Celebs met eetstoornis: troost of trigger?

 

Mary-Kate Olsen, Lindsay Lohan, Nicole Richie, Lady Gaga, Demi Lovato, Jessica Alba, Demi Moore, Portia De Rossi, LeAnn Rimes: allemaal beroemdheden die een eetstoornis hebben (gehad). En dan zijn er nog de vele modellen die onder de druk van de fashion industrie anorexia ontwikkelen. Dat het schoonheidsideaal van Hollywood niet bepaald gezond & realistisch is, dat weten we inmiddels wel. Maar helpt die wetenschap ook maar enigzins als je worstelt met een eetstoornis of onzeker bent over je lijf?

Ik vind de modellen op de catwalk te dun. Ik vind de druk die op actrices en zangeressen ligt om slank te zijn belachelijk. Ik vind vrouwen als Scarlett Johanssen, Kate Winslet en Beyoncé prachtig. Omdat ze vrouwelijke lichamen hebben en eruit zien alsof ze niet alleen maar lijnen en sporten, maar ook genieten van het leven. Dit zijn de gedachten en gevoelens van mijn gezonde kant. Mijn gezonde kant weet heel goed dat het vreselijk is om een eetstoornis te hebben. Dat het slecht voor me is, dat het mijn leven heeft vergald in het verleden en dat ik veel gelukkiger ben zonder eetstoornis.

Maar dan is er ook nog een stukje in mij dat onzeker is, dat bang is, dat kwetsbaar is. Dit deel van mij ziet die dunne actrices, modellen en zangeressen over het televisiescherm dartelen en denkt: zo moet ik er ook uit zien. Zo wil ik er ook uit zien. Ik kijk liever niet in modetijdschriften of roddelpagina's op internet, want ik weet dat het triggert. Het triggert mijn ongezonde kant. Die ongezonde kant is veel kleiner dan tijdens mijn eetstoornis. Maar zoals een ex- alcoholverslaafde kwetsbaar is in een café, ben ik als ex-eetgestoorde, kwetsbaar voor beelden van dunne vrouwen.

Mary Kate Olsen

En toch heeft het ook wel weer iets fijns, iets steunends, dat er beroemdheden zijn met eetstoornissen. Als ze er maar voor uitkomen! Zoals Demi Lovato die zich suf twittert, Lady Gaga die studenten toespreekt, Portia De Rossi die een boek schrijft over haar eetgestoorde verleden. Dat vind ik troostend. Dat inspireert en steunt mij. Ik denk omdat het fijn is als zo'n iemand, ondanks roem en rijkdom, hetzelfde voelt als ik. Met dezelfde onzekerheden worstelt en gevoelig is voor dezelfde angsten.

Aan de beroemdheden die in alle toonhoogtes blijven ontkennen dat ze eetgestoord zijn, heb ik geen boodschap. Ik kan mij voorstellen dat ze niet staan te springen om zulke persoonlijke dingen te delen met de wereld. Maar gevraagd of ongevraagd hebben ze als celebrity een voorbeeldfunctie. En graatmagere beroemdheden vind ik geen goed voorbeeld. Ik kan natuurlijk niet verwachten dat zij gezond gaan eten omdat ik er anders last van heb. Dus ik moet zelf zorgen dat ik er geen last van heb. Bijvoorbeeld door mezelf eraan te herinneren dat ik niet gelukkig word van ondergewicht. Zonder eetstoornis heb ik een gezond lichaam, een fijn sociaal leven, werk dat ik leuk vind, dromen die ik kan laten uitkomen.

