,5 jaar geleden. Gelukkig ben ik nu gelukkig al zover over mijn eetstoornis heen dat ik lekker dingen kan doen zonder bij te houden hoeveel kcal ik verbrand. Alleen nu ik best veel doe (klussen aan het nieuwe huis) moet ik op mezelf letten dat ik qua moeite niet steeds een schepje erbovenop doe.. Hieraan zie ik dat mijn eetstoornis nog niet volledig verdwenen is..
GLM1993 - Woensdag 11 juli 2012 23:20
Owja: en... Leuk geschreven.!! :)
Irmm - Donderdag 12 juli 2012 07:07
Toen ik nog dieper in mijn es zat ging ik ook regelmatig naar de sportschool.
Het voelde fijn en vertrouwd dat je kon zien hoeveel kcal je verbrandde.
Herken het ook heel erg dat je pas bij een bepaald aantal kcal je wilt stoppen.
Mensen in mijn omgeving zagen ook dat het niet goed voor me was.
Nu frustreert het me alleen maar.
Ga liever buiten stukje hardlopen, zwemmen of paardrijden.
De sportschool is voor mij verleden tijd.
Misschien als ik ooit minder last heb van mijn es dat ik weer ga beginnen maar voor nu lijkt mij dat niet verstandig
Judith - Donderdag 12 juli 2012 07:26
Sjonge, echt he! ik moet straks verplicht 2 uur naar de sportschool met de groep van de kliniek waar ik nu ben... wat een onzin! balletje trappen in de kooi is toch ook beweging -_- ...

maar scarlet,, in de, uhh, 7e alinea heb je Kcal opgeschreven ipv X,, kweet niet of dat bewust is? maar omdat je steeds X-en hebt ingevuld ;)...

Nou, ENJOY je chocoladekoekjes!

:)
Francisca1994 - Donderdag 12 juli 2012 11:26
Heeeeel herkenbaar....

Alleen dat stuk van nog nooit bij een sportschool geweest te zijn dan niet. Ik kom/kwam er iedere week... Een paar weken terug eindelijk het besef gekregen dat ik telkens toch wel iets de hard doorging daar en het niet goed was dus toch maar gestopt... Mis het wel, maar het MAG NIET!!
Sabb. - Donderdag 12 juli 2012 22:17

Het eerste stuk van de tekst komt naar mijn mening echt zwaar spottend over, ik vind het eigenlijk een beetje belachelijk, de manier waarop... Sorry...
Suzan - Vrijdag 13 juli 2012 00:03
Tja, ik sport elke dag met de verkeerde reden...en heb dan weer eetbuien, tel ze, en compenseer ze weer met overmatig sporten,en zo gaat het circeltje door.

Ik zit echt in een living hell hiermee...maar zolang ik de eetbuien heb, heb ik geen keus...de bewegingsdrang is afentoe echt moordend...
melody - Dinsdag 17 juli 2012 10:15
ik ga ook 5 keer in de week na de sportschool
ik heb ook nog zwaar ondergewicht maar
na de kcal kijk ik niet ik plak daar dan een papaiertje over
want ik wil lekker sporten om weer sterker te worden en voor me plezier
en niet voor oooooooo ik moet nog zoveel kcal verbranden ik ben blij dat ik dat al
uit me hoofd heb
anoniem - Dinsdag 24 juli 2012 16:25
herkenbaar....het is dat ik vanwege mijn blessure aan fysio fitness moet doen, maar het is saai....
Bo - Woensdag 25 juli 2012 22:53
Heel herkenbaar,het o zo saaie sporten op de fitness apparaten.
En ook ik ben behoorlijk competief ingesteld, daarom ga ik -voor mijn eigen veiligheid- maar in mijn eentje want ik wil altijd meer,zwaarder en beter.

Ach weer een hele ervaring rijker dus ;)
M - Vrijdag 3 augustus 2012 07:29
Sinds februari doe ik aan Body Combat en Body Pump op de sportschool (groepslessen) en sindsdien ben ik helemaal opgebloeid! Tijdens de les voel ik me zo gelukkig! En ik heb naast veel spierkracht en conditie, ook meer zelfvertrouwen gekregen! Ik had er veel eerder mee moeten beginnen, dan was de ellende ook eerder voorbij. Een aanrader dus!
noname - Dinsdag 28 augustus 2012 22:21
Ik ben ook een keer met mijn vriendin meegeweest, en wat ik er van vond: Vreselijk. Je ziet die caloriënteller maar heel langzaam gaan, na 15 minuten keihard werken en doodmoe zijn, had ik nog maar 1 boterham verbrand! En daarbij voelde ik me ook ontzettend bekeken door de mensen in de sportschool. Ook vergeleek ik mijn resultaten met die van de mensen op het toestel naast me, dan zie je dat zij nog korter bezig zijn dan jij, en al meer caloriën verbrand hebben!

