Bewijzen dat je ernstig bent

 

ik ben niet ernstig genoegIk heb altijd het idee gehad dat ik moest bewijzen dat ik ernstig was. Dat mijn problemen echt iets voorstelden en ik me niet aanstelde. Ik moest dit voor mijn gevoel niet alleen naar mijn omgeving bewijzen, maar misschien nog wel meer naar mezelf toe. Mijn problemen moesten wel wat voorstellen wilde ik hulp mogen vragen en ontvangen. Alleen mensen die er echt ernstig aan toe zijn, verdienen immers hulp. En omdat ik regelmatig twijfelde of mijn problemen wel erg genoeg waren, wilde ik hiervan bewijzen zien.

Zeker als je lijdt aan een eetstoornis maar gezond gewicht hebt kan het lastig zijn om je problemen serieus te nemen.

Je bent bang dat je je aanstelt, dat je problemen wel meevallen en dat de hulpverlening je niet ernstig genoeg zal vinden. 'Ja ze zien me aankomen bij een intakegesprek, ze sturen me vast direct weer naar huis omdat ik me gewoon aanstel'. Je vergelijkt je voortdurend met mensen die er in jouw ogen ernstiger aan toe zijn en zou hier soms het liefst op lijken.

Ik zag soms meisjes lopen die echt vel over been waren. Eigenlijk was het helemaal niet mooi meer, maar toch voelde ik een soort van jaloezie. Was ik maar zo, dan was mijn eetstoornis tenminste ernstig. Dan zou niet alleen ik maar ook mijn omgeving moeten erkennen dat ik er ernstig aan toe ben en dan mag ik hulp vragen en ontvangen van mezelf. Ik had in die tijd een gewoon slank figuur. Ik was nooit dik geweest en ook nooit eng mager. Ik had het idee dat de gevolgen van mijn eetstoornis zichtbaar moesten zijn om het te kunnen bestempelen als ernstig.

Soms wilde ik daarom ook dat ik bijvoorbeeld eens flauw zou vallen. Dan zou mijn lichaam tenminste aangeven dat mijn eetstoornis ernstig is. Maar ik viel nooit flauw. Ik ben mijn hele leven nog nooit flauwgevallen. Heel af en toe werd mijn bloed wel eens getest, maar hoe gek en ongezond en weinig ik ook at, mijn bloed was altijd prima in orde. Voor mij was dit in die tijd geen geruststelling, maar een bevestiging dat mijn problemen niet ernstig waren. Zie je wel, mijn lichaam heeft ook nergens last van.

Ik vond dat je aan mijn lichaam en mijn gezicht moest kunnen zien dat het niet goed met me ging. Zolang je geen botten zag, viel het allemaal wel mee. Zolang ik er in mijn gezicht niet ongezond uit zag, ging het blijkbaar nog goed genoeg met me. Ik mocht pas hulp van mezelf vragen als ik er wel ernstig aan toe was. Ik moest daarom dus eerst harder mijn best doen om er slechter aan toe te zijn.

Eigenlijk best idioot, want als je een gekneusde enkel hebt dan ga je ook niet hard je best doen om te zorgen dat je enkel breekt. Dan wil je gewoon zo snel mogelijk van die gekneusde enkel af en doe je er alles aan om dit zo snel mogelijk te laten genezen. Bij een eetstoornis is dat anders, omdat je naast de negatieve kanten van de eetstoornis er ook positieve dingen voor terug hoopt te krijgen. Misschien is de eetstoornis bijvoorbeeld wel jouw enige manier om aan te geven dat het niet goed met je gaat.

Ik vond altijd dat ik nog net even wat meer moest afvallen alvorens ik hulp mocht vragen. Achteraf gezien hield ik mezelf hiermee voor de gek. Het probleem zat hem namelijk niet bij dat ik niet ernstig genoeg was, maar dat mijn zelfbeeld zo slecht was dat ik mezelf nooit serieus kon nemen. Het maakte geen bal uit hoeveel kilo ik af zou vallen, ik zou mezelf namelijk nooit ernstig genoeg vinden. Ik zou mezelf altijd blijven vergelijken met mensen die nog net wat ernstiger waren.

