Controle zoeken in vriendschap

 

controlOp de een of andere manier ben ik rond mijn 13e, of misschien al eerder, op zoek gegaan naar controle. Controle die ik in mijn leven en in mijn drukke hoofd miste. Ik wilde grip, duidelijkheid en structuur. Ik zocht dat niet alleen in eten en afvallen, maar ook in mijn sociale leven kwam dit duidelijk naar voren.

Natuurlijk was het niet alleen maar fout dat ik de leiding nam in vriendschappen, maar ik drukte wel heel duidelijk een stempel op de sfeer. 'Ik wist wel hoe het moest, wat leuk was en wat niet. Ze moesten maar naar mij luisteren, ik regelde het wel.' Ik nam initiatief en bedacht leuke dingen, maar tegelijkertijd ging dat veel te ver.

Controle zoeken is iets wat heel passend is bij een eetstoornis. Ondanks mijn Anorexia, had ik nog steeds het idee geen grip op mijn leven te hebben. Het overkwam me allemaal maar een beetje en ik had geen invloed, zo voelde het. Die controle in andere dagelijkse dingen zoals eten, vriendschappen, beslissingen en de leiding nemen of dwangmatige dingen leek ik nodig te hebben. Dit waren de enige dingen waar over ik wèl controle had.

Wat de oorzaak van je gevoel van controleverlies ook is, het is belangrijk hierbij stil te staan en te onderzoeken waarin jij allemaal de controle zoekt. Controle is in jouw ogen misschien iets heel sterks, maar ik heb ondertussen geleerd dat ik veel gelukkiger kan zijn als ik die controle juist wat losser laat, mezelf laat gaan en dingen laat gebeuren in plaats van regel. 

Een vriendin die alles de hele tijd wil weten, plannen en regelen is al lang geen gezellige vriendin meer. Ik was op een gegeven moment denk ik alleen nog maar kattig en een baasje, niks gezelligs aan. Maar ik had wel de controle. En die hield ik maar al te stevig vast, hoeveel ruzie er ook door ontstond.

control

Je kunt op allerlei manieren de controle grijpen, maar toch blijft het schijncontrole. Nooit zul je volledig de touwtjes in handen kunnen hebben. De sfeer van een avondje stappen kun jij net bepalen, dun zijn maakt niet gelukkig en controle hebben is niet iets dat jou behoedt voor narigheid. Ook kun je geen zekerheid garanderen door je vriendinnen te pushen dingen te doen of hen te overladen met jouw ideeen. Vriendschap is iets dat gebeurt. Iets waar je aan moet werken, maar waar je geen controle over hebt. 

Probeer de controle los te laten, dan zul je zien dat die inspanning van jou echt niet nodig is en je je energie beter ergens anders in kunt stoppen. De boel regisseren is niet jouw taak en het is trouwens ook gewoon heel erg onmogelijk en super ongezellig. Een aantal tips om controle los te laten in vriendschappen vind je hier onder.

 Stop je gevoel niet weg
Ga jezelf niet inhouden of onderdrukken. Het is belangrijk dat je jezelf kunt zijn en dus ook jouw ideeën kunt uiten. Leg jouw ideeen dan ook zeker op tafel, maar probeer ook ruimte te laten voor de ideeën van je vriendinnen.

 Vergeet niet te vragen
Soms was ik zo met mezelf bezig, dat ik vergat te vragen naar de mening van een ander, hun gevoel of hoe het ging met mijn vriendinnen. Ik moest controle houden en was dus alleen maar bezig met wat ik dacht, wat ik vond en wat ik voor planning had gemaakt. Vraag dus regelmatig naar je vriendinnen. Hoe gaat het, wat willen zij. Een vriendschap heb je niet in je eentje, die moet je delen. Dus moet je ook vragen naar de ander.

lose control

 Stapje terug
Zet regelmatig een stapje terug. Laat je vriendinnen bepalen wat jullie gaan doen, wat jullie gaan eten en hoe laat dat gaat gebeuren. Het hoeft echt niet altijd van jou te komen. Misschien voelt het eng om dit te laten bepalen door anderen, maar dat is heel gewoon in een vriendschap.

