De mental health kit van Irene

 

Wanneer je niet lekker in je vel zit zijn er sommige producten waar je op zo'n moment graag gebruik van maakt. Al deze producten zou je samen kunnen voegen in je mental health kit. Dit kan een tas of een doos zijn die je in je huis hebt staan. Het is fijn fysieke spullen te hebben die kunnen helpen, omdat je het dan niet allemaal uit jezelf hoeft te halen. Wat zit er bijvoorbeeld in Irene haar mental health kit?

Ik heb zelf niet letterlijk een doos of tas met spullen staan, maar ik heb deze producten wel allemaal in huis. Vaak gebruik ik ze sowieso wel, omdat ze me een goed gevoel geven in het dagelijks leven. Wanneer ik me even niet zo fijn voel helpt het me goed om deze spullen er even extra veel bij te pakken. 

♥ Pen en papier
Zowel tekenen als schrijven is voor mij een fijne uitlaatklep. Ik schrijf natuurlijk voor Proud2Bme, maar ik houd ook al m'n hele leven dagboekjes bij. Tegenwoordig niet meer op de letterlijke manier door elke dag te schrijven wat ik heb gedaan, maar ik heb nog wel een boekje waarin ik af en toe wat woorden schrijf over dingen die me bezighouden. Op de kunstacademie heb ik nog weleens filmpjes gemaakt waarin ik bewerkte versies van deze teksten voorlees. Ik ben ook erg geïnteresseert in de kunstevorm 'Spoken Arts', maar dat is misschien iets waar ik me later nog weleens mee bezig zou willen houden.

Ook tekenen of schilderen zijn dingen die ik graag en veel doe. Soms doe ik dit een periode heel erg veel en dat weer wat minder, maar het is wel iets wat ik altijd al doe en altijd terug komt. Vaak werk ik mijn tekeningen uit op de computer, maar ik begin altijd gewoon met een schetsje op papier. Ook kan ik dagen werken aan een groot schilderij. Ik vind dit heel fijn om te doen. Ik kan m'n gevoel erin kwijt, maar het werkt ook gewoon als een fijne afleiding. 

♥ Planten
Ik vind het heerlijk om lekker veel planten in huis te hebben. Dat vind ik nog niet zo lang, dus ik zou er nog wel veel meer willen hebben dan ik nu heb. Af en toe speur ik even op Marktplaats of er nog iets gratis op te halen valt of ik krijg een stekje van een vriend of vriendin. Soms koop ik ook gewoon een plant, maar ik vind het leuker (en goedkoper) om ze op andere manieren bij elkaar te sparen.

Sommige planten zorgen letterlijk voor een schonere lucht in je huis, maar ik vind het ook gewoon prettig om wat levende dingen om me heen te hebben. Het groen van planten is een fijne kleur en werkt rustgevend. Wanneer ik een stekje of een slecht verzorgde, ongewenste plant ergens ophaal vind ik het heerlijk daar goed voor te zorgen en wanneer ik zie dat de plant het fijn heeft en er mooi uit ziet geeft dat me veel voldoening. Planten brengen wat mij betreft echt een positieve energie met zich mee.

♥ Oordopjes
Als ik me blij voel luister ik naar muziek, als ik me boos voel luister ik naar muziek, als ik bang ben luister ik naar muziek en als ik me verdrietig voel, je raadt het al, luister ik naar muziek. Eigenlijk luister ik dus (bijna) altijd naar muziek. Vaak sluit de muziek die ik luister aan bij mijn gevoel. Ik vind het heel fijn om even lekker boze of verdrietige muziek te luisteren als ik me even moet afreageren. Ik kan dan echt mijn emotie daarin kwijt. Thuis, op de fiets of in de trein, met mijn oordopjes neem ik mijn muziek overal mee naartoe.

Muziek doet me ook minder alleen voelen, omdat degene die het geschreven heeft door een soortgelijk gevoel is gegaan als ik. Dit geeft me vaak ook een hoop kracht. Daarnaast dans ik ook heel erg graag op muziek. Wanneer ik te veel in m'n hoofd zit helpt dansen om weer een beetje terug in mijn lichaam te komen. Een fysieke uitlaatklep wanneer ik aan het piekeren ben is vaak wel iets wat goed helpt.

♥ Lavendel spray
Twee jaar geleden was ik eens op een festival waar ik een doos "anti-monster spray" in een tent zag liggen. Ik vroeg of ik even mocht kijken wat het was en ik zag dat het een spray was met lavendelgeur die je in je slaapkamer kon gebruiken. Lavendel is een geur die kalmerend werkt en het inzetten als anti-monster spray voor kinderen die bang zijn in het donker vond ik echt heel erg slim en goed bedacht.

Meteen wist ik dat ik dit ook wilde hebben en eenmaal thuis ging ik opzoek naar mijn eigen anti-monster spray. Deze vond ik uiteindelijk bij de Tuinen. Niet in de vorm van anti-monster spray, maar als "relaxing pillow spray". Deze lavendelgeur spuit je voor het slapen gaan op je kussen en het werkt inderdaad erg rustgevend en kalmerend. Sindsdien heb ik hem altijd in m'n slaapkamer staan, maar ik gebruik hem ook weleens als ik gewoon op de bank of achter de computer zit.

