Daarom ben ik altijd moe

 

Ken je het gevoel dat je 's morgens wakker wordt gemaakt door je wekker en dat het eigenlijk altijd te vroeg is? Of het gevoel dat je eigenlijk te weinig energie hebt om op te staan en zo moe bent dat je eigenlijk weer wilt gaan slapen? Het gevoel dat je alweer een dag achter de rug hebt en je bed nodig hebt? Gebrek aan slaap zorgt er natuurlijk voor dat je weinig energie hebt maar er zijn nog veel meer dingen die er voor zorgen dat je je constant moe voelt. Lees de onderstaande punten eens goed en bedenk wat bij jou van toepassing kan zijn. Door de oorzaken te lezen, kun je waarschijnlijk ook de conclusie trekken wat je er aan kunt doen.

meisje op bed
Bron

♦ Slecht eten
Dit is iets waar de meeste van jullie zich wel in zullen herkennen maar dat is niet de enige reden waarom dit het eerste punt is. Ook voor mensen die geen eetstoornis hebben is het belangrijk om goed te eten. Voedsel zorgt ervoor dat je lichaam functioneert en kan doen wat het moet doen. Wanneer je weinig, heel onregelmatig of ongezond eet, merkt je lichaam dit en wordt alles moeizamer. Je voelt je eerder lusteloos en je hebt weinig energie. Je voelt je zowel lichamelijk als psychisch moe. Ik voel het bijvoorbeeld direct als ik veel zoete dingen heb gegeten. Ik voel dat mijn energie wegzakt terwijl ik mij ook niet lekker voel als ik juist suiker nodig heb.

Ontbijt overslaan
Zoals hierboven al is beschreven, heeft het lichaam brandstoffen nodig. Je lichaam kan 's nachts functioneren door de voedingsstoffen van de dag ervoor. Dit betekent wel dat je 's morgens moet bijtanken. Je lichaam zal het merken als je je ontbijt overslaat. Wanneer je wel eet, heb je 's morgens meer energie om de dag te beginnen. Dit heeft ook een positief effect op je stemming. Als ik mijn ontbijt oversla, dan voel ik dat niet direct. Maar wat later op de ochtend word ik terug geroepen door mijn lichaam. Dan pas merk ik wat ik mijn lichaam aan doe door niet te eten 's morgens. Ik voel mij zwak en ik voel gewoon dat de energie uit mijn lichaam veel minder is. Het betekent niet dat als je dat niet voelt, het voor jou prima is om niet te ontbijten. Soms ervaren mensen dit minder of op een andere manier (en wordt dit niet direct gelinkt aan het niet ontbijten), maar het betekent niet dat jij dat niet nodig hebt.

Je bent moe, dus je doet niks
Wanneer je moe bent, heb je niet altijd zin om dingen te ondernemen. Dit zorgt er vaak voor dat je dingen niet doet om energie te besparen. Ik moet bekennen dat ik heel vaak denk: "Ik ga niet sporten, want ik ben moe". Of: "Misschien kan ik beter een andere keer afspreken, want ik heb mijn rust nodig". Soms is dit ook wel beter, maar zoals mijn moeder vaak tegen mij zei: "Van alleen maar in bed liggen, ga je je niet beter voelen." Soms moet je juist die dingen aangaan om weer energie te krijgen maar je moet hier natuurlijk niet in overdrijven.

Je drinkt niet genoeg
Ik vind het heel lastig om elke dag 1,5 a 2 liter vocht binnen te krijgen. Wel probeer ik dit echt te doen door er bewust mee bezig te zijn. Drinken is heel belangrijk om je goed te voelen en te kunnen functioneren. Uitdroging veroorzaakt een vermindering van het bloedvolume. Het maakt het bloed dikker. Hierdoor kan je hart minder efficiënt werken wat invloed heeft op het bereik van zuurstof en voedingsstoffen.

