Bang voor de feestdagen

 

Waar iedereen vrolijk wordt van de gezellige kerstlichtjes en de geur van kerstbomen positieve herinneringen oproept, is het voor iemand met een eetstoornis of andere problemen helemaal niet zo vrolijk rond de feestdagen. Het brengt allerlei angsten met zich mee. Angst voor het eten, angst voor het masker dat je op ‘moet' zetten of de stress rondom het idee dat het gezellig MOET zijn. Om kerst en oud en nieuw niet enkel op die negatieve manier te bekijken, is er aanstaande vrijdag 19 december een Proud2Meet in Leiden en Eindhoven met het thema ‘Feestdagen en een eestoornis'.

Vrolijk vreetfeest
Bij mij thuis ging het gelukkig niet enkel over eten tijdens de kerst, maar ook heel erg over spelletjes, familie en vakantie hebben. Toch draaide mijn kerst in de tijd van mijn eetstoornis wel alleen maar om eten. Van de rest kon ik nog maar weinig genieten. Waar ik nu zin heb ik de uitgebreide maaltijd en lang tafelen, zag ik er toen enorm tegenop. Voor mijn gevoel ging kerst enkel om het eten, snoepen en dan vooral veel en calorierijk. Dit maakte mij enorm bang en zenuwachtig tijdens de kerst.

christmas
Bron

Masker op en gaan!
Als ik nu terugdenk aan hoe ik mij gedroeg tijdens de kerst, vind ik het eigenlijk best sneu. Ik hield een heel stoer masker op en hield me groot. Op het toilet nam ik tussen de gezelligheid door even pauze om een traan te laten of mijn ademhaling tot rust te brengen. Ik was zenuwachtig voor de maaltijd, voelde me dik, schuldig of gewoon heel somber. Ik deed zo mijn best om het anderen naar de zin te maken, dat ik helemaal op was na de feestdagen. En dan kwam daarna nog oud&nieuw! Weer dat loodzware masker op... Hierdoor voelde ik me tijdens de feestdagen heel vaak doodmoe en heel eenzaam. 

Vakantie: vrijheid?
Heerlijk, zou je denken, die vakantie. Ik was er dan ook meestal heel erg aan toe om even helemaal tot rust te komen en niet met school bezig te hoeven zijn. Toch vond ik de vakantie ook heel erg moeilijk. Ineens was er geen structuur, at ik vaker thuis of kon ik eindeloos in bed blijven liggen. Die vrijheid was voor mij in die tijd geen blijheid en leidde vaak tot meer piekeren, somberheid, slecht eten of juist het gevoel van controleverlies. Ik vond die kerstvakantie vaak best wel moeilijk.

Terugkijken en opnieuw beginnen?
Ook oud&nieuw vond ik spannend. Ten eerste vanwege de oliebollen en alle andere hapjes op nieuwjaarsdag. Maar ook omdat ik helemaal niet blij was met hoe ik ervoor stond in het leven. Ik was ongelukkig en niet trots op afgelopen jaar. Ik keek vooral terug, in plaats van vooruit en dat maakte me niet altijd even vrolijk om 00:00u.

Geen vrolijk stukje tekst, als ik er zo naar kijk en het nog eens doorlees. Ik ben ook lange tijd niet zo vrolijk geweest als ik nu ben. Een eetstoornis is geen makkie. Misschien herken je het wel wat ik hierboven beschreef. Gelukkig kun je veel doen om het jezelf zo fijn mogelijk te maken tijdens de feestdagen. Last hebben van een eetstoornis is rot. Ook als je aan het vechten bent om er vanaf te komen, is hij helaas nog niet weg. En net doen alsof je geen eetstoornis hebt tijdens de kerst is ook geen oplossing helaas.

Tijdens aankomende Proud2Meet op 19 december zullen we allerlei tips met elkaar verzamelen om er ondanks jouw problemen rondom eten, somberheid en zelfbeeld, toch prettige feestdagen van te maken. Want dat verdien je en we kunnen zeker weten een hoop bedenken om elkaar te helpen die middag!

Het eerste deel van de middag, vanaf 14:00u, zullen we gezellig thee drinken en iets creatiefs gaan doen rondom de kerst. Rond 15:00u - 15:30u beginnen we met het themagesprek waarin je al jouw vragen, problemen of tips kunt delen. Wil je samen met iemand komen of heb je nog leuke tips en vragen, stel deze dan onder de blog of bespreek het met elkaar in dit topic. We hopen je vrijdag te ontmoeten in onze gezellige woonkamer in Leiden. Je kunt verzamelen bij de balie/wachtkamer, waar wij jullie dan op komen halen. Adres: Sandifortdreef 19, Leiden.

