DIY: comorbiditeitkwartet

 

Kwartet is een spel wat iedereen kent. Je hebt kwartet in ontzettend veel variaties, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Ten eerste is het leuk want het werkt best ontspannend om zo'n spel te maken en het is leuk omdat je je eigen versie kan maken met onderwerpen die je zelf leuk of interessant vindt. Ik heb het kwartetspel gemaakt voor de proud2meet, het gaat over verschillende psychische stoornissen, ziektes en verslavingen. Dit was voor mij ook meteen leuk om te doen omdat het veel met mijn studie toegepaste psychologie te maken heeft.

Het is ook leuk om te maken als je wat vrienden uitnodigt, wanneer je een grappig onderwerp hebt kan dit nog best hilarisch zijn. Ik zal hier kort uitleggen hoe je het spel maakt.

♥ Stap 1
Als eerste maak je de kaartjes in Word, je kan kant en klare kaartjes gebruiken via deze site, maar je kan de kaartjes ook zelf ontwerpen in Word.

kwartet computer

♥ Stap 2
Wanneer het ontwerp van de kaartjes naar wens is ga je de tekst er in zetten. Je kiest een onderwerp (bijvoorbeeld verslavingen) en zet daar vier subonderwerpen bij die ermee te maken hebben (bijvoorbeeld drugs, alcohol, eten en gokken). Dit doe je vier keer zodat je vier kaartjes hebt met dezelfde tekst. Bij elk kaartje zet je één subonderwerp dikgedrukt of maak je groter. Dit doe je omdat je dan weet welke van de vier het is. Wanneer alle kaartjes goed zijn kan je ze uitprinten. Het is belangrijk dat je 8 tot 20 setjes kaarten hebt, anders heb je er te weinig om het spel leuk te kunnen spelen.

kwartet uitgeprint

♥ Stap 3
Wanneer de kaartjes uitgeprint zijn kan je ze opleuken en steviger maken door ze op dik en kleurrijk papier te plakken. Ik heb er voor gekozen om het op roze papier te plakken omdat dit goed bij Proud past.

kwarter papier

♥ Stap 4
Wanneer je alle kaartjes op het papier hebt geplakt, is het tijd om te knippen. Het is makkelijker om de kaartjes eerst volledig op het papier te plakken in plaats van eerst alle kaartje uitknippen, op het papier plakken en dan nog een keer knippen.

kwartet knippen

comorbiditeit kwartet

♥ Stap 5
Wanneer alle kaartjes geknipt zijn is het een kwestie van sorteren en dan ben je klaar! Je kan eventueel de achterkant van de kaartjes opvrolijken door er een leuk plaatje op te plakken, of als je heel creatief bezig bent een doosje ontwerpen waar de kaartjes in kunnen. Je kunt het spel het beste spelen met 4 tot 8 mensen. Veel speelplezier!

comorbiditeit kwartet

Aankomende vrijdag kan je het comorbiditeitkwartet spelen tijdens de Proud2Meet.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor* - Woensdag 5 maart 2014 19:26
Yes, ik zie het al voor me. Zo van:
"Mag ik anorexia? "
"Ja is goed, geef jij mij dan een obsessief compulsieve stoornis?"
Boe - Woensdag 5 maart 2014 19:35
Whahahaha, Floor* xD
Een kwartet spel maken lijkt me wel heel leuk :-)
Valerie - Woensdag 5 maart 2014 19:39
@Floor 'Ik heb alleen PTSS voor je...'
-Metaphor - Woensdag 5 maart 2014 19:52
Ik snap Floortje's reactie. Ik vind het zelf ook een beetje ironisch...
Sara - Woensdag 5 maart 2014 20:11
Leuk!
Charlotte - Woensdag 5 maart 2014 20:16
Hahahaha, en dat dan spelen in een openbare ruimte, waar vooral veel mensen je horen maar niet zien. Lijkt me wel wat.
m - Woensdag 5 maart 2014 20:46
hahaha Floor idd. mag ik anorexia van jou en idd. Charlotte, wel komisch in een openbare ruimte, hahaha, wel leuk om zelf idd. te maken met wat voor onderwerpen dan ook, als we hier al zo lachen, wat moet dat vrijdag wel niet worden!
Muts. - Woensdag 5 maart 2014 21:08
@ Floor. hahah ja! geniaal.!
Als wij dan ook een keer mogen winnen en met GEEN kaartjes/problemen/stoornissen meer zitten zou dat ook wel eens heel leuk zijn :D. Al was het maar voor 1 dagjeeeeee [a].
Star* - Woensdag 5 maart 2014 21:52
haha idd floor!


