Breken met eetregels

 

Het begon met 'wat nieuwe goede gewoontes' om 'onschuldig een beetje af te vallen'. Het ontwikkelde zich tot grote angsten rondom eten en regels die ik vanuit mijn - inmiddels ontwikkelde - eetstoornis na moest leven. Lukte het niet om die regels te volgen? Dan bracht dat enorme angst, walging en zelfhaat met zich mee. Dus ik volgde de strenge en ongezonde eetregels. Ik zette alles op alles om dat nare gevoel maar te vermijden, en vermeed hiermee eigenlijk mijn hele leven. Geen spontane uitjes, niet ontspannen meedoen met mijn vrienden, liever in mijn eigen bubbel, alleen, waar ik het voor mijn gevoel zelf allemaal in de hand had. Terwijl ik in werkelijkheid alles aan het verliezen was.

Het lijkt misschien onschuldig, want heeft niet iedereen voorkeuren wat betreft eten? Heeft niet iedereen zo zo'n eigen maniertjes en gewoontes? Dit heb ik mezelf lang voorgehouden. Ja, natuurlijk heeft iedereen dat, maar de enorme angst en zelfhaat die het meebrengt wanneer je daar maar een klein beetje vanaf wijkt, heeft niet iedereen. Gewoontes en voorkeuren zijn luchtig en vrijblijvend, eetregels zijn dat niet. Eetregels móeten. Eetregels overheersen. Eetregels bepalen niet alleen het eten, maar ook alles daar omheen. Je dagindeling, je gevoelens, je eigenwaarde. Eetregels doen tekort aan jouw mentale, sociale en/of fysieke gezondheid. Eetregels kunnen heel je leven beheersen. Jij hebt geen eetregels... Eetregels hebben jou.


bron foto

En dat was ik zat. Ik wilde mijn vrijheid terug. Ik wilde geen eetregels en geen eetstoornis meer. Toch vond ik het ontzettend moeilijk om hier vanaf te komen en te herstellen. Want niet toegeven aan de eetregels bracht de grootste angst en paniek met zich mee. Hoe breek je met eetregels?! De volgende tips kunnen helpen: 

Kies één eetregel tegelijk

Natuurlijk wil je uiteindelijk vrij zijn van alle eetregels en weer echt naar jouw gevoel en behoefte kunnen kiezen, maar in één keer alle regels loslaten is best een grote stap en kan voor een hoop paniek zorgen. Gelukkig hoeft het ook niet allemaal in één keer, maar mag het met één tegelijk. Je hoeft niet vandaag én dat spannende ijsje én nieuw broodbeleg én die avond uit eten. Begin met één regel tegelijk en bouw het steeds een beetje uit. Het mag echt in kleine stapjes. Die kleine stapjes samen, als je ze voet voor voet blijft zetten, vormen samen wel die hele grote route.

All-in of MinniMaud

Voor sommigen werkt alles tegelijk aangaan met all-in of de MinnieMaud methode juist wél goed. Hier kan je daar meer over lezen. Maar weet dat er geen goed of fout is in eetstoornisherstel, enkel wat goed voor jou werkt. 

In herhaling zit te kracht

Yes, het is je gelukt, je hebt vandaag een regel uitgedaagd! Maar shit, de volgende dag is het toch weer moeilijk. Heb je het dan niet goed gedaan? Heeft het niet goed gewerkt? Is het überhaupt wel mogelijk om hier echt vanaf te komen? Ja, het is echt mogelijk, maar de kracht zit hem juist in het herhalen van het aangaan van die angsten. Het gaat niet om dat ene etentje of die ene snack, maar om het blijven herhalen van iets wat maar 'een keertje' mag. Tot het went en de spanning eraf gaat. Tot je echt vrij bent om te kiezen. Dus blijf het aangaan en verlies niet de moed bij een tegenslag. Dat het nog even spannend blijft, betekent niet dat jij het verkeerd doet. 

Laat je helpen en steunen

Het klinkt zo simpel; kleine stapjes, blijven herhalen... Maar ook die kleine stapjes kunnen ontzettend eng zijn en groot voelen. Waar ik op die momenten ontzettend veel aan heb gehad is mijn omgeving, want je hoeft het niet alleen te doen. En dat scheelt echt! Deze steun kan komen van je familie, vrienden, collega's, een buddy, vrijwilligers bij een inloophuis of wie jij ook in vertrouwen wilt nemen. Ook professionele hulpverlening en een behandeling kunnen je helpen in dit proces. Zoek, vind en accepteer die hulp. Dat verdien je! 

