Bekentenissen van iemand met anorexia

 

Als je lijdt aan anorexia gaan er dagelijks duizenden tegenstrijdige gedachtes door je hoofd. Gedachtes die voortkomen uit de eetstoornis en gedachtes die voortkomen uit je hart en je verstand. Vaak staan deze recht tegenover elkaar. Bovendien spelen er nogal eens gedachtes die je niet hardop durft te zeggen, omdat je je ervoor schaamt of omdat je denkt dat niemand die toch zal begrijpen. In de afgelopen jaren zijn we heel wat van deze gedachtes tegengekomen en daarom leek het ons interessant om 10 van deze zogenaamde bekentenissen met jullie te delen.

Het delen van deze 10 bekentenissen kan je wellicht helpen om sommige schaamtevolle gedachtes beter te accepteren. Veroordeel jezelf niet om die gedachtes, ze komen voort uit de eetstoornis, uit een psychisch probleem. Probeer er juist open over te zijn en ze te delen. Dan kan je erover praten en dan kan je er van af komen. Voor alle bekentenissen geldt: niet iedereen met anorexia heeft deze gedachtes, maar sommige mensen wel.

meisje
bron foto

1. Ik wil graag ondergewicht hebben
Als je lijdt aan anorexia kan je extreem verlangen naar ondergewicht. Je wilt graag afvallen en de magische grens voor jou is dat punt waarop je officieel ondergewicht krijgt. Dit is belangrijk voor je, omdat je dan pas het idee hebt ertoe te doen. Dan pas denk je jezelf serieus te kunnen nemen en dan pas heb je het idee dat je écht kan afvallen.

2. Ik hoop dat mensen zien dat ik er ongezond uit zie
Je wilt graag dat mensen zien dat je te mager bent, dat je er ongezond uitziet, omdat je je extreem ongelukkig voelt en dit niet op een andere manier kan uiten. Je hoopt dat als mensen zien dat je er ongezond uitziet, dat ze vanzelf gaan vragen naar hoe het met je gaat. Dat ze je willen helpen en voor je willen zorgen.

3. Ik heb zo veel zin in lekker eten
Als je lijdt aan anorexia heb je soms het idee dat je ook geen zin meer mag hebben in lekker eten. Jouw eetstoornis vindt dit niet goed. Volgens jouw eetstoornis mag je immers niks lekker vinden en behoor je zo weinig mogelijk trek te hebben. Toch heb je regelmatig extreem veel trek in lekkere en kcal rijke producten. Je kan hierdoor als het ware urenlang langs supermarkt schappen lopen met chocolade, koeken en chips.

4. Ik wil een bmi dat staat voor ernstig ondergewicht
Je hebt al regelmatig opgezocht welk bmi je moet hebben om ernstig ondergewicht te hebben. Je wilt dit gewicht per se bereiken omdat je dan pas het idee hebt dat je écht anorexia hebt. Pas als je ernstig ondergewicht hebt, heb je recht op hulp. Pas als je ernstig ondergewicht hebt bereikt, mag je eventueel weer wat meer gaan eten. Je hebt het gevoel dat je dit punt moet bereiken. Dat voelt als een prestatie, als erkenning.

man

5. Ik vind mijn dunne lichaam mooi
Terwijl iedereen tegen je zegt dat je te mager bent, vind jijzelf dat je er prima uitziet. Sterker nog, je bent nog nooit zo mooi dun geweest. Je hebt het gevoel het lichaam van een model te hebben en je denkt dat mensen je nakijken omdat je zo mooi slank bent.

7. Dikkere mensen zijn jaloers op me
Stiekem heb je het idee dat mensen die dikker dan jij zijn, jaloers op je zijn. Ze willen enkel en alleen dat je aankomt in gewicht omdat ze niet willen dat jij dunner dan ze bent. Allemaal jaloezie en geen zorg, denk jij... Ze willen je gewoon vet mesten.

8. Ik vind het moeilijk om naar dikke mensen te kijken
Stiekem vind je het lastig om naar dikke mensen te kijken. Je kunt het bijvoorbeeld ook niet goed aanzien om op televisie te kijken naar extreem dikke mensen die aan het eten zijn. Het geeft je een heel naar en angstig gevoel en je bent dan extra bang om ook zo te worden.

meisje

9. Ik ben bijzonder door mijn anorexia
Je hebt het idee dat de anorexia jou bijzonder maakt. Je bent bijzonder omdat het je gelukt is om zoveel af te vallen. Dat kunnen maar heel weinig mensen en jij bent daar eentje van. Zonder de anorexia zou je lang niet zo bijzonder zijn, zou je net zoals als alle andere 'normale' mensen zijn.

10. Ik vind niet dat ik ziek ben
Stiekem denk je soms dat je helemaal niet ziek bent. Je houdt er gewoon een andere manier van leven en eten op na. Je eet in jouw ogen veel gezonder dan andere mensen en je hebt veel meer discipline dan andere mensen.

Heb jij nog een betekentenis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Manal - Woensdag 7 september 2016 13:10
Ik herken me in heel veel punten behalve 7, 8 en 9. Heel erg bedankt voor deze blog!
Shan - Woensdag 7 september 2016 13:36
Herkenbaar... niet alleen voor anorexia; maar ook voor boulimia (en ik denk ook dat andere eetstoornissen aanrakingspunten hebben).
A - Woensdag 7 september 2016 14:03
Herkenbaar..
En de eeuwige neiging om te willen horen "goh, ben je afgevallen?". Want als iemand zegt "wat zie je er goed uit" betekent dat in mijn hoofd toch alleen maar dat ik aangekomen ben.
M. - Woensdag 7 september 2016 14:08
Confronterend. Niet alle punten maar veel wel.