Gebrek aan ijzer
Wanneer je een ijzertekort hebt, kan dit ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent, je je zwak voelt en dat je je moeilijk kunt concentreren. Eet meer eieren, bonen, rundvlees, tofu, donkere bladgroenten, noten, fruit en pindakaas. Het gebrek aan ijzer kan samengaan met andere gezondheidsproblemen. Een bezoekje aan de huisarts kan verstandig zijn.

meisje op bed
Bron

Je bent meer bezig met anderen dan met jezelf
Ik ben lange tijd een persoon geweest die meer met anderen bezig was dan met zichzelf. Dit brak mij op gegeven moment op. Die anderen hadden niks meer aan mij, maar nog belangrijker: Ik had niks meer aan mijzelf. Wanneer je constant bezig bent met anderen helpen en het anderen naar de zin te maken, verlies je op gegeven moment jezelf. Je beseft niet meer wat jouw eigen behoeften zijn en wat je zelf nodig hebt. Je verdient het net als ieder ander en uiteindelijk ben jij degene die voor jou moet zorgen. Probeer eens stil te staan bij wat jij wilt, wat jij nodig hebt en onderneem actie.

Je bent een over-denker
Altijd maar nadenken over alles en het blijven doen. Constant overdenken is enorm vermoeiend en helaas iets wat heel veel vrouwen doen. Het zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren op andere dingen en dat je daar ook minder energie voor hebt. Als je constant maar aan het nadenken bent, ben je op gegeven moment helemaal uitgeput. Wat kan helpen is 'piekermomentjes' inplannen. Geef jezelf bijvoorbeeld elke ochtend en avond een half uur om even te piekeren en na te denken over alles.

Je maakt van een mug een olifant
Dit kan het gevolg zijn van overdenken, maar het kan ook zijn dat je dit vaker doet. Iets wat niet heel belangrijk is, kun je heel groot maken waardoor het een enorm probleem is. Wanneer je je overal druk om maakt en daar heel veel waarde op legt, kan het heel veel energie opslurpen. Daarnaast ben je wanneer je moe bent eerder geprikkeld, waardoor je je dingen ook sneller aantrekt. Het werkt een beetje in een cirkeltje. Als je moe bent, maak je ook eerder van een mug een olifant. Het is goed om jezelf af te vragen hoe realistisch het is wat jij denkt. Is de waarde echt zo hoog dat je daar verdrietig, boos of teleurgesteld door kan zijn? Of is dat eigenlijk helemaal niet nodig en kwel je jezelf hierdoor? Natuurlijk mag je voelen wat je voelt, maar laat je er niet in meeslepen. Meditatieoefeningen kunnen goed helpen om te relativeren en je beter te voelen.

Je bent perfectionistisch
Hoewel perfectie niet mogelijk is, streven we er toch met z'n allen naar. Enorm veel mensen zijn heel perfectionistisch en werken dus veel langer en harder aan iets wat niet te bereiken is. Elke keer teleurstellingen verwerken kost ook energie. Stel eens een tijdslimiet in voor iets wat je moet doen. Je zal op gegeven moment merken dat in de meeste gevallen het werk niet heel veel zal verbeteren als je er veel langer over doet.

Je hebt moeite met nee zeggen
Sommige mensen hebben veel moeite met 'nee' zeggen. Ze willen graag aardig gevonden worden of er voor zorgen dat anderen het naar hun zin hebben. Door te 'pleasen', kun je jezelf en je eigen belang voorbij lopen. Een vraag is niet voor niks een vraag. Nee zeggen mag en juist dat komt heel krachtig en sterk over.

Meisje aan het werk
Bron

Je bent constant aan het werk
Wanneer je heel veel werkt, ook buiten werktijd, kan het voorkomen dat je je moeilijk kunt loskoppelen. Bijvoorbeeld als je in je vakantie toch nog even je e-mail checkt of een vraag van iemand beantwoord. De rust die je misschien zo hard nodig hebt en even ergens anders zijn met je gedachten, wordt hierdoor verstoord. Wanneer dit regelmatig of altijd zo is, is het onmogelijk om je hoofd eens helemaal leeg te maken.

