De rolmodellen van de redactie

 

We hebben allemaal wel iemand naar wie we opkijken en die we als voorbeeld zien. Of dat nou een bekend persoon is, een Disneyfiguur of je kat. We kunnen veel leren van onze omgeving door te kijken naar hoe zij dingen nou eigenlijk aanpakken. Wat beweegt iemand, hoe staat iemand in het leven, hoe ziet iemand eruit. Lijkt diegene daarin op jou of zou jij meer op diegene willen lijken? In deze blog deelt de redactie wie zij nou eigenlijk als voorbeeld zien.

rolmodellen

♥ Het rolmodel van Irene

Pfoe, als ik nu een rolmodel zou moeten noemen moet ik daar toch even over nadenken. Ik heb zeker wel mensen naar wie ik opkijk, onwijs veel eigenlijk. Te veel om er nu eentje te noemen misschien. Er zijn zo ontzettend veel mensen met een mooi talent of een fijne uitstraling. Daar hoef je helemaal niet één of andere superster voor te zijn. Vaak zijn dit mensen die in hun eigen ogen heel normaal (of zelfs saai) zijn. Iemand een mooi persoon vinden zit vaak gewoon in de kleine, simpele dingen. 

Het ligt er denk ik ook een beetje aan wat er op dat moment in m'n leven speelt. Tegen welke dingen loop ik nu zelf aan? Hoe zou ik dat anders willen zien en aan wie neem ik dan graag een voorbeeld? Op dit moment schiet me één persoon te binnen. Namelijk iemand binnen mijn roller derby team. Voornamelijk springt ze me in het oog omdat ze echt een ontzettend goede skater is, dat bewonder ik en ben ik eigenlijk een beetje jaloers op, maar dat is niet per se wat haar mijn rolmodel op dit moment maakt.

Toen ik vorig jaar eindelijk weer kon skaten na een 2 jarige blessure was ik al lang blij dat ik gewoon weer op de track kon staan, maar nu begint dat competatieve en de strengheid naar mezelf daarin toch een beetje de overhand te nemen. Langzaam maar zeker mag ik weer met het A-team meespelen in plaats van met het B-team en meteen voelde ik een zekere prestatiedruk en onzekerheid. Ik gaf aan dat ik hier graag even met iemand over wilde praten, want het zat me niet lekker en ik wilde gewoon plezier beleven aan de sport in plaats van steeds teleurgesteld zijn in mezelf als iets even niet lukte. 

Ik ging even met haar appart zitten en hoe goed ze in mijn ogen ook is kon ze heel goed meepraten wat die onzekerheden betrof. Ze beschreef precies die ervaring ook te hebben toen ze van het B-team naar het A-team ging en dat je naast je fysieke spel ook echt aan je mentale spel moet werken. Dat ze toegaf dat ze hier soms ook zo mee zat maakte haar in mijn ogen ineens een nog betere speler. Ze is niet voor niks zo goed en traint echt heel hard, maar is nooit arrogant en altijd super vriendelijk. Ik vind het tof om te zien dat mensen ergens hard voor werken, de vruchten zich daarvan afwerpen en dan toch nog zo dicht bij zichzelf blijven staan. Dat inspireerd mij om er ook voor te blijven gaan, want onzeker zijn we allemaal, hoe goed je ergens ook in bent (in de ogen van een ander) en dat zou je niet moeten demotiveren.

♥ Het rolmodel van Scarlet

In mijn leven heb ik aardig wat rolmodellen gehad. Dat waren niet zozeer celebrities, maar vooral wat oudere vrouwen waar ik tegenop keek. Vrouwen die een mooie baan hadden en krachtig overkwamen. Zo wilde ik later ook zijn. Soms ging ik wel wat ver in het hen zien als rolmodellen. Ik wist dan nauwelijks meer wat ikzelf écht leuk vond. De ene keer wilde ik tekenlerares worden en de andere keer slager. Gewoon omdat die vrouwen dat deden en ik op hen wilde lijken. Na een tijdje verdwenen bepaalde rolmodellen dus ook weer en kwamen er weer nieuwe.

Tegenwoordig heb ik eigenlijk niet zoveel rolmodellen meer. Ook omdat ik er door de jaren heen achter kwam dat ik een zogenaamd rolmodel soms wat te veel idealiseerde. Die vrouwen waren niet perfect. Ze hadden niet het perfecte leven. Ik kwam erachter dat ze allemaal ook hun mindere kanten hadden en lastige en niet leuke dingen in het leven.

rolmodel

Nu kan ik het meest opkijken tegen mensen die zich niet te veel laten leiden door de druk van de maatschappij. Die niet meegaan in trends en mode en echt oprecht hun eigen gevoel en smaak volgen. Ik heb een paar vriendinnen die zo (deels) leven en daar heb ik veel respect voor. Het geeft me energie en inspiratie als ik met hen afspreek. Ik zou zelf wel wat meer zo mogen leven.

