Bang voor de toekomst

 

Als je lijdt aan een eetstoornis kan het zijn dat je na een tijd een beetje op een zogenaamd 'veilig eilandje' gaat leven. Je bent ziek, zit in therapie, gaat niet meer naar school en je werkt ook niet. Eigenlijk heb je op je eetstoornis na, weinig verantwoordelijkheden meer. Al jouw aandacht gaat naar je eetstoornis, naar je gewicht, eten en de achterliggende problemen. Over de toekomst denk je liever niet zoveel na. Dat is op dit moment een ver van jouw bed show en eigenlijk ook gewoon heel erg eng: Je bent bang voor de toekomst.

Je bent bang voor de toekomst omdat je er geen controle over hebt, terwijl je het liefst overal controle over hebt. Je weet niet waar je over 5 jaar zult staan en je bent vreselijk bang dat alles wat je doet en waarvan je droomt zal mislukken. Je bent bang nooit van je problemen af te komen, bang om je altijd ongelukkig te voelen, bang om alleen te blijven en nooit een leuke partner te krijgen, bang om geen studie te kunnen afronden, bang om geen leuke baan te vinden en ga zo maar door. Als je aan de toekomst denkt raak je in paniek.

toekomst

Je gaat je vergelijken met andere mensen en voelt jezelf minderwaardig. Zij zijn allemaal veel verder dan jij: sommigen hebben al een baan, anderen doen nu een goede studie, anderen hebben al kinderen of hebben een partner. Je voelt je mislukt en je bent bang altijd die mislukking te blijven. Nu heb je nog een excuus, want jij hebt een eetstoornis en die mensen waarmee je je vergelijkt niet. Maar wat als je straks geen eetstoornis meer hebt? Wat als je straks genezen bent en er geen enkele reden meer is om ergens in te mislukken?

Misschien houdt deze angst voor de toekomst je wel tegen om volledig van jouw eetstoornis te genezen. Je wilt best genezen, maar hoe zal je leven eruit zien als je genezen bent? Wat als je leven dan niet leuk is? wat als er dan dingen mislukken? Nu je een eetstoornis hebt weet je waar je aan toe bent, dat voelt veilig. Je hoeft je nog geen zorgen te maken over het vinden van een baan en/of het slagen voor je studie. Bovendien weten mensen dat het niet goed met je gaat en heb je dus altijd een excuus wanneer er iets niet goed loopt. Er is zorg en aandacht voor je. Hoe zal dit in de toekomst gaan als mensen weten dat je geen eetstoornis meer hebt?

Heel veel vragen en angsten kunnen er dus komen kijken bij het denken aan de toekomst. En zoals alle angsten, kan ook deze angst vooruitgang in de weg staan. Bovendien is de angst vaak veel erger dan hetgeen je angstig voor bent. Ikzelf was ook altijd doodsbang voor de toekomst. Toen ik nog een eetstoornis had, in mijn uppie op kamers woonde en in therapie zat voelde ik me mislukt en was ik heel bang dat het nooit goed met me zou komen. Ik kon hier flink in paniek van raken en vluchtte daarom het liefst weg voor deze gevoelens en gedachtes.

angst

Je zult echter pas van die angst afkomen als je hem aangaat. Daarom is het belangrijk dat je stapjes vooruit blijft zetten, stapjes die goed zijn voor jouw toekomst. Als het heel slecht met je gaat is het soms goed om even met de dag te leven, maar probeer hierna altijd weer een klein beetje jouw toekomst in het oog te houden. Dit levert je angst op, maar ook motivatie om te vechten. Laat jouw angsten je niet weerhouden om te vechten, om van je eetstoornis af te komen want dat is zonde en niet nodig.

Ik kan nu zeggen dat die angsten zonde en niet nodig waren omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik heb uiteindelijk de stap gezet om de 'veilige hulpverlening' en mijn eetstoornis los te laten en weer een studie te starten en mijn toekomst aan te gaan. Ik heb dit stap voor stap gedaan en dat maakte dat het behapbaar was en dat de angst niet te overweldigend was. Ik ben erachter gekomen dat mijn angst veel vervelender was dan het aangaan van de toekomst. Natuurlijk is het spannend en natuurlijk mislukken er dingen, maar dat hoort nu eenmaal bij het leven. En die dalen die ik soms ervaar, maken de pieken extra mooi.