♥ Een fijn boek
Ik ben niet per se iemand die veel boeken leest, maar wanneer ik eenmaal een boek lees, lees ik hem ook in een rap tempo uit. Vaak vraag ik me dan af waarom ik niet vaker boeken lees, maar het maakt eigenlijk niet uit, zo is het nou eenmaal. Ik kan heel erg genieten van een goed boek en helemaal opgaan in de wereld die geschreven staat. Ik houd vooral van romans en fantasy boeken. Ik ga dan echt helemaal op in het personage en wanneer het boek uit is is krijg ik soms echt een beetje heimwee naar die persoon. Soms zou ik wel willen dat ik een boek uit m'n geheugen kon wissen en het opnieuw kon lezen, maar helaas werkt dat niet zo. Gelukkig zijn er genoeg mooie boeken op de wereld!

♥ Schoonmaakproducten
Wanneer ik niet lekker in m'n vel zit is mijn huis zeer waarschijnlijk ook een rommeltje. Meestal merk ik dat het wat minder goed met me gaat, omdat ik huishoudelijke taakjes een beetje laat liggen. Ook werkt het soms andersom, namelijk dat ik me minder fijn ga voelen, omdat ik niet aan huishoudelijke taken toekom. Wanneer ik dan even een middag flink m'n huis schoonmaak en opruim voel ik me vaak alweer een heel stuk beter. Het is altijd even lastig om er aan te beginnen, maar als ik eenmaal bezig ben heb ik de smaak zo te pakken en wanneer het klaar is ervaar ik een stuk meer rust in mijn hoofd.

♥ Mijn knuffel
Misschien vind je het een beetje kinderachtig, maar wanneer ik me echt heel erg rot voel pak ik mijn knuffelhondje Vledder erbij. Het is de enige knuffel die ik nog heb uit mijn kindertijd. Ik heb hem ooit van mijn beste vriendinnetje van de basisschool gekregen toen we klaar waren met groep 8 en naar verschillende middelbare scholen gingen. We waren net op kamp geweest naar Vledder in Drenthe, vandaar dat ik het hondje daarnaar heb vernoemd.

Ik ben niet de enige die Vledder er weleens bij heeft pakt wanneer ik me rot voelde. Mijn moeder heeft een keertje opgebiecht met Vledder op de bank te hebben gelegen toen ze erg ziek was. Ze vertelde dat ze de hele dag zijn pootje vast heeft gehouden en dat het haar veel steun bracht. Achteraf moeten we daar heel erg om lachen, maar het blijkt maar weer dat het echt werkt om samen met een knuffel op de bank te liggen. Al is het maar gewoon om even iets vast te houden. Ik vind het ook fijn om gewoon een kussen vast te houden, maar Vledder heeft ondertussen gewoon een hoop betekenis gekregen.

Wat zit er in jouw mental health kit?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vienna - Zaterdag 11 november 2017 19:55
Haha. Ik heb ook nog steeds een knuffel. In slechte periodes slaap ik er elke nacht mee. En ik ben 30 en woon samen... gelukkig accepteert mijn vriend het.

Toen ik las over je planten; ik had laatst een blog geschreven over de pannekoekplant. Die heeft nu flink wat stekjes! Ik ben wekelijks bij Ursula. Als je het leuk vind kan ik je een pannekoekplant stekje langsbrengen?

Nu met deze kouder wordende dagen zit in mijn "mental health kit" een lekker warme kruik, met stip op nummer 1 ♡
P - Zondag 12 november 2017 15:32
Hier nog een: 29 jaar en slaap het liefst ook nog met mijn oude knuffel. Mijn vriend vindt het geloof ik een beetje raar maar accepteert/gedoogt het haha
B. - Zaterdag 11 november 2017 20:22
"Mental Health Kit" is een passende en mooie naam :)
Ik word er ook spontaan blij omdat jouw puntjes zo eenvoudig (eens niet pseudo hip of trendy) maar waardevol zijn.
Maan - Zaterdag 11 november 2017 20:30
Ah fijn blog. Ik pak soms ook m'n varkentje als uitthuilvriendje Hahaha :p
*** - Zaterdag 11 november 2017 20:47
Oh wat een leuk idee! Bij mij horen een knuffel, dagboeken en planten zeker ook in het rijtje. En verder kaarsjes, mijn theedoos, foto's die me aan leuke momenten herinneren, een kersenpitkussentje, een boekje met grappige quotes van kindjes, mijn kat (die zou ik uiteraard nooit letterlijk in een doos steken), Grey's Anatomy, ...
En daarnaast heb ik een mand staan met daarin herinneringen die mijn zelfvertrouwen uit en dipje kunnen halen. Zitten bv zwembrevetten en turnmedailles in van toen ik kind was, positieve feedback die ik op taken heb gekregen, een bandje van een festival waarop ik als vrijwilliger stond ondanks dat ik vooraf schrik had om daar te gaan staan, ... Gewoon van die kleine dingetjes die op het moment zelf als een overwinning voelden.
Lost girl - Zondag 12 november 2017 00:54
Wat een prachtige benaming!
Anne - Zondag 12 november 2017 05:49
Mijn yoga matje,mijn schrijfblok dagboek/pen -en-papier-, ASMR videos,
Mijn warme kruik,want mijn buikpijn is vaak de oorzaak van mijn slechte gevoel,een mooie film,serie of boek.Wandelschoenen.
En mijn bijbelse kleine dagboekje !
Vlien - Zondag 12 november 2017 11:00
Wat leuk! Ik ga die lavendelspray op mijn verlanglijstje voor sinterklaas zetten! :)