Bang om aan te komen

 

aankomen ondergewichtAls je ondergewicht hebt en moet aankomen, word je in eerste instantie bang. Maar ook als je een gezond gewicht hebt en met een gezonde eetlijst iets aankomt, kan dat eng zijn. Je bent ervan overtuigd dat aankomen het meest verschrikkelijk is dat je kan overkomen. De wereld vergaat, je verafschuwd jezelf en daardoor blijf je het aankomen maar uitstellen, ontwijken of compenseren. Zonde, want wil je gezond worden en van je eetstoornis afkomen, dan is een gezond gewicht dat bij je past, juist enorm belangrijk!

Ik ben ook enorm bang geweest om aan te komen, terwijl ik wel echt heel graag van mijn eetstoornis af wilde. Alles wat ik jarenlang tijdens mijn eetstoornis als fout, vies en verkeerd had bestempeld moest ik nu ineens toch gaan doen. Het voelde dan ook inderdaad fout, vies en verkeerd. Maar toch moest ik er doorheen.

Ik zal je niet vertellen dat aankomen makkelijk is, want dan lieg ik. Maar ik hoop wel voor je dat het mee gaat vallen. Bij iedereen verloopt dit proces namelijk anders. Sommige meiden vinden de eerste kilo's moeilijk maar daarna gaat het veel beter. Anderen vinden juist die eerste kilo's wel meevallen, maar wanneer ze in de buurt komen van een gezond gewicht worden ze bang. Weer anderen vinden het juist moeilijk om op hun gezonde gewicht te blijven en stabiel te zijn in gewicht.

Je kunt jezelf natuurlijk helemaal gek maken van te voren, maar eigenlijk weet je niet precies hoe je erop gaat reageren. En ook wanneer je aan het aankomen bent en je merkt dat je in paniek raakt of overstuur, weet je niet of dat zal blijven. Dat het eng is, weten we allemaal. Maar dat je het aankunt, ook al denk je van niet, weet ik ook zeker! Duik niet weg, maar geef het een kans.

Ik heb een paar angsten op een rij gezet, om deze ook een beetje te relativeren. Ik denk dat veel van jullie zich er wel in herkennen.

aankomen anorexia

Ik kwam in het begin van mijn behandeling ontzettend snel aan. Dat beangstigde mij enorm en bezorgde mij een hoop twijfel of ik wel door moest gaan. Want als ik nu al zo snel aankwam, hoe zou dat dan zijn als ik op gezond gewicht zat? Dan zou ik vast overgewicht krijgen en dat vond ik nu ook weer niet nodig! 
Toch blijf je echt niet eindeloos aankomen. Vertrouw ook een beetje op je lichaam. Je lijf voelt zelf ook aan wanneer het kan stabiliseren en zal dan minder snel aankomen.

setpoint gewicht

In therapie, bij een huisarts of bij de diëtist moet je vaak aankomen tot een minimum van bijvoorbeeld BMI 19,5. Het is voor jou misschien compleet logisch dat dat ook jouw maximum is, maar het is niet vanzelfsprekend. Je setpoint hoeft helemaal niet per sé op dat minimale gezonde gewicht te liggen, al kan dat natuurlijk heel toevallig wel zo zijn. De meeste mensen die gezond en voldoende eten en bewegen, wegen juist net ietsje meer dan dat minimum. En er zijn ook mensen die er juist iets onder al stabiliseren. Pin je dus niet teveel vast op dat getal, maar wees ook niet bang dat je maar aan zult blijven komen en maak alles bespreekbaar met je hulpverleners, huisarts of diëtiste.

aankomen bij anorexia

Soms is dit het geval, maar soms komen mensen ook heel geleidelijk aan. Ik kwam vrij snel aan en dat zorgde ervoor dat ik in het begin vooral aankwam op mijn buik en heupen. Ook had ik een iets voller gezicht. Ik ben na mijn minimum nog iets aangekomen als reserve en toen ik langere tijd stabiel was en weer wat lichaamsbeweging had, merkte ik dat mijn lichaam wat slanker werd. Ik viel niet af, maar het leek zich wel wat meer te verdelen.

