De eerste week

 

Het is nu ongeveer een week geleden dat ik ben verhuisd. Ik woon nu op mezelf, wel met mijn kat, maar toch: ik woon zelfstandig. Het is fijn, maar ook heel erg wennen. Ik ben volledig verantwoordelijk voor mezelf, voor het huishouden, voor mijn eigen financiën. Het is spannend, maar tegelijkertijd ook een verademing. 

De afgelopen week was lastiger dan ik had verwacht: een nieuwe omgeving, een nieuwe routine zien te vinden, andere taken en vooral op mezelf aangewezen zijn. Het is een enorme valkuil om nu terug te vallen in destructieve copings in de hoop rust te vinden, maar ik weet dat dat me niet gaat helpen en het alleen maar lastiger gaat maken. In plaats daarvan handel ik tegenovergesteld: wel dat ijsje eten, wel die chips nemen, niet mezelf beschadigen, niet gaan wandelen maar een serie kijken op de bank.

Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag 'Abel blogt'. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.


Bron foto

Ook allerlei dingen waar ik nooit eerder zo bewust over nagedacht heb: boodschappen doen, wat is er in de aanbieding? Hoe laat moet de wasmachine aan? Kan ik de was buiten hangen? Wanneer moet ik weer stofzuigen? 

En nog veel meer. Op sommige momenten had ik gewild dat er een soort handleiding was voor op jezelf wonen, met een stappenplan: volg de stappen, dan komt het goed. Maar helaas werkt het niet zo.

Als ik eerlijk ben, is het zwaarder dan ik had gedacht. Ik had het onderschat. Wel ben ik heel blij en vind ik het fijn dat ik mijn eigen plekje heb en gelukkig heb ik hier goede begeleiding.

Langzamerhand begin ik te wennen, ik heb een nieuwe routine gevonden waar ik me prettig bij voel en ben meer aan het ondernemen: zo schrijf ik nu bijvoorbeeld deze blog, na een tijd niks geschreven te hebben door de verhuizing.

Oh ja, dat was ook nog een ding: verhuizen.

Ik ben nog nooit verhuisd, dus wist niet goed wat ik moest verwachten. Maar jeetje: wat een gedoe en wat een gestress. Telkens loop je tegen nieuwe dingen aan en soms denk je dat er geen einde aan komt. Ook het uitzoeken van spullen, oude spullen tegenkomen, kan lastig zijn. Het kan nare herinneringen oproepen waar je vervolgens ook weer mee moet dealen.

Verder vond ik het zelf lastig om mijn ouders gedag te zeggen. Verlating en de angst daarvoor is een groot thema voor me, en om op dat moment letterlijk verlaten te worden, was zwaar.

Toen mijn ouders wegreden en ik alleen met mijn kat achterbleef, voelde ik me eenzaam, alleen en heel klein. De laatste keer dat ik alleen was, was toen ik in het ziekenhuis lag. Ik voelde me net als toen; oude trauma’s kwamen boven en ik voelde me verdrietig.

Ondanks dat het zwaar en lastig is, is het ook heel fijn: ik hoef geen rekening meer te houden met huisgenootjes, ik kan doen en laten wat ik doe, heb mijn eigen fijne plekje gecreëerd en sta, letterlijk en figuurlijk, op eigen benen. 

Nu ik dit schrijf, voel ik een gevoel van trots: ik heb dit wel gewoon gedaan. Ondanks dat het veel weerstand opriep, sta ik hier toch. Nog geen jaar geleden zat ik in het diepste gat waar ik ooit in had gezeten en zag ik het niet meer zitten, terwijl ik nu gewoon mijn eigen fucking paleisje heb. Dat ik voor mezelf kan zorgen, verantwoordelijkheid kan nemen voor mijn eigen acties en kan zorgen voor mijn kleine kattenkind.

Ondanks dat het soms onmogelijk voelt: weet dat het niet zo is. Als ik het kan, kan jij het ook. Alles hoeft niet in één keer goed of perfect te gaan: elk stapje is weer een stapje.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sterregoesforit - Zaterdag 3 september 2022 13:18
Wat fijn zeg! Wat knap dat je de stap hebt genomen en nu zelfs een beetje trots kan zijn, ondanks alle uitdagingen op je pad met spullen wegdoen en thema's als verlating (herkenbaar!!). Geef jezelf de tijd om te wennen en je routine te vinden :) En ook ik zou dat stappenplan wel willen hoe het handig is om een leven voor jezelf te organiseren!

Nog even een vraag: Is het je eigen appartementje en krijg je ambulante begeleiding vanuit de wmo? Ik sta op het punt om dezelfde enge stap te nemen. Ik twijfel een beetje tussen beschermd wonen of op mezelf (met begeleiding - maar ik ben bang dat dit ook weer stopt als de indicatie afloopt). Heb jij of iemand anders tips?

Dank iig voor je blog! Liefs
Iep - Maandag 5 september 2022 07:40
Hoi Sterre,
Wat goed dat je de stap wilt zetten. Ik woon zelf beschermd op een locatie waar ik een eigen appartement heb en waar altijd begeleiding aanwezig is via de wlz. Maar heb hiervoor ook zelfstandig gewoond met ambulante begeleiding die drie keer in de week bij me thuis kwam via de WMO. Die indicatie moet inderdaad steeds verlengt worden, maar zolang je de zorg nodig blijft hebben en je aan je doelen blijft werken was dat in mijn gemeente geen enkel probleem. Ik ben naar de beschermde woonvorm gegaan omdat ik echt 24 uurs zorg nodig had en ambulant echt alleen kantooruren geboden kon worden.
Esmee! - Zaterdag 3 september 2022 14:25
Wat een fijne blog Abel, heel erg bedankt voor het schrijven! En heel herkenbaar voor mij, ik ga nu ook voor het eerst op mezelf wonen en angst voor verlating, geen idee hebben hoe ik het huishouden moet aanpakken en de verhuisstress herken ik heel goed! Hoop dat je er een fijn plekje voor jezelf van maakt en je mag heel trots zijn.

Liefs Esmee
Sofie - Zaterdag 3 september 2022 15:05
Hoi Abel, gefeliciteerd met je nieuwe woning! Ik hoop dat het je veel goeds zal brengen. En wat fijn dat je kat is meeverhuisd.

Ik herken me ook erg in je verhaal.

Over het huishouden: het kostte mij in het begin heel veel tijd en denkwerk. Ik weet nu dat ik autisme heb en dat ik het daardoor moeilijker vind. Ik heb thuis geen begeleiding, maar ben zelf wel veel bezig geweest met hoe ik het het beste kon organiseren. Ik doe dingen nu al heel lang op een vaste dag. Ik word bijvoorbeeld op maandagochtend wakker en weet dan: vandaag breng ik het afval weg en doe ik de was. En op woensdag: vandaag doe ik boodschappen. Daardoor is het makkelijker om het ook echt te doen en er niet te veel over na te denken. Ik heb een notitie op mijn telefoon met de vaste boodschappen, en opties voor het avondeten. Ik heb ook een lijst met klusjes die ik af en toe moet doen, en daarvan kies ik 1x per week iets uit. Ik heb deze manier langzaamaan bedacht en pas ook nog weleens iets aan. Het maakt mij niet uit wat anderen ervan vinden, want voor mij werkt het goed.
Ik denk dat je vooral je eigen manier moet vinden.