♥ Het rolmodel van Daphne

Eigenlijk heb ik mijn hele leven best veel rolmodellen gehad, bij elke nieuwe periode hoort een nieuw rolmodel. Niet omdat ik daar actief naar op zoek ben, maar omdat ik mij dan aangetrokken voel tot een bepaalde persoonlijkheid. Iemand waar ik op dat moment iets van kan leren. Toen ik klein was was het uiteraard mijn zus, die acht jaar ouder was. Later wilde ik mijn zus worden, dat wist ik zeker, maar daar ben ik inmiddels wel overheen gegroeid. Een rolmodel is voor mij iemand die ik bewonder en waar ik kracht en inspiratie uithaal. 

Mijn beste vriendin is al jaren een rolmodel voor mij. Niet zozeer omdat ik tegen haar opkijk zoals ik dat met een bekend persoon zou kunnen hebben, maar omdat ik haar manier van denken heel erg bewonder. Haar oplossingsgerichte mentaliteit en creativiteit is iets wat mij altijd inspireert en daar heb ik mij door de jaren heen heel erg aan opgetrokken. Bij haar weet ik dat wat er ook gebeurt, zij eruit zal komen en zichzelf kan redden en zij weet dat ook van zichzelf. Dat vind ik zo'n krachtige eigenschap en dat heeft mij geinspireert om ook beter voor mijzelf voor te zorgen en een sterker eigen persoontje te worden. Altijd als wij samen zijn helpen we elkaar verder en heb ik het gevoel dat we betere versie van onszelf worden. 

Daarnaast heb ik een totaal ander rolmodel, Eva Jinek. Omdat ik journalistiek zo leuk en interessant vind volgde ik haar al snel en daar ben ik eigenlijk nooit meer mee gestopt. Ik kan echt genieten van hoe daadkrachtig en gevat zij is zonder haar zachte, vrouwelijke kant te verliezen. Ik vind haar prachtig en ontzettend goed in haar vak. Wanneer ik mijzelf een schop onder mijn kont moet geven of waarbij ik voel dat mijn eigen mening of gevoel moet verdedigen, probeer ik altijd even mijn innerlijke Eva Jinek te omarmen. Het werkt altijd. 

♥ Het rolmodel van Lotte

Toen ik het woord 'rolmodel' hoorde, dacht ik gelijk aan bekende personen die ik leuk vind of bewonder. Toch kan ik van geen van allen zeggen dat ze echt een rolmodel zijn in mijn leven. Ik merk dat ik het daarvoor toch dichter bij huis moet zoeken. Misschien komt dit doordat iemand die je persoonlijk kent op een heel andere manier belangrijk voor je kan zijn.

Ik heb al jarenlang een goede vriendin die ik eigenlijk helemaal niet zo vaak spreek, maar wel heel belangrijk voor me is. Ik vind haar een heel bijzonder mens met eigenschappen die ik ook graag zou willen bezitten. Het is moeilijk om te verwoorden wat haar precies zo speciaal maakt, maar ik zal een poging wagen. Ik vind haar een sjieke, charmante, charismatische en elegante vrouw. Ze heeft een hele mooie, rustige persoonlijkheid en een hele vriendelijke uitstraling. Ze weet altijd precies wat ze moet zeggen, heeft goede manieren en is heel geduldig.

Ik bewonder de manier waarop zij haar eigen weg bewandeld. Ze trekt zich van niemand iets aan, maar is wel altijd respectvol en beleefd naar anderen toe. Voor mijn gevoel heeft ze een hele ontwikkelde, stabiele persoonlijkheid waar ze zelf erg comfortabel mee is. Sommige mensen zouden haar misschien saai noemen, omdat ze bijvoorbeeld niet echt drinkt en ook nauwelijks uitgaat, maar ik vind haar juist super leuk en gezellig omdat ik met haar echt 'quality time' kan hebben en een goed gesprek kan voeren.

Naast haar voel ik me soms echt een stuurloze boerin die zomaar wat doet en regelmagtig een te grote mond heeft, maar dat we zo verschillend zijn, maakt in mijn ogen onze vriendschap juist zo bijzonder. Ik vind het heel verfrissend om met haar om te gaan en zij maakt voor mij deze wereld echt een stukje mooier.