rich and famous

Zijn beroemdheden met een eetstoornis een trigger of een troost?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Faye - Vrijdag 23 maart 2012 15:17
Eigenlijk beschrijf je het al heel goed vind ik, want het is ook wel een steunend iets om het te weten van beroemdheden, omdat ze ook maar een persoon zijn, net als jij en ik... Ja dat is wel het fijne eraan. Maar het triggert mij wel enorm. Ik keek altijd op tegen mary kate olsen en andere magere beroemdheden..En nu nog is het een trigger voor mij.. En eigenlijk is die trigger zo groot omdat de eetstoornis mij zegt dat zij o.a succes hebben geboekt door dt ze zo dun zijn etc.. echt allemaal smoesjes, en alles wat ze maar goed doen geef ik, of eigenlijk mn es, geeft de link aan het feit dat ze zo dun zijn... Echt dom als ik er zo over nadenk.. Maar goed. Een trigger, maar ook wel eens troost..
Lianne - Vrijdag 23 maart 2012 15:24
Goed stuk! Beroemdheden zie ik niet als troost. De meeste zangers, modellen, actrices doen zich voor als 'gelukkig'. Als ze dun zijn, kan men snel de link leggen dat ze gelukkig zijn omdat ze dun zijn. En dat is dus niet waar! Daar moeten goed op worden gelet!
k - Vrijdag 23 maart 2012 16:01
Ik vind het een trigger.
Demi Lovato daarentegen niet, want zij is er weer bovenop gekomen.
charley - Vrijdag 23 maart 2012 16:24
Ik vind het toch wel `fijn`om te weten als een beroemdheid een eetstoornis heeft, natuurlijk vind ik het verschrikkelijk voor ze, maar het laat zien dat zij ook gewoon mensen zijn met gevoel. En dat hun ook struggelen met sommige dingen.
a. - Vrijdag 23 maart 2012 16:43
zeker een hele grote trigger
Koffie - Vrijdag 23 maart 2012 17:05
Heel goed geschreven. het heeft twee kanten hé.
Meestal vind ik het ondanks te weten dat het ongezond is, nog steeds een heel grote trigger :s. Ik mijd zelf ook best modeplaatjes en zelfs etalagepoppen.
anoniem - Vrijdag 23 maart 2012 17:26
Demi Lovato vind ik echt geweldig, hoe sterk ze is en er boven op kwam. Ze is een grote inspiratie voor me en ik hoop zo dat ik haar ooit nog een keer kan ontmoeten...
Sanniej93 - Vrijdag 23 maart 2012 17:42
Definitely een trigger.
Goodnight - Vrijdag 23 maart 2012 18:51
'Ik kan natuurlijk niet verwachten dat zij gezond gaan eten omdat ik er anders last van heb. Dus ik moet zelf zorgen dat ik er geen last van heb.'
Die maakte 't echt af
GLM1993 - Vrijdag 23 maart 2012 19:37
Trigger...
lilly - Vrijdag 23 maart 2012 20:12
@k nee, hoor, niet helemaal. zie de documentaire van stay strong en het stuk erover op deze site!
Marah - Vrijdag 23 maart 2012 20:41
Ook trigger hier.
Waarom "mogen" zij het wel en "mag" ik het niet?
sophia-lauren - Zaterdag 24 maart 2012 06:36
@Marah: van wie " mogen" zij het wél dan? Is er iemand die hun toestemming er voor geeft om een eetstoornis te gaan krijgen/ ontwikkelen? Of...voel jij dat zo? Ervaar jij dat op deze wijze ? Dit us geen aanval of verwijt, maar een vraag uit belangstelling en intresse in deze gedachte, dit gevoel ( reactie ) van je...take care!
Lamp - Zaterdag 24 maart 2012 09:30
Dat ze ondanks (of dankzij..?) hun eetstoornis geliefd zijn maakt het een trigger: dan heb je het idee dat jij, mét ES, ook gewaardeerd kan worden of misschien wel alleen gewaardeerd wordt als je ook een ES hebt..
hanna - Zaterdag 24 maart 2012 09:48
Ik kan natuurlijk niet verwachten dat zij gezond gaan eten omdat ik er anders last van heb. Dus ik moet zelf zorgen dat ik er geen last van heb.

Dit is zeker om te onthouden ja :) Bedankt!
Marah - Zaterdag 24 maart 2012 10:02
@Sophia-Lauren: Er is natuurlijk niemand die hen toestemming geeft of goedkeuring, maar ze worden wél geaccepteerd met een eetstoornis, terwijl ik naar de hulp gebracht ben door mijn ouders en beter "moet" worden. Hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd.
Lilian - Zaterdag 24 maart 2012 11:02
@Marah: waarom jij niet 'mag'....misschien omdat je ouders zo ontzettend veel om je geven en van je houden en jij met hun in de échte wereld staat...een celebrity kan morgen 'oud nieuws' zijn en aan de kant geschoven, terwijl jouw ouders (als ik het zo mag invullen, omdat ze je gebracht hebben) nooit hun hoofd zullen wegdraaien....
Als ik mag kiezen, kies ik voor een handje vol mensen die er voor mij zijn dan een celebrity die heel succesvol lijkt, met duizenden aanbidders maar misschien nog wel eenzamer is dan wij ooit kunnen voorstellen..
Marah - Zaterdag 24 maart 2012 11:47
@Lilian: Je hebt helemaal gelijk hoor, ik ben mijn ouders (meestal) ook ontzettend dankbaar dat ze me zo steunen, en hopelijk kan ik er binnenkort HELEMAAL van overtuigd zijn dat ze het beste met me voor hebben.
En ik zou ook voor geen goud willen ruilen met een celebrity!
marleen - Zondag 25 maart 2012 16:24
ik heb ooit met een vlaamse topzangeres in opname gezeten, en ik kan je bevestigen... een es is voor hen net zo erg de hel als voor ons... misschien zelfs nog meer
E - Maandag 26 maart 2012 12:16
een hele grote trigger, als ik die celebs zie dan wordt ik er alleen maar heel somber van...
Lisa - Dinsdag 3 april 2012 11:00
Ik denk ook dat veel mensen vergeten dat niet alle celebs zo dun zijn omdat ze een eetstoornis hebben.
veel gebruiken ook drugs nicole richie lindsay lohan.
Maar dunne celebs zijn zeker een trigger voor mij
lovatic - Zaterdag 21 juli 2012 21:43
Demi Lovato niet, ze is een inspiratie bron en zij zet zich in tegen pesten en eetstoorissen en zij hielp mij enorm !

Oh ik wil haar echt ontmoeten
An - Dinsdag 4 september 2012 01:52
Demi Lovato is echt zo'n enorme inspiratiebron en zo'n geweldig sterk rolmodel op dit gebied. Zij heeft me echt voor een groot deel geholpen door voor haar stoornissen en gepest worden uit te komen en er tegenin te gaan. Ik hoop dat ik op een dag zal zijn waar zij is en ik zal er alles aan doen om daar te kunnen komen!