Bah, het is weer weekend

 

Om je heen is iedereen blij omdat het weer weekend is. Jij baalt en zou willen dat het alweer maandag is. Je hebt een hekel aan het weekend, maar dat weet niemand. Je hoort immers blij te zijn dat het weekend is, dus het zou maar raar zijn als jij tegen mensen zegt dat je het jammer vindt dat het weekend is. Toch was dit bij mij een flink aantal jaar het geval. Ik durfde dit ook tegen niemand te zeggen. Ik schaamde me er zelfs voor. Ik voelde me een mislukking dat ik geen zin had in feestjes, in uitgaan, in uitslapen en lekker niets doen.

weekend Proud2Bme

Het weekend is voor mij lange tijd een nare opbreking van de week geweest. Niet dat ik zo dol was op mijn werk of mijn studie, maar dit gaf me wel daginvulling, structuur en contact. In het weekend viel alle structuur weg, kon ik mezelf tot niets zetten en had ik nagenoeg geen contact met mensen. Ik trok mezelf terug in mijn kamertje en was de hele dag in mijn hoofd bezig met eten, gewicht, niet-eten en afvallen. Ik voelde me vreselijk eenzaam, maar zag het ook niet zitten om met mensen af te spreken.

In het weekend had ik niet de verplichting op tijd op te staan, te ontbijten en het huis uit te gaan, wat maakte dat ik lamlendig lang binnen zat en mijn hoofd overuren maakte over wel of niet goed te eten die dag. Ik was blij als ik wat later wakker werd, want dan was de dag wat korter. Ik was blij als het zondag was, want dan hoefde ik nog maar 1 dagje vol te houden. Het weekend voelde voor mij echt aan als overleven.

Alle depressieve gevoelens kregen dan de ruimte.

Inmiddels ben ik gelukkig wel blij als het weekend is. Ik kan nu wel uitkijken naar het weekend en genieten van een vrije zaterdag en zondag. Als ik nu terugdenk aan toen, vind ik het knap dat ik mezelf zo door die negatieve weekenden heen heb gevochten.

Voor diegenen die zich in het bovenstaande stukje herkennen heb ik wat tips die mij in die periode hebben geholpen.

♥ Lijstjes
Misschien niet altijd even leuk om te doen, maar het opstellen van een 'things-to-do lijstje' is wel heel goed. Ikzelf maakte soms op vrijdagavond al een lijst met wat ik zaterdag zou gaan doen. Hierbij zette ik dan ook tijden. Ik sprak met mezelf af me hieraan te houden. Dit zorgde ervoor dat ik een doel had op zo'n vrije dag, dat ik op gang kwam en dat ik het huis uit ging. Dit zorgde er op zijn beurt weer voor dat ik minder bezig was met (niet)eten en dat de depressieve gevoelens minder de ruimte kregen. Het kan misschien suf of schaamtevol aanvoelen om op te schrijven dat je om 14:00 uur naar het dorp of de stad gaat om een tijdschrift voor jezelf te kopen, maar het helpt wel!

planning Proud2Bme

♥ Wees aardig voor jezelf
Een zin die je vast al vaker hebt gehoord op Proud. Dat komt omdat het een heel belangrijke zin is. Juist doordat ik zo hard voor mezelf was en onaardig richting mezelf was, mislukten mijn dagen en werden mijn dagen extra negatief. Ik was boos op mezelf dat ik zo weinig deed, zo weinig nog maar had bereikt en weer te veel had gegeten... en zo kwam ik terecht in een negatieve spiraal waardoor ik uiteindelijk huilend midden op de dag in bed belandde. Give yourself a break. Je doet je best. Jij wilt het ook graag anders, jij wilt ook graag gelukkig zijn. Verwen jezelf in plaats van de hele tijd kritisch te zijn richting jezelf. Ga naar de stad en koop een leuk tijdschrift voor jezelf of koop een mooi boek waarin je fijn kunt wegdromen.

Afspraken
Als het eenmaal weekend is, is de kans groot dat je het niet meer ziet zitten om met iemand af te spreken. Spreek daarom in de dagen voorafgaand aan het weekend alvast iets af voor de zaterdag en/of zondag. Houd het klein, al is het maar een afspraak om even samen thee te gaan drinken. Juist dat kleine beetje contact, dat even het huis uit zijn, kan je uit die negatieve stemming trekken. Durf je eerlijk te zijn tegenover de persoon met wie je hebt afgesproken, zeg dan dat er een kans is dat je de afspraak op de dag zelf gaat afzeggen, maar dat ze daar geen genoegen mee moet nemen.