Ik vind het voor mezelf geruststellend als andere mensen steviger zijn dan ik.
xxJustMexx - Woensdag 7 september 2016 15:13
Herkenbaar.. weinig woorden aan toe te voegen.
lana - Woensdag 7 september 2016 15:24
damn... heel erg herkenbaar
Ellie-x - Woensdag 7 september 2016 16:41
De meeste zijn heel herkenbaar.. maar herkenbaar van een tijd geleden.. nu denk ik ze eigenlijk nooit meer:D
RosieV - Woensdag 7 september 2016 16:42
1: sterk aanwezig.
2: sterk aanwezig.
3: aanwezig.
4: sterk aanwezig.
5: sterk aanwezig (deels omdat ik er dus ongezond wil uitzien, zodat mensen eindelijk eens zien dat ik niet gelukkig ben en deels omdat ik me bv. met net gezond gewicht zie als normaal mollig en als ik ernstig ondergewicht heb dan zie ik mezelf als slank).
8: sterk aanwezig: ik heb zelfs een gedacht dat als ik er naar zou kijken ik vervloekt zou worden en dan ook obesitas zou worden, maarja dat is gewoon mijn eetstoornis).
9: aanwezig: puur omdat ik bang ben dat ik in de rest van het leven gewoon faal.
MIO? - Woensdag 7 september 2016 16:49
In de tijd van mijn eetstoornis vond ik naar dikke mensen kijken juist heel fijn. Vooral op televisieprogramma's, omdat ik dan trots kon zijn op hoeveel zelfbeheersing en controle ik had (niets was minder waar) en hoe weinig ik at. En dan kon ik mezelf ineens zo veel beter voelen dan de mensen die ik zag.

En inderdaad, zoals iemand hierboven al noemde, de vraag willen horen of je bent afgevallen. Dat, of er slecht uitzien, was zowaar een compliment in die tijd.
Odette - Woensdag 7 september 2016 17:04
Zo herkenbaar!
Anne - Woensdag 7 september 2016 17:43
Wow, ik herken me hier wel heel erg in.....
Rainbow girl - Woensdag 7 september 2016 18:25
:(
Lost girl - Woensdag 7 september 2016 18:32
Ik met mijn Bed en morbide obesitas herken alles. Als in, dit is wat ik wil en dit is hoe ik wil worden. Ernstig ondergewicht, botten, je licht in je lichaam en hoofd voelen ook al is het alleen maar omdat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt en je hersenen niet goed meer werken.
Aan iedereen: alleen al dat ik en misschien jij deze gedachten hebben betekent al dat we recht hebben op hulp om uit die destructieve gevoelens te komen. Daar hoef je geen ondergewicht voor te hebben.
Anne-Maria - Woensdag 7 september 2016 18:51
Ik herken een aantal dingen uit de periode dat ik Anorexia had: ondergewicht willen hebben, veel zin in lekker eten, een bmi dat de ernst van de es aangeeft, ik vond mijn lichaam zo dun mooier en prettiger - het stond voor kracht en doorzettingsvermogen, en ook dacht ik dat dikkere mensen (niet eens dikke mensen) jaloers waren op mij. Ik schaam me echt, nu ik me dit besef...
LittleMonkey ♡ - Woensdag 7 september 2016 20:14
"If you could read my mind, you'd be in tears."
Zo herkenbaar
G. - Woensdag 7 september 2016 22:02
Super niet grappig.

Mijn hele mindset is nog anorexia. Mijn lichaam is slank - verder ok. Waarom mijn gedachten niet mee?.

Ik vind het oprecht niet leuk ook al doe ik dit zelf.

Grums. Het is alsof je kijkt door bepaalde ogen en daardoor bepaalde dingen ziet - terwijl ik er niet voor kies om door die ogen te kijken. Ik wil oprecht andere ogen hebben - maar blijkbaar (!) ook niet.. want anders zouden er andere ogen zijn.

Als het niet aan mij ligt - dan betekent het dat ik slechts anorexia ogen heb. En dat zou nog erger zijn.

Oftewel: wanneer? Wanneer anders?
Cristina6 - Woensdag 7 september 2016 23:06
OMG bijna allemaal heel herkenbaar, eigenlijk. :-s
Sanne - Donderdag 8 september 2016 21:20
Soms denk ik weleens dat ik gek ben, maar wow... Anderen denken dit ook! Thanks :)
britneyangel - Vrijdag 9 september 2016 21:06
ik herken veel in wat je schrijft!
x - Zaterdag 10 september 2016 13:37
Ik ben dan helemaal hersteld in gewicht, bijna iedereen denkt dat ik helemaal beter ben. Maar precies deze 10 gedachten zijn niet veranderd
M. - Zondag 11 september 2016 11:08
Ik voel je helemaal, x! Maak hetzelfde door. En af en toe betrap ik mezelf erop dat ik me nog als íemand met ondergewicht zie, terwijl ik gewoon weer gezond gewicht heb. Best pijnlijk.