Boek: Ana van Ginny Mooy

 

anaAna's ouders gaan uit elkaar en daarom verhuist zij met haar moeder naar Bussum, waar ze niemand kent. Ze merkt dat alles anders is op haar nieuwe school en voelt zich onzeker. Ze ontdekt ook dat haar vader een nieuwe, veel jongere vriendin heeft, genaamd Kira. Kira is knap, vrouwelijk, blond en slank en krijgt alle aandacht van haar vader. Haar vader zegt dan ook dat Ana een voorbeeld moet nemen aan Kira en op moet letten dat ze niet te dik wordt. Dit maakt Ana erg onzeker.

Ana krijgt gedurende het verhaal vrouwelijke vormen. Wanneer de jongens uit haar klas hier opmerkingen over maken weet ze het zeker; ze moet afvallen. Ze gaat allerlei sites na voor tips en trucjes om af te vallen. Ze gaat hier steeds verder in en raakt meer en meer geobsedeerd door haar eigen lichaam...

Ik heb zelf dit boek gelezen. Ik vond het naar om te lezen dat Ana zo negatief over, en gefocust was op haar lichaam. Doordat ze zoveel met afvallen bezig was, had ze geen tijd meer voor andere dingen. Zo wilde Ana er perfect uit zien tijdens de eerste keer seks met haar vriendje Romeo. Doordat ze zo met haar lichaam bezig was, had ze geen tijd en oog voor Romeo. Hierdoor creëerde ze juist afstand tussen hen, iets wat ze juist graag wilde voorkomen. Het gaf duidelijk weer dat een eetstoornis een fulltime job iss en dat daarnaast geen tijd en ruimte was voor de dagelijkse dingen van het leven. Ze had niet eens meer tijd om gelukkig te kunnen zijn.

Het was heftig om te lezen hoe ver Ana ging om af te kunnen vallen. Haar hele leven draaide om afvallen. Ze werkte veel en deed nare dingen om drugs te kunnen kopen, en zo nog meer af te vallen. Ze ging niet meer naar school om in die tijd naar de sportschool te kunnen gaan. En zo offerde ze nog veel meer dingen op om te kunnen afvallen.

Ik vond dat in het boek te weinig werd aangegeven hoe gevaarlijk Ana bezig was. Er werd niet echt ingegaan op de gevaren van drugs en afvallen. Ik vind dus dat ze in het boek beter kunnen benadrukken hoe gevaarlijk de situatie van Kira en Ana was en hoe erg het is om door een eetstoornis een zulke nare dingen mee te maken. Het zou wel kunnen zorgen voor een eye opener. 

Wel gaf het boek een duidelijk beeld van een meisje dat gevangen was in de strijd tegen en met de weegschaal. Het liet goed zien hoe ze mensen van zich af sloeg en steeds verder weg zakte in het wereldje van kilo´s en afvallen. Best heftig om te lezen.

''De weegschaal is haar beste vriend en haar grootste vijand''

Het boek is onder andere te koop op bol.com en kost 14,95€.
Hier zijn nog meer boeken over eetstoornissen te vinden.

Lijkt jou dit een goed boek?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Zaterdag 17 mei 2014 20:21
Als ik dit zo lees, lijkt het me vooral een goed boek voor mensen uit de omgeving die iemand kennen met een eetstoornis, om zo een beter beeld te krijgen wat er door iemand met een es haar/zijn hoofd gaat. Voor iemand met een eetstoornis zelf, lijkt het me minder geschikt, omdat vooral de ellende wordt benadrukt en er niet echt over de gevaren wordt gesproken.
Caroline - Zondag 18 mei 2014 11:03
Ik heb dit boek. Ik vind het wel een goed boek, leest makkelijk en ik herken mezelf er ook in..