Beloftes aan jezelf

 

Ik beloof mijzelf om beslissingen te nemen die mij gelukkig maken. Ik beloof om lief te zijn voor mijzelf en mijn omgeving. Ik beloof mijzelf om het meeste uit het leven te halen en er van te genieten. Ik beloof mijzelf om minder perfectionistisch te zijn en meer los te laten. Wanneer je jezelf dingen belooft en wanneer je het afspreekt met jezelf of met anderen, wordt het concreter en lukt het je eerder om hier ook echt naar te leven.

Voor deze blog heb ik een aantal mooie dingen verzameld die je aan jezelf kunt beloven en die heel betekenisvol kunnen zijn voor jouw leven.

pinky promise
Bron

Ik beloof mijzelf... ♥

1. .... om mijn sterke en zwakkere kant te accepteren
Dit is één van de belangrijkste dingen die je aan jezelf moet beloven. Leer van jezelf te houden zoals je bent. Iedereen heeft zwaktes en iedereen doet wel eens iets verkeerd. En dat is niet leuk, maar wees er niet bang voor want het kan je de mooiste inzichten geven en je het meeste leren. Accepteer dat je niet alles even goed kan en dat je niet overal in kunt uitblinken. Dat is onrealistisch en ook eigenlijk niet interessant.

2. .... dat ik mij inzet om mezelf te accepteren zoals ik ben
Jezelf accepteren zoals je echt bent, is heel lastig, en zeker voor iemand met een eetstoornis. Ik denk ook dat het heel menselijk is om af en toe te denken 'nou dat had ook wel anders gekund' of 'waarom word ik zo snel boos?' Het is goed om ook kritisch naar jezelf te kijken en te zien waarin je dingen kunt veranderen. Want juist dan blijf je in ontwikkeling. Helaas is jezelf accepteren in veel gevallen niet zo 123 gedaan. Ik heb wel eens gedacht: 'Als ik er zo uit zie, dan kan ik mijzelf accepteren.' Zo kun jij ook dit soort gedachten hebben. 'Als ik x weeg, dan accepteer ik mijzelf' of 'als ik ben afgestudeerd en een baan heb, dan lukt het wel om mijzelf te accepteren.' Zo werkt het alleen helaas niet. Zelfacceptatie gaat niet om hoe je er uit ziet of wat je hebt bereikt. Er gaat vaak een heel proces aan vooraf en soms duurt het jaren voordat je dit daadwerkelijk kunt, maar beloof jezelf om je hier voor in te zetten. Het maakt niet uit of je dat doet door boeken erover te lezen, jezelf in de spiegel toe te spreken, dagboekjes bij te houden of met hulp van iemand anders. Het aan jezelf beloven is een mooie eerste stap.

3. .... om niet te proberen alles onder controle te hebben
Sommige dingen in het leven kun je simpelweg niet onder controle krijgen. Hoe graag je het ook wilt of hoe hard je ook je best doet om dit voor elkaar te krijgen. Op sommige dingen hebben wij geen invloed. Dus het is zonde van je tijd en energie om alles te willen controleren. En daar bovenop is het ook nog is heel frustrerend als dat dan niet lukt.

4. .... om eerlijk te zijn tegen mijzelf
Ik was vroeger echt super goed in mijzelf voor de gek houden en niet eerlijk tegen mijzelf zijn. Ergens vond ik dat eng en werden dingen voor mijn gevoel ineens 'echt'. Maar ik heb gemerkt dat het mij niks oplevert. Het zorgt er voor dat je verder wegzakt of stil blijft staan. Het helpt je in ieder geval niet vooruit en je beperkt jezelf enorm door dingen niet aan te pakken en op te lossen terwijl je eigenlijk al heel goed weet wat er aan de hand is en wat je moet doen.

5. .... om anderen op een goede manier te behandelen
Net als dat je jezelf moet accepteren zoals jij bent, moet je anderen ook accepteren zoals zij zijn. Want net als jij, hebben deze mensen ook goede en minder goede eigenschappen. Daar is niks mis mee. Het maakt ons wie we zijn en zorgt ervoor dat iedereen uniek is. Behandel anderen goed en het liefste ook zoals jij graag behandeld zou willen worden. Het levert je niks op om onaardig te zijn. Het maakt jou geen beter mens.

meiden
Bron

6. .... om ook naar de positieve kant van het leven te kijken
Het is goed om te kijken naar de positieve kant van dingen. Mensen zijn al snel geneigd om zich te focussen op alle negatieve dingen in het leven, maar dat kan je geluk in de weg staan. Beloof jezelf om meer aandacht te geven aan de dingen die jou blij maken en zoek naar het mooiste in de dingen die jij doet en ziet.

7. .... om positief te praten over mijzelf
Wanneer jij positief over jezelf praat, voel je jezelf uiteindelijk beter, wordt je zelfbeeld positiever en daarnaast ga je er dan ook eerder echt in geloven. Buiten dat zijn mensen die op een positieve manier over zichzelf praten, vaak ook een inspiratiebron voor anderen. Je trekt mensen eerder aan en anderen vinden het leuker om tijd met jou door te brengen.

