DIY: Voldoende drinken en eten

 

Als je problemen hebt met eten, maar ook als je dit niet hebt, kan het lastig zijn om voldoende te eten en drinken. Je vergeet her en der tussendoortjes en komt misschien niet aan de 2 liter drinken per dag. Om jezelf aan drinken en tussendoortjes te herinneren kun je wekkertjes zetten in je telefoon. Daarnaast kun je ook met een eenvoudig, maar heel leuk, DIY projectje jezelf een steuntje in de rug geven. In deze blog laat ik je zien hoe je een 'Reminder Bottle' kunt maken met bijpassende reminder boxes ♥

DIY reminder bottles boxes cups

Voor de Reminder Bottles heb je het volgende nodig:

  • Een oude Spa fles van 1000 ml én evt een leuke plastic beker
  • Zelfklevend sierplakband, liefst van stof
  • Stickers waar je op kunt schrijven
  • Een permanent marker, fijnschrijver
  • Kaartjes met een touwtje

diy voldoende eten en drinken

Nu kun je aan de slag met je spulletjes

Week eerst de labels van de Spa fles zodat je een mooie kale fles hebt. Vergeet hem niet goed af te drogen. Nu moet me bij jezelf bedenken hoeveel je met deze fles wilt drinken op een dag. Wil je bijvoorbeeld een beetje extra drinken omdat je verder net wat te weinig drinkt of wil je echt je volledige twee liter met deze fles behalen? Ik ga even uit van het laatste.

diy voldoende eten en drinken

Schrijf op een papier of zoals ik hier doe, in een notitieboekje op over hoeveel momenten je de twee liter wilt verdelen. Ik heb het ongeveer verdeeld over zes momenten. Er blijft dan altijd een klein restje in de fles over, maar dat is voor alle sapjes die je nog los van deze fles drinkt. Nu kunt je de momenten op tijdstippen gaan indelen, zoals bijvoorveeld de onderstaande tijdstippen. Dit betekent dus dat je op dat tijdstip zover moet zijn qua drinkniveau, begrijp je?

diy voldoende eten en drinken

Deel de fles op in gelijke delen door met een stift kleine streepjes te zetten. Het hoeft niet exact, dus niet te perfectionistisch hiermee bezig zijn hoor!

diy voldoende eten en drinken

Nu is het tijd om op de plekken van de stiftstreepjes het sierband aan te brengen. Dit kan even lastig zijn omdat de fles bol is, maar met een beetje geduld kom je een heel eind. Als je wil dat de fles enigszins tegen water kan, is het belangrijk dat je kies voor een stevig band. Op de stickers kan je nu de tijden opschrijven. Omdat het om een fles van 1 liter gaat, moet je deze dus na de derde tijd weer opnieuw bijvullen. Dit maakt dat op iedere sticker twee tijden staan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor 6 stickers in plaats van 3.

diy voldoende eten en drinken

Ja, klopt het helemaal? Dan kan je de stockers op de fles plakken. Zoals je kunt zien op onderstaande foto had ik het eerst verkeerd gedaan. De meest vroege tijd moet natuurlijk bovenaan, want daar begin je 's morgens mee. Even goed opletten dus en niet dezelfde fout als ik maken. Schrijf vervolgens ook het kaartje wat je aan de fles wilt hangen. Op dit kaartje kan je een positieve tekst schrijven of gewoon iets eenvoudigs zoals 'drink up' of 'don't forget'. Wat jou helpt.

diy voldoende eten en drinken

Je Reminder Bottles zijn nu af! Tijd om ze te vullen. Je kunt kiezen voor een lekkere limonade, een verse vruchtensap of zoals ik heb gedaan spawater met verse munt. Als je een eetstoornis hebt, bedenk dan wel even goed of je naast water niet ook nog een gewoon sap erbij kan doen.

diy voldoende eten en drinken

Reminder Cup
Maak je liever een reminder cup, dan kan dat natuurlijk ook. Ik heb gekozen voor een leuke, vrolijke beker van Blokker. De prijs van de beker was 2,99 euro. Ze zijn op dit moment nog verkrijgbaar. Daarbij gebruik ik pijltjesstickers van de Hema, deze waren ongeveer 1 euro per pakje van 36 stickers.

Schrijf op de stickers de tijden waarop je wilt drinken en plak deze op een vrolijke manier op de beker. Je kunt ze er einde van de dag eenvoudig afhalen om de volgende dag eventueel te vervangen voor andere tijden. Deze beker is natuurlijk niet voor 2 liter, maar enkel om wat extra te drinken als je merkt dat je vaak wat te weinig drinkt.

diy voldoende eten en drinken

♥ Reminder Box
Nu kun je verder met bijpassende bakjes voor je tussendoortjes. Deze bakjes heb ik in een setje gekocht bij Xenos. Ze waren in de aanbieding en kostten 79 cent. De deksels klemmen erg goed om de bakjes, wat echt handig is als je ze veel wilt meenemen naar school of werk.