Leuke dingen doen
Op een gegeven moment heb ik mezelf opgegeven voor een cursus in het weekend. Deze was iedere zaterdag vanaf 10:00 uur. Het lukte me niet altijd om erheen te gaan, maar als het lukte was mijn weekend al voor de helft geslaagd. Ik zag er vreselijk tegenop om me ergens voor op te geven. Ik zou dan de verplichting hebben ergens heen te gaan, terwijl ik nergens aan vast wilde zitten omdat ik niet kon garanderen echt te gaan als ik me zo slecht voelde. Gewoon doen! Ga de uitdaging aan, stap over die angsten en bezwaren heen en geef je op voor een leuke cursus, studie, een teamsport of andere hobby. Liefst iets dat je samen met andere mensen doet en dat niets te maken heeft met je uiterlijk. Spreek ook met mensen af dat ze je helpen wanneer je het niet ziet zitten om te gaan. Denk hierbij een aan vriendin die je een whatsapp berichtje kunt sturen als je twijfelt of je zal gaan.

♥ Plan je eten
Het is niet leuk dat het nodig is, maar het kan je wel helpen. Als je te veel vrijheid en te weinig structuur hebt, kan kiezen wat te eten heel ingewikkeld worden. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je telkens de kant van de eetstoornis kiest en dus verkeerde keuzes maakt. Maak daarom van te voren een planning voor het eten. Bepaal wat je ongeveer gaat ontbijten, lunchen en avondeten en houd je in ieder geval hier aan. Spreek met jezelf af wat je wel en niet in huis haalt. Heb je nog erg last van eetbuien, dan spreek je dus met jezelf af dat je geen grote hoeveelheden eetbuivoedsel in huis haalt en alleen miniverpakkingen van iets lekkers. Gun jezelf wel dat lekkers in het weekend! Nog beter is natuurlijk om in het weekend in ieder geval 1 eetdate met iemand te plannen.

eetlijstje Proud2Bme

♥ Deel
Voel je je rot, vlucht dan niet in destructief gedrag, maar deel je gevoelens. Schrijf het van je af op het forum of in de chat van Proud of in je eigen dagboek of bel iemand en praat erover. Je bent geen aansteller en je bent niet zwak. Je kwetsbaar opstellen is altijd krachtiger dan kiezen voor destructief gedrag.

♥ Geniet van...
Bedenk eens goed bij jezelf wat je vroeger leuk vond om te doen. Hield je van paardrijden, ga dan gewoon eens paardrijden in het weekend! Hield je van shoppen, ga dan eens shoppen ookal zie je ertegenop... Soms is het nodig om dingen die je eerder leuk vond weer even tegen heug en meug te gaan doen om weer te leren en kunnen genieten van de mooie dingen van het leven.

♥ Beweeg
De hele dag in huis zitten werkt negatief op je stemming. Bewegen (niet overmatig!) is gezond en kan je helpen een positievere stemming te krijgen. Ga eens lekker naar het strand, uitwaaien of ga wandelen door de bossen (als dat veilig is) of ga wandelen naar het dorp of de stad. Wandelen, fietsen, skeeleren... het kan allemaal helpen om het weekend op een prettigere manier door te komen.

Fijn weekend

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Escapist - Vrijdag 15 maart 2013 15:53
Pfff, heel erg herkenbaar. Ik werk op vrijdagavond en zaterdag, waardoor ik eigenlijk pas zaterdagavond weekend heb. Maar de zondagen vind ik echt verschrikkelijk, inderdaad geen structuur, en het eten is maar een zooitje, eenzaam... blegh
thattgirl - Vrijdag 15 maart 2013 16:08
k haat het weekend ook want dan werk ik, niet dat ik me werk haat ofzo maar ik maak me danzo druk dover hoe ik er uit zie, hoe ik me.moet gedragen en hoe blij ik moet zijn, na 1 uur werken ben ik al helemaal gesloopt.... ik krijg gelukkig volgende maand eenwajong en kan ik eerst aan mij zelf werkenen dan zelfverzekerd zijn genoeg engergie hebbenenzo
It's me A3 - Vrijdag 15 maart 2013 16:25
Jeetje, wat herkenbaar dit verhaal.
Het weekend haten is een groot woord, maar vind het geen 2 leuke dagen.
Ik hou inderdaad ook van structuur, wat helemaal weg valt in het weekend.. Thanks voor je tips!
Faiblesse - Vrijdag 15 maart 2013 16:28
Heeel erg herkenbaar.
maureen - Vrijdag 15 maart 2013 16:55
Dit is echt een goede blog, net wat ik even nodig had nadat daarstraks het 'oh nee.. ik heb weer weekend..' besef kwam.. Dankje ook voor goede tips!
Charlotte - Vrijdag 15 maart 2013 17:18
Goeie blog! Ik blijf er altijd mee zitten dat als ik in het weekend 'mijn rust pak' ik me alleen maar slechter ga voelen, maar als ik erop uit trek ik de week erna echt geen cent meer waard ben omdat ik 0.0 energie heb. Lastig..
La Joie - Vrijdag 15 maart 2013 17:40
Ik heb een hele lange tijd de weekenden, maar vooral de vakanties onwijs erg gehaat. Sinds ik dingen onderneem en weer sociale contacten onder ogen kom gaat het veel beter en kan ik niet wachten totdat het weekend is.