snap alleen de bedoeling van het spel niet in de zin van waarom je het met stoornissen zou doen?
lovatic - Woensdag 5 maart 2014 21:53
haha, dit is geniaal.
Emma - Woensdag 5 maart 2014 22:16
Ik ben voorstander van dingen met humor zien, maar dit slaat echt nergens op. Een psychiatrische aandoening is serieus en niet om mee te spelen. Sterker nog, ik zie zo een twee drie voor me dat patiënten met een stoornis er wat laconieker over gaan doen en de ernst van de stoornis niet meer inzien "want over serieuze problemen maak je geen grappen of spellen". Er is toch ook nog geen spel wie het eerste de Twin Tower van de ander heeft neergekregen met een vliegtuigje? Of een kwartetvorm met kanker, aids en andere ziekten? Een psychiatrische stoornis is hoe je het went of keert ook een ziekte met dodelijke slachtoffers. laten we het alsjeblieft niet "leuk"maken met z'n allen
anoniem - Woensdag 5 maart 2014 22:28
ik vind het ook een beetje dubbel... enerzijds zie ik de humor er wel van in, anderzijds ontgaat me het doel van het spel eigenlijk een beetje... Ik weet niet goed wat ik er van vind.
Hanna - Woensdag 5 maart 2014 22:38
ik kan er wel om lachen. :)
@emma - Woensdag 5 maart 2014 22:40
Als je serieuze dingen niet met humor kunt zien, in welke zin ben je er dan een voorstander van, dingen met humor te zien?
Emma - Woensdag 5 maart 2014 22:54
Ik ben toch wel redelijk in staat om serieuze dingen met humor te zien, dus waaruit je geconcludeerd hebt dat ik dat niet kan mag je aan mij uitleggen? Daarbij vind ik dat spot, vooral zelfspot, ziektes veel dragelijker maken, dus dingen zonder humor zien, nee daar ben ik niet van. MAAR (en dat is mijn boodschap) ik vind dat je moet beseffen hoe ver je kunt gaan. Wat had je er van gevonden als de hierboven genoemde ziekten vervangen zouden worden door kanker, aids etc? Dan zou je krijgen "Heb jij voor mij kanker?" "Nee ik heb wel een myocardinfarct voor je". Niet zo grappig he? Nee daar zijn die ziekten te serieus voor. En dat is het probleem van onze maatschappij; psychiatrische ziekten zijn nog lang niet allemaal geaccepteerd als iets ernstigs en op deze manier blijf je dat houden.
denise - Woensdag 5 maart 2014 22:58
Dit soort spellen zijn bedoeld om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over psychische aandoeningen. Er bestaan al meer van dit soort spellen zoals Een steekje los die ook bij behandelingen gebruikt worden.

Alleen maar leuk en goed dat dit ook bij de proud2meet gedaan wordt!
Hieperdepiep - Donderdag 6 maart 2014 08:31
Dit doet me een beetje denken aan een spel dat ik ooit gezien heb, 'Een steekje los?'. Dit spel is ontwikkeld om mensen in gesprek te brengen over allerlei psychische problemen, en is juist ook bedoeld voor mensen die 'niks' hebben, zodat je van elkaar kan leren en het beter begrijpen enzo.

alleen ik zie helaas bij kwartet niet zo de toegevoegde waarde nee, maar misschien leuk voor mensen die geen idee hebben wat al die stoornissen zijn?
Hieperdepiep - Donderdag 6 maart 2014 08:32
Oh denise, ik had je reactie niet gelezen, sorry xD, nu zeg ik bijna hetzelfde.
@@@ - Donderdag 6 maart 2014 10:12
ik vind het nergens op slaan,
Doe dan gewoon positieve worden/zinnen... Of in de zin van complimenten geven Bijvoorbeeld: Ik vind jouw mooi, mag ik die van jouw! Dat klink meteen een stuk leuker en fijner.

