De examens komen er weer aan

 

Nog maar één maand en dan beginnen de examens alweer. Voor veel mensen betekent dit stress, zorgen, zenuwen en paniek. Ga ik het wel halen, kan ik het wel? Je kan het idee krijgen dat je niet goed genoeg leert, niet slim genoeg bent, het allemaal niet meer kan. Not to worry! We hebben speciaal voor de mensen die dit jaar examens hebben een aantal tips op een rijtje gezet. Wij hopen dat je hierdoor een beetje rustiger je examens in kan gaan

examens

Tip 1: Genoeg slapen
Het klinkt misschien erg voor de hand liggend maar het is erg belangrijk dat je genoeg slaapt. Niet alleen de nacht voor je examen, maar ook in de dagen dat je aan het studeren bent. Mensen hebben nogal eens de neiging om tot in de late uurtjes te blokken maar dat heeft weinig zin. Buiten dat je niet veel stof meer opneemt op dat late tijdstip heeft slapen ook nog eens een gunstig effect op het onthouden van nieuwe informatie. Je kan dus beter een uurtje extra slapen dan een uurtje langer studeren!  

Tip 2: Diëten is vergeten!
Ook al zit je tijdens het studeren de meeste tijd stil, je hebt wél veel energie nodig. Bepaalde voedingsmiddelen helpen je om je nog beter te kunnen concentreren tijdens je studiesessies. Veel mensen onderschatten het belang van gezonde voeding. Om je beter te kunnen concentreren kan je bijvoorbeeld nootjes eten, of bananen.

Tip 3: Voor tijdens het studeren... 
Zorg dat je een goede planning maakt en op tijd pauze neemt. Deze dingen zijn erg belangrijk om (te veel) stress te voorkomen! Denk verder aan het maken van samenvattingen, herhalen, en oefenexamens maken. Meer tips voor tijdens het studeren kan je lezen in deze blog. Oh... en wees tevreden. Blijf niet doorgaan tot diep in de nacht omdat je perfectie van jezelf eis: goed is goed genoeg. Je kent het dan écht wel.

Tip 4: Vind je motivatie
Soms is je motivatie om te studeren ver te zoeken
. Zeker als de zon buiten lekker schijnt en je weet dat de rest gezellig op een terras een wijntje aan het drinken is. Er is wel iets dat je hierbij kan helpen. Schrijf alle dingen die je graag wil doen voor jezelf op en zeg jezelf toe dat je dit állemaal mag doen als je klaar bent met je examens. Bedenk jezelf dat je na je examens nog een hele lange zomervakantie hebt! Wat je ook kan helpen met je motivatie is het hebben van een doel. Wat wil je na je school gaan doen? Weet je welke vervolgopleiding je gaat doen? Of ga je misschien wel op reis als je je examens hebt gehaald? Bedenk jezelf waarvoor je het doet...

study

Tip 5: Organiseren
Zorg er bij je tentamens voor dat je alle spullen die je nodig hebt ook bij je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een grafische rekenmachine, een passer, pen/potlood, een binas enz. Voor je eigen rust is het handig om de avond van tevoren je tas al in te pakken, zodat je op je gemak kan kijken of je aan alles hebt gedacht. 

Tip 6: Ben op tijd
Het klinkt zo logisch, maar dat maakt het niet minder belangrijk: zorg er voor dat je op tijd bent! Vraag je ouders of huisgenoten of ze je wakker willen maken, ook al heb je zelf je wekker gezet. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je door je wekker heen slaapt of hem per ongeluk verkeerd zet. Op deze manier weet je zeker dat je op tijd komt.

