Daten met een depressie

 

Als je slecht in je vel zit of depressief bent, is het vaak moeilijk om sociale contacten aan te gaan. Tegelijkertijd is het aangaan van sociale contacten wel iets dat je erg kan helpen in je gevecht tegen problemen en/of een depressie. Misschien ben je al heel lang depressief, maar wil je toch wel graag wat 'experimenteren' in de liefde. Hoe pak je dit dan aan en wat is goed om te doen ter voorbereiding? Het klinkt misschien raar om te gaan daten als je depressief bent, maar van alleen in een hoekje zitten word je ook niet vrolijker.

In deze blog geef ik je 10 tips die je kunnen helpen bij het daten met een depressie. Het zijn algemene tips en niet iedere tip zal wellicht bij je passen. Hopelijk zitten er ook een paar helpende tips voor jou bij. Ik ben zelf ooit ook gaan daten toen ik nog niet helemaal lekker in mijn vel zat. Dat was niet altijd even makkelijk, maar de liefde die ik er uiteindelijk voor heb teruggekregen heeft me tegelijkertijd ook enorm vooruit geholpen ♥

liefde
bron foto

1. Online daten
Als je slecht in je vel zit en depressief bent kan het lastig zijn om in je eentje naar café of uitgaansgelegenheid te gaan om daar mensen te ontmoeten. Je vindt het misschien sowieso al lastig om zomaar een gesprek aan te knopen met iemand, laat staan met een potentiele partner. Daarom is het zo fijn dat je je vandaag de dag eenvoudig online kan oriënteren. Gewoon eenvoudig van af de bank met je laptop rondneuzen naar leuke mannen of vrouwen. Je moet natuurlijk wel een beetje oppassen en niet de eerste de beste in huis halen, maar je kan wel op een meer eenvoudige manier contact leggen.

Ook ik heb dit vroeger gedaan. Zo heb ik rustig kunnen chatten met anderen alvorens ik na maanden het lef had om met iemand ergens iets af te spreken. Ik vond het internet en relatiesites echt een uitkomst.

2. Professionele hulp
Als je nog geen hulp hebt voor je problemen is het heel goed om dit alsnog te zoeken. Zeker als je je wilt gaan storten in het daten, kan je wel wat extra steun en advies gebruiken. Praat dus met iemand over je angsten, ervaringen en voornemens. Toen ik met Joyce ging daten heb ik dat ook gedaan. Ik had zoveel extra onzekerheden in die periode. Soms schaamde ik me wel voor de dingen die ik uitsprak, maar tegelijkertijd heeft het me wel erg geholpen om dingen te relativeren en anders in te zien.

liefde
bron foto

3. De juiste timing
Blijf dichtbij jezelf en luister naar je gevoel. Als jij als voornemen hebt om te gaan daten, maar de week ervoor voelt het al gewoon niet goed, ga dan niet extreem jezelf lopen pushen. Het moet ook gewoon het goede moment zijn. Volg je hart. Je kunt jezelf niet kwetsbaar opstellen als je er niet klaar voor bent.

4. Zeg niet te veel op je eerste date
Je hoeft echt niet direct bij je eerste date te vertellen over je problemen en depressie. Dit kan ook wanneer je het idee hebt dat jullie beiden serieus zijn en het echt klikt. Natuurlijk is het niet verboden om erover te praten, maar je wil de persoon tegenover je natuurlijk ook niet direct afschrikken met allerlei zware verhalen. Mocht het toevallig door een bepaald onderwerp aan bod komen, dan is het natuurlijk prima.

5. Erover praten
Het kan helpen om je boodschap als het ware als een sandwich in te pakken. Maak voordat je het gaat vertellen duidelijk dat de persoon tegen wie je dit vertelt belangrijk voor je is en dat je dit daarom tegen hem/haar vertelt. Leg dan rustig uit wat er aan de hand is. Je hoeft niet direct met diagnoses te gaan gooien. Vertel gewoon rustig waar jij last van hebt en dat dit iets is waar veel meer mensen mee kampen. Dit kan de ander geruststellen. Tenslotte kan je je boodschap weer afsluiten met iets positiefs over jullie contact.

liefde
bron foto

6. Accepteer hulp
Als iemand tegen jou vertelt dat het niet goed gaat, dan zal je die persoon waarschijnlijk graag willen helpen. Op het moment dat die persoon dat afhoudt, kan dat onprettig aanvoelen en zal jullie contact waarschijnlijk minder worden. Probeer dus open te staan voor hulp, hoe lastig dat ook voor je is. Juist de hulp van mensen die echt dichtbij je staan, zal je op de lange termijn verder helpen.

Het is ook belangrijk dat je aan je date/partner uitlegt hoe die je kan helpen. (dit doe je dus niet tijdens een eerste date hè!) zodat het voor jullie beiden goed voelt. Misschien is het bijvoorbeeld belangrijk voor jou om drie maal per week 's morgens te gaan hardlopen. Als hij/zij dit weet kan hij je hierin steunen.

7. Heb geduld en waardeer
heb geduld met jezelf, maar ook met je date/partner. Het is logisch dat die niet al jouw problemen en gevoelens begrijpt. Een depressie (of eetstoornis) is ook moeilijk te begrijpen. Misschien komen er nutteloze adviezen of niet helpende tips. Onthoud dat deze met de beste bedoelingen worden gegeven.