Cheeeers to the freaking weeekeend (:
framboos - Vrijdag 15 maart 2013 17:42
Dit is iets dat ik goed herken. Het lukt inderdaad beter als je je dag vult en wat te doen hebt, dat merk ik bij mezelf;)
Dan is het weekend veeeel sneller voorbij!=)
Goeie blog! =)
mitchie - Vrijdag 15 maart 2013 18:31
Zo herkenbaar! Ik haat de weekenden. En het gaat inmiddels niet eens meer om het eten, maar om het feit dat je je dan zo opgejaagd voelt om iets productiefs te doen dat je niet weet waar je moet beginnen omdat ik dan niet mag ontspannen van mezelf.. ik heb ineens zeeën van tijd en moet dan dus ook zeeën van werk doen.. maar waar beginnen? Ik hoop dat ik het sneller weer leuk ga vinden (:
JustMeXx - Vrijdag 15 maart 2013 19:32
Ik vind het wel leuk dat het weekend is en de zondag vind ik het echt jammer dat het bijna om is. Ik ga meestal een avondje uit en voor de rest werk ik voor school of ontspan ik :)
l - Vrijdag 15 maart 2013 19:52
Op het einde staat er 'fietzen' in plaats van 'fietsen'. ;)
Goed artikel. Het is dat ik er nu geen last meer van heb, maar een aantal jaar geleden waren deze tips zeer welkom voor mij geweest!
Mar - Vrijdag 15 maart 2013 20:50
Nee, weekend heb ik nooit gehad.
Ik heb het heel erg met de maandag!!
Mona - Vrijdag 15 maart 2013 21:19
Dit herken ik wel van heel veel jaren terug! Nu ik het inderdaad zo dan weer lees denk ik, wow best veel veranderd dan :)
--- - Vrijdag 15 maart 2013 21:51
Ik vind school sowieso leuk, maar los van het feit dat ik dan niet naar school ga, heb ik gewoon een hekel aan vakantie en weekend, het is zo niks doen, ik verveel me gewoon te pletter, voel me lui, en ja, inderdaad die structuur valt weg... Bedankt voor de tips :)
Fleurtje - Vrijdag 15 maart 2013 22:07
weekenden, tja sinds ik in mijn nieuwe kamer zit heb ik daar een hekel aan
eenzaam in het studentenhuis, omdat al mijn huisgenoten naar huis gaan
uit verveling zit ik de hele dag en avond in de universiteitsbibliotheek, wat ik doordeweeks overigens ook doe maar dan zijn mijn huisgenoten er tenminste nog als ik thuiskom. Nu is er niemand om mee te praten en samen mee te koken of eten
Vaak eet ik dan gewoon niet, omdat ik niet voor mezelf wil koken.. maar ik ga het proberen dit weekend
Colour - Zaterdag 16 maart 2013 02:07
Wauw, ik wist niet dat meer mensen dat hadden.
Herken mezelf er de laatste tijd ook erg in..
Vooral zondag..ughhh
Sophia-Lauren - Zaterdag 16 maart 2013 07:04
@ Mona! : Wat fijn deze mooie positieve vooruitgang ( hoop ik toch? ) voor je! :)
Black Rose - Zaterdag 16 maart 2013 07:05
Herkenbaar...
Maar erg bedankt voor de tips!
marjoleinnd - Zaterdag 16 maart 2013 09:46
Ik heb niet echt een hekel aan weekenden, omdat ik die altijd wel goed kan vullen. Maar vakantie's vind ik wel lastig omdat je structuur dan helemaal weg valt.
Ik zou het dus fijn vinden als daar ook nog een keer een blog overkomt :)
h0neybee - Zaterdag 16 maart 2013 11:01
wow. ik haat sowieso dagen waarin ik niks te 'doen' heb. geen therapie, geen school, geen psychiater, geen musea. fijn om deze blog even te lezen (:
Mary - Zaterdag 16 maart 2013 13:29
Heel erg herkenbaar.
Daarom heb ik ook vaste dingen in het weekend gepland. Op vrijdagavond heb ik dansen, en zaterdagmiddag ook. Dan heb ik in ieder geval een beetje een ritme. Voor de rest vind ik weekenden alleen fijn als ik het druk heb met activiteiten.
Proud2BeMeFan!! - Zaterdag 16 maart 2013 14:02
Heel goed stuk!!
Het spoort andere mensen ook aan iets aan hun rotgevoel tijdens weekend of de maandagen te doen!! En fijn om te merken dat je niet de enige bent die zo denkt. Dank voor het plaatsen!! Ik kan weer even vooruit!!
Vooral de laatste zin ;) (als je van positief-cynische humor houd)