En mag ik van jouw anorexia, dat is gewoon niet fijn om te horen en hoef het helpt????

@Emma - Donderdag 6 maart 2014 11:30
Zulk soort humor komt ook in ziekenhuizen voor hoor.
Dat heet namelijk tumorhumor en is heel gebruikelijk onder kankerpatiënten om iets luchtiger met de situatie om te kunnen gaan ;-)
lizzy - Donderdag 6 maart 2014 12:07
Oke, dit slaat echt alles. Ik snap dat je humor van ernstige dingen in het leven probeert in te zien, maar er een spelletje van maken? Hiervan kunnen mensen zich echt beledigd voelen en met deze post voel ik me met mijn stoornissen (ja, comorbiditeit) niet serieus genomen...
xxmoonflamexx - Donderdag 6 maart 2014 12:20
Ik zie de humor er wel van in. Ik maakte zelf ook wel eens de grap met dat ik kon gaan kwartetten met mijn diagnoses. Het is zelfspot en je leert andere diagnoses waardoor je mensen die daarmee worstelen beter begrijpt. Juist door er luchtig aandacht aan te geven maak je het ook serieus bespreekbaar. De drempel om er over te praten is lager als je luchtig begint. En als dit spel voor jou te confronterend is. Je hoeft niet mee te doen. En vraag jezelf inderdaad af waarom je er op tegen bent. Zit je misschien zelf nog in de ontkennings fase?
J. - Donderdag 6 maart 2014 13:05
Woo wat zijn er veel mensen op hun tenen getrapt ! Ik zou zeggen: lekker niet zo'n spelletje doen dan, en laat andere mensen die er wel luchtig mee om willen gaan wel in hun waarde ipv alles af lopen kraken. Ik heb ook meerdere 'labeltje's' en ik vind het juist een goede manier om in gesprek te komen of er een knipoog aan te geven. Serieus doen we wel tijdens therapie of 's avonds in bed (oid).

Gigi - Donderdag 6 maart 2014 14:06
@Lizzy en @Emma: Misschien moet je jezelf iets minder serieus nemen.....

Dat is nou net 1 v.d. eigenschappen die ik zo irritant vind aan eetgestoorden. Altijd maar weer die drama. Heel erg narcistisch trekje waar je niet verder mee komt.

@J. Zo denk ik er nou ook over. Met lange tenen kom je nergens ;-)

xBente - Vrijdag 7 maart 2014 11:04
Whahaha geweldig :p Ik heb nog PTSS, borderline en dysthyme stoornis in de aanbieding. Anyone? Eenmaal andermaal, verkocht! :p
G, - Vrijdag 7 maart 2014 11:38
Ik vond het redelijk absurd toen ik de titel las & erna de foto's bekeek.

Voor mij gaat het ook net iets te ver om grappig te kunnen zijn - maar voor diegenen die er wel lol in zien en hun ES wereld luchtiger kunnen maken door dit te spelen, zou ik zeggen: print - knip - plak, doe je ding!

.. wel eens met Emma: het kan behoorlijk kwetsend voor bepaalde mensen zijn. Bijv mensen die iemand aan de gevolgen van een ES verloren hebben. Als mij dat was overkomen dan had ik dit heel erg niet chill gevonden/ dit spel sowieso niet gespeeld.

Enfin: ieder zn ding! Laat een ander lekker denken/voelen wat hij/zij wil & doe dat zelf vooral ook :)