Natuurlijk was dat super eng. Toen ik aankwam en zag dat mijn buik dikker was geworden raakte ik wel eens in paniek, huilde ik er om of verhulde ik mezelf in wijde kleren. Dat was de manier om er toen mee om te gaan, in plaats van op de rem te trappen. Toen ik mijn lijf leerde te accepteren en ik lichamelijk wat meer in balans kwam, werd dat gelukkig anders. Geef je lijf dus tijd om weer in balans te komen, maar geef jezelf ook tijd om aan je lijf te wennen na een eetstoornis.

BMI ondergewicht

Dit heb ik ook een hele lange tijd gedacht. Ik vond mezelf er veel dikker uitzien dan anderen met dezelfde kledingmaat, hetzelfde gewicht of hetzelfde BMI. Ik was ervan overtuigd dat het er bij mij gewoon veel dikker uitzag. Bij mij zag je wel vetrollen, blubberbillen en een onderkin, terwijl dat bij anderen niet zo was.

Dat maakte ook dat ik, toen ik op mijn gezonde gewicht was, toch een paar kilo's af wilde vallen. Gewoon om me weer wat beter te voelen. Een gevaarlijke beslissing, want dat besluit zorgde toen toch even voor een flinke terugval. Trap dus niet in je flauwe leugentjes. Je bent hartstikke slank als je een gezond BMI hebt!

eetlijst aankomen

Hierover heb ik eerder het blog ‘'Bizar veel eten om aan te komen'' geschreven. Maak jezelf niet gek met griezelverhalen en een vertekend beeld van wat gezond eten is, maar lees het eens.

Mij hielp het dat mijn therapeut zei; ‘'Als je dat gezonde gewicht hebt behaald en je vindt het niet fijn, kun je altijd weer terug. Maar ik denk dat je er juist alleen maar mooier van wordt.'' Door dit te zeggen, durfde ik het te proberen. Vond ik mijn gezonde gewicht echt vreselijk, dan kon ik altijd terug.

angst om aan te komen

En ja, ik heb mijn gezonde gewicht vreselijk gevonden en heb gewalgd van iedere kilo die ik dichter bij mijn gezonde gewicht kwam. Maar toen ik merkte dat ik zoveel minder last had van somberheid, lichamelijke problemen en steeds weer meer van het leven kon gaan genieten, had ik het er niet meer voor over om weer te gaan afvallen. Ik kreeg door mijn gezonde gedrag zoveel moois in handen!

Aankomen is belangrijk om je weer sterk te voelen en minder last te hebben van de lichamelijke gevolgen van je eetstoornis, somberheid of prikkelbaarheid. Wil je aankomen en beter worden, dan heb je vast last van angsten. Dat hoort erbij.

Toch hoop ik dat het meevalt en je wat hebt aan dit relativerende blog. Laat je niet tegenhouden door angst of eetgestoorde fabeltjes!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Donderdag 6 juni 2013 13:32
Soms komen dingen precies op het juiste moment...
Zo fijn deze blog; thanks Nouska!
melike - Donderdag 6 juni 2013 13:52
heel erg fijn deze blog, inderdaad dit had ik net weer eventjes nodig, het gaat al een tijdje absoluut beter maar de motivatie begon een beetje weg te zakken en de angsten begonnen weer te groeien, maar heeeeel fijn dankje!
Anne - Donderdag 6 juni 2013 14:03
Dit komt inderdaad precies op het juiste moment..
Jantje - Donderdag 6 juni 2013 14:51
'Kun je altijd weer terug'..... dat lijkt me juist niet echt een goed idee...
@jantje - Donderdag 6 juni 2013 15:06
geen goed idee inderdaad, maar het kan je wel helpen als je nog aan moet komen, zodat je dat altijd nog achter de hand hebt
S - Donderdag 6 juni 2013 15:10
Inderdaad fijne blog. :)
Hippohippo - Donderdag 6 juni 2013 15:54
Dit is inderdaad een goed bericht!!!

Maar er is een punt dat ik, geloof dat het er niet bijstaat, mis.
Dat is: ik ben bang om aan te komen terwijl dat niet meer hoeft (als je gewicht gezond is).
Dat je bang bent om aan te komen door een keer iets extra's te eten, of meerdere keren een groter tussendoortje of volle maaltijd.....