En dat klopte. Want toen ik eenmaal ondergewicht had, vond ik niet dat ik hulp nodig had. Ik vond dat ik er helemaal niet zo mager en ongezond uitzag als andere meiden. Ik vond het wel gewoon mooi dun. Bovendien had ik helemaal geen last van lichamelijke klachten. Het viel dus nog steeds allemaal wel mee. Ik had geen eetstoornis en zeker geen anorexia.

Toen ik eenmaal in een groep therapie had vond ik dit alles soms nog lastiger worden. Ik hoorde de verhalen van anderen aan en vond dat bijna iedereen er ernstiger aan toe was dan ik. Ik had het gevoel hier met te weinig reden in therapie te zijn en had voortdurend weer het idee mijn ernstigheid te moeten bewijzen. In mijn hoofd somde ik soms alles op waar ik last van had om zo voor mezelf bewijsmateriaal te verzamelen. Ik was blij als ik hoorde dat iemand anders meer at dan ik of zichzelf niet beschadigde. Oh, dat is bij mij gelukkiger ernstiger.

serieus

Door de maanden heen werd me wel steeds duidelijker dat dit vergelijken nergens op sloeg en dat mijn problemen echt wel ernstig genoeg waren om in therapie te zijn. Het mezelf niet serieus nemen had veel meer te maken met mijn negatieve zelfbeeld en met het vluchten voor nare gevoelens. Pas wanneer ik mezelf serieus zou nemen, kon ik aan mezelf gaan werken. Pas als ik erkende dat het eigenlijk helemaal niet goed met me ging, kon ik hulp aanvaarden en me kwetsbaar opstellen. Dit alles heeft veel tijd gekost maar het is me uiteindelijk wel gelukt.

Als jouw problemen je leven negatief beïnvloeden dan zijn ze ernstig genoeg om er hulp voor te vragen. Ga niet proberen te bewijzen dat je ernstig genoeg bent, want daar ligt het probleem niet. Dat zal er alleen voor zorgen dat herstel langer duurt en een gelukkig leven nog meer wordt uitgesteld.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vera - Woensdag 20 november 2013 12:54
Mooie blog. En ik denk voor heel veel mensen herkeenbaar.
Chananja - Woensdag 20 november 2013 12:58
Herkenbaar! Zelfs nu ik voor een groot deel van mijn eetstoornis af ben, kan ik nog heel erg op zoek zijn naar bewijzen dat mijn eetstoornis wel 'ernstig' was.

Mooi dat je ook beschrijft waar die gedachte vandaan kan komen.
Hanna - Woensdag 20 november 2013 13:17
super herkenbaar!
ma - Woensdag 20 november 2013 13:35
Zeker herkenbaar. Op een bepaald moment heb ik het omgedraaid toen dacht ik: als jullie niet zien dat ik ziek ben, dan kunnen jullie me ook niet helpen. Dus ik heb niets te verliezen.
Marjolein_ - Woensdag 20 november 2013 13:36
Herkenbaar, ... Maar, dat komt denk ik ook door het standaard beeld dat mensen hebben van een eetstoornis. Toen ik het op school aan mijn study career coach vertelde, was het eerste wat ze zei: "Maar je ziet het helemaal niet!"
Mensen DENKEN vaak dat je een eetstoornis altijd ziet aan de buitenkant, maar je ziet niet hoe erg je er mee zit in je hoofd, hoe erg je er last van hebt. Maar als je dan toch zo'n opmerking krijgt, dan voel je toch een soort steek. Heel raar, want eigenlijk wil je ook niet dat mensen het zien?! Maar dan voel je je toch niet ernstig genoeg om hulp te krijgen ofzo.
PizzaCanzone - Woensdag 20 november 2013 13:38
Extreem herkenbaar dit, zeg...
Carleen - Woensdag 20 november 2013 13:40
Herkenbaar.. Maar ik blijf dus twijfelen of ik wel ernstig ben ;s
ik mag geen hulp..
Xx
Themirrorlies - Woensdag 20 november 2013 14:27
"Ik was blij als ik hoorde dat iemand anders meer at dan ik of zichzelf niet beschadigde. Oh, dat is bij mij gelukkiger ernstiger. "

