Blue Monday 2015

 

Vandaag is het maandag 19 januari en dat betekent dat het weer Blue Monday is. Dit zou de meest deprimerende dag van het hele jaar zijn. Blue Monday werd in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall, hij gebruikte hiervoor een ingewikkelde formule en kwam daarmee tot de conclusie dat de maandag van de laatste volle week van januari, dit jaar dus 19 januari, de dag is waarop mensen zich het meest somber zouden voelen.

Dit gevoel van somberheid zou te maken hebben met een aantal factoren, namelijk het slechte weer en de korte dagen in deze periode, het feit dat de feestdagen weer voorbij zijn, vakanties nog heel ver weg lijken en de meeste goede voornemens alweer mislukt zijn. Na de introductie van Blue Monday kreeg Arnall veel kritiek omdat de formule die hij bedacht eigenlijk geen enkele wetenschappelijke basis heeft, maar toch krijg Blue Monday jaarlijks veel aandacht.

keepcalm
Bron

Depressieve klachten kun je natuurlijk niet zomaar meten met een wiskundige formule, dus in hoeverre deze rekensom van Arnall klopt is de vraag. Ik denk echter wel dat we allemaal in meer of mindere mate het neerslachtige gevoel in deze periode herkennen. De feestdagen zijn inderdaad voorbij, de kerstboom is de deur weer uit en het duurt nog een tijd voordat het weer vakantie is.

Als ik naar mezelf kijk dan heb ik ieder jaar vanaf Oud & Nieuw standaard het gevoel dat de winter dan als het ware voorbij is en het lente gaat worden, terwijl dat toch echt nog een hele tijd gaat duren. Veel mensen hebben in januari, februari en maart last van een dipje en verlangen naar het voorjaar, de zon, vakantie en leuke dingen om naar uit te kijken. Helaas duurt dit nu eenmaal nog even en moeten we het daarom voor onszelf zo prettig mogelijk maken deze periode. Daarom een aantal tips om niet alleen Blue Monday, maar deze algehele, veelal sombere periode door te komen.

formule
Arnall's formule

♥ Naar buiten
Ik weet het, met dit weer is het niet aantrekkelijk om naar buiten te gaan, maar toch is het heel belangrijk om iedere dag even de deur uit te gaan. Al is het maar even om een boodschap te doen in de supermarkt of een half uurtje wandelen, een frisse neus kan je stemming veel goeds doen. Voorheen hield ik hier ook niet van en kon ik gerust dagen binnen zitten als ik geen afspraken had, maar sinds ik een hond heb en verplicht ben om te wandelen, merk ik hoe prettig ik dit eigenlijk vind en hoe actiever ik de rest van de dag ben. Hup, naar buiten dus!

♥ Regelmaat
Ook structuur is belangrijk in deze sombere dagen. Als de wekker gaat en het nog hartstikke donker is buiten, is het heel verleidelijk om je nog een keer om te draaien, maar je lichaam heeft er het meeste aan als je in een goed ritme blijft. Op tijd opstaan, op zoveel mogelijk vaste tijden eten en ook weer een beetje op tijd naar bed gaan, zorgt ervoor dat je je een stuk beter en energieker voelt. Je kunt je dan beter concentreren en raakt minder snel vermoeid.

♥ Plan iets leuks
Het is nog lang geen zomervakantie, maar vooruit kijken kan altijd. Plan iets concreets voor het voorjaar of de zomer. Dit kan alvast een zomervakantie zijn, maar ook een weekendje weg of gewoon een dagje uit. Als dit niet past bij jouw situatie op dit moment kun je ook kleiner denken zoals een middagje theeleuten met een vriendin of jezelf verwennen met een maskertje en een bezoek aan de kapper. Plan in ieder geval concrete activiteiten in de toekomst, zodat je dingen hebt om naar uit te kijken.

summer
Bron

♥ Eten
Eet gezond, gevarieerd en vooral voldoende. Jarenlang was mijn goede voornemen afvallen. Dit sprak ik nooit hardop uit maar stiekem had ik altijd een beeld voor me dat ik dan in de zomer superdun zou zijn. Ik werd hier echter doodongelukkig van. De maanden voordat het voorjaar werd waren koud en somber en daarbij ontzegde ik mezelf ook nog eens van alles waardoor ik me alleen nog maar slechter ging voelen en geen enkele trui warm genoeg leek. Als het dan voorjaar was en daarna zomer, was ik het ene jaar inderdaad wat afgevallen maar alsnog niet tevreden omdat het nooit genoeg was, en het andere jaar kreeg ik eetbuien en was ik ook niet tevreden. Wat je ook doet, het is nooit genoeg. Als je je al rot voelt, geef jezelf dan ieder geval gezonde voeding en gun jezelf ook wat lekkers. Daar krijgt je lichaam energie van en het zorgt ervoor dat je de komende maanden goed en verantwoord door komt.

♥ Blijf onder de mensen
Als je veel last hebt van sombere gevoelens, zorg dan dat je in contact blijft met anderen. Dit kan zijn met collega's, studiegenoten, familie en/of vrienden. Blijf niet alleen thuis zitten maar zoek anderen op en zorg dat je onder de mensen blijft. Dit geeft je afleiding en voorkomt dat je thuis gaat zitten piekeren over hoe rot je je voelt en wat er allemaal niet goed gaat op dit moment. Door in contact te gaan met anderen kun je je gedachten verzetten en ervaar je dat je het gezellig kunt hebben, ook in deze wellicht wat saaie periode waarin er op het eerste gezicht weinig gebeurt.

