Bevrijdingsfestivals 2012

 

Morgen is het weer 5 mei en dat betekent bevrijdingsdag. Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we in vrijheid leven. Dat is een feestje waard en in iedere provincie wordt dan ook een bevrijdingsfestival georganiseerd. Check hier de festivals, die gratis zijn om te bezoeken.

Ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar Alain Clark, Nick & Simon en Go back to the Zoo. De ambassadeurs bezoeken alle festivals in het land met een helikopter van defensie. Op sommige locaties treden ze daarnaast ook nog op.

5 mei
Bron Foto

Den Haag
In Den Haag zijn op verschillende plekken in de stad dingen te doen. Zo zijn er activiteiten in het stadhuis en de bibliotheek, maar ook in het centrum van de stad. Op het spuiplein zijn 2 podia waar o.a. Ali B met een live versie van het tv programma 'op volle toeren', de band Negritos, Nick & Simon, Blaudzun en nog veel meer. Het programma start om 12:30 met Wipneus en Pim voor de kleintjes en vanaf dan zijn er alleen maar leuke optredens. 

In de foyer in het theater aan het spui is van 14:30 tot 15:30 het jeugddebat. Ze debateren o.a. over vrijheid van meningsuiting, respect en tolerantie.

Rotterdam
In Rotterdam zijn de festiviteiten van 12:00 tot 23:00 uur. In Rotterdam zijn 3 plekken met activiteiten; het erasmuspodium, het plein van de vrijheid en het vrijheidspodium. Bij het erasmuspodium wordt het programma gepresenteerd door Uriah Arnhem (van de hi reclames). Verder zijn er optredens van go back to the zoo, Gers Pardoel, Balthazar en nog veel meer. Op het plein van de vrijheid is o.a. een knutselworkshop en foto expositie. Op het vrijheidspodium staan o.a. de dansgroep Ashakiran en cabaretier Dara Faizi. 

Vlissingen
Ook hier zijn op diverse plekken evenementen. Het hoofdpodium en de sena Talent Stage zijn in het Bellamypark. Hier treden o.a. de Boef en de Gelogeerde Aap, Destine, Nick & Simon en nieuwe talenten op. Het Liberty Dance podium is voor de DJ's gereserveerd. Hier kan je genieten van optredens van o.a. Chrisson, Steef en Hardwell. 

Den Bosch
Hier is het feest van 13:30 tot 23:30 uur. Hier hebben ze een mainstage en een Sena Talent Stage. Op de mainstage staan Mama Rosin, Katzenjammer, Sheepdogs en Go back to the Zoo. Ook hier op de talent stage optredens van nieuwe talenten. Daarnaast zijn er verschillende dingen te doen voor kinderen zoals het Liliane Fonds kinderparcours en er is een kindertheater. 

Haarlem
In Haarlem is zoals elk jaar bevrijdingspop op 5 mei en er zijn maar liefst 4 locaties met muziek en/of evenementen, Houtpodium, Jupilerpodium, Kinderfestvial en het plein van de vrijheid. Hier o.a. optredens van Wooden Saints, Nick & Simon, De Jeugd van Tegenwoordig, Gers Pardoel en Sef. Daarnaast kan je naar de toneelschuur, Capoeira school en XL dance. 

5 mei

Amsterdam
Het hart van het festival is op de dam. Hier treden op het hoofdpodium o.a. Yori Swart, Go back to the Zoo, Lange Frans en the Scene op. Op het beursplein vind je de Sena Talent Stage en op het Nesplein vind je allerlei acts en kleine bandjes. Daarnaast zijn er ook nog diverse after party's. 

In Amsterdam is ook de vrijheidsmaaltijd. Je kan kaarten kopen om ergens een vrijheidsmaaltijd te eten of je kan een diner organiseren en die aanmelden op deze site. Zo kan je eten met vrienden, politici, muziek of gedichten. 

Utrecht
In Utrecht zijn 3 podia met optredens; Vrede van Utrecht podium, Rabo vrijheidspodium en de Sena talent Stage. Hier optredens van o.a. Nick & Simon, Kit, The computers, Ali B op volle toeren, Katzenjammer, Rachel Louise en Dem Slackers. Op het plein van de vrijheid kan je je laten bodypainten, kan je een stoelmassage of henna tattoo nemen of naar de warerpijplounge. Ook hier dus genoeg te doen!

