De koelkast van Irene

 

Hoe zien we dat jouw koelkast van jou is? Wat mag er echt niet in jouw koelkast ontbreken? Hoe zag jouw koelkast er 5 jaar geleden uit? 'De Koelkast van...' is een blogreeks die je misschien weleens voorbij hebt zien komen op Proud2Bme. In 'De Koelkast van...' vroegen we eerder al bekende en minder bekende mensen naar de inhoud van hun koelkast. Een intensieve sporter, iemand met een eetstoornis, een fysiotherapeut, een influencer, een tandarts, een veganist en... Nu zijn wij zelf eens aan de beurt!

Wat ligt er op dit moment in jouw koelkast?

"Zie op de foto een momentopname van onze koelkast! Het valt me op dat er op dit moment weinig groente te vinden is. Ik zit in een broccoli- en rode-paprikafase, maar die bewaar ik buiten de koelkast. Nu liggen er alleen wat radijsjes in, een halve citroen en een klein stukje ui dat ik toch net te veel vond in een gerecht. En nog een half pak bonenschotel! Die was in de bonus, tweede pak gratis. Veel sausjes ook wel, blijkbaar. Grappig, ik kijk nooit zo bewust naar mijn koelkast." 

Wat mag er echt niet in jouw koelkast ontbreken?

"Ja die sausjes eigenlijk wel. Ik ben gek op noodles met pindasaus als snack, lunch of avondeten - afhankelijk van het eetmoment en mijn mood met meer of minder groente erbij. Daarvoor gebruik ik de sesamolie, witte rijstazijn en sojasaus, die kan je dus bijna altijd wel vinden. De andere twee ingredienten zijn pindakaas, iets zoets zoals honing of gewoon stroop, knoflook en gember, maar die staan niet in de koelkast. Ik zie achterin de koelkast nog een tteokbokki-saus staan, dat was mijn pre-noodles met pindasaus fase. Ik denk dat ik binnenkort weer eens tteokbokki ga halen om die saus op te maken, nu ik hem daar zo sneu zie staan."

Wat zou je absoluut niet tegenkomen in jouw koelkast?

"Helemaal onderin ligt bleekselderij. Mijn vriend is daar gek op, maar ik vind het zo vreselijk goor. Als het mijn koelkast was geweest, had je dat niet gevonden. Verder eten wij pescotarisch, dus wel vis, maar vlees zal je ook nooit in onze koelkast vinden."

Heb je ook koelkastgewoontes waar je trots op bent? We zijn tenslotte Proud...

"Wij maken bijna altijd onze eigen sausen en dat vind ik heel leuk. Vroeger deed ik alles uit kant-en-klare pakjes, zoals die pindasaus bijvoorbeeld of een lekkere tahini-dressing of ketjap-saus met gember. Niks mis met pakjes trouwens, maar ik vind het juist wel leuk om er op die manier wat aandacht aan te besteden. Ik voel me dan helemaal een chef en krijg ook wel complimenten van mijn vriendinnen dat ik lekker kan koken. Dat heb ik echt van mijn vriend geleerd!" 

En koelkastgewoontes waar je je voor schaamt? Het mag er allemaal zijn...

"Tja, dat schoonmaken... dat blijkt bij de meesten van ons in deze reeks toch een ding te zijn. Is dat echt zo erg of zijn dat slechts verwachtingen nu we onze koelkast plots open en bloot moeten delen? Wat dat betreft sluit ik me aan bij Daniël. Als ik iets zie dat vies is, haal ik er even een doekje met keukenspray overheen, maar de koelkast echt helemaal leeghalen? Dat doe ik eigenlijk zelden."

Hoe vaak maak jij je koelkast schoon?

"Zie de vraag hierboven!"

Hoe zag jouw koelkast eruit toen je een eetstoornis had?

"Mijn koelkast zag er sowieso heel anders uit omdat ik toen nog thuis woonde. Later zat ik op kamers en deelde ik mijn koelkast met mijn huisgenoot. Ik heb van huis uit nooit heel veel kook-inspiratie meegekregen. Het was altijd groente, vlees en aardappels. Toen ik op mezelf ging wonen, ben ik met name door vriendjes die ik had, steeds meer gaan ontdekken op gebied van koken en eten. Dat vond ik heel leuk, ondanks mijn eetstoornis." 

En hoe is dit veranderd?

"Ik worstelde met eetbuien, dus heel veel producten hebben mijn koelkast nooit gehaald. Nu kan ik gemakkelijk dingen bewaren, zonder dat het meteen op gaat in een eetbui. Onder de blog 'De koelkast van Anne' las ik de vraag hoe je dan tot dit punt komt, wat de tussenfases van de koelkast zijn. Dat is lastig te benoemen. Het gaat met vallen en opstaan. Proberen, reflecteren en leren. Best geleidelijk, maar voor mij zeker niet zonder af en toe toch met de beste bedoelingen iets proberen en toch in een eetbui belanden. Tot ik met de tijd steeds meer hiervan herstelde." 

Wat is jouw ideale koelkast?

"Mijn ideale koelkast is zelfreinigend haha, hebben ze dat al uitgevonden? Ik zou een ijsblokjesmaker in mijn koelkast echt geweldig vinden. Ik drink in de zomer heel graag cold brew en gebruik nu nog een old school ijsblokjesvorm uit de vriezer. Dat werkt ook prima natuurlijk, maar als ik nu een gratis nieuwe koelkast mocht uitzoeken, zou ik die luxe er wel bij willen!" 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maya - Donderdag 26 januari 2023 17:12
Hoi Irene,

Zo'n ijsblokjesmaker in je koelkast is echt geweldig! Toen ik in een vorig leven nog op de middelbare school zat had een vriendin bij haar thuis zo'n koelkast, ge-wel-dig!! Maaaaar: je gaat verhuizen! wellicht iets voor op je lijst om aan te schaffen of te duur?

Liefs Maya
Irene - Team Proud2Bme - Donderdag 26 januari 2023 19:51
Ja, echt wel #goals ooit, maar voor nu nog even te duur. Ik heb nog een hele goede ijskast staan, dus geen nood om een nieuwe te kopen. :)
L - Donderdag 26 januari 2023 21:26
Hey Irene.

Het valt mij op dat je geen drinken in je koelkast hebt staan, op de sojamelk na dan. Drink je nooit sap of limonade? Of bewaar je dat buiten je koelkast?
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 30 januari 2023 14:02
Limonade bewaar ik buiten de koelkast! Soms heb ik sinaasappelsap in huis, maar niet altijd. Het liefst drink ik toch thee of koffie met melk of bubble tea! :-)
Shelly - Donderdag 26 januari 2023 21:31
O ja goals ijsblokjes
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 30 januari 2023 14:02
Maar echhht hihi
Ellen - Maandag 30 januari 2023 18:42
Hoi, wil je een keer wat eigen gemaakte sausjes delen? Het lijkt me ook leuk om wat sausjes zelf te leren maken :)Of is daar al een blog van te vinden?
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 30 januari 2023 19:19
Leuk idee voor een blog Ellen! Klinkt als een plan :)
Saskia - Maandag 30 januari 2023 22:41
Jaa lijkt mij ook heel leuk!