De controle loslaten

 

Mensen met een eetstoornis hebben veelal de behoefte om alles in het leven onder controle te hebben en te houden. In de praktijk blijkt vaak echter dat je niet alles in het leven kunt controleren. Soms lopen dingen nu eenmaal anders dan je eigenlijk zou willen. Je kunt echter veel meer ontspannen als je de controle wat meer loslaat, het leven wat meer laat komen zoals het gaat en erop vertrouwt dat alles wel losloopt en je in staat bent in te spelen op verschillende omstandigheden. Loslaten van controle betekent dat je meer plezier kunt ervaren in het leven en veel meer innerlijke rust krijgt. De volgende tips kunnen je helpen om de touwtjes te laten vieren.

controle

1 Gebruik je fantasie
Op het moment dat je je realiseert dat je weer erg bezig bent met alles controleren, gebruik dan eens je fantasie en doe bijvoorbeeld alsof je een enorme berg moet beklimmen. Denk aan de hoeveelheid energie het je zou kosten om bovenop die berg te moeten komen. Dat is controle. Als je dat gevoel en al die ideeen los laat, scheelt het een hoop energie.

2 Maak een lijstje met angsten
Controle gaat vaak over angstsen. We proberen dingen te controleren omdat we bang zijn dat er van alles mis gaat als we dat niet doen. Probeer te onthouden dat angst een slechte raadgever is en dat de meeste angsten nooit uit gaan komen. Schrijf op waar je allemaal zo bang voor bent en bedenk je of je bewijs hebt voor deze angst. Vaak blijkt dan dat deze angst helemaal niet realistisch is.

3 Stel het uit
Als je de neighing hebt om iets te controleren, probeer het dan als eerste stapje een keer uit te stellen. Als je je bijvoorbeeld wil wegen en het helemaal niet wegen nog te lastig voor je is, probeer het dan eerst een paar uur niet te doen en zo verder uit te stellen. Kijk wat er gebeurt. Wellicht roept het spanning en stress op maar wat gebeurt er uiteindelijk verder? De spanning zal zakken, die blijft niet voor altijd aanwezig, je kunt het aan, ook als je niet toegeeft.

4 Ga met twee benen op de grond staan
Door met controle bezig te zijn, leef je constant in de toekomst. Je bent bezig met allerlei verwachtingen en mogelijke teleurstellingen. Focus jezelf eens op het heden en ga bewust met twee benen op de grond staan. Probeer de aarde onder je voeten te voelen en ga bijvoorbeeld even naar buiten.

5 Heb vertrouwen
Heb genoeg respect voor jezelf dat je erop kunt vertrouwen dat dingen goed aflopen, ook als je ze niet tot in de puntjes controleert. Dit gaat met name over zelfwaardering en hierbij moet je echt de controle loslaten. Je bent slim en sterk genoeg om op situaties in te kunnen slepen, ook als je niet precies weet hoe het zal gaan verlopen.

6 Gebruik affirmaties
Affirmaties kunnen je helpen om tot jezelf te komen en helpende gedachten onderdeel van je dagelijks leven te maken. Zoek op internet naar helpende affirmaties of bedenk ze zelf. Je kunt deze dagelijks hardop tegen jezelf zeggen in de spiegel. Als je dit vaak doet, dan worden ze na een tijd waarheid. Zorg er wel voor dat affirmatie op enige wijze geloofwaardig voor je is. Een voorbeeld kan zijn: ''Ik kan dit aan'' of ''Ik heb de controle niet nodig.''

7 Doe nuttige dingen
Door nuttige dingen te doen zoals bijvoorbeeld het huishouden, groeit je zelfvertrouwen. Hiermee kun je tegelijkertijd oefenen met zowel controle laten gaan, als dingen doen die gedaan moeten worden. Je moet nu eenmaal opruimen of schoonmaken, maar oefen ermee om te zorgen dat je dit niet uiterst gecontroleerd doet.

8 Vraag hulp
Je hoeft niet altijd alles in je eentje te doen. Juist als je alles zelf wil doen, raak je nog meer verstrikt in vaste patronen en neemt de controle het helemaal over. Vraag daarom hulp aan iemand die je vertrouwt en praat over hoe je je voelt.

9 Realiseer je dat je niet alleen bent
Dit volgt eigenlijk op het voorgaande, maar gaat er meer over dat je het ook echt moet voelen. Je bent niet alleen, vertrouw daarop en zeg dat vaak tegen jezelf. Er zijn zoveel mensen op de wereld en er is altijd iemand die je wil helpen. Je hoeft niet alles onder controle te houden, er zijn ook andere die iets kunnen doen.

10 Maak een lijstje met vrijheden
Vrijheid betekent overwinning. Het betekent dat je vrede hebt in jezelf en vertrouwen hebt. Wat betekent vrijheid voor jou? Maak een lijstje zodat je jezelf hieraan kunt herinneren als de controle het weer eens over dreigt te nemen. Je verliest een stuk vrijheid als je dat toe laat en dat zou zonde zijn.

Hoe ga jij om met controle?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

amri - Zondag 28 augustus 2016 14:37
Ik weet dat het beter zou zijn als ik de controle wat meer los zou kunnen laten. Helaas lukt het nog niet zo goed. Dank voor je tips.
N - Zondag 28 augustus 2016 16:23
Controle is een illusie. :)
Kim - Zondag 28 augustus 2016 18:28
Voorheen zou ik dit artikel niet eens snappen (hoofd), maar nu begrijp (voelen) ik hem zelfs :).
britneyangel - Maandag 29 augustus 2016 08:51
intressante blog!