Je checkt je mail of kijkt een spannende film voor het slapen
's Nachts goed uitrusten is heel belangrijk voor een goed uitgerust gevoel. Het is dan wel de bedoeling dat je je hoofd en lichaam de mogelijkheid geeft om tot rust te komen. Vermijd spannende en ingewikkelde films of series 's avonds en check niet op het laatste moment nog even je e-mail. Dit kan er voor zorgen dat je (onbewust) voornamelijk daar mee bezig bent.

Je slaapt lang uit in het weekend
Tot laat opblijven en lang uitslapen kan heel fijn zijn, maar het kan ook je dag en nachtritme verstoren. Wanneer je lang uitslaapt, kan het er voor zorgen dat je 's avonds niet op tijd kunt slapen. Wanneer je dan op maandag wel weer vroeg op moet staan, kun je heel erg moe zijn.

Je leeft of werkt in een rommelige omgeving
Het leven in een rommelig huis of het werken op een rommelig kantoor beperkt het vermogen om je te focussen. Je hersenen hebben meer nodig om informatie te verwerken. Een opgeruimd huis of bureau maakt het hoofd leeg en zelfs opruimen heeft energie.

Ik besef heel goed wat de factoren in mijn leven zijn die er voor zorgen dat ik vaak moe ben. Ik weet gelukkig ook hoe het voelt om wel energie te hebben en mij ook zo te voelen. Het is de moeite waard om hier aan te werken omdat alles veel mooier en leuker is. Je beleeft alles bewuster en intenser. Althans, dat is wat ik merk. Ik ben er daarom ook heel bewust mee bezig om wat veranderingen zoals minder uitslapen, minder perfectionistisch zijn en rationaliseren in mijn leven op te nemen. Het is niet alleen goed om je minder moe te voelen, maar het heeft nog veel meer positieve gevolgen.

Herken jij je hierin?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Criesofasunshine - Zondag 26 oktober 2014 12:59
Heel herkenbaar, dankjewel voor de blog Laura!
Haha ik heb heel wat puntjes om aan te werken..
Me - Zondag 26 oktober 2014 13:19
Laura wat een goede blog. Dank je wel. Ik zie wat puntjes waaraan ik werken kan voor meer energie. X
crazymissteddybear - Zondag 26 oktober 2014 13:19
Oke dit is best wel erg ik voldoe bijna aan elke punt, oeps...
Ook maar eens wat verandering in gaan brengen, misschien helpt dat wel.
kim300808 - Zondag 26 oktober 2014 13:22
@crazymissteddybear: schrale troost: you're not the only one! Ook bijna elk punt :')
G. - Zondag 26 oktober 2014 13:25
Hele herkenbare blog! Veel van die dingen zijn ook bij mij van toepassing... Dus misschien dat ik die maar eens moet gaan veranderen ;)
Neki - Zondag 26 oktober 2014 13:28
Herkenbaar, maar die 'piekermomentjes' werken voor geen meter
Marlies - Zondag 26 oktober 2014 14:12
Ik herken elk punt. Oeps. Ik dacht altijd dat ik me aanstelde en dat ik gewoon lui ben, maar misschien is dat toch niet helemaal zo..
Maanmeisje - Zondag 26 oktober 2014 14:32
Ja, ik herken me hier wel in en ik voel me de laatste tijd erg vaak moe. Ook vandaag. Goede blog!
xoxo - Zondag 26 oktober 2014 14:33
Alles :/
Quirine - Zondag 26 oktober 2014 15:07
Er zijn een aantal puntjes waarmee ik aan't werk kan! Dankjewel voor deze fijne blog Laura!
moppiepoppie - Zondag 26 oktober 2014 16:45
Best confronterend. Hoe dit samen kan gaan met mijn eetstoornis. Ik herken me in bijna elk punt..
Henriette - Zondag 26 oktober 2014 16:50
Ik herken niet een punt en toch ben ik erg moe!
AnaMan - Zondag 26 oktober 2014 18:30
♦ Je bent meer bezig met anderen dan met jezelf
♦ Je bent een over-denker
♦ Je maakt van een mug een olifant
♦ Je bent perfectionistisch