De toekomst is spannend en je hebt en geen controle over, maar het is ook dé uitdaging van je leven. Eentje die je alleen maar kunt ervaren wanneer je die uitdaging aangaat. En ik kan je beloven dat je heel veel meer moois en waardevols mee gaat maken, dan je ooit zal meemaken in het 'veilige wereldje' van je eetstoornis.

angst toekomst

Ben je bang voor de toekomst, onthoud dan het volgende:

Mislukkingen horen bij het leven. Dat iets mislukt maakt jou niet mislukt. Jij bent nog steeds hetzelfde mooie en goede mens.
Je hoeft niet gelijk de top te bereiken en een gezin te hebben gesticht: zet kleine stapjes. Ieder stapje is een stukje vooruit. Nu heb je misschien nog geen idee hoe je iets ooit voor elkaar gaat krijgen, maar over een tijdje als je weer wat verder bent, kan dat ineens veel eenvoudiger lijken en worden.
De angst is vaak vele malen erger dan hetgeen je angstig voor bent.
Een leven met eetstoornis is een stuk minder leuk dan een toekomst zonder eetstoornis.
Je bent niet minder of slechter dan andere mensen omdat je minder hebt bereikt in je leven.
Niet geschoten is altijd mis: Als je je toekomst niet aangaat, mislukt deze sowieso.
Stop met doemdenken. Er zijn je eerder dingen gelukt, dus dat zal je in de toekomst ook weer lukken.
Er zijn heel veel mensen bang voor de toekomst. Je staat hier niet alleen in, dus praat erover.

Ben jij bang voor de toekomst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

HoneyChild - Zondag 23 maart 2014 12:43
Fijne blog, en op het goede moment ;) Ik ben heel erg bang voor de toekomst; bang dat ik nooit zal slagen voor m'n studie, bang voor wat ik na m'n studie in hemelsnaam moet gaan doen, en bang dat ik nooit een leuk leven zal hebben met een eigen huisje, een leuke baan, en wellicht een partner die mij leuk vind zoals ik ben. Maar deze blog maakt het een stukje minder eng om m'n angst aan te gaan.
F - Zondag 23 maart 2014 12:46
Scarlet, wat een fantastisch artikel! Ik ga het uit printen en nog heel vaak na lezen, dankjewel! X
Liadan - Zondag 23 maart 2014 12:47
Dit houdt me nu heel erg bezig. Ik ben ook heel erg bang voor de toekomst en ik besef de laatste tijd dat ik ook heel erg bezig ben met mezelf saboteren om die toekomst maar uit te stellen. Maar daarmee stel ik ook het leven zelf eigenlijk uit.. zo stom.
Sheila - Zondag 23 maart 2014 13:09
Voor mij heeft de toekomst altijd een dubbelzijde: Het is mijn houvast: Het zal in de toekomst beter zijn. Maar het is ook mijn angst: Ik weet niet 100% zeker of het beter zal worden dan hoe het nu is. Toch probeer ik positief te blijven, en dat gaat zeker lukken met deze tips! Supergoede blog, ik denk dat een boel zich hier wel in kunnen herkennen :)

