De mening van anderen

 

Als je onzeker bent en je een wankel zelfbeeld hebt, maak je je voortdurend zorgen over wat anderen van je vinden. Je beweegt en praat minder vrij dan je zou willen, puur omdat je bang bent dat anderen je anders vreemd of stom vinden. Je bent extreem alert op gezichtsuit-drukkingen en iedere zin die tegen je wordt gezegd wordt door jou tot in het detail onderzocht op extra boodschappen.

mening

 'Dat heb je best goed gedaan zeg!' 
Best? Bedoel je dat ik het eigenlijk beter had kunnen doen?

 'Ik vind haar niet zo'n aardig meisje' 
Ze vindt me niet aardig. Zie je wel, ik ben een vreselijk persoon! Walgelijk, ik kan beter dood zijn!

 'Ik vind je broek niet zo mooi' 
Zie je wel, ze vindt me stom en lelijk! Ik ben ook stom en lelijk. Ik ben een mislukking.

....en zo kan je op 1 dag nog laten beïnvloeden door tig meningen van anderen.

'Ik ben zo onzeker over mezelf, dat alles wat mensen over mij zeggen me aangrijpt. Ik ben doodsbang dat mensen me stom of onaardig vinden. Ik ben bang dat mensen me saai, lelijk en lui vinden. Ik doe er alles aan om niet zo over te komen, maar toch ben ik bang dat mensen achter mijn rug wel zo over me praten. Een tijdje geleden zij iemand tegen me dat ze me een negatief persoon vond. Dat raakte me vreselijk. Ik heb er maandenlang mee gezeten. Het bleef maar in mijn hoofd rondspoken. Ik was boos op haar, maar was ook heel onzeker over mezelf. Was ik echt een negatief persoon? Ik wilde helemaal geen negatief persoon zijn. Ik heb er meerdere malen om gehuild. Misschien heeft ze ergens wel gelijk. Misschien ben ik wel een negatief persoon.'

De mening van anderen en de dingen die andere mensen tegen je zeggen, kunnen van grote invloed zijn op je humeur en uiteindelijk je zelfbeeld. Zeker wanneer je veel waarde hecht aan de mening van bepaalde mensen, kunnen onschuldige opmerkingen dagen lang in je hoofd blijven ronddolen.

In een bepaalde mate zorgen de meningen van anderen voor stuctuur  en voor een sociale samenleving. Het is dus niet zo dat je je helemaal niets moet aantrekken van wat anderen zeggen. Maar je moet je humeur, jouw psychische gezondheid ook niet laten bepalen door de mening van anderen.

mening

Voortdurend aan jezelf twijfelen kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Als iemand anders ervoor zorgt dat jij extreem aan jezelf gaat twijfelen kan dit ervoor zorgen dat je in jouw twijfels over jezelf verstrikt raakt en er op den duur zelfs depressief door wordt.

Voel je dat de woorden van iemand anders jouw regelmatig negatief raken, probeer jezelf hier dan tegen te beschermen of loop even weg en:

Het is maar 1 persoon
Onthoud ook dat het enkel gaat om de mening van 1 persoon. Jij bepaalt of je iemand anders, zijn/ haar opmerkingen, toestaat of niet. Je hebt zelf de kracht om die opmerkingen jou te laten raken of niet. Laat de opmerking van 1 persoon niet jouw leven bepalen.

♥ Een groter geheel
Bekijk het ook in een groter geheel. Wat stelt de mening van 1 persoon op deze hele aarde nu werkelijk voor?

♥ Hoe is het over een jaar?
Probeer jezelf af te vragen of je de opmerking over een jaar nog belangrijk vindt of dat het eigenlijk niet zo belangrijk is als het nu voelt.

♥ Drama?
Is het echt zo'n drama dat iemand dit van je vindt? Stel jezelf de volgende vragen: Gaat het over jou als persoon? Gaat het over jouw persoonlijkheid? Kan & wil je er iets aan veranderen? Zeggen veel mensen dit over je? Wat is het ergste dat er nu kan gebeuren?

♥ Navragen!
Sowieso is het goed om dingen na te vragen. Soms bedoelt iemand het heel anders dan jij het hoort. Het kan veel minder negatief bedoelt zijn. Vraag je het dan niet na, dan zit je zonder dat dit nodig was dagen te piekeren over de woorden van iemand.

Hoe ga jij om met de meningen van anderen?

 

Gerelateerde blogposts