Cursus Minimaliseren van Jelle Derckx

 

Een tijdje geleden ben ik begonnen met de cursus 'Minimaliseer je leven in vier weken' van Jelle Derckx. Jelle is, zoals hij op zijn website vertelt acteur, schrijver en ondernemer en erg geïnteresseerd in minimalisme, meditatie en lifestyle. Hij houdt hierover ook een blog bij wat hij Lijstjes.info heeft genoemd. Hier vind je allerlei informatie over minimalistisch leven en alles wat Jelle bij zijn zoektocht hierin tegenkomt en tegen is gekomen. Omdat hij inmiddels heel wat kennis en ervaring heeft opgedaan over minimalisme, heeft hij een cursus ontwikkeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in minimalisme. Mensen zoals ik.

Jelle Derckx cursus

Een tijdje geleden schreef ik al een blog over minimalisme en jaren geleden triggerde dit onderwerp mij al voor een blog over mindfulness en downshiften. Bij minimalisme gaat het erom dat je al het onnodige eigenlijk schrapt om tot de belangrijke kern te komen. Je richt je op wat echt belangrijk is in je leven en laat je minder afleiden door dingen die je van je dat doel afbrengen. Ik was geïnteresseerd in de cursus die ik voorbij zag komen in een bericht van Jelle op Facebook en mocht de cursus proberen. Mijn bevinding en ervaring zal ik hieronder met jullie delen.

♦ Wat ontvang je?
Per mail ontvang je iedere week informatie en opdrachten die je moet maken die week. Deze kun je uitprinten of gewoon via je tablet, telefoon of laptop lezen. Je krijgt dus geen 'offline' lespakket. Soms zit hier ook een speciale cursus-video van Jelle bij met uitleg of een persoonlijk verhaal. Twee keer vindt er een live ‘uitzending' plaats via Google Plus. Op die avond kun je vragen stellen en neemt hij de cursus met je door. Erg fijn om verder te komen als je vastgelopen bent, een oefeningen niet begrijpt of als je even geen inspiratie hebt om door te gaan. Tussendoor kun je mailcontact houden met Jelle en je opdrachten naar hem toe sturen voor feedback. Er is ook een speciale Facebookgroep voor cursisten. Het viel mij op dat mensen niet heel actief waren in deze groep, misschien omdat het een individueel project is waar je aan werkt. Wel kon ik er een aantal van mijn vragen kwijt over de eerste opdrachten.

Zondagavond 21:00u achter de laptop voor de 'Live Uitzending'
cursus minimaliseren Jelle Derckx

♦ Hoe was de cursus?
De eerste week van de cursus maakte eigenlijk ook meteen het meeste indruk en gaf me veel inzichten. Als de cursus alleen uit deze opdracht had bestaan vond ik hem misschien kort, maar ik haalde er al genoeg voldoening uit. Dit eerste deel ging namelijk over je Persoonlijke Missie. Je maakt tijdens deze week verschillende lijstjes. Onder andere van de rollen die jij hebt in het leven, de rollen die je belangrijk vindt en hoe je deze het beste kunt uitvoeren door doelen te stellen. Je maakt eigenlijk een heel uitgebreid plan voor nu en de toekomst over jezelf. Hiermee kreeg ik toch nog even wat meer duidelijk wie ik ben, wie ik wil zijn en wat ik belangrijk vind in het leven. Erg verhelderend en mooi om zo'n plan te maken en te hebben.

In week twee ging het meer over afleidingen en verplichtingen. In deze week kreeg ik duidelijk op een rij wat mij weerhoudt om bepaalde doelen te bereiken, wat mij afleidt en hoe ik daarmee om wil gaan. Er waren verschillende opdrachten toegevoegd aan dit thema om er meer inzicht in te krijgen en je te gaan richten op de dingen die jij wilt doen, zonder daarvan afgeleid te worden. Ook was er deze week een 'live uitzending' met Jelle zelf. Dit vond ik erg leuk. Je krijgt dan echt wat meer het idee dat je de cursus niet zomaar in je eentje volgt, maar staat echt in contact. Met de cursusleider en andere cursisten. Ik kon vragen stellen en Jelle nam met ons de opdrachten door. Ik had meteen weer wat motivatie.

