De definitie van dik

 

Ik voel me dik! Ik ben bang om dik te worden. Het is mijn grootste angst om dik te worden. Ik doe alles om de controle over mij gewicht te houden omdat ik niet wil aankomen. Allemaal gedachtes die spelen op het forum van Proud2Bme. Maar wat is dik nu eigenlijk? Wat is de definitie van dik? Het is soms goed om je een af te vragen waar je nu werkelijk bang voor bent. Als dik zijn bijvoorbeeld betekent dat je overgewicht hebt, is het dan heel logisch om bang te zijn om dik te worden als je ondergewicht hebt en gevraagd wordt om 1 extra boterham te eten? Wat betekent dik zijn voor jou?

Volgens de Wikipedia betekent dikheid het volgende "Een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid."

dik

Toen ik nog een eetstoornis had was ik extreem veel bezig met mijn gewicht en figuur. Ik lette op ieder flubbertje aan mijn lichaam en wilde nergens ook maar iets zien dat op vet leek. Ik stond iedere dag minstens één keer op de weegschaal en wilde mijn gewicht volledig onder controle houden. Ik was doodsbang om aan te komen en bij iedere ons die ik onverwacht wel aankwam werd de angst om dik te worden twee keer zo groot. In die tijd was ik mager en had ik licht ondergewicht. Het was volkomen onlogisch dat ik op korte termijn dik zou worden. Ik zou daarvoor iedere bergen voedsel moeten eten, iets wat in die tijd helemaal niet mogelijk voor mij was.

In die tijd wilde ik graag van mijn problemen met eten af. Aankomen in gewicht wilde ik echter niet. Dit voelde veilig en door aan te komen in gewicht liep ik het risico om dik te worden. Ik was mijn hele leven - ook toen ik normaal at en regelmatig snoepte - nooit dik geweest. Het was dus helemaal niet logisch dat wanneer ik weer normaal zou gaan eten, ik dik zou worden.

Om mij heen zag ik veel jonge vrouwen met een mooi figuur. Ja hoor, zo wilde ik best worden. Op moment dat ik dan hoorde hoeveel zo'n jonge vrouw woog, dan vond ik het toch ineens lastig worden. Ja, maar als ik zoveel weeg, zie ik er vast dik uit. Ik wilde graag een mooi en slank figuur hebben, maar in mijn beleving kon ik daar nauwelijks iets voor aankomen. Ik zou dik worden op mijn buik en op mijn billen en zou een bol hoofd krijgen. Ik zou er dik uitzien, zonder overgewicht te hebben.

Is overgewicht hebben eigenlijk hetzelfde al dik zijn? Ik ken jonge vrouwen die licht overgewicht hebben, maar er absoluut niet dik uitzien. Bij sommigen is het deels ook gewoon iemands postuur, die is van huis uit wat breder en heeft hierdoor een stuk sneller overgewicht. Officieel is dikheid een synoniem voor overgewicht. In onze maatschappij heeft de term Dik echter een hele negatieve associatie gekregen. Dik is slecht, niet perfect, lelijk en niet goed, terwijl overgewicht veel meer een medische term is zonder zoveel negatieve associatie.

De term dik had in mijn hoofd vrij weinig meer te maken met hoe deze term wordt beschreven in de Wikipedia. Ik dacht niet na over negatieve effecten op mijn gezondheid. Dik betekende voor mij mislukt. Als ik dik was, zou ik mislukt zijn. Het was me dan immers niet gelukt om de controle over mijn gewicht te behouden. Ik was een zwak en ongedisciplineerd persoon als ik dik was. Mijn slanke lijn, mijn enige trots, zou dan ook verloren zijn. Dit betekende dat ik alles was verloren, want de rest - een baan en studie - had ik al verloren. Dik was hetzelfde als slecht.

dik

Ik meet-te daarentegen wel met twee maten, want als ik een leuke vrouw tegenkwam met overgewicht vond ik haar helemaal niet slecht, mislukt of ongedisciplineerd. Ik probeerde daarom ook vaak bijzondere voorbeeldfiguren op te zoeken met wat overgewicht zoals Oprah Winfrey. Zij was één van de meest succesvolle vrouwen ter wereld en was ook niet dun, kon ik daar dan geen voorbeeld aan nemen? De angst om dik te worden stond me zo enorm in de weg, dat het al mijn dagen beïnvloedde en soms zelfs verpestte.