Niet mijn ding.

Nu hardloop ik twee keer in de week, op het begin voelde ik me steeds erg bekeken, maar het gaat steeds beter en ik merk dat mijn uithoudingsvermogen steeds beter wordt!
Estrh - Donderdag 15 november 2012 02:43
Ben ik dan de enige die her heerlijk vind om met gewichten in de weer te zijn? Ik kan niet meer zonder krachttraining. Lekker zwaar en diep squatten, ass to the grass! Voor stevige benen en ronde billen :)
Sabrina - Woensdag 21 november 2012 20:40
daarvoor vond ik het in het begin ook niets aan, ik deed het om de verkeerde redenen.
Nu ga ik omdat het voor mij een uitlaatklep is.. ja echt..! Ff alleen, geen man of kind om me heen die mijn aandacht vraagt...

Ik let niet eens op hoeveel kcal ik wel niet verbrand, zolang ik het naar mijn zin heb gaat het goed..
D - Dinsdag 15 januari 2013 19:34
Goed om te lezen. Ik zelf ben al een tijd bezig met het loskomen van bewegingsdrang. De hoeveelheid beweging per dag beïnvloedden zo ongeveer alle beslissingen die ik nam. Nu probeer ik het anders te doen. Andere vormen van beweging die meer gericht zijn op ontspanning, met heel af en toe een wat intensievere vorm van beweging. Het gaat steeds beter, maar nog altijd zit 'dat stemmetje' in mijn achterhoofd. Ik probeer het alleen niet meer mijn leven te laten belemmeren. Ik heb nu meer vrijheid en tijd (letterlijk en figuurlijk in mijn hoofd) om andere dingen te doen. Toch ben ik soms nog onzeker over de hoeveelheid beweging, vergelijk ik mijzelf met anderen die veel sporten, moet ik soms meer bewegen van mezelf. Hier word ik soms onrustig van en op zulke 'moeie' momenten voel ik me ook wel 'vies'. Een gevoel dat tussen mijn oren is, en niet op de waarheid berust. Loslaten is niet makkelijk, maar levert wel veel op. En uiteindelijk komt het met de hoeveelheid beweging en sporten dan ook wel weer goed. En dan doe ik het op mijn manier en mijn plaats. En dat is nu in elk geval even niet in de sportschool. Misschien herkennen jullie dit?
Nicole - Zondag 17 februari 2013 16:38
Heel herkenbaar,
ik sport 3 x 2 uur per week bij basic fit.
Wanneer ik op een apparaat stap, beslis ik van te voren hoe lang of hoeveel kcal ik moet verbranden. Dit MOET ik halen, anders heb ik gefaald..

Echt een verkeerde gedachte..
monique - Woensdag 20 maart 2013 16:10
ja zoiets gefaald hoe harder hoe meer hoe beter hoe zwaarder super goed gevoel dan .of je er iets mee opschiet ? ik kan wel uren blijven sporten echt uren lang ,en body dancing en zumba enz hardlopen is mijn ding tussen de 12 een de 14 snelheid heerlijk gewichten boven de 25 tm 45 kilo en door gaan nog een schepje er boven op ik doe het voor me zelf ik sport pas sinds 6 weken , omdat ik eetstoornissen heb en mijn spieren gingen verslapen nu na mijn uitdraai zijn mijn spiren iets beter geworden ,
ja het is moeilijk om te snappen voor andere als je eetstoornissen hebt dat je zo door kunt sporten het pept mijn een beetje op .
Faiblesse - Woensdag 15 mei 2013 22:35
Leuk geschreven, ik hou overigens van de sportschool ga het liefst elke dag.
twinklestar - Woensdag 15 mei 2013 23:31
De sportschool geeft mij rust. Mijn eetstoornis werkt alleen bij spinnen op mijn zenuwen maar als ik zie hoeveel kcal ik verbrand durfik meer te eten;) en eet ik hoofdmaaltijden en tussendoortjes
Thatgirl - Zaterdag 11 oktober 2014 15:48
ik zit bij fit for free, ik vind het een fijne sportschool✌️ik ga 3 tot 4 x per week en dan minimaal 1 uur en max 2 uur per keer. Ja het is wel dwangmatig maar ook kan ik hier door mijn hoofd even leeg als Er iets is gebeurt is het zo lekker om even de loopband op 10 te zetten!! Helaas is het met mijn dwang lastig alles moet met stapjes van 5 gelukkig op de loopband kan dit dus 8,5 of 9 ( dit mag van mij zelf omdat het met stapjes van 0,5 gaat met het roeien kan die dus alleen op 5 en 10 en dan dus automatische op 10😥 ik hoop ooit dat het voor de lol gaat en zonder dwangmatige dingen