Elina94 - Donderdag 6 juni 2013 16:17
DANK. JE.
heel erg.

fantastisch deze blog!
tine - Donderdag 6 juni 2013 16:29
Dank je Nouska,
Wat een timing met deze blog! Ik vind het nog steeds doodeng, maar het relativeert iets meer! Dingen die ik wel weet, maar die ik door mijn es niet altijd meer even helder zie...
anoniem - Donderdag 6 juni 2013 16:48
komt precies op het goede moment. Ik moet in 9 dagen meer dan 2 kg aankomen....
anoniem - Donderdag 6 juni 2013 17:01
ik moet alleen meer aankomen, ook als ik al stabiliseer op een gewicht wat minder is maar wel goed gezond.....
Black Rose - Donderdag 6 juni 2013 17:12
Heel toepasselijk op dit moment.
Ik ben namelijk eergisteren voor het eerst naar de diëtiste gegaan, wat betekent: aankomen... dacht ik. En ik heb ook mijn eerste ophoging uitgevoerd!
Het gaat allemaal op een eigen tempo en het gaat geleidelijk met de therapie, wat betekent dat ik zelfverzekerder wordt, en me minder angstig voel om aan te komen.
Een fijne relativerende blog! Het heeft me zeker wat te rust gesteld.
Krissy - Donderdag 6 juni 2013 17:21
Je blogs komen altijd als geroepen! Bedankt
alanee - Donderdag 6 juni 2013 18:36
Dankje voor deze blog! Ik heb een gezond gewicht maar ik wil echt niet aankomen, terwijl ik ook zooo graag normaal wil kunnen eten.
Composeer trutje - Donderdag 6 juni 2013 21:27
Ach, jammer dat ik dit blog nu pas lees, voelde me ontzettend slecht vandaag. Dus ging ik maar lekker een eindje joggen. (Na het avond eten)

Tja helemaal waar! Je hebt een timer in je hoofd zitten! :D
Defina - Donderdag 6 juni 2013 21:29
Heel erg fijn om dit even te lezen, ik had het echt nodig bedankt!
Hannah97 - Donderdag 6 juni 2013 21:51
Mooie blog! Herken het enorm. Ik heb flink ondergewicht gehad en ben samen met steun van ouders en vrienden en hulp van m,n therapeute weer gezond gaan leven. Het voelde voor mij ook als weer normaal.worden, iets waar ik een haat liefde.verhouding mee had. Maar nu ik bijna op een gezond gewicht zit zie ik in dat ik zoveel meer kan!!! Ik kan weer leven, een trap op lopen zonder te gaan hijgen als een malle, weer (langsaam aan, beetje bij beetje) genieten vam lekkere smaken en lekker eten, school gaat stukken beter en ik voel me simpelweg gelukkiger. De weegschaal heb ik lang niet meer altijd nodig. Heel veel sterkte voor de meiden die nog op deze weg zijn! Het is zwaar maar de overwinning is het waard !
Star - Donderdag 6 juni 2013 22:28
Echt op het goeie moment.. Ben nu bijna uit m'n ondergewicht en vind het nu steeds moeilijker, merk dat ik steeds voorzichtiger wordt en compenseer. Dit bericht motiveert wel weer, helemaal om te weten dat ik niet de enige ben met die bizarre gedachtes !
l - Donderdag 6 juni 2013 22:56
De 'je kunt altijd terug' heeft mij enorm geholpen om door te zetten. Goede andere tips!
Cylu - Donderdag 6 juni 2013 23:17
Goede blog! Heel fijn, dankjewel :)
Gab - Vrijdag 7 juni 2013 13:24
@Jantje, ik denk dat het juist heel erg kan helpen om het aan te gaan. Vaak zie je dat je als je op gezond gewicht zit je helemaal niet meer terug wil. Denk dat dat ook bedoeld wordt, natuurlijk ga je niet aankomen met als doel daarna weer terug te gaan. Het kan gewoon een helpende gedachte zijn.

