Autisme en een eetstoornis

 

Toen ik klein was hadden mijn ouders ooit een vermoeden dat ik heel misschien autistisch zou zijn. Ik was een gevoelig kind, ik had veel stemmingswisselingen, vond het niet erg om uren alleen op mijn kamer te spenderen en sloeg mijn eigen verjaardagsfeestjes het liefste over. Toen mijn vader deze vermoedens ooit eens naar mij uitsprak, voelde ik me een beetje beledigd. Ik kon er niet over uit dat hij zo negatief dacht over zijn eigen dochter. Autisten, dat zijn toch mensen die in hun eigen wereldje leven? Autisten, dat zijn toch mensen die zo goed zijn in rekenen en geen behoefte hebben aan contact?

Ik daarentegen zou bijna een moord doen om populair te worden. Helaas was ik wat verlegen, waardoor dat niet zo goed lukte. Toen ik later in het jaar wat meer mijn plek had gevonden in de klas, deed ik een poging om eens een grapje te maken. Zelf moest ik wel lachen, maar niemand anders leek het te begrijpen. Oeps. Sindsdien hield ik mijn mond maar weer...


bron foto

Ik ben nooit gepest, maar toch voelde ik me nooit helemaal hetzelfde als mijn klasgenoten. Toen alle meisjes eens waren uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje van mijn destijds beste vriendinnetje, stonden zij zich allemaal op te maken in de badkamer. Ze vonden dat geweldig. Gatsie, ik vond het maar vies. Dat geplak, dat gesmak en dat slijm. Eén meisje draaide zich om. "Wil jij ook? Het hoeft niet hoor, maar het mag wel." Alle blikken waren opeens op mij gericht. Was ik hier nou de enige aparte? Was het raar dat ik dit niet wilde? Al die aandacht, ik stond opeens in de spotlights. Ik voelde opeens heel veel en opeens stroomden er tranen over mijn wangen. Daar stond ik dan: een 11-jarig meisje dat in een badkamer vol leeftijdsgenootjes stond te huilen, omdat ze zich zo vervreemd voelde.

Sinds mijn diagnose, die ik een half jaar geleden heb gekregen, ben ik steeds meer aan het onderzoeken wat autisme nou precies is en hoe het zich bij mij uit. Autisme heeft een enorm spectrum en kan zich voordoen in allerlei soorten en maten. Persoonlijk heb ik vaak last van overprikkeling en dingen komen vaak harder binnen dan ze zijn bedoeld. Dit heeft zeker weten bijgedragen aan een negatief zelfbeeld. Verder ben ik erachter gekomen dat veel autisten sommige signalen van hun lichaam minder duidelijk kunnen aanvoelen. Zo voelen ze bijvoorbeeld niet goed wanneer ze naar de wc moeten of wanneer ze moe zijn. Hierdoor gaan ze vaak over hun grenzen heen, wat weer bijdraagt aan de overprikkeling. Het komt voor dat autisten geen duidelijk hongergevoel hebben, wat kan bijdragen aan restrictieve eetstoornissen. Ook kan het er juist voor zorgen dat de verzadiging lastig te herkennen is, of dat honger wordt verward met vermoeidheid. Tot en met mijn puberteit lag ik na het eten altijd met een pijnlijke, volle buik op de bank. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en vond ik dat het tijd was voor verandering. Voortaan zou ik na het eten een stevige avondwandeling maken. En wat hielden die calorieën nou precies in? Hoeveel had ik er nodig en hoeveel verbrandde ik er op een dag?

Een ander typerend beeld van autisme zijn de sterke, soms bijzondere obsessies die iemand kan hebben. Hoe mijn obsessie met calorieën en gewicht verder ging, hoef ik de meesten van jullie niet uit te leggen. Ik vond steeds meer 'grip' op mijn voeding en mijn gewicht. Ik voelde me sterk en fit en dat moest ik dag in dag uit zijn, want het gaf me zo’n goed gevoel. En dat terwijl het van binnen helemaal niet zo goed ging... Ik herinner me nog dat mijn obsessie met calorieën tellen, overging in de obsessie met eten en herstellen. Ik weet nog goed dat ik googelde hoe eetstoornisherstel nou eigenlijk in z’n werk ging. Natuurlijk was daar geen concreet antwoord op, maar wat ik wel veel langs zag komen was dat je moest 'eten, eten en eten'. Oké, dacht ik. Dan gaan we gewoon eten. Natuurlijk ging het niet zo makkelijk. Hoewel de angst verminderde voor het eten zelf, was de hele eetstoornis nog enorm aanwezig. Ik pakte mijn anorexia wel aan, maar niet de hele eetstoornis. Ik kreeg last van eetbuien die ik vaak compenseerde met alles wat er maar in mijn hoofd opkwam. Ik was alle grip volledig kwijtgeraakt. 

Drieëntwintig was ik toen ik uiteindelijk gediagnostiseerd werd met Autisme Spectrum Stoornis. Heel lang zat ik in een ontkenningsfase. In veel dingen herkende ik mezelf wel, maar in heel veel ook niet. "Ze hadden vast een foutje gemaakt", maakte ik mezelf wijs. Maar hoe meer ik erover leerde, hoe meer ik mezelf ook begon te begrijpen. Opeens kon ik verklaren waarom ik ben geworden wie ik ben en hoe ik dit had kunnen meemaken. Ik begreep steeds beter hoe ik mijn planning het beste kon indelen en dat het niet gek was om op bed te liggen nadat mijn sociale knop de hele dag aan had moeten staan. Opeens begreep ik waarom ik soms geen honger voel en soms juist heel veel.