diy voldoende eten en drinken

Je kunt de bakjes nu ook versieren met het sierband. Ik heb het in dit geval gedaan met washitape, maar een volgende keer zou ik toch liever kiezen voor het stoffen band. Dit is een stuk sterker en plakt beter vast. Een tip dus, mocht je deze bakjes ook willen maken. Als het band eenmaal om je bakje zit, kan je deze voorzien van twee stickers met tekst. Op de drie bakjes schrijf je op welke tijden je ze ongeveer op wilt hebben. Het alleen al er zo mee bezig zijn, helpt je om het niet te vergeten.

diy voldoende eten en drinken

En dan zijn ook je Reminder Boxes af. Onderstaand zie je de roze variant. Op het etiket kan je natuurlijk schrijven wat je maar wilt.

diy voldoende eten en drinken

Je kunt je bakjes nu vullen met bijvoorbeeld nootjes, verbrokkelde koeken, fruit, yoghurt met cruesli, wat jij maar wilt. Ik heb het groene bakje hieronder gevuld met een luxe notenmix van Lidl.

diy voldoende eten en drinken

♥ Jouw reminder spulletjes
Als je al het bovenstaande hebt gemaakt, dan heb je een superleuke verzameling aan reminder spulletjes die je kunnen helpen bij het niet vergeten van je tussendoortjes en je drinken. Het is niet alleen handig, maar het maakt het eten en drinken ook gelijk een stuk vrolijker.

diy voldoende eten en drinken

Natuurlijk kan je deze spulletjes ook nog combineren met een reminder in je telefoon. Zet op dezelfde tijden als je op je fles en bakjes hebt gezet een eenvoudig wekkertje... en je kan het écht niet meer vergeten!

diy voldoende eten en drinken

Als je jouw flesjes en bakjes regelmatig gebruikt en meeneemt is het belangrijk dat je echt stevig versieringsmateriaal koopt. Deze stickers van Hema zijn van papier gemaakt en daardoor niet heel stevig. Ik kan de flessen prima thuis gebruiken, maar als ik ze mee naar kantoor neem, moet ik ze wel na een aantal keer weer ff bijwerken.

diy voldoende eten en drinken

In plaats van de geschreven etiketten kan je natuurlijk ook kiezen voor een labelwriter. Ook deze kan je kopen bij Hema, maar dan ben je wel een stukje duurder uit.

diy voldoende eten en drinken

Ik ben in ieder geval erg blij met dit vrolijke resultaat. Ik heb deze reminders zelf niet meer nodig, maar mijn vriendin Joyce drinkt echt altijd te weinig. Zij mag dus nu dankbaar gebruik gaan maken van deze reminder bottles

diy voldoende eten en drinken

Is dit iets voor jou om te maken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

♥ - Maandag 14 juli 2014 12:36
Super tof!!!!!!!!!!!!
kh - Maandag 14 juli 2014 12:48
dit is echt heel erg leuk!
Claudia - Maandag 14 juli 2014 12:57
Leuk en creatief gedaan maar tja, 'vergeten?' Hoe kun je met een eetstoornis nou vergeten te eten? Persoonlijk zou ik willen dat ik er niet in die mate mee bezig was dat ik het gewoon vergeet. Kan me juist nooit wat voorstellen bij 'ik had het zo druk dat ik helemaal vergat te eten' of iets dergelijks. Ik weet veel te goed wanneer ik wat moet eten, of het lukt is een tweede (nu gelukkig wel overigens :) ).
x - Maandag 14 juli 2014 13:08
leuk! ik ga zo een flesje maken :)
nijntje475 - Maandag 14 juli 2014 13:18
Ontzettend gaaf, ik ga hier zeker iets mee doen
nymouss - Maandag 14 juli 2014 13:23
Super!!!
VliegjeVeerle - Maandag 14 juli 2014 13:27
Wat een superleuk idee! Ik vergeet allebei eigenlijk niet (helaas, ik zou willen dat niet mijn hele dag om eetmomenten draaide), maar het is wel een leuk idee om de tussendoortjes wat op te vrolijken!
- - Maandag 14 juli 2014 13:29
Wat leuk met die flesjes! Ga ik zeker onthouden! Ik haal de 1l vaak nog niet eens, dus ik hoop heel erg dat dit gaat werken.
Maiskolf - Maandag 14 juli 2014 13:31
Super goed bedacht dit!
MV - Maandag 14 juli 2014 14:04
Ik vind het onzin om 2 liter per dag te drinken.
met de voedingscentrum app houdt ik bij hoeveel ik dagelijks binnenkrijg.
Ik kijk niet perse naar de calorieën maar naar de hoeveelheid vitamines, ijzer etc. vanwege mijn darm problemen.ook kan je zien hoeveel vocht nee binnen krijgt.
Gemiddeld krijg ik per dag alleen al 1000 ml aan vocht binnen via vaste voeding.
Dus als je maar en liter drinkt is dat ook geen ramp want zo zit je toch aam de twee liter.