Suc6 allemaal!!
lisan.33 - Zaterdag 16 maart 2013 20:53
Wooh, heel herkenbaar! Nu ben ik wel op een afdeling dus is er 'automatisch' wel meer structuur maar toen ik een periode weer thuis was vond ik de weekenden echt vreselijk, maar dan vooral omdat ik dan geen therapie had, wat dus ook maakte dat ik mijn bed niet uit kwam, want ik kwam alleen mijn bed uit voor therapie. Things-to-do-lijstjes werken inderdaad wel vind ik! Je wordt dan als het ware 'verplicht' om iets te doen, en daardoor even een beetje uit al die negativiteit gesleurd. Je moet jezelf er alleen wel toe zetten, maar ik probeer telkens te bedenken: 'alsof ik me beter ga voelen van het afzonderen, in bed liggen, niks doen en alleen maar piekeren.' Het helpt mij vaak wel om dat te bedenken, want dat is wel zo, dan ga je je sowieso niet beter voelen!
Sheila - Vrijdag 19 juli 2013 20:55
Zo herkenbaar. Weekenden zijn voor mij echt vreselijk, het liefst wil ik alle dagen op school blijven. Net zoals vakanties: Weg structuur! En maar blijven piekeren over eten, ugh.

X
beauty_love - Zondag 23 maart 2014 11:12
Herkenbaar! Omdat ik maar voor 16 uur per week werk heb en de rest van de tijd thuis zit duren voor mij de weekenden extra lang.
Lilly - Zondag 24 mei 2015 21:26
Heel herkenbaar..worstel er elke week mee en vind het zo moeilijk om het te veranderen. Geen structuur, teveel tijd en zoveel moeite om ook maar iets te verzinnen..
Als ik iets te doen heb gaat het idd beter...
Blijf proberen ...
Lilly - Zondag 24 mei 2015 21:27
Ik blijf ook maar in mijn hoofd zitten en zoveel negativiteit pffff
Lilly - Zondag 24 mei 2015 21:27
Iemand nog meer tips?
Vliegfiets - Zaterdag 10 december 2016 16:40
herkenbaar
Vliegfiets - Zaterdag 10 december 2016 16:41
Doordeweeks veel structuur en op de zaterdag valt dat weg. velen hebben al een partner en kinderen dus afspreken op zaterdag is dan lastig omdat ze dan hun eigen gezin hebben
Vliegfiets - Zaterdag 10 december 2016 16:44
Zomer haat ik ook wel eens, want de dagen duren ''langer'' en dan moet ik ''langer in die stemming blijven hangen
Roos_ - Maandag 14 augustus 2017 20:01
Goede tips!
Ik vind vooral de eenzaamheid in het weekend erg lastig, daar heb ik nog niets op gevonden helaas..
pebbles - Zondag 20 oktober 2019 11:59
Ik heb vanaf vrijdag middag vrij. De vrijdag kan ik nog ietwat vullen al was het maar met winkelen. Maar de gedachte alleen al dat er daarna nog 2 vreselijk lange dagen komen maakt me ziek.
Als ik het lastig heb ga ik dan maar wat hatelijke mails of sms en sturen naar bepaalde mensen. Dat lucht me op en dan voel ik me weer even beter en het helpt opk om tijd te verdoen.
Het is nu zondag en ik heb gisteren een hele slechte dag gehad, met een resem sms en mails tot gevolg.
Ben nu enigszins opgelucht dat het zondagmiddag is. Nog maar 11 uur te gaan en ik val hopelijk in slaap en is die rotzondag eindelijk weer voorbij.