In week drie sta je stil bij je leefomgeving. Dit hoofdstuk heb ik even uitgesteld. Ik zat midden in een verhuizing en was al een tijdje bezig met 'ont-spullen'. De lijst die ik moest maken heb ik iets aangepast zodat het voor mij haalbaar was die week. Dit onderwerp is echter wel heel belangrijk bij minimaliseren en ik zal de opdracht misschien op een ander, rustig moment nog eens doen.

Ook heb ik deze week mijn mailbox eens echt opgeschoond en veel nieuwe mapjes aangemaakt. Ik heb hele oude mails weggegooid en ga ervoor zorgen dat ik dagelijks alle mails orden en afwerk. Ik gebruik daarvoor de 'inbox to zero' methode die Jelle adviseert. Het werkt heerlijk!

jelle derckx

In week vier ben je vooral bezig met alles wat je na de cursus op wilt pakken en welke gewoontes je jezelf aan wilt leren, zodat je de inzichten die je hebt opgedaan echt uit kunt gaan voeren. Hiervoor geeft Jelle ook nog een aantal interessante en handige tips mee voor apps en methodes. Zelf vind ik het lastig om echt praktisch dingen nog meer aan te passen, omdat ik daar zelf al deels mee bezig was. Ik probeer de inzichten die ik heb opgedaan tijdens de eerste week dan ook vooral te gebruiken bij de dingen die ik al lekker aan het uitvoeren ben. Ook deze week was er een 'live uitzending'.

Minimalistisch denken, helpt mij om duurzamere en weloverwogen keuzes te maken wat betreft materialistische en niet-meterialistische zaken. 

Al met al vond ik de cursus interessant om te volgen. Ik vond het fijn om ook een persoonlijk gezicht en contact te hebben met de persoon achter de cursus. De avond waarop we de 'live uitzending' hadden kon ik bijvoorbeeld echt mijn eigen vragen stellen en antwoord krijgen. Ik heb inzichten opgedaan wat betreft de essentie van mijn leven. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik mij niet altijd op hetgeen richt dat ik echt het belangrijkste vind. Ik schenk soms aandacht aan dingen die niet lekker lopen of die ik lastig vind, omdat ik die wil veranderen en ga daarmee de dingen die ik eigenlijk belangrijk vind voorbij. Ik vind het belangrijk om me weer echt te richten op waar het voor mij om gaat in mijn leven. Niet teveel op wat ik nog moet veranderen of wat niet zo goed gaat. ''Wat en wie vind ik belangrijk en geeft mij een goed gevoel?'', is een vraag die ik mezelf regelmatig wil blijven stellen.

De vijf punten op de afbeelding hieronder waren al onderdelen in mijn leven, maar hebben zeker meer focus gekregen door de cursus. Ik vind vooral het woord ''opgeruimDER'' goed gekozen, want echt volledig opgeruimd zal het daar boven (bij mij) niet worden en dat hoeft ook niet. Ik vond het fijn om bewust vier weken wat meer bezig te zijn met de zoektocht rondom keuzes, doelen en de essentie van mijn leven en wil mijn Persoonlijke Missie zeker af en toe eens blijven inkijken om niet te vergeten waar ik heen wil, te midden van deze drukke maatschappij. 

cursus minimaliseren

KORTING!
Wil jij de cursus 'Minimaliseer je leven in vier weken' ook doen, om bijvoorbeeld te ontdekken wat je wilt in het leven, motivatie te vinden, te minimaliseren of andere dingen te onderzoeken over jezelf, bezoek dan de website van Jelle voor meer informatie. Speciaal aan lezeressen van Proud2Bme geeft Jelle een speciale korting van 40,- op een cursus. Je kunt daarvoor de kortingscode 'proud2bme' gebruiken. Deze code is geldig tot en met 16 oktober 2015.