Weet waar je het voor doet

Al vond ik hulp vragen vaak ook niet makkelijk, omdat ik ergens niet van mijn eetregels af wilde of durfde en ik het gevoel had dat ik als ik het vertelde, ik wel móest. Als ik het niemand zou vertellen, kon ik me nog bedenken... Maar waar zou dat werkelijk tot leiden? Herstellen van een eetstoornis is doodeng, maar je doet het niet voor niks. Blijf voor ogen houden waar je het voor doet en laat dat je steunen op die moeilijke momenten. Je kan hier zo veel mee terugwinnen: je plezier, je vrijheid, je leven. Wat is een grote motivatie voor jou om te herstellen van je eetstoornis?

Het gaat niet enkel over eten

Eetregels uitdagen en je eetpatroon weer voor jou gezond krijgen, is een belangrijk onderdeel van herstel. Maar belangrijk om te weten is dat het uiteindelijk niet enkel over eten gaat. Het gedrag en de gedachten rondom eten ontstaan juist door iets anders te verdoven of door de grip die je op het leven denkt te missen, te kunnen compenseren. Uiteindelijk gaat een eetstoornis over omliggende problematiek; de angst het leven niet aan te kunnen, de vrees voor de toekomst of traumatische ervaringen uit het verleden weg te drukken of wanhopig naar houvast te zoeken. Het is ook belangrijk om daar aan te werken. Om dingen te verwerken, om zelfvertrouwen te ontwikkelen, om je zelfbeeld te verbeteren. Om je weer zeker te voelen in het leven en echt het gevoel te hebben dat je er mag zijn. Ik heb dat echt ervaren als een wisselwerking, die van beide kanten uitmaakt. 

Wees mild naar jezelf

En ja, dat is een pittig proces. Het is zo veelomvattend en er komt zo veel gevoel bij kijken. Ik kon soms echt boos worden op mezelf en mezelf een zwakke mislukking voelen als doelen en uitdagingen me niet lukten. Maar wees niet te hard voor jezelf, want het is ook echt niet niks. Eetstoornisherstel kost tijd en in plaats van meer zelfhaat, heb je juist zorg en liefde nodig in dat proces. Dat mag je echt aannemen, maar ook jezelf geven. Wees streng voor de eetstoornis, maar mild naar jezelf.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

puck - Zaterdag 10 juli 2021 13:08
zijn er misschien tips over hoe je je zelfbeeld kunt verbeteren? hoe je meer zelfvertrouwen krijgt , je lichaam gaat vertrouwen, erop vertrouwen dat je echt niet zomaar dik worden enzo?
Patroklos10 - Zaterdag 10 juli 2021 15:17
he puck, er zijn op de site best veel blogs te vinden over het werken aan zelfvertrouwen. Misschien deze term invullen in de zoekbalk? :) hug!
Patroklos10 - Zaterdag 10 juli 2021 16:47
zooo herkenbaar, vooral de inleiding. Zette me weer aan het denken vandaag. Ben er ook zo klaar mee al dat gedoe maar ook echt in actie komen qua eten is echt wel een ding. Nu maar even mijn tdje eten dus
britneyangel - Zaterdag 10 juli 2021 18:50
fijne blog, bedankt
Niekster Herstelt - Vrij Eten - Zaterdag 10 juli 2021 19:45
Ik kan niet all-in, dat lukte me toe nu toe nooit. Maar kleine stapjes, regel voor regel lukt me wel. Zo ben ik begonnen met mijn lunch, dat was altijd hetzelfde en nu eet ik veel gevarieerder en kan ik zelfs buiten de deur lunchen!
Etenin.jpg - Zondag 11 juli 2021 20:53
Breken met eetregels is superleuk. Ontzettend moeilijk, maar als je eenmaal de smaak te pakken krijgt werkt ook dat comfortabel.
Na 15 jaar eetstoornis ben ik eindelijk VRIJ. Voor mij gold echt; 'gewoon' doen. Niet ingewikkeld doen met achterliggende issues, maar gáán eten. Eerst voedsel en water, de rest komt later (:
Saskia - Maandag 12 juli 2021 20:28
Zo moeilijk..