Wie is jouw rolmodel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maya - Zaterdag 21 juli 2018 19:17
Ik was best nieuwsgierig haha. Bijzonder dat er op Eva Jinek na geen bekende personen bij zitten.
I. - Zaterdag 21 juli 2018 19:37
Jullie zijn mijn rolmodellen!!
Iris - Zaterdag 21 juli 2018 19:43
Mijn rolmodel... Tjaa, ik weet niet of het echt rolmodel is, maar mijn oude mentor. En Scarlet & Joyce (jaaaa, jíj, Scarlet!) omdat jullie ook het échte leven laten zien en tonen dat mindere momenten er ook bij horen ♡
joya - Zaterdag 21 juli 2018 19:53
Pipi langkous, absoluut! En ja ik ben 33 maar pipi is gewoon top!
Dragonfly - Zaterdag 21 juli 2018 19:54
Hihi, goeie. ' ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'.
joya - Zaterdag 21 juli 2018 20:24
Exact! 👍👍😘
Dragonfly - Zaterdag 21 juli 2018 19:53
Kim! Een mommy vlogger die ik onwijs inspirerend vind. Ik ga haar in oktober ontmoeten!
En Caley jack
Sam - Zaterdag 21 juli 2018 20:44
Ik had op de middelbare school een docente die mijn rolmodel was. Ze was zo lief, gedreven, duidelijk. Maar ik denk dat dit meer was omdat precies dat, liefde en duidelijkheid, hetgeen was wat ik nodig had en ergens wel miste in mijn eigen leven. Inmiddels heb ik geen rolmodel meer, maar verschillende dingen van verschillende mensen die ik bewonder. Bijvoorbeeld mijn vader die altijd alles precies weet te regelen zoals hij wilt en het lijkt alsof hij overal iets vanaf weet (zowel op financieel, medisch, biologisch en zakelijk vlak). Ik bewonder dat echt. Maar mijn rolmodellen zijn nu vooral meiden die bikinifitness wedstrijden doen en mijn teamgenoten daarin. Ooit sta ik ook op het podium, maar eerst nog hard werken daarvoor aangezien ik nu een flinke blessure heb. Ik vind het belangrijk om mensen om me heen te hebben om me aan op te trekken, maar ook mezelf ervoor te behoeden dat het blijft bij bewondering en niet denk 'oh ik ben daar nog helemaal niet' of 'ik kan dat niet'
ZIva - Zaterdag 21 juli 2018 21:12
Mijn docente sociologie! Hoe zij met mensen om gaat, hoe zij in haar werk staat etc. Zij is voor een groot deel waar ik naartoe streef in mijn leven. Veel elementen die zij heeft of toepast, zou ik ook graag wel willen hebben.
En Ska Keller, voorzitster van politieke partij Groen in het Europees Parlement. En eigenlijk ook Bernie Sanders en zijn mening over sociale aspecten.
ZIva - Maandag 23 juli 2018 17:54
Rudi Vranckx, oorlogsrespondent van België, is ook een voorbeeld voor mij. Het werk wat hij doet, waaauwie. Ik bewonder hem enorm en ik wilde zo graag ook op pad gaan in het Midden-Oosten en culturen, mensen, verhalen ontdekken daar.
Miss Minority - Zaterdag 21 juli 2018 21:47
Toen ik klein was, was ik echt fan van Britney Spears haha Zij was het voorbeeld voor mij. Later is dit Avril Lavigne geworden en nog steeds. Stoer, zelfverzekerd en waanzinnig mooi. Ook vind ik Roxanne Hazes een heel mooi en sterk persoon. En natuurlijk ook mijn moeder en oma.
britneyangel - Zondag 22 juli 2018 12:15
een vriendin van mij omdat ze zo positief is, dat kan ik wel van haar leren
amiek - Zondag 22 juli 2018 13:35
Nienke plas (youtuber) ze is super grappig en zegt alles wat ze vind en denkt.
Ik vind het gaaf dat ze gewoon zichzelf blijft en het zo ver schopt!
Heather - Zondag 22 juli 2018 15:22
Mijn zus! En vrienden en vriendinnen en ook mijn psychiater en andere mensen die ik ken, eigenlijk kun je van heel veel mensen iets leren :-)
CastNoShadow - Zondag 22 juli 2018 23:50
Nina Paley (geweldige beeldend kunstenares, check o.a. haar TEDtalk op YouTube!)