Er is ook een Proud2Meet in Eindhoven deze vrijdag. Ook hier ben je vanaf 14:00u van harte welkom. De Proud2meet vindt plaats op locatie de Grijze Generaal, een ambulante locatie van de GGzE, tegenover Winkelcentrum Woensel. De Grijze Generaal: Winston Churchillaan 75, Eindhoven.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cristina6 - Maandag 15 december 2014 15:50
Heel herkenbaar, Nouska! Ook jarenlang dit gevoel gehad, tegenop zien op dat vreetfestijn en dan inderdaad op Nieuwjaar gewoon denken 'weer 't begin van een nieuw struggle jaar', maar gelukkig heb ik dit jaar met de hulp van Proud2Bme (herkenning is voor mij echt zo belangrijk geweest, je houdt het niet voor mogelijk) en omdat ik de laatste paar maanden echt zoveel stappen heb gezet op persoonlijk vlak dat ik best wel trots kan terugkijken op dit jaar, ook al ligt er nog heel veel strijd op de weg, maar daar kijk ik niet meer zo tegenop, want ik weet dat het leidt naar iets goeds, iets wat veel beter en wat mij veel gelukkiger zal maken... :-)
Fiona - Maandag 15 december 2014 15:55
Het erge is dat de meeste meisjes met een eetstoornis zo bang zijn om bij te komen in deze periode, dat ze net afvallen. Ik wil iedereen aanmoedigen om niet te compenseren en sterk te zijn!
marleen - Maandag 15 december 2014 16:08
is er iemand die naar leiden gaat vanuit belgie en die plek over heeft in zijn/haar auto?
Justasbrokenasme - Maandag 15 december 2014 17:16
Jammer dat ik niet kan, ga proberen de volgende keer te komen ;)
Ronja - Maandag 15 december 2014 17:24
Ik herken dat masker zo erg.
Dwarrel - Maandag 15 december 2014 17:41
Vorig jaar ben ik bij deze meet geweest, en het verschil tussen toen en nu is echt werelds. Nooit had ik gedacht dat ik deze kerst enorm zin heb in deze feestdagen. niet een beetje, maar heel erg veel. Echt heel erg veel. Lekker eten, familie, warmte, kadootjes.
Wooper - Maandag 15 december 2014 18:35
Waaw dwarrel wat heerlijk en fijn voor je! Alle goeds. Ik vind het zo een drempel om naar de meeting te komen. Straks vindt niemand me aardig of voel ik me opgelagen. Ben jij er nohska in eindjoven? Wooper
Maanmeisje - Maandag 15 december 2014 18:56
Het lijkt me een interessante Proud2Meet, maar ik denk dat ik nu niet durf te komen. Ik voel me zo onzeker over mijzelf, het themagesprek vind ik lastig, en ik heb die dag van 1 tot kwart voor 2 een gesprek in Leidschendam. Ik vind dit inderdaad een lastige periode. Niet per se vanwege het eten, daar doe ik eerlijk gezegd niet echt aan mee, maar al die drukte en gezelligheid overal, en dat alles zo anders voelt en eenzamer. De laatste jaren heb ik het vaak expres een beetje langs mij heen laten gaan allemaal.
amber - Maandag 15 december 2014 19:15
ik ben net 7 MAANDEN opgenomen en ik mag woensdag naar huis en ik heb hier geleerd dat je goede afspraken met je familie moet maken en vooral genieten van een nieuw jaar een nieuwe start of om de stap te nemen om iets tegen je eetstotenis te doen x
D - Maandag 15 december 2014 19:46
Ook mij lijkt het erg moeilijk om naar zo'n Proud2Meet te gaan, maar ik ben aan de andere kant wel erg benieuwd! Ik ben ook erg onzeker over mezelf en al die drukte vind ik toch wel spannend, maar waarschijnlijk heeft iedereen dat wel! Ik ben zeker nog eens van plan om te komen, alleen a.s. vrijdag zit ik helaas nog op school :P Ik hoop echt dat niemand thuis blijft zitten vanwege onzekerheid. Als je wil gaan moet je dat zeker doen!
Nouska - Dinsdag 16 december 2014 14:08
Jullie zijn allemaal hartstikke welkom!
Iedereen vindt het spannend, maar dat is vaak al snel over door de fijne sfeer. Hopelijk tot vrijdag!

@Marleen
Bezoek dat topic eens dat onderaan staat. Daarin spreken mensen samen reizen vaak af. Wie weet kun je samen met iemand komen.

@Whooper
Vrijdag ben ik in Leiden. Wie weet tot dan!

Liefs en tot vrijdag!
Wooper - Woensdag 17 december 2014 14:29
@Nouska
Oke jammer ..... ik ben over de streep om vrijdag naar eindhoven te gaan.
Fijn dat jullie dit voor ons organiseren helemaal top!
little-teddy - Woensdag 17 december 2014 23:55
@wooper
gezellig! Ik ben er ook vrijdag. Tot dan!
Sharon - Donderdag 18 december 2014 09:33
Ik ben er vrijdag helaas niet bij. Heb in de avond ook al iets en anders word mijn dag zo vol, maar voor iedereen die gaat, een fijne meet gewenst♡♡♡
Prue - Zondag 15 december 2019 21:18
Ook als je hersteld bent kan het zijn dat kerst niet de meest vrolijke tijd van het jaar is. Mijn eetstoornis is tijdens een kerstvakantie begonnen. Sindsdien heeft de decembermaand plus 1 januari nieuwjaarsdag een bijsmaakje, hoe erg ik mijn best ook doe om mezelf te vertellen dat feestdagen dit jaar wel leuk gaan zijn...