Toen ik boulimia had en wat zwaarder werd vond ik mezelf al snel te dik. Ik had echter geen overgewicht. Letterlijk kon ik dus niet te dik zijn. Ik voelde me door de eetbuien ook erg vaak heel dik. Iets wat ook niet mogelijk is, want hoe kan je je over 'overgewicht voelen'. Me slecht voelen was gelijk gaan staan aan mijzelf dik voelen. Ik had misschien een wat volle maag na een eetbui en een vol gevoel, maar dat had natuurlijk weinig te maken met dik zijn. Zelfs toen ik veel en grote eetbuien had, werd ik niet dik. Natuurlijk besef ik me dat er ook mensen zijn die wel dik worden door hun eetstoornis. Hun lichaam reageert anders op het vele eten en zij krijgen overgewicht.

Het is belangrijk om te beseffen dat dik geen synoniem is voor slecht, lui of mislukt. Het is enkel een ander woord voor de term overgewicht. Het kan heel naar zijn om overgewicht te hebben. Niet alleen omdat er vaak een negatief oordeel over is in onze huidige maatschappij, maar ook omdat het je fysiek gewoon erg in de weg kan staan. Het is, als je dat zelf wilt, goed om samen met de nodige steun in je omgeving en/of van een huisarts of diëtist te onderzoek hoe je dan kunt afvallen.

Wat betekent dik voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Merizz - Dinsdag 15 maart 2016 19:14
Fijne blog! Ben al ver van mijn eetstoornis af.. maar heb nog wel vaak een "dik" gevoel.. Dit vaak wanneer ik iets (in mijn ogen) ongezond heb gegeten, niet gesport heb of wanneer ik heel de dag weinig gedaan heb. Ook voel ik me dik als het me noet goed gaat, dan zie ik mezelf anders inde spiegel. Ik probeer steeds meer in te zien dat ik niet echt "dik" ben, maar het blijft moeilijk om over mn zelfbeeld te zeggen dat ik normaal of slank ben..
Lost girl - Dinsdag 15 maart 2016 19:18
Precies hoe jij het omschrijft. Lelijk, lui, dom, mislukt. Niet kunnen doen wat je graag zou willen omdat het fysiek niet mogelijk is of omdat de maatschappij het niet toestaat. Niet de kleding kunnen dragen die je zou willen. Angst voor vooroordelen van mezelf en buitenstaanders. Ik zie dun zijn, hoe naïef ook als oplossing voor veel van mijn problemen. Gewoon een gezond gewicht hebben. Wat zou me dat heerlijk lijken. Pff:(
Ingrid - Dinsdag 15 maart 2016 20:31
Wow, een heel interessant blog en weer top geschreven! De uitspraak van JK Rowling vind ik heel erg rakend en inspirerend. Als je het zo bekijkt, denk je, goh ,ik ben een fijn en goed mens......... Meer dan een eetstoornis, dik of dun. Gewoon ok.........
RosieV - Dinsdag 15 maart 2016 21:33
Echt een super super goede blog. Ik denk een eye opener voor veel mensen.
Merel - Woensdag 16 maart 2016 07:44
Heel goed geschreven en echt interessant:) Hoorde laatst ook over het boek "What's Wrong With Fat?" van Abiguil Saguy, ms een aanrader voor de mensen die er wat meer over willen weten? x
Anonieme A - Woensdag 16 maart 2016 08:34
Kwetsbaar en door anderen te veroordelen. Door slank te zijn voorkom je naar mijn idee dat mensen daar iets op je figuur aan kunnen merken.. want tsja de nadruk in onze maatschappij op slank is toch wel behoorlijk, dus als je slank bent heb je in mijn ogen vaak snel een positiever/sterker beeld van jezelf neergezet dan wanneer je niet aan dit beeld voldoet.., ben je dus minder kwetsbaar en minder snel te veroordelen.
ginie - Woensdag 16 maart 2016 08:49
Mooie blog weer!! Ik kamp zelf met overgewicht door jarenlange eetbuien, maar doordat ik ook de andere kant heb van de eetstoornis en kan stoppen met eten ka richten op afvallen er gewoon niet bij. Het is op dat gevoed echt nog alles of niets. Gelukkig heb ik op het moment al bijna 7 maanden geen eetbuien gehad en ben ik ok niet meer bezig geweest met mezelf uithongeren. Loop al enige tijd bij een diëtiste en zij helpt mij te kijken naar mijn eetpatroon en zonder de weegschaal gaan we op zoek naar een gezond eetpatroon en beweging. Vooral het feit dat die weegschaal uit beeldbuis vind ik fijn want wat een angst en spanning roept dat ding toch steeds weer op. Waar ik een lange periode er dadelijk op stond heb ik er nu een hekel aan en zelfs een angst
ja ik voel me dik en vind mezelf dik, mezelf aankijken in de spiegel, me lichaam voelen het blijft onwijs moeilijk en bijna niet te doen. Maar door middel van pmt werk ik hier wel aan en heb ik de hoop dat t ooit goed gaat komen😊
N. - Woensdag 16 maart 2016 14:38
Fijne en goeie blog weer! Dankjewel :)