DIY: een lampenkapje maken

 

Heb jij thuis een lamp en vind je die te saai? Of lijkt het je leuk om iets persoonlijks in huis te hebben? Wat denk je van een persoonlijke lampenkap?! Ik ben aan de slag gegaan en van de week had ik m'n lampenkap af. Tijd om met jullie deze leuke creatie en foto's te delen!

Wat heb je nodig:

  • Lampenkap
  • Verf
  • Fijn penseel
  • Lettersjabloon
  • Liniaal
  • Wol
  • A4-papier (voor het maken van de mal)

lampenkap diy

Bepaal nu eerst wat je op je kap wilt hebben. Je kan denken aan een mooie slogan, mooie zin uit een lied, een (Bijbel)tekst of natuurlijk 'Don't be afraid to be you' van Proud2Bme! Uiteraard kan je ook een mooie afbeelding op je kap schilderen. Aangezien ik niet zo goed kan tekenen, ben ik niet voor een plaatje gegaan. Ik heb voor een Bijbeltekst (Jesaja 40:31) gekozen.

lampenkap diy

Ik ben als volgt te werk gegaan:

1. Maak een mal van de lampenkap en reken uit hoeveel centimeter elke regel van de tekst nodig heeft. De mal kan je maken door een aantal A4 papiertjes aan elkaar te plakken en vervolgens de kap hier in te rollen. Knip de stukken papier een de boven- en onderkant van de kap weg.

In mijn geval is de kap 15cm hoog. Voor elke regel heb ik 2,5cm nodig, aangezien de letters van de mal vrij hoog zijn. Mijn tekst bestaat uit 4 regels. Dus in totaal heb ik 10cm (2,5cm x 4) voor alle regels nodig. Er blijft dan nog 5cm (15cm - 10cm) over. Dit gedeeld door 2 betekent 2,5cm aan de bovenkant en onderkant. Zoals je op de foto ziet, heb ik echt een kladversie gemaakt. Het hoeft niet netjes te zijn, maar het is even handig om uit te tekenen hoe je tekst op de kap komt te staan. Je wilt natuurlijk niet dat de tekst scheef staat.

lampenkap diy

2. Span draadjes wol om de kap. Het eerste draadje zit 2,5cm van de bovenkant en het tweede draadje 5cm vanaf de bovenkant. Tussen deze 2 draadjes komt de 1e regel.

lampenkap diy

3. Knip de letters uit de sjabloon uit en leg ze op een placemat of krant. De letters van de sjabloon zitten namelijk straks onder de verf.

lampenkap diy

4. Aan de slag! Leg een lettersjabloon op de kap (net op het draadje) en schilder deze in. Zo werk je letter voor letter, regel voor regel af. Voor elke nieuwe regel span je weer een draadje.

lampenkap diy

5. Als je klaar bent met een regel, haal je het draadje weg. Werk dan alle letters netjes bij.

lampenkap diy

Succes en veel plezier ermee!
Welke tekst of afbeelding zou jij graag op een lampenkap willen schilderen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LJ. - Donderdag 18 juli 2013 21:50
Dit is echt stoerr! Ga ik ook proberen!
P. - Donderdag 18 juli 2013 22:19
Leuk!
Sophia-Lauren - Vrijdag 19 juli 2013 05:42
Leuk idee! Wat ontzetted Creatief en naast mijn compliment hiervoor, zo ook mijn Compliment voor jou geduld Lianne! Prachtig gemaakt!
ik - Maandag 22 juli 2013 00:10
Heel erg gaaf! Ga ik ook proberen! Enne. .ook met een bijbeltekst! Leuk, om hier meer christenen ' tegen te komen'! Fijn he, om die God als Vader te kennen?!!
mierrr - Dinsdag 30 juli 2013 22:59
WOW, gaaf! Dit ga ik onthouden voor het geval ik een keer een nieuwe lamp nodig heb!