Maar het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat autisme over het algemeen in een slecht daglicht staat. Waar ik vroeger als onwetend meisje op de rode knop had gedrukt bij alleen het al het woord 'autisme', zie ik tegenwoordig in dat autisme ook heel veel voordelen met zich mee kan brengen - mits je weet hoe je ermee om kan gaan. Jezelf leren kennen is een lang proces. Hiervoor hoef je niet per se een stempel te hebben, al kan dit er soms voor zorgen dat je weet in welke richting je moet zoeken. Soms lijken we het eindpunt wel te weten, maar naarmate we verder komen in dit proces blijkt het dat er toch meer is dan we in eerste instantie dachten. En hoe beter we onszelf leren kennen, hoe beter onze daadwerkelijke grip uiteindelijk zal worden. 
 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bas - Woensdag 17 mei 2023 18:35
Beste Sanno,

Ikzelf kreeg mijn diagnose (Asperger) in 2000 toen ik 15 was.
Ben lang bezig geweest met wat het "precies" inhield, daar is, zeker sinds dien, steeds meer informatie over beschikbaar, en daar heb ik ook echt wel wat aan gehad... Maar uiteindelijk bleef mijn daadwerkelijke vraag grotendeels onbeantwoord; Wat zijn "normale"/niet-autistische mensen dan?
Ik weet dat ik "anders" ben, en heb redelijk door hoe ik zelf in elkaar steek, maar anders dan wie of wat precies?

https://en.wikipedia.org/wiki/Neurodiversity#Neurotypical

Ik weet dat er een term voor is, en wat de verwachtingen rondom "neurotypisch" gedrag ongeveer zijn, maar veel meer informatie kan ik er niet over vinden, noch van deze mensen zelf afleiden, en hun motivatie blijft voor mij op sommige gebieden een mysterie waar ik me soms maar moeilijk in kan inleven...

Ook kan je je afvragen of "typisch" ook synoniem zou moeten staan voor "normaal", en "normaal" is dan weer een synoniem voor "redelijk"...
Ik ben zelf een man (mag ik dat tegenwoordig nog steeds zo zeggen?), maar ik vind make-up (en sociaal geaccepteerde mannelijke versies van dergelijke) ook gestoord... En dat bedoel ik ook in de breedst mogelijke zin; want wat is er nou eigenlijk "normaal" aan de wereld waar in we momenteel leven? En van veel van de dingen (zowel technologisch als cultureel) die we nu als "normaal" accepteren, was zo'n 30 jaar geleden nog totaal geen sprake. Hoe moet je "normaal" definiëren in een wereld die in zo'n snelle en radicale staat van constante verandering verkeerd?

Ik denk dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, en daarvoor moet je jezelf natuurlijk een beetje kennen, maar ik weet niet of "grip" een realistische verwachting is... Maar misschien ligt dat aan mijn interpretatie? Ik heb al moeite met BEgrip... Zeker sinds we (mensen), zelfs als "autisten" sociale dieren zijn, en wat wij zijn dus ook in die (constant veranderende) context begrepen moet worden...

Ik denk dat mijn bezwaar tegen de term "grip" komt omdat ik het associeer met wat volgens mij vaak ten grondslag ligt aan (eet)stoornissen, en zou meer aan willen raden om te focussen op het vinden van een gewenste "omgang" en acceptatie, en de rest (van je verwachtingen) zo los mogelijk te leren laten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serenity_Prayer

Grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference...
Michiel - Donderdag 18 mei 2023 15:01
Vind deze combinatie heel lastig omdat ik bij alles twijfel of het nou een eetstornis is of autisme.
Bas - Donderdag 18 mei 2023 23:28
Een eetstoornis is (niet echt een "aandoening", maar) een poging om een stukje controle terug te krijgen.
Het hoeft dus geen of-of situatie te zijn, maar kan net zo goed naast elkaar, alswel afzonderlijk van elkaar voorkomen.
Een eetstoornis kan veel verschillende oorzaken hebben. Autisme kan daar ook een aanleiding voor zijn, al kan een eetstoornis natuurlijk over gaan, maar autisme niet; dat is aangeboren.
Anoniem - Vrijdag 19 mei 2023 17:00
Mooi verwoord, ik denk zelfs dat het nog een stukje dieper gaat. Pas als je een eetstoornis helemaal weghaald (coping) kun je pas daadwerkelijk zien wat er onder zit. Als dat blijvend is, vanwege aangeboren zijn dan kun je denk ik spreken van autisme. Soms kan goede traumabehandeling en/of andere behandelingen veel van de kenmerken weghalen, omdat het het gerelateerd is aan andere dingen en blijkt het bijv veel later niet aan autisme te liggen. Het is zo complex en verweven met elkaar dat het lastig is om te kunnen zeggen wat bij wat hoort, zeker op latere leeftijd.