8. .... om trots te zijn op wat ik bereikt heb
Dit is een belofte die ik heel belangrijk vind. Zeker omdat ik een perfectionistisch persoon ben, is het eigenlijk zelden echt goed genoeg. Terwijl ik, als ik terug kijk op de afgelopen jaren, wel kan zeggen dat ik veel heb bereikt en dat ik trots ben op mijzelf. Ik vind het zo zonde dat ik dat niet op dat moment zo kan voelen. Ik heb mijzelf steeds meer aangeleerd om trots te zijn op mijzelf en wat ik bereikt heb in mijn leven. En hoe? Om mij er heel bewust van te zijn en te beseffen wat ik allemaal doe om te bereiken wat ik wil. Ik denk dat het heel belangrijk is voor meiden met een eetstoornis om dit aan zichzelf te beloven. Want iedere stap die je zet is er eentje. En juist wanneer het heel veel pijn en moeite kost, is het belangrijk om die stappen, ook al zijn ze maar klein, te waarderen en om daarvoor trots te zijn op jezelf. Want ondanks dat het je zoveel pijn deed en moeite kosten, is het toch mooi gelukt! 

9. .... om te doen wat ik denk dat goed is
Anderen hoeven niet voor jou te kiezen. Misschien ben je heel snel te beïnvloeden of vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen. Probeer uit te zoeken wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat. Dat is wat telt in jouw leven. Ga af op je intuïtie, maak keuzes en sta hier achter. Jij weet het beste wat goed is voor jou.

10. .... om keuzes te maken die mij gelukkig maken
Misschien lijkt dit vanzelfsprekend, maar het is lang niet altijd makkelijk. Want soms zijn de keuzes die het beste zijn, niet de makkelijkste. Soms betekent dit dat je het leven wat je hebt achter je moet laten, dat je uit je comfort-zone moet stappen en in het diepe moet springen. De eerste stap om je aan deze belofte te kunnen houden, is het uitzoeken wat jou gelukkig maakt. Waar wil jij naartoe in je leven en wat wil je bereiken? Wat is voor jou gelukkig zijn en wat heb je daar voor nodig?

promise

11. .... om mijzelf net zo veel te gunnen als anderen
Er is niemand die meer waard is dan de ander. Maar er is ook niemand die minder waard is dan de ander. Jij dus ook niet. Jij verdient dus net zoveel als de ander dus gun jezelf dat ook. Geef jezelf af en toe een cadeautje, neem tijd voor jezelf om te doen wat jij echt leuk vindt en verzorg jezelf goed.

12. .... om mijzelf niet weg te cijferen
Op de middebare school had ik een vriendinnetje die veel problemen had. Ik wilde haar helpen en een goede vriendin zijn. En voor mijn gevoel was ik dat ook. Ik was er altijd voor haar, ik wilde midden in de nacht naar haar toe gaan als dat nodig was en ik hielp haar met alles. Maar op gegeven moment ging het zo ver, dat ik er zelf aan onder door ging. Ik had mijzelf volledig weggecijfert en met mij ook alle andere mensen om mij heen. Ik verloor mijzelf en deed niet meer wat ik zelf leuk of belangrijk vond. Hierdoor was ik uiteindelijk niet de vriendin die ik wilde zijn. Ik heb hier enorm veel van geleerd. Ik heb ingezien dat ik anderen niet kan helpen door mijzelf weg te cijferen. Jezelf verliezen in het leven van een ander of in school of sport, een eetstoornis of andere psychische ziekte, gaat je niet helpen om gelukkig te worden en om te bereiken wat je wilt.

13. .... om plezier te hebben in de dingen die ik doe
Ook als je zo druk bezig bent met het nastreven van je dromen, of als je zo hard aan het werk bent om bepaalde belangrijke dingen neer te zetten, is het ook belangrijk om te genieten van wat je doet. Het maakt de weg naar het resultaat zo veel mooier en misschien is dat nog wel belangrijker. Het is goed om jezelf af en toe niet te serieus te nemen, omdat je dan misschien je vreugde onderdrukt.

14. .... om voor mijzelf op te komen
Laat anderen niet over jou heenlopen. Je bent net zo veel waard als ieder ander en als je iets niet leuk vindt, mag je daar best wat van zeggen. Je hebt het recht om je mening te geven en om voor jezelf op te komen. Het is jouw leven en anderen mogen dat niet van jou afpakken.

15. .... om mijzelf te worden en te zijn
Het leven is een zoektocht. Want eigenlijk zijn wij ons hele leven bezig met het maken van keuzes. Wat wil ik met mijn leven? wat voor beroep wil ik gaan uitoefenen? wat maakt mij gelukkig? Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Wanneer je jezelf bent en durft te zijn, kun je het maximale uit jouw leven halen. Beloof jezelf om die zoektocht te beginnen, de dingen die je onderweg tegenkomt te onderzoeken en te accepteren, en te ontdekken wie je daadwerkelijk bent.

Wat beloof jij jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rainbow girl - Zaterdag 3 september 2016 21:12
Ik beloof mezelf om hulp te vragen, ik hoef niet alles in m'n eentje op te lossen en dat vergeet ik wel eens.
Anoniem - Zaterdag 3 september 2016 22:19
Dat ik beter voor mezelf ga zorgen en eerlijk ga zijn ik therapie
Vlien - Maandag 2 januari 2017 10:59
Wat blijft dit een prachtige post Laura! Ik pak deze er af en toe bij en dat geeft me kracht!