Goed artikel, Laura. Dank! :)
Iris - Zondag 26 oktober 2014 21:03
oopss ik herkende me in bijna alle punten... miss toch iets waaraan ik moet werken!
QQQ - Zondag 26 oktober 2014 21:40
Mooie Blog!!
bernice1991 - Maandag 27 oktober 2014 00:23
Wow, ik herken zoveel!
Hoe dan ook dat 'genoeg drinken op een dag'. Ik ben al blij als ik op een dag twee glaasjes water heb gedronken. Maar sinds twee weken heb ik daar echt een super handige app voor gevonden op m'n telefoon. Die geeft een melding 'tijd om te drinken' echt super handig. Hij rekent ook uit hoeveel je moet drinken op een dag. Handig dus!

Fijne blog trouwens
M. - Maandag 27 oktober 2014 00:44
haha ongeveer alles... En sinds wanneer moet je eieren eten tegen ijzergebrek?! Ik heb daar eigenlijk altijd last van maar behalve biefstuk, brood met appelstroop en spinazie heb ik nog nooit van eieren gehoord....
-Loved- - Maandag 27 oktober 2014 10:11
Goeie :D
miri - Maandag 27 oktober 2014 11:26
phoe er zijn zoveel redenen om moe te zijn.. En dan nog niets eens gekeken naar ziekte die je onder de leden kunt hebben of gebrek aan D3...
Vooral te veel nadenken kan verschrikkelijk dodend zijn..
AnnesJo - Maandag 27 oktober 2014 16:39
Meer dan me lief is........ :(
Pff,, zát om aan te werken dus.....
M.H - Dinsdag 28 oktober 2014 20:05
wauw, bijna al deze dingen heb of doe ik, dit heeft me best wel geholpen dankjewel!
Jansje - Zaterdag 28 februari 2015 18:48
Ben begonnen met meer te drinken sinds eergisteren, (advies van arts) voel me echt véél beter! Had ik dat eerder geweten...
danielle - Vrijdag 27 maart 2015 23:09
Ik slaap lang uit in het weekend
Laat opblijven en lang uitslapen doe ik bijna de hele leven en ik blijf maar moe voelen en ik kan smorgens mij bed maar niet uit komen en ik denk die tips wat ik net heb gelezen dat herkenbaar. En ik heb het op het papier gezet en ik ga er mee aan de slag.
En ik heb vorig jaar heb ik een hele verdrietige belevenins ervaren. Ik heb mij oma is vorig jaar overleden en de buurman heeft een ongeluk gehad en overleden en de vader van mij vriend is ook overleden dus allemaal heel erg verdrietige dingen en daar kan ik heel erg moe van zijn. En k heb net de laatste drie weken was mij hoofd heel vol dat ik heel veel vergaderingen heb gehad en heel veel onderwerpen en voor ik naar een vergadering gaat moet ik alles voorbereid te hebben en dat heb ik dus niet geplant wanneer ik dat gaat doen dat voorbereiden en dat heb ik besproken en dat was ik later erachter gekomen dat ik moest plannen en in mij agenda moest in schrijven dan heb ik een overzicht en dat voelt voor mij heel rustig en dat mij hoofd leeg werdt. Maar ik moest ook ongesteld worden en dat was ook dat ik me heel moe en vol hoofd gaf. En ik heb woensdag even lekker gepraat waarom ik zo moe en vol hoofd had. Toen gingen we als oplossing een ademhalingsoefeningen doen en je aandacht allen bij je lichaam te denken en dat lukt mij heel erg goed en de positieve in het leven staan daar ben ik net ermee begonnen. Maar deze tips die ik net heb gelezen die ga ik zeker erbij doen. Ik ga ermee aan de slag. Dank je wel laura voor dde tips.
Groetjes van Daniëlle