Boek: Vriendinnen door dik en dun

 

“Vriendinnen door dik en dun” is een gedichtenbundel geschreven door Irene Blaauw. Deze bundel gaat over het hebben en het genezen van een eetstoornis. De gedichten gaan over de eetstoornis zelf, maar ook de nare gevoelens en het lage zelfbeeld wat een eetstoornis met zich mee kan brengen. Ook gaat deze bundel over perfectie, wanhoop en het gevoel de eetstoornis zat te zijn. Irene wil met deze bundel meer begrip rondom eetstoornissen creëren.

Gedichtenbundel

Irene wil met deze bundel zorgen dat er meer begrip komt rondom eetstoornissen. Irene merkt dat buiten onbegrip, ook veel mensen niet bekend zijn met eetstoornissen. Terwijl we spreken over een levensbedreigende ziekte, lijken sommige mensen dit te beschouwen als een puberkwaaltje of een uit de hand gelopen lijnpoging. Ook zijn er volgens Irene veel vooroordelen over eetstoornissen. Men denkt bijvoorbeeld dat alleen alleen een eetstoornis kunt hebben als je graatmager bent. En als men het dan eindelijk lijkt te begrijpen, dan lijkt de behandeling een lastig punt “Dan eet je toch gewoon weer”. Als het allemaal zo makkelijk was, dan leefden niet zoveel mensen nog met een eetstoornis. Een eetstoornis is een gevecht in je hoofd en dat is niet zomaar te lijmen. 

De bundel heet: “Vriendinnen door dik en dun”. Wanneer de eetstoornis overheerst, is de eetstoornis een vriendin door dik en dun. Bij deze vriendin wil je blijven, en alles wat zij zegt is goed. Maar deze vriendin is ook dik, terwijl jezelf dun bent. Door de eetstoornis is het lage zelfbeeld aanwezig en voel je je dik, maar ben je dun. 

Gedichtenbundel

Teveel gelogen
Door jou heb ik teveel gelogen
Jij dikke eetstoornis
Wie denk je dat je bent
Mij heb je ook continu bedrogen
Ik ben zo klaar met jou

En altijd liet je me geloven
Dat wat ik deed het beste was
Voor mij, of het een dieet
Een eetbui, een pil zou zijn
En ook jij weet

Jij liet mij liegen in je macht
Mij deed het zo pijn
Continue die wisselende stem
En mijn lichaam, mijn lijf als vuilnisbak
Hoop ik iedere dag in mijn hoofd, dat het eens over zal zijn.

De gedichten staan niet in een stijgende lijn, want genezen van een eetstoornis gaat met vallen en opstaan. Irene heeft de wereld om haar heen beschreven in moeilijke tijden waarin ze de eetstoornis achter wilde laten, maar ze dit ook  aan de andere kant niet wilde. Soms zit er ook een diepere laag in haar gedichten. Ze hoopt dat deze bundel een deel onbegrip weg kan nemen. De bundel is online te bestellen bij bol.com en kost €12.95. Ook mogen wij drie exemplaren van deze mooie bundel weggeven. Wil je kans maken? Stuur dan een mailtje met je naam en adres naar win@proud2Bme.nl.

 

Gerelateerde blogposts

25
JUN
Woordpijn
6

Reacties

ky - Vrijdag 11 juli 2014 19:50
mooi gedicht!
Mimiinthebox - Vrijdag 11 juli 2014 20:03
Ughh gedichten... Sorry het ligt aan mij
Rieta - Vrijdag 11 juli 2014 20:59
Mooi!!
Eva - Vrijdag 11 juli 2014 22:00
En wat doen jullie dan met het 4e boek?? ;-)
Anneke - Vrijdag 11 juli 2014 22:01
gereageerd! leuke actie!
Maanmeisje - Zaterdag 12 juli 2014 14:49
Mooi gedicht!