Ik denk dat het belangrijk is om je je hele leven te blijven richten op zelfontwikkeling en groei. Hoe meer je leert over jezelf, hoe beter je kunt leren omgaan met jezelf en moeilijke situaties. Maar ook hoe meer je kunt genieten van de mooie dingen in het leven. Blijf jezelf af en toe lekker uitdagen. Bewustzijn en zelfkennis zijn voor mij heel belangrijk. Ik wil daarom regelmatig een cursus volgen, zoals de cursus minimaliseren of mindfulness, om bezig te blijven met deze twee punten in mijn leven. Het helpt me om lekker in mijn vel te zitten en weer even stil te staan bij wat ik nu eigenlijk doe en wil in het leven.

Ik ben heel benieuwd of deze cursus jou leuk lijkt of dat je wel eens een andere cursus hebt gevolgd die jou heeft geholpen om dingen over jezelf te leren.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Woensdag 14 oktober 2015 19:37
Lijkt me erg interessant. Ik heb wel eens een cursus zingeving gedaan. Ook erg fijn.
Minimaliseren en mindfulness interesseren mij ook heel erg. Leuke tip!
lola - Woensdag 14 oktober 2015 19:48
Toen ik in Suriname was merkte ik het verschil ook heel duidelijk. De mensen hadden minder spullen maar ook veel minder stress, no spang.
sabine - Woensdag 14 oktober 2015 21:18
Ik heb een curcus gevolgd,die erover ging 1 zijn met jezelf.Het leren omgaan met al de zintuigen die je hebt.Ik heb er veel aan gehad en ben bewuster gaan leven.Ik heb daardoor al veel groei door gemaakt,en het helpt me dagelijks!Wat jij beschrijft lijkt me ook fijn.
Yesterday - Woensdag 14 oktober 2015 22:03
De broer van mijn vriend heeft dit ook gedaan. Zonder cursus. Hij leeft nu erg minimaliserend; zo heeft hij bijvoorbeeld alleen een telefoon om mee te bellen. Geen smartphone of met camera. Qua eten eet hij ook duurzaam, biologisch etc. Ik krijg het idee dat hij alles hierdoor veel meer waardeert en niets verspilt. Ik vind het fascinerend, hopelijk kan ik dat op een dag ook. Nu ben ik wel wat materialiserend, als ik eerlijk ben.
d - Woensdag 14 oktober 2015 22:39
Leuk zo'n cursus, ik ben er iig wel heel erg mee bezig, minimalisme om ruimte te krijgen in mijn hoofd en rust, maar vind een cursus dan zonde van mijn geld, ik vind dat ik dat zelf moet kunnen, uhm uhm, maar iig. :Tof!
S. - Donderdag 15 oktober 2015 10:34
Interessant! Ik ben begonnen met ontspullen en ik merkte dat ik daardoor ook vanzelf over minimaliseren op andere terreinen begon na te denken. Minder spullen kopen o.a., ik was al niet erg materialistisch, maar doet het me helemaal weinig meer. Ik doe liever leuke dingen (wandelen in het bos vind ik echt véél leuker dan de nieuwste smartphone kopen, om maar wat te noemen).

Vind het wel goed om hiermee bezig te zijn.
lola - Donderdag 15 oktober 2015 18:55
jelle lijkt op noud uit gtst
Fleurtje - Donderdag 15 oktober 2015 22:57
Dit is gewoon verkapte reclame ;)

maar het concept zal vast werken
Pimk - Vrijdag 16 oktober 2015 15:31
Tof zo'n cursus. Volg die blog nu ook!
Anne - Vrijdag 16 oktober 2015 15:41
Klinkt heel interessant, ik ga er ook eens naar kijken. Leuke blog!