Tip 7: De goede outfit
Het is belangrijk dat je je tijdens het maken van je examens op je gemak voelt. In een fijne outfit gaat dat vaak net wat beter dan wanneer je je veel te strakke broek of veel te kleine topje aan hebt. Trek dus iets aan wat lekker zit en waar jij je fijn in voelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een lekker warm vest aan doet, die je ook weer uit kan trekken als je het warm hebt.

studerenTip 8: omgaan met je zenuwen
Het is heel normaal om gezonde spanning te voelen. Door een gezonde spanning worden je prestaties vaak alleen maar beter omdat je scherper bent en helderder kan denken. Maar soms blijft het niet bij die gezonde spanning. Sommige mensen worden letterlijk ziek van de zenuwen. Het lijkt me overbodig om te zeggen dat dit je prestaties niet ten goede komt. Soms hebben mensen last van faalangst, of zijn ze (te) perfectionistisch. Probeer dit zo veel als je dat kan los te laten, en praat er met iemand over. Verder zou je bijvoorbeeld kunnen zoeken naar ontspanningsoefeningen of andere manieren om met je spanningen om te gaan. Kijk ook eens hier voor 8 tips om te relaxen.

Tip 9: Het examen...
Blijf bij het maken van je examens niet te lang hangen bij vragen die je niet weet. Er zal niemand in de zaal zijn die het antwoord op álle vragen weet, het is helemaal niet erg. Meteen in paniek raken is nergens voor nodig. Ga rustig verder en kom op het einde nog eens bij deze vraag terug. Heb je een meerkeuze toets? Probeer dan in ieder geval éérst zelf te bedenken wat het antwoord op de vraag moet zijn. Kijk pas daarna welke antwoordmogelijkheden er zijn. Wat ook goed is om te onthouden is dat je eerste antwoord vaak de juiste is! Als je aan het twijfelen bent blijf dan vooral bij je eerste ingeving. 

Tip 10: Geen paniek
De laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste tip: raak niet in paniek. Paniek is nergens goed voor en het zal ook niemand helpen. Probeer rustig te blijven en in jezelf te vertrouwen! Neem wat te drinken mee: uit onderzoek blijkt dat water de zenuwen kalmeert. Mensen die water meenamen naar het examen scoorden gemiddeld 5 tot 10 procent beter.

Hoe bereid jij je voor op jouw tentamens?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lamp - Maandag 23 april 2012 13:30
Hahaha die Loesje is geniaal XD
Leonie - Maandag 23 april 2012 13:53
Fijn dit! denk dat mij dit heel erg kan helpen, tnp enne allemaal veel succes met je examen!
E. - Maandag 23 april 2012 13:55
"Bepaalde voedingsmiddelen helpen je om je nog beter te kunnen concentreren tijdens je studiesessies."

Ik ben nu heel benieuwd welke dat zijn? Ik heb dan wel geen examens meer, tentamens in overvloed! Een beetje concentratie is altijd welkom :)
loveturnen - Maandag 23 april 2012 14:04
Wow jullie zijn goed. Over 3 weken is het al zo ver!!! Ik zit nu al helemaal in de stress. Iedereen heel veel succes!

Xx.
magikook? - Maandag 23 april 2012 14:55
Bedenk ook dat het niet zoveel anders is als de toetsweek. Je hebt meestal alle stof al een keer gehad of in ieder geval grotendeels. Het is niet heel veel anders dan een toetsweek. Ga je dus ook niet heel veel anders gedragen dan in een toetsweek. (daarom ben ik zelf niet zo weg van: Draag ineens lekker zittende kleding; normaal kleed je je ook gewoon zoals je wilt, of die broek nu te strak is of niet.)
Mijn tip: neem een vest mee. Van 2 a 3 uur stilzitten krijg je het koud.
Lianne - Maandag 23 april 2012 16:05
Ik zit momenteel in mijn MBO examens (praktijk), maar dat is minder zenuwslopend dan de middelbare school, dus succes iedereen die examens moet leren en maken!
Berna - Maandag 23 april 2012 16:26
Dat duurt nog drie jaar gelukkig. :D
someonee - Maandag 23 april 2012 19:52
Dit jaar doe ook ik examen (VWO), ben echt blij dat het al zo snel is eigenlijk. Goede tips! :)

Xottiex - Maandag 23 april 2012 20:20
Pff! ik hoop echt dat ik slaag!

en natuurlijk wens ik iedereen ook heel veel succes :D
silke - Dinsdag 19 maart 2013 14:17
ik ben nu examens aan het leren voor morgen mijn stress is direct al veel minder !!!
framboosxx - Zaterdag 4 mei 2013 20:32
Yeaaa, nog even knokken! Succes iedereen! =)