Verder wel een heel creatief idee! :)
E - Maandag 14 juli 2014 14:22
Wauw, wat creatief!
Mimiinthebox - Maandag 14 juli 2014 14:46
Leuk idee voor als je nog aan het genezen bent en het echt een probleem vormt... Maar anders is dit echt super eetgestoord. Ik heb nog nooit een niet-eetprobleem iemand elke hap nauwkeurig zien plannn.

O, en dat over de twee liter is een misverstand. Sowieso hoef je geen twee liter water, maar ook geen twee liter drinken te drinken. Je hebt per dag twee liter VOCHT nodig, maar in al je eten zit ook al vocht. Geadviseerde hoeveelheid dat je kunt drinken is 1-1.5 liter (incl. Melk etcetera)
Lieke - Maandag 14 juli 2014 14:49
Erg leuk en handig!

@mimi daar ben ik het helemaal niet mee eens hoor. Ik heb geen eetstoornis en drink regelmatig veel te weinig. Zo'n fles of beker zou echt iets voor mij zijn!
Ellaaa - Maandag 14 juli 2014 14:54
Eh nee jezelf er aan herinneren te drinken is niet eetgestoord? Toen ik nog geen ES had dronk ik maar 2 glazen per dag, ik hou zoiezo helemaal niet van drinken dus dacht ik er alleen aan wanneer mijn moeder het zij, daarmee ben ik ook in het ziekenhuis beland dus dit zou voor mij misschien wel handig zijn maar ik heb gelukkig nu iedereen om me heen die me verteld te drinken :P
Ano - Maandag 14 juli 2014 14:58
Leuk!
Nikki - Maandag 14 juli 2014 15:35
Oeeeeh wat leuk zeg!!

En ik denk ook dat er op deze positieve manier ermee bezig zijn, je bewust maakt en juist goed is tijdens het proces van genezig van een eetstoornis. Bovendien vergeet je niet te eten of te drinken en dat is toch belangrijk!
Floor* - Maandag 14 juli 2014 16:47
Ahwww wat superschattig gemaakt en tof bedacht!
liesje1993 - Maandag 14 juli 2014 16:57
Super ga ik zeker makenn en proberen!!!
M. - Maandag 14 juli 2014 17:19
Ziet er leuk uit! En het idee om je eten/drinken wat op te vrolijken met leuke verpakkingen, spreekt me erg aan, maar om het zo nauwkeurig te plannen en bij te houden, is voor mij iets té eetgestoord :P. Kan me wel voorstellen dat het een goede oplossing kan zijn voor als je er nog diep in zit en de eerste stapjes richting een gezonder eetpatroon gaat zetten, maar denk voor mezelf dat ik hierdoor weer te geobsedeerd met drinken om zou gaan. Is persoonlijk hoor, want doet me denken aan een eetdagboek met dat bijhouden enzo, en dat werkte voor mij ook niet zo goed...
Marije - Maandag 14 juli 2014 17:24
Ziet er heel leuk uit!
Anoniem5 - Maandag 14 juli 2014 17:40
Wow, wat een creatief idee! Ga zeker na apen, haha!
Ingrid - Maandag 14 juli 2014 20:31
Ja leuk, ik wil ook zo een flesje, hier kan ik wel iets mee!
Claire - Maandag 14 juli 2014 22:23
Echt heel leuk!!! Super gaaf en handig natuurlijk:)
Sh - Maandag 14 juli 2014 22:46
Het is gewoon voor de leuk en niet voor de eetstoornis.. Erg leuk gedaan!
Eilish - Maandag 14 juli 2014 23:56
Handig! IK vergeet gewoon echt te drinken...
-Loved- - Dinsdag 15 juli 2014 11:46
Superleuk!
sanne - Dinsdag 15 juli 2014 14:58
leuk!!
Lee - Dinsdag 15 juli 2014 16:03
Super leuk! Ik drink zelf altijd te weinig dus ik ga er zeker wat mee doen!
Diantha - Dinsdag 15 juli 2014 16:44
Haha, ik drink eerder te veel dan te weinig! zit vaak zelfs bijna op 4 liter :o
Star* - Vrijdag 18 juli 2014 13:33
Wauw dat is leuk en inspirerend!
Kiek - Zaterdag 9 augustus 2014 00:24
Kei leuk en super motiverend!!
renskeproud - Maandag 29 december 2014 18:23
super slim ik denk alleen dat ze er thuis niet blij mee zijn :)
renskeproud - Maandag 29 december 2014 18:24
super slim ik denk alleen dat ze er thuis niet blij mee zijn :)
Sharon - Woensdag 14 januari 2015 19:20
Leuk gemaakt scarlet.
Ik ga er zeker ook een setje bakjes en 1 fles van maken. Hopelijk is het een Succes, want ik heb ook echt moeite met genoeg drinken.
Nele - Woensdag 28 januari 2015 21:16
zalig dan maak ik mijn ouders blij dat ik van mijn stomme eetstoornis af wil :)