 Wennen
Vaak als jij ergens snel het voortouw in neemt, moeten anderen er aan wennen als jij dat ineens niet meer of minder gaat doen. Ze vragen misschien wel aan jou wat jullie gaan doen, waar het is of hoe laat. Gewoonweg omdat ze dat gewend zijn te doen. Wordt dan niet boos, maar geef jezelf en de anderen de tijd om te wennen aan het terugtrekken van jouw controle.

Dat ik die controle zocht is voor mij al heel wat jaren geleden. Intussen zijn mijn vriendschappen weer veel gelijker. Ik leef meer in het moment zelf, geniet er meer van en ben veel minder aan het regelen. Daarom gaat er ook nog wel eens wat mis, maar ook dat zijn juist weer leuke belevenissen.

Dit is slecht één rol die je in kunt nemen in vriendschappen. Het is denk ik typisch iets van een control-freak. Als ik nu naar mezelf kijk heb ik dat heel goed los kunnen laten. Ik vind het heerlijk als ik nu met mijn vriendinnen in de auto stap en niet weet waar we heen gaan. Juist die ongeplande dingen zijn vaak het aller leukst. Ik vind het fijn om juist die controle te laten vieren. Ik zie wel wat er gebeurt en vertrouw erop dat dingen toch uiteindelijk weer goedkomen. Controle loslaten heeft mij ook ruimte gegeven voor meer ik. Meer eigenheid en meer spontaniteit. 

Lees ook: Hoe gezond zijn jouw vriendschappen?

Zoek jij ook controle in meer dingen dan eten? 

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ducky - Vrijdag 30 augustus 2013 20:38
ja, ik zoek ook controle in het huishouden; alles strikt doen volgens lijstjes.
Laat ik de eetstoornis iets meer los, dan merk ik dat aan mijn manier van schoonmaken. Laat ik mijn huishoudregels wat meer los, dan merk ik dat weer aan mijn eetgedrag.
Pippi langkous - Vrijdag 30 augustus 2013 20:41
heel goede en helpende blog,
maar bij mij is het juist dat als ik geen initiatief neem ik mijn vriendinnen de hele vakantie niet zie,
vraag me af of het dan wel echte vriendinnen zijn...
Filou - Zaterdag 31 augustus 2013 09:38
@Pippi, dat herken ik ook! Ik heb deze vakantie ook weinig of geen initiatief genomen en mijn vriendinnen dan ook weinig gezien..
N - Zaterdag 31 augustus 2013 10:43
@Pippi langkous @Filou

Dat heb ik dus ook! Ik heb deze vakantie bijna niks met vrienden gedaan.. En als ik dan iets met ze doe, heb ik het totaal niet naar mijn zin.
Michelle - Zaterdag 31 augustus 2013 11:20
@N @pipilangkous @filou

Dit herken ik ook heel erg.
En ook het controle zoeken in het huishouden, ik regel alles binnen het gezin.
Ook de controle in mijn relatie. Wat soms echt heeel erg vervelend kan zijn voor mijn vriend. Ik probeer het los te laten maar als ik hem nu het initiatief geef dan zegt hij; ,,Maakt mij niet uit of wat jij wilt. Ik heb geen voorkeur.'' Dus ik neem aan dat, dat het wen-gedeelte is en ik meer mijn best moet doen om erachter te komen wat hij écht wil.
Jillie - Zaterdag 31 augustus 2013 18:38
Herkenbaar en het staat goede relaties en echt genieten van de dingen die je doet zo in de weg!!
Dit artikel maakt me ineens bewust van hoe ik dat ook doe. En snap nu ook waarom ik de laatste weken minder geniet van contacten. Ik ben de controle weer op de verkeerde plekken aan het zoeken.
Mooie herinnering zo! Werk aan de winkel :).
Pippi langkous - Zaterdag 31 augustus 2013 20:39
@N dat herken dan ook weer, spreek (op eigen initiatief) met ze af om naar een festival te gaan, blijkt dat zij van plan zijn om heel de dag een fles wodka leeg te drinken...
HappyCat - Zondag 1 september 2013 12:48
Wow, heel herkenbaar. In mijn vriendschappen ben ik ook altijd de gene die alles bepaald. Hoe laat we afspreken, waar we afspreken, wat we gaan doen. Ben best wel bang om dat dan aan de ander over te laten.