Fijne blog inderdaad :)
Christel - Vrijdag 7 juni 2013 22:58
Geweldige timing, thanks!
violindustrial - Zaterdag 8 juni 2013 10:52
oh dit moest ik even lezen vandaag hoor! ik ben net een paar kilo aangekomen en voel me ontzettend dik. hierdoor kan ik weer effe relativeren thanks!
Ella-Nola - Woensdag 23 oktober 2013 20:26
Fijn! Ik wil ook aankomen, wel vind ik het eng. Ik eet nu ongezondere snacks dan ik eerst at. Dat vind ik best eng, omdat ik dan denk: wow je eet echt veel.. Maar als je het met een normaal mens vergelijkt is het gewoon normaal misschien nog wel onder het normale eetpatroon. En daarom vind ik het fijn om hier blogs te lezen!! Thanks
Anoniem - Donderdag 11 september 2014 14:08
Ik ben 14 jaar en ben 167 cm lang en weeg x kg. 2 jaar geleden woog ik x kg. Dat is wel wat aan de zware kant. Toen werd ik een paar dagen ziek en woog ik x kg. Zonder dat ik mijn leefstijl veranderde. Voor de zomervakantie was ik al begonnen met afvallen. Het lukte prima maar ik mocht niet onder de xkg van mijn ouders. Toch deed ik het omdat ik mezelf te dik vind. Mijn moeder is daar achtergekomen en moet ik nu weer aankomen. Maar ik ben bang dat ik weer superdik word. Ik heb gezegd dat ik wel vaker een tussendoortje neem. Mits het maar gezond is! Zei ik en ik zei ook ik wil niet aankomen in vet maar dan in spieren. Dat vond ze oke. Maar nu als ik 1 broodje teveel neem op een dag heb ik het gevoel en volgens mij ook zo is! Dat ik ben aangekomen. Mijn moeder zei ook als ik zo door blijf gaan dat ik dan anorexia krijg. En daar heeft ze wel gelijk in. Maar het is zo moeilijk!
LittleMonkey ♡ - Donderdag 22 september 2016 20:41
Ik ben al op gezond gewicht maar moet nog verder aankomen en dat wik ik echt niet! Vooral omdat mijn groeicurve op de onderlijn zit voel ik me ongelofelijk onzeker en onprettig
Jill_82 - Dinsdag 11 oktober 2016 16:45
Zeer goede blog voor mij, komt echt als geroepen, en het geeft me weer wat hoop....ik heb ernstig ondergewicht, wil graag een gezond BMI, maar ben zo bang om aan te komen tegelijkertijd, wat heel verwarrend is. T is een hele strijd.
K zou ook heel graag in contact willen komen met andere dames (Mailen, Facebooken oid) om elkaar op een positieve manier te kunnen steunen zodat we er niet alleen voor staan in onze weg naar herstel. Ik ben 34 jaar oud, en mama van 2 zoons.

Heel veel liefs, Jill
Daffie1991 - Maandag 8 mei 2017 16:44
Goede blog maar toch blijven die angsten zo erg en ik heb een gezonde BMI maar toch wil mijn diëtiste dat ik nog wat aankom omdat ze vind dat ik nu ook al ondergewicht heb maar dat is niet zo want mijn BMI is 20,8 en dat is prima en ik vind het super erg want ik vind mezelf wel goed hoe ik ben nu en ik kan sporten, leven en alles doen wat ik wil dat is zo oneerlijk! Ik ga echt niet meer aankomen nu want wil geen vetrollen en kwabben zien op mijn lichaam. Ik blijf zoals ik nu ben en thats it!
puck - Dinsdag 30 juli 2019 14:42
ik ben ook erg bang om aan te komen. ik hoef niet perse meer aan te komen volgens mij maar mag stabiel blijven dacht ik dat mijn therapeut zei. ik ben bij veel dingen bang om aan te komen . ik wil ze dan het liefste eten maar doe het vaak niet omdat ik ben dan ook bang dat ik er teveel van ga eten omdat ik het dan zo lekker vind. ik doe wel elke week 1 uitdaging en soms meerdere per week. ik voel me bijna elke dag dik terwijl ik het niet ben . mijn ouders zeggen dat ik niet dik ga worden en ik probeer het te geloven maar ik vind het moeilijk.