Dit is zo herkenbaar! Ik snap nog steeds niet waarom ik hier blij van word. Het is eigenlijk zo raar!
Janneke - Woensdag 20 november 2013 14:58
Ja, zeker heel herkenbaar. Ben pas net begonnen met therapie maar ben ook constant bang dat ze aangeven dat het niet ernstig genoeg is of dat 1x in een week een gesprekje meer dan zat is. Vreemd eigenlijk, want vooral door die vergelijking met de gekneusde enkel klinkt dat vooral heel suf ineens.
Liever een gebroken enkel, dan een gekneusde....liever een ernstige eetstoornis dan een milde. Hmmmmm, ontzettend tegenstrijdig.
m - Woensdag 20 november 2013 15:31
'Ik vond dat je aan mijn lichaam en mijn gezicht moest kunnen zien dat het niet goed met me ging.'
Mijn interpretatie is dan :De maatschappij vindt dat, kennelijk, zodat jij gaat denken dat je het idd. aan je lichaam moet kunnen zien, als het niet zo zou zijn, zou je die gedachte niet eens hebben..denk ik.

Nu is het misschien niet meer zo maar in 'mijn tijd' nog helemaal.
'Weet je, met jou is helemaal niets aan de hand!" Is mij tot 2x toe gezegd, door een psycholoog en door een alternatief geneeskundige.
Mijn uitkering werd stopgezet, na een mislukte behandeling en toen moest ik dus maar gewoon verder. En nu na 17 jaar ploeteren is het overduidelijk dat het functioneren werk, privé met dezelfde klachten het nog steeds niet lukt, zie ik er onderhand echt uit als een wrak en zijn 'ze' overtuigd en kom ik nb. in de wia, terwijl het liefste wat ik wilde was iemand zijn zoals 'iedereen' en ook meedraaien in de maatschappij.
Sommige mensen hebben moeite met leven. Ik denk dat daar een groot taboe op heerst(e), en ook dat men niet weet/wist hoe deze mensen nou te helpen en het onder de tafel schuiven/schoven met van, als je maar doorzet lukt het wel. Dat is nu gelukkig veel minder.
Yelyahlisan - Woensdag 20 november 2013 17:07
precies mijn gedachten! dankje voor deze mooie blog :)
Lunamira - Woensdag 20 november 2013 17:35
phoe worstel ik veel mee, ik heb geen ondergewicht dus je ziet het niet aan me... maarja...als je in mijn hoofd kijkt en naar mijn eetgedrag.. maar dat weet bijna niemand waardoor je gewoon niet gezien wordt en ook gewoon nooit echt begrepen.
anoniem* - Woensdag 20 november 2013 18:31
en als je dan jezelf eindelijk serieus neemt dan neemt de hulpverlening je niet serieus........... schiet lekker op ': )
*MAAN* - Woensdag 20 november 2013 19:00
cliché maar zo herkenbaar
Lisanne - Woensdag 20 november 2013 19:21
Mooi geschreven en helaas heeeel herkenbaar!
LJ - Woensdag 20 november 2013 19:25
Dit is echt heel herkenbaar!
Ik vind nog steeds dat het totaal niet ernstig was bij mij ook al had ik ernstig ondergewicht
:/
Laura - Woensdag 20 november 2013 19:48
Herkenbaar!
Josefine - Woensdag 20 november 2013 20:08
Zooo herkenbaar :(
Charlotte - Woensdag 20 november 2013 20:53
'Soms wilde ik daarom ook dat ik bijvoorbeeld eens flauw zou vallen. Dan zou mijn lichaam tenminste aangeven dat mijn eetstoornis ernstig is. Maar ik viel nooit flauw. Ik ben mijn hele leven nog nooit flauwgevallen. Heel af en toe werd mijn bloed wel eens getest, maar hoe gek en ongezond en weinig ik ook at, mijn bloed was altijd prima in orde.'