Wageningen
In Wageningen wordt om 13:00 uur de fakkel ontstoken. Ieder jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken en zo ook dit jaar. Daarnaast vind je het hoofdpodium op de markt met o.a. Memphis Maniacs, Miss Montreal, Go back to the Zoo en Krystl. Op het Salverdaplein vind je wereldwijde muziek. Optredens van mensen uit Denemarken tot Brazilië. Bij de Dancesquare heb je als houseliefhebber de dag van je leven. Hier allemaal DJ's die heerlijke housemuziek draaien. In Wageningen is ontzettend veel te doen en op deze site vind je meer informatie. 

Zwolle
Hier vind je maar liefst 5 podia. Op het podium Odium Wärtsilä zie je optredens van o.a. Alain Clark, Heideroosjes, Krystl, Normaal, van Velzen en Waylon. Op het familie eiland zijn allemaal activiteiten voor de hele familie. Hier kan je muziek maken, knutselen, bouwen, varen en toneelspelen. Ook hier vind je een Sena Talent stage.

Leeuwarden
Een hoop muziek podia in Leeuwarden. Op het hoofdpodium kan je genieten van Alain Clark, De staat, The jacks en Circle J. Daarnaast is er een dancepodium met verschillende DJ's en een talentenpodium. Van 13:00 tot 23:15 uur kan je hier een feestje bouwen.

Groningen
In Groningen zijn 3 podia, een plein van de vrijheid en dansen bij de bus. Op de mainstage staan Ben Howard, The Kyteman Orchestra, Alain Clark en Band of Skulls. In de Urban Area staan Gers Pardoel, Haas en Debattles. Op het podium noord staan o.a. Iris Kroes en Kit. Bij dansen bij de bus kan je heerlijk uit je dak gaan met diverse dance DJ's zoals ook Don Diablo. 

Voor meer informatie over alle festivals, 4 en 5 mei kun je terecht op deze site. Hashtag voor dit jaar is #BFS12

Wat ga jij doen op bevrijdingsdag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Blonde - Vrijdag 4 mei 2012 16:12
Nou, mijn huis opruimen...
Tyrande Whisperwind - Vrijdag 4 mei 2012 16:20
slapennnnn :)
Lola - Vrijdag 4 mei 2012 16:20
ZWOLLEEE!
Eilish - Vrijdag 4 mei 2012 16:32
VLISSINGEN :D
Thera - Vrijdag 4 mei 2012 16:44
Leeuwarden!
Stelena - Vrijdag 4 mei 2012 16:49
's middags bevrijdingsvuur ontsteken in ons centrum (onze scoutinggroep haalt die elk jaar op uit Wageningen), daarna door naar verjaardag, en dan met die verjaardag naar bevrijdingsfestival zwolle! :D
Fleurtje - Vrijdag 4 mei 2012 16:56
Zwolle :D
Fayee - Vrijdag 4 mei 2012 16:58
Zwollywooooooooood!! hopelijk zit het weer mee hihihihi
lizzy - Vrijdag 4 mei 2012 17:05
werken met mijn lieve collega's!
Loesje - Vrijdag 4 mei 2012 17:54
's Middags flyeren op bevrijdingsfeest in Nijmegen, en daarna denk ik door naar Wageningen, als ik iemand meekrijg haha.
Monkey - Vrijdag 4 mei 2012 18:07
Werken!!!! Hahaha
lovely93 - Vrijdag 4 mei 2012 19:03
rotterdam it is
somebody - Vrijdag 4 mei 2012 21:28
Almere! Ik wilde eigenlijk naar Utrecht of Amsterdam.. maarja dat is heel wat verder dan Almere voor mij :)
Lentesneeuw - Vrijdag 4 mei 2012 21:53
Wageningen! Iedereen veel plezier morgen :)
hannah - Zaterdag 5 mei 2012 11:53
Utreccccccccccht! (Wilde eigenlijk zwolle, maar ja, treinkosten ahha, utrecht kan ik op m'n fietsie doen)