Body positivity; de voor- en nadelen

 

Het is niet meer weg te denken en misschien kun je het inmiddels ook niet meer horen; body positivity. We hebben er ook al veel over geschreven. Verschillende artikelen verschenen erover en wij deelden onze persoonlijke ervaringen en bevindingen over deze beweging. Hoe dan ook, het lichaamslandschap zoals we die kenden, zal nooit meer hetzelfde zijn en zal ook hierin voortdurend blijven veranderen en ontwikkelingen. Maar wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Dat hoeft met body positivity, hoe positief ook, niet anders te zijn.

Ook body positivity kent voor- en nadelen. Misschien is er voor jou een wereld opengegaan en voelt het alsof jouw lichaam er eindelijk mag zijn, voor jezelf en voor anderen. Maar het kan ook zijn dat het soms dubbel voor je voelt, of dat je er juist geen baat bij hebt. Lonneke schreef eerder over de keerzijde die zij ervoer bij body positivity en Irene legde uit hoe dit tijdens haar eetstoornis niet hielp. Dat is niet fout en dat betekent ook niet dat jij het als enige verkeerd begrepen hebt. Het geeft enkel aan hoe persoonlijk we met ons lichaamsbeeld en zelfbeeld omgaan. Dat we daar allemaal iets anders in nodig hebben, en dat is oké.


Bron: billiebodybrand

Voordelen

Een positief geluid!

Het woord zegt het eigenlijk al: body positief! Je bent op een positieve manier bezig met iets wat doorgaans vooral negatieve aandacht van jou kreeg. Of iets wat juist negatief voelde door de aandacht die het (niet) kreeg in de tijdschriften of programma’s die voorbijkwamen. Het hele punt is dat het positief mag (of zelfs moet) zijn. Of het je nu wel of niet goed ligt en of je er nu wel of niets iets aan hebt op dit moment; je kan er moeilijk tégen zijn.

Omarm je lichaam

Body positivity omarmt alle lichamen. Het viert alles wat met het lichaam te maken heeft. Alles wat weggemaakt of verhuld moest worden, mag er nu zijn. Dat wat imperfect was, hoort er nu helemaal bij. Vier je vetrolletjes en die lichaamsbeharing. Juist die puisten waar je altijd make- up op smeerde, mogen gezien en vooral genormaliseerd worden. En die putjes die je verafschuwde? Langzaam mag je leren dat het niet fout, vies of lelijk is. Maar dat het bij een normaal mensenlichaam hoort. Alles wat weg moest, mag er nu zijn en speelt zelfs de hoofdrol!

Een realistisch beeld

Deze beweging laat nieuwe beelden zien. Nieuwe beelden op tv, in de bladen en op social media. Hierdoor zie je lichamen die normaal zijn, maar die je eerder niet zo snel tegen zou komen. Er komt een nieuwe standaard waarin jij je misschien veel meer kunt herkennen. Jij hebt een lichaam dat net zo mooi en net zo normaal is - net zoals iedereen. Dat mag er zijn en dat mag gezien worden, zonder dat het aangepast of verbeterd zou moeten worden.

Nadelen

De nadelen waar je tegenaan kunt lopen als je je bezighoudt met body positivity vallen voor mijn gevoel, onder hetzelfde thema: het gaat wéér over het lichaam (en dus niet over jou als persoon). Linksom of rechtsom doet het lichaam en het uiterlijk er ook bij deze beweging heel erg toe. Je lichaam wordt met deze beweging weliswaar belangrijk op een positieve manier in plaats van negatief, maar nog steeds belangrijk. Terwijl dat misschien niet altijd is wat je nodig hebt. Je hebt niet altijd een nieuwe focus op je lichaam nodig. Soms wil je juist minder focus op je lichaam.

Als je lichaam opnieuw zo centraal staat, haalt dat (in een nieuw jasje) de aandacht af van andere dingen in je leven. Je innerlijk, je hobby’s, hoe je denkt en hoe fantasierijk je bent. Hoe goed je kan praten, of juist kunt luisteren. Dat je zo handig bent of zo’n ongelofelijk fijne vriend(in), daar gaat het nog steeds niet echt over. Dat is niet wat gevangen wordt in die nieuwe beelden, wat opnieuw leeg en oppervlakkig kan voelen. Je bent, ook met een lichaam dat nu gezien mag worden, nog altijd meer dan je lichaam.

Bewustwording van de herkomst

Body positivity is een woord dat je je heel erg kan toe-eigenen. Het kan inclusief voelen, maar door de verschillende groepen waartoe we behoren (of waartoe anderen vinden dat we behoren), kan het ook voelen als iets dat juist niet voor iedereen is. Alsof je het recht wilt hebben op deze beweging en deze vrijheid, omdat je voelt dat jij - of jouw groep - dat eerder niet kreeg.

Niet alle lichamen zijn hetzelfde, terwijl wel alle lichamen behoefte hebben aan positiviteit en vrijheid. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier iets uit deze beweging halen, terwijl dat voor iedereen een ander doel kan dienen. De een ziet het als een teken van inclusiviteit, een beweging die stimuleert om liefde voor alle lichamen te hebben. Om wat milder voor jezelf en voor elkaar te zijn, hoe we er ook uitzien. De ander beseft vooral de oorsprong van de beweging. De meiden van DAMN, HONEY! leggen in dit interview uit dat de term voortkomt vanuit een activistische beweging die is opgestart door dikke, zwarte vrouwen die zichzelf nooit ergens in terugzagen en zichzelf ook nu nog vrijwel nauwelijks gerepresenteerd zien. Als je een witte vrouw bent en je valt objectief gezien binnen het schoonheidsideaal, heb je een ander perspectief dan de vrouwen die hierboven beschreven worden. Dat neem niet weg dat alle vrouwen kunnen en mogen worstelen, maar dat kan wel betekenen dat je wat voorzichtiger met bepaalde termen en trends om wilt gaan.

Onhaalbaar en demotiverend

Het kan voelen als een onhaalbaar streven. Houden van je lichaam en alles positief kunnen benaderen? Veel te romantisch! Het kan vanuit waar jij nu bent heel onrealistisch voelen. Wéér een beweging waar je niet aan mee kunt doen. Wéér iets wat niet bij je past en wat jou 'niet lukt'. Omdat je simpelweg niet van je lichaam houdt en het voelt alsof dat het enige doel zou zijn, alsof dat de sleutel tot geluk en tevredenheid is. Terwijl dat volgens mij niet zo hoeft te zijn. Je ook kunt streven naar body neutrality. Neutraal zijn, in plaats van houden van, omdat dat meer bij jou past, haalbaar voelt en een belangrijke tussenstap is. Daar kun je net zo veel levensvreugde en rust uit halen.

Er is geen goed of fout. Ook als iets een positieve, inclusieve bedoeling heeft, betekent dat niet dat jij je daar ook tot aangetrokken moet voelen of dat dit voor jou ook moet werken. Omgaan met je lichaam - en met elkaars lichaam - is een heel persoonlijk proces. We zijn daarin allemaal onderweg en daarin lopen we ook allemaal een paar keer vast. Kijk wat jij hierbij nodig hebt en waardoor jij je gezien, geliefd, geaccepteerd of juist compleet neutraal voelt. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts