Als anderen jaloers zijn

 

Zelf kan ik best wel eens jaloers zijn. Dit vind ik niet een hele leuke eigenschap van mezelf, maar het kan soms heel lastig zijn om er niet aan toe te geven. Gelukkig was dit vroeger erger dan nu. Niet alleen ervoer ik er zelf last van, maar ook ben ik wel eens heel onaardig naar iemand anders geweest. Wat kan je nou het beste doen wanneer iemand jaloers op je is?

Ik denk dat we bijna allemaal wel eens jaloers zijn op iemand anders, om wat voor reden dan ook. De één heeft er wat meer last van dan de ander. We kijken allemaal wel naar iemand op en de kans is groot dat er ook iemand naar jou opkijkt. Logisch, je bent toch ook een onwijs leuk, stoer en dapper persoon. Helaas kunnen sommige mensen daar wel eens jaloers van worden. Vaak merk je daar niet zoveel van, omdat mensen het liever voor zichzelf houden, maar soms kan iemand zich wel eens onaardig naar je uitspreken. Meestal uit jaloersheid zich dan ook in haatvolle en gemene opmerkingen.

Deze opmerkingen kunnen pijn doen. Ik weet nog goed dat we op de basisschool een schilderij moesten maken en mijn schilderij in de gang mocht hangen, omdat de leraren hem zo mooi vonden. Een vriendinnetje van mij kraakte toen achter mijn rug om het schilderij af. Hier kwam ik achter en voelde ik me hier onwijs verdrietig over, maar ik weet nu dat ze eigenlijk gewoon jaloers was en graag had gewild dat haar schilderij daar had gehangen in plaats van het mijne.

Wanneer iemand jaloers is op jou ziet diegene iets in jou dat hij of zij zelf graag had willen zijn of hebben. Hierdoor voelt de ander zich minderwaardig en zal diegene proberen om jou naar beneden te halen, zodat ze zich zelf beter zullen voelen. Zelf heb ik dit ook wel eens gedaan, dus het is niet dat ik nu met m'n vingertje om me heen zit te wijzen. Ik weet hoe lastig het is als je eigenlijk heel jaloers bent op iemand. Het kan heel lastig zijn om je in te houden, zeker wanneer je niet zo lekker in je vel zit.

Ook heb ik wel eens meegemaakt dat iemand jaloers was op mijn eetstoornis. De persoon in kwestie had ook moeite met eten. Beide hadden we eetbuien, alleen was ik degene die compenseerde en zij niet. Dit was heel erg verwarrend voor mij. "Ja, maar jij, jij kan lekker je vinger in je keel steken en dan word je niet dik." Dat vond ik best een heftige en kwetsende opmerking. Hoe kan je daar jaloers op zijn? Jij wilt dit echt niet. 

Voor mijn eetstoornis was dit meteen een reden om te denken: "Zie je wel, ik ben beter." Terwijl mijn gezonde kant kwaad werd en dacht: "Je weet helemaal niet hoe het is! Ik voel me hier echt niet goed bij." Ondertussen was er ook nog een deel in mijn dat verdrietig werd, omdat iemand zo onaardig tegen me had gedaan. Ik werd heen en weer geslingerd tussen allerlei verschillende gevoelens en geen van die gevoelens was leuk. Wat moest ik nou doen?

Ook tijdens mijn stage heb ik wel eens de vraag gekregen wat je het beste kunt doen als iemand aangeeft jaloers te zijn op hoe dun je bent terwijl je anorexia hebt en juist zou moeten aankomen. Dit vond ik een hele goede vraag en heb ik al deels behandeld door mijn eigen ervaring te delen in de blog 'Jij bent zo mooi dun', maar ook wil ik in deze blog een paar punten behandelen die je zou kunnen toepassen wanneer iemand jaloers is op jou.

♥ Praat erover
Deze tip krijg je waarschijnlijk bij heel veel onderwerpen waar wij over bloggen. Dat is omdat ergens over praten ook zo ongelooflijk goed werkt om dingen een plekje te kunnen geven. Wanneer iemand gemeen en jaloers naar jou is, kan het goed helpen om daarover te praten met iemand die je wel vertrouwd. Op deze manier kan je de zaken een beetje relativeren, van je af zetten en een plekje geven. Wanneer je in je eentje met de gedachten blijft zitten dat iemand misschien wel een hekel aan je heeft, zullen deze gedachten steeds meer als de waarheid voelen terwijl iemand eigenlijk gewoon jaloers op je is.

Ook kan het helpen om het gesprek juist aan te gaan met degene die jaloers is. Vraag waarom diegene zo gemeen doet en wie weet volgt er wel een heel fijn gesprek. Dit is helaas niet altijd het geval, maar weet dat het dan niet aan jou heeft gelegen.

♥ Het ligt niet aan jou
Zoals ik net al zij, het ligt niet aan jou. Jaloezie komt altijd bij een ander vandaan, omdat diegene iets in jou ziet wat ze zelf zouden willen zijn of hebben. Omdat die vaak op een gemene en/of sarcastische manier wordt geuit kan het overkomen alsof jij iets verkeerds hebt gedaan, maar dat is in geen geval waar.

♥ Wees vriendelijk en positief
Wanneer je er vanuit gaat dat jaloezie eigenlijk vanuit onzekerheid komt kan je misschien beter begrijpen waarom iemand ineens onaardig tegen je zou kunnen doen. Wanneer iemand een rotopmerking maakt waarvan je merkt dat het uit jaloezie voorkomt, zou je in de tegenaanval kunnen gaan door juist iets positiefs over die ander te zeggen!

We zij niet allemaal hetzelfde en we zijn niet allemaal perfect. De één kan dit beter en de ander heeft daar weer talent in. Door iemand een compliment te geven over iets anders toon je aan dat we allemaal verschillend zijn, maar daardoor niet minder waard. Negativiteit met negativiteit bevechten werkt maar zelden, maar ik denk dat positiviteit een enorm groot wapen kan zijn tegen alles wat negatief is.

♥ Negeer het
Helaas, net zoals mensen niet perfect zijn, leven we ook niet in een perfecte wereld. Soms helpt op wat voor manier dan ook communiceren met de jaloerse persoon niet. In dat geval kan je het het beste gewoon negeren of de persoon zelfs vermijden. Er staat nergens in de wet geschreven dat jij vrienden moet zijn met iedereen die je tegenkomt. Wanneer een relatie niet helpend is, kan je die misschien maar beter verbreken of wachten tot diegene weer aardig kan doen.

♥ Focus op positieve relaties
Je kan niet iedereen die je tegen komt in het leven te vriend houden. Er zal altijd wel iemand zijn die iets vervelends over jou te zeggen heeft. Soms is het een keertje een jaloerse opmerking van een vriendin. Dit kan je best vergeven en vergeten, maar wanneer het aanhoudende rotopmerkingen zijn kan je je aandacht beter ergens anders op focussen. Namelijk op de mensen waar je het wel goed mee kan vinden.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg aardige, vriendelijke en lieve mensen op de wereld. Investeer in deze relaties, want dat ben jij ook waard. Ga op zoek naar de mensen bij wie jij een fijn gevoel krijgt. Mensen die jouw aanmoedigen het juiste en het goede te doen en mensen met wie je lol kan maken.

♥ Blijf jezelf
Wat er ook gebeurt, je hoeft nooit aan te passen voor iemand die jaloers op je is. Jij bent goed zoals je bent en moet doen wat jij leuk vind, waar jij goed in bent en wat goed voor jou is!

 Hoe ga jij hiermee om? 

Fotografie door Amy Clarke

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Viefke - Donderdag 22 maart 2018 11:07
Jaloers zijn is één van mijn karaktergebreken. Dit omdat ik mezelf constant vergelijk en altijd wel iets beters zie in anderen. Ik probeer nu dit 14 jarig patroon te doorbreken door positief naar mezelf te kijken. Mezelf te accepteren zoals ik ben. Stapje voor stapje en door complimenten te accpeteren lukt het me steeds beter💪🏼
Dazzie - Donderdag 22 maart 2018 18:14
Herken het ook wel. Ben zelf jaloers als iemand anders aandacht krijgt. Nu niet meer zo, maar vroeger in de klas zat ik bijvoorbeeld helemaal niet lekker in mijn vel en wilde daar zo graag over praten. Maar het viel niet op. Iemand anders die dan eens een keer iets verdrietigs had en dat werd gezien, kreeg aandacht. Dan werd ik jaloers en emotioneel, kraakte diegene in mijn hoofd helemaal af. Nu weet ik waar het aan ligt, dus het is lang niet meer zo heftig. Maar als iemand waar ik een hele goede band mee heb (bv. mijn vriend, pleegouders, etc) ineens liefde en aandacht aan een 'meisje van mijn leeftijd of jonger' geeft en ik zie dat ze een arm om zich heen krijgt, steekt dat me wel weer enorm en gaan alle alarm bellen af. 'Zie je, anderen zijn beter. Ik word weggedaan. Zij is veel mooier en liever en meer om van te houden'. Zo maak ik mezelf gek. Als ik daar dan even over praat, is het weg. Heb gewoon dan bevestiging nodig. Dat is nu eenmaal een eigenschap die ik heb, dus moet er maar zo goed mogelijk mee omgaan.
KIki - Donderdag 31 mei 2018 09:20
Gelukkig geen last van...als je. Iets wiltmoetje er zelf voor gaan.
Astrid - Donderdag 17 januari 2019 14:32
Hoi, ik zou hier graag mn verhaal kwijt willen. Ik ben een goeduitziende vrouw die vanaf mn jeugd met jaloerse vrouwen te maken heeft. Nu op latere leeftijd is het echt een kwelling geworden. Want in mijn omgeving zijn er genoeg jaloerse vrouwen die allerlei tactieks bedenken om mij te kleineren of te nieuwsgierig zijn over mijn persoonlijke leven. Het feit is ook nogeens zo..dat deze genen ook nogeens een zwaar minderwaardigheidscomplex hebben, en mij totaal niks gunnen, en daardoor ook aggresief aangelegd zijn. Ik denk dat ik dit met mijn psygoloog ga bespreken. Want het is toch niet normaal dat je zo door het leven moet gaan met extreme jaloerse mensen om je heen, terwijl jezelf een ander het beste gunt!.
Astrid - Donderdag 17 januari 2019 14:34
Hoi, ik zou hier graag mn verhaal kwijt willen. Ik ben een goeduitziende vrouw die vanaf mn jeugd met jaloerse vrouwen te maken heeft. Nu op latere leeftijd is het echt een kwelling geworden. Want in mijn omgeving zijn er genoeg jaloerse vrouwen die allerlei tactieks bedenken om mij te kleineren of te nieuwsgierig zijn over mijn persoonlijke leven. Het feit is ook nogeens zo..dat deze genen ook nogeens een zwaar minderwaardigheidscomplex hebben, en mij totaal niks gunnen, en daardoor ook aggresief aangelegd zijn. Ik denk dat ik dit met mijn psygoloog ga bespreken. Want het is toch niet normaal dat je zo door het leven moet gaan met extreme jaloerse mensen om je heen, terwijl jezelf een ander het beste gunt!.
Mira - Dinsdag 22 februari 2022 00:08
Ik zou graag eens met je in contact willen komen, heb precies hetzelfde al mijn hele leven kunnen de meeste vrouwen mij niet uitstaan terwijl ik ze nooit iets misdaan heb. Begon al in mijn jeugd toen ik 8 jaar oud was en gepest werd door 12 jarige.
Ik probeer van alle kanten mijn best te doen maar tevergeefs. Ik weet ook totaal niet hoe het is om jaloers te zijn , ik ben nog nooit in mijn leven jaloers geweest, ik voel wel vaak bewondering voor mensen die veel hebben bereikt of mooier zijn als ik. Maar ik gun iedereen alle liefde en geluk toe, jammer dat ik dat weinig heb ervaren…