Dit is zoo pijnlijk herkenbaar... Zowel over dat wel eens flauw willen vallen -ik voelde me ten slotte altijd super slap, dan kon mijn lichaam toch ook wel eens aangeven dat het echt niet meer ging?- als bloedwaardes die altijd normaal waren.Het voelde als falen. Zie je wel, er is niets aan de hand. Mijn problemen zijn fake.
Van die bloedwaardes vind ik nog steeds wel eens lastig, maar dan meer vanwege mijn omgeving. Ben op het moment vaak moe vanwege somberheid en spanning, en krijg steeds van vriendinnen te horen: 'Moet je niet eens langs de dokter? Misschien heb je wel pfeifer ofzo!'. Maar ik heb geen pfeifer, en dat weet ik. En ja, soms denk ik dan wel eens 'had ik dat maar', dan zou ik het tenminste uit kunnen leggen en zou iedereen het gewoon snappen en accepteren...
Sheila - Woensdag 20 november 2013 21:37
@Charlotte, precies dat stukje, precies wat je zegt daar ben ik het helemaal mee eens.

Ik val soms wel flauw, maar meestal gelukkig niet met anderen. Soms denk ik wel van 'O, ik ben niet ernstig genoeg voor hulp. Want ik heb geen ondergewicht, anorexia, ben niet vel over been, heb geen slechte bloedwaardes...' en ga zo maar door. Terwijl anderen wel zien dat mijn situatie uit de hand is gelopen. Soms zie ik dat ook wel, maar dan is het altijd 'Net niet erg genoeg.' En gek genoeg baal ik er dan ontzettend van, dat ik niet met een crisis toestand in het ziekenhuis opgenomen moet worden bijvoorbeeld. Dan baal ik ervan dat ik niet erg genoeg ben om geholpen te worden. Dat ik eigenlijk een fake-eetstoornis heb, en eerst maar eens moet bewijzen dat het slecht met me gaat. Zieke gedachtes, dat zijn het zeggen anderen. En niemand hier begrijpt het. Ook al weet ik zelf ook wel dat zulke gedachtes ook echt gestoord zijn :(
AnaMan - Woensdag 20 november 2013 22:24
Mooi blog. Dit thema blijft maar terugkomen... omdat het bij bijna iedereen speelt, heb ik gemerkt. Heb er zelf ook weleens last van (en heel erg veel gehad). :(
esther - Donderdag 21 november 2013 20:48
Mooi blog!
Heel erg herkenbaar!!
Mikes - Zondag 13 april 2014 17:16
Heel herkenbaar! Ik dacht even dat ik hier alleen in was..
Anna aapie - Dinsdag 6 mei 2014 21:25
wauwie late reactie van mij weer :P Maar wat een herkenbaar verhaal! Ik ben dus gelukkig niet de enige! nogsteeds zegt ook mijn eigen moeder tegen me dat ik niet "dun"genoeg voor anorexia ben en ik eet "gewoon" voor haar en ze blijft maar checken (Zomaar ontbijten we samen lunchen we samen en avond eten ook bij elkaar?!!!) ik heb er dus ook last van en niet alleen van mijn kant, ik ben nogsteeds bezig met mijn gewicht en ben niet van plan te stoppen al ga ik er aan dood