8. Seksualiteit en intimiteit
Als je lijdt aan een depressie of eetstoornis kan het goed zijn dat je libido, mede door medicatie, wat verminderd is. Ook hier kan je met elkaar over praten en samen oplossingen of middenwegen voor verzinnen. Bedenkt goed voor jezelf waar jij wel en niet aan toe bent en geef duidelijk je grenzen aan. Je hebt geen haast en een partner die je afwijst omdat het niet snel genoeg gaat, is niet iemand die werkelijk om JOU geeft.

liefde
bron foto

9. Acceptatie
Eentje die mij erg geholpen heeft is 'acceptatie'. Juist door te accepteren dat je deze problemen hebt, kan het gevecht met jezelf minder worden. Hoe minder je in strijd ligt met jezelf, hoe minder rot je je voelt over jezelf. Accepteer dat er momenten zijn dat je even geen puf hebt om iets te doen. Sta jezelf mindere dagen toe en geef het tijd.

10. Patronen uit het verleden
Het is goed om na te denken over eventuele stukgelopen contacten/ relaties in het verleden. Wat verliep er toen niet goed? Hoe zou je dat nu anders willen doen? Wat kan je hier zelf in doen en wat kan de ander hierin doen. Let er op dat je geen oude, niet werkende, patronen gaat herhalen.

Heb jij nog handige tips?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor - Woensdag 5 april 2017 19:19
Fijne blog
DragonFly1991 - Woensdag 5 april 2017 20:12
Mooie blog scarlet. Dankjewel
Anne - Donderdag 6 april 2017 04:54
Ik zou niet maandenlang met iemand chatten voordat je een afspraak maakt. Je hebt dan een bepaald beeld van iemand gekregen die misschien helemaal niet past bij de realiteit. Als het dan niets wordt als je elkaar in het echt ziet kan dat heel moeilijk zijn.
Je kunt geen "online"relatie hebben.

Als je bij het daten dingen tegenkomt in jezelf, loop er dan niet voor weg!!
Relaties zijn namelijk gratis therapie. Ze houden je een spiegel voor. Doe wat met wat je tegenkomt .Ik heb VEEL meer geleerd door relaties dan enig ander therapie.
Maar natuurlijk ga je daten omdat je vooral fijne en leuke ervaringen met iemand wilt delen😃

Sta stevig in je eigen schoenen, maar verplaats je soms ook in de schoenen van de ander.


Anoniem1 - Donderdag 6 april 2017 19:23
Ik vind dit helemaal geen goed idee. Je kunt beter pas een relatie beginnen als de relatie met jezelf eerst goed is. Want als je eigenwaarde bijvoorbeeld laag is, zal je bij iemand terecht kunnen komen die eigenlijk niet goed voor je is. Je komt niet genoeg op voor jezelf. Je kunt als je slecht in je vel zit beter geen nieuwe liefdesrelatie aangaan, naar mijn idee. Stel het gaat beter met je door de relatie, dan krijg je wellicht het gevoel dat je niet zonder diegene kan, want voor de relatie voelde je je immers erg rot.

Ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf ooit een relatie begonnen in de kliniek, jaren later ben ik nog steeds bij dezelfde persoon, maar de relatie is helemaal niet goed. We passen totaal niet bij elkaar. Ik was destijds al lang blij dat er iemand bij me wilde zijn. Ik accepteerde het gewoon als hij bijv. nare dingen zei, omdat ik waarschijnlijk ergens dacht dat ik niet beter verdiende. Ik ben nog steeds in de relatie omdat ik het nog steeds moeilijk vind om hem los te laten en alleen te komen staan.

Ik denk het zeker ook in je herstel kan helpen om liefde te hebben, maar dat kan je ook vinden bij familie of (nieuwe) vriendschappen.
M. - Donderdag 6 april 2017 22:01
Eens met anoniem. Heb zelf ook in een nare ongezonde relatie gezeten(gelukkig er wel uit. Ben er bijna aan onderdoor gegaan). Af en toe kriebelt t wel, weer even bevestiging te vinden in een ander. Maar ik weet dat ik eerst vrede moet krijgen met mezelf. Afwijzingen, teleurstelling; allemaal triggers voor me helaas.
Erna - Vrijdag 7 april 2017 10:54
Sommige mensen hebben juist een zetje( of een hele grote)nodig om met relaties aan de slag te gaan..
Ze denken namelijk dat ze er nooit aan toe zijn, dat je perfect moet zijn en alle problemen opgelost moeten worden eer je aan zo iets begint. (dus nooit)
Het hoeft niet zo te zijn dat je je afhankelijk gaat opstellen enz. Misschien kom je door de relaties en wat je er tegen komt juist veel verder dan als je alleen blijft .
Maar je moet er dan wel wat mee doen en dat is moeilijk, ja. ,maar daar groei je juist door en zo wordt je sterk.

Soms is de eetstoornis onder andere een vervanging van liefde. Ben je dus getrouwd met je etstoornis. Als dat geen ongezonde relatie is!!!
Hans - Donderdag 4 april 2019 18:35
Ik wil graag contact met lot genoten