Hoe kom jij deze sombere periode, waaronder Blue Monday, door?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Yara - Maandag 19 januari 2015 09:33
Aan mijn eigen anti-depressie plan houden & aan een eetlijst houden.
eee - Maandag 19 januari 2015 09:54
ik ben heel depressief en heb een soortvan terugval op het moment, dus ik blijf deze week lekker thuis. toevallig net tijdens blue monday.
S. - Maandag 19 januari 2015 11:10
Zo'n onzin vind ik dat, die Blue Monday. Maar goed.
Van een depressie heb ik ook totaal geen last. Slecht weer? Waar dan? Ik houd wel van een herfststorm op zijn tijd. En 't mag van mij ook wel weer een keer winter worden, want dat is het al twee jaar niet geweest. Zo jammer! Veel beter dan die vieze plakhitte waar je van maart t/m november nauwelijks aan ontkomt.

Maanmeisje - Maandag 19 januari 2015 12:47
Ik voel me best gedeprimeerd, maar dat komt niet doordat het Blue Monday is. En zoals S. schrijft mag het van mij ook weer een keer écht winter worden. Ik zie juist best tegen de lente/zomer op. Ik vind de warmte soms wel fijn, maar misschien komt het ook doordat ik het gevoel heb dat ik dan ineens vrolijk moet zijn, omdat veel mensen dat dan lijken, en dat vind ik lastig. Niet dat ik depressief wil zijn, maar ik kan er gewoon niet echt van genieten. De afgelopen jaren niet in ieder geval.
m - Maandag 19 januari 2015 13:06
Ik probeer echt wat gezelligs te maken vam de winter. Ik ben dan bijvoorbeeld meer bezig met de inrichting van mijn huisje, er gaan zakken waxinelichtjes en andere kaarsen doorheen en ik vind het fijn om dan regelmatig lekker in bad te gaan. Maar ook series kijken, veel thee of warme choco of lekker lezen. En ook etentjes zijn extra gezellig als het buiten al donker is. En lekker een dagje naar de sauna! Ik hoef verder dan ook gewoon niet zoveel van mezelf als in de zomer
Chananja - Maandag 19 januari 2015 13:12
Mijn stemming verbetert juist altijd als de feestdagen weer voorbij zijn ;-) En aan goede voornemens doe ik niet, dus die kunnen ook niet mislukken. Heb vaak genoeg last van depressieve episodes, maar Blue Monday herken ik gelukkig helemaal niet :-)
ano - Maandag 19 januari 2015 13:43
ik heb vandaag net na een hele lange tijd weer eens een redelijk goede dag.
Hans - Maandag 19 januari 2015 18:53
Ik voelde een dip aankomen op zondag. Een echt deprie gevoel met gedachten.
Dat verergerde zich op maandag morgen.
Pas later hoorde ik dat dit de 'blue monday' was. Zeker de donkerste dag.
De dag met de meeste zelfmoorden ook nog.
renskeproud - Maandag 19 januari 2015 20:47
was niet te merken
alles ging verkeerd vandaag.
geen wonder dat ik niet lekker in mijn vel zat.
liefs,
anoniem - Maandag 19 januari 2015 21:34
Ik haat de zomer
De winter en herfst zijn het leukst en de lente kan ermee door maar de zomer nee dankje
dus ik ben blijer in de winter
Robin - Maandag 19 januari 2015 21:52
Geen last van maar ik vind het wel een leuk gespreksonderwerp op mijn werk. Ik heb wel altijd een hekel aan nieuwjaarsdag omdat de feestdagen dan voorbij zijn..
Erna - Dinsdag 20 januari 2015 01:57
Ik begrijp niet wat er zo somber is aan de winter .Het is lekker koel zodat je actief kan zijn.De hete zomers maken mij juist depressief en lamlendig.
Ik zie altijd tegen de feestdagen op omdat ik mij dan zo alleen voel ,dus van Blue Monday heb ik geen last !
Hans - Dinsdag 20 januari 2015 19:43
Waar het om gaat is, dat bij de mensen die het wel voelen, hoe dit komt. Om kort te gaan, als er niets aan situatie is veranderd, maar je hebt grote last van die blue monday, dan is er een logische verklaring voor. Het komt niet uit jou voort maar het is van buiten de aarde. Dat is de macht van de astrologie. Dat betekent iets van buiten heeft macht over jou gevoel/leven. Dat is een taboe in Nederland maar wel waar. Ik 'voorspel' je dit: februari wordt nog mat en daarna gaat het stijl omhoog met je stemming. En dat heeft niets met weer te maken. Want zomerdips bestaan ook.
Hoe ik dit weet ? Ik lees gewoon astrologische kaart af. Dan kun je nog verder borduren, zijn wij maar een tandwieltje in een machine ? Ja dus. Heb je niet de almacht over jezelf ? Nee dus. Een totaal onbesproken gebied in Nederland. Want
alles moet 'leuk' zijn in dit land. Zo mis je dus veel aan je kennis over de dingen.