X
Scorpiors - Zondag 23 maart 2014 13:11
Heel heel goed geschreven, eigenlijk heb ik dat al terwijl ik nog niet eens in therapie ben. Maar ik probeer er toch steeds weer iets te verzinnen om der niet mee bezig te zijn. Wat ook heel moeilijk is hoor.
Daarom is deze blog ook heel erg herkenbaar.
Mooi geschreven!
Liefs. xx
vlinder - Zondag 23 maart 2014 14:04
Story of my life.
Flower - Zondag 23 maart 2014 15:34
Wat een fijn stuk. Dit is mijn grootste angst van de afgelopen 4 jaar. Telkens als ik eraan denkt komt er een golf van paniek....niet fijn.
Maanmeisje - Zondag 23 maart 2014 15:34
Ja, herkenbaar. Had het er vrijdag nog over in een gesprek met een psychiater.
Diedjuh - Zondag 23 maart 2014 18:49
Jeetje wat een herkenbaar artikel! Je vergelijken met andere en denken dat je een mislukking bent. Mensen die nu aandacht voor je hebben en je bang bent dat dat dadelijk wegvalt. Bang dat je altijd een mislukking zult blijven en je nooit iets zal bereiken....Pff mooi omschreven allemaal Scarlet!
Jansje - Zondag 23 maart 2014 19:20
Heel herkenbaar! En ik wil er zo graag voor gaan, die toekomst zonder eetstoornis. Kunnen werken, op vakantie kunnen en vooral kunnen genieten van mijn familie en vriendinnen. Iets voor een ander kunnen betekenen en voor anderen kunnen zorgen, maar dan wel eerst goed voor mezelf zorgen!
Maar die angst dat ik een mislukking zal zijn zit me soms zóó in de weg. En die gedachte is zóó hardnekkig....
Toch zijn er zoveel lieve mensen om me heen die graag willen helpen in deze strijd, daarom durf ik het aan...
sanne - Zondag 23 maart 2014 21:47
Heel herkenbaar. Fijne blog :)
Pauliene - Zondag 23 maart 2014 22:25
Komt als geroepen dit blog aangezien ik volgende week ga verhuizen en mijn veilige haven ga verlaten en ga samen wonen aan de ene kant dood eng en wil liever thuis blijven veilig . Maar ik shop mezelf onder de kont en heb zoiets van je gaat nu samen wonen en daarmee zie ik het als een nieuw begin waar ik mijn anerexia ook wil achterlaten
Lianne - Zondag 23 maart 2014 22:26
Precies zo.
Whisper - Maandag 24 maart 2014 16:55
Herken ik heel erg..
Paar weken geleden een mail dat we de ROM vragenlijst weer moesten maken omdat het alweer 6 maanden geleden was. 6. MAANDEN. Vanaf toen tot nu is niks veranderd, ik dat half jaar niks bereikt, Dat was echt een wakeup call..
Claudia - Vrijdag 28 maart 2014 18:28
En als je 26 bent, getrouwd en een kindje? Nog steeds bang want ik heb geen baan meer en geen studie. Is het volgens jullie nog niet te laat?
ce - Vrijdag 28 maart 2014 19:34
Zo herkenbaar..
Ik Ioop hier eigenlijk al jaren mee...
Deze angst heeft me klem gezet.
ce - Vrijdag 28 maart 2014 19:39
Soms lees ik bij mensen bv. Dat ze al een half jaar niet voorruitgang hebben geboekt. Dan maakt me dat wel eens een beetje verdrietig. Ik zit inmiddels al meerdere jaren in de ggz. Ik weet dat ik heel langzaam toch nog iets vooruit gang boek. Pffff. Niet grappig.
ce - Vrijdag 28 maart 2014 19:39
Soms lees ik bij mensen bv. Dat ze al een half jaar niet voorruitgang hebben geboekt. Dan maakt me dat wel eens een beetje verdrietig. Ik zit inmiddels al meerdere jaren in de ggz. Ik weet dat ik heel langzaam toch nog iets vooruit gang boek. Pffff. Niet grappig.
RG. - Zaterdag 5 april 2014 21:19
Je moet niet uitgaan van de negatieve prestaties van anderen, als je dat doet zal je nooit verder komen.

Ik laat me er in ieder geval niet meer door weerhouden om er ZELF wat positiefs van te maken.shanel - Woensdag 16 juli 2014 23:17
Lieve mensen,

God heeft iedereen uniek gemaakt, allemaal met een eigen talent! Als je tot hem bid zal hij voor je zorgen. Lees uit de bijbel Lukas 12 vers 22. Het geloof is mijn troost als in angstig ben over dingen en de toekomst!!
ik begrijp jullie gevoelens over de controle willen hebben over je eigen leven.. Geloof en Hij zal voor je zorgen..