Alleen met kerst

 

2019 - Kerst; de gezelligste tijd van het jaar. Althans, dat hoort het te zijn. Maar wat als je niet bij familie of vrienden terecht kan? Wat als je alleen bent? Ik zat jaren op gesloten afdelingen en verbleef op woonvormen. Ik kon niet bij mijn familie terecht. Wat heb ik me vreselijk eenzaam gevoeld! Ik heb vorig jaar voor het eerst kerst mogen ervaren in mijn eigen appartementje en kon naar familie. Maar ik kan me goed voorstellen dat je erg opziet tegen de kerst. Laat me wat tips met je delen. Hoe je - ondanks je lastige gevoelens en emoties - er 'het beste van kan maken.'

Laat je uitnodigen of nodig jezelf uit

Wat ik altijd een paar weken voor kerst deed, was mensen in mijn omgeving vragen: "Goh, hebben jullie al plannen met kerst?" Natuurlijk uit interesse, maar ook in de hoop dat ik uitgenodigd zou worden. Soms gebeurde dit. Maar niet altijd. Wat ik dan deed (en daar moest ik even een drempel voor over) was mezelf uitnodigen. Dat deed ik vaak door middel van een appje:

Hé, ik wil nogal een brutaal vraagje stellen, maar zoals het er nu naar uitziet ben ik met kerst alleen. Dat vind ik lastig. Is er een mogelijkheid dat ik 1e of 2e kerstdag naar jou/jullie toe kan? Geef ook maar eerlijk aan als het niet kan. Ik hoor graag van jullie, groetjes. 


Bron: sincerelymedia

Als de eerste "Nee" zei, dan stuurde ik het naar de tweede. Soms stuurde ik zo'n bericht wel naar tien mensen. Je moet een beetje doorzettingsvermogen hebben. Maar het is beter om met de feestdagen wat afleiding te hebben dan alleen te zijn en steeds maar te denken: wat ben ik toch alleen…

Zoek 'lotgenoten' op

Zoek mensen in je omgeving die ook alleen zijn met kerst en ga met elkaar wat doen. Er wordt vanuit buurthuizen of kerken in diverse plaatsen wat georganiseerd. Is dat niet zo in jouw woonplaats? Organiseer het dan zelf!

Op visite

Heel veel mensen in klinieken, woonvormen, gevangenissen en bejaardenhuizen voelen zich op dit soort dagen eenzaam. Bezoek deze mensen eens.

Vrijwilligerswerk

Er is vaak een tekort aan vrijwilligers. Zeker op dit soort dagen. Wat is het fijn als je van betekenis kunt zijn voor de ander, dat geeft jou zelf ook voldoening! 

Ga eropuit

Maak een lekkere bos-of strandwandeling. Kijk van te voren wat er allemaal te doen is op de feestdagen en wat je leuk lijkt. Ga ergens een kopje koffie drinken. Bezoek een kerkdienst. Kortom: ga eropuit!

Maak het thuis feestelijk

Doe de kerstlichtjes aan, kaarsjes aan, versier de boom, luister fijne muziek, drink een warme kop thee of chocomel. Trek je warme pantoffels aan. Een goed boek erbij of ga lekker wat fröbelen. Maar maak ook van het eten een feestje. Maak je bord mooi op. Koop wat lekker vers fruit, een gekookt eitje. Een lekker vers broodje, verse thee en jus d'orange. Maar kijk ondertussen ook wat voor jou haalbaar is.


Bron: sincerelymedia

Normale dag

Soms kan het ook heel relativerend zijn door te doen alsof het gewoon een normale dag is. Er wordt al zo'n gekte van gemaakt. Maak lekker je huis schoon. Doe een klus die al een tijd op je to-do lijstje staat. Tenslotte is het ook maar gewoon een doordeweekse dag in december.

Wat heb ik nodig?

Deze dagen zijn al lastig genoeg voor jou! Er wordt zoveel druk gelegd vanuit de maatschappij dat het gezellig moet zijn! Sta jezelf toe dat het lastig is en vraag jezelf: Wat heb ik nodig deze dagen? Je mag het jezelf namelijk echt geven!

Ik hoop dat je wat aan m'n tips hebt gehad. Misschien heb je zelf ook nog tips. Zet ze dan hieronder! Ik zie dit jaar in ieder geval niet meer op tegen kerst. Eerste kerstdag ga ik naar familie. En tweede kerstdag weet ik nog niet. Maar met al die tips die ik de afgelopen jaren heb geleerd, waarin ik nu mijn eigen plekje heb gevonden, geloof ik wel dat het goedkomt.

Ik wens jou fijne kerstdagen!


Ben je alleen met kerst? Onze chats zijn gewoon open van 19:00 tot 21:00. Je bent welkom; we steunen je graag.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

w - Woensdag 18 december 2019 13:29
Gelukkig staat hij erbij. Een normale dag. Dat is voor mij kerst.
Anoniem - Woensdag 18 december 2019 13:55
Wij doen thuis ook niet echt iets met kerst maar dat is niet erg we kijken gewoon een film van kerst wat er op tv is verder nietzoveel.
Karin - Woensdag 18 december 2019 15:26
Ik zit in een chatroom bij een internetorganisatie GlobalRize, je zou als vrijwilliger hier aan het werk kunnen! Graag zelfs want we hebben altijd mensen te kort. En wat is het fijn om eenzame mensen via Facebook of chat te kunnen bemoedigen/ mee kletsen. En vooral met zulke dagen merk je hoe druk het is met eenzame mensen
w - Woensdag 18 december 2019 16:37
Ik wil van alles zeggen, maar ik zeg maar niets.. :(
Lost girl - Woensdag 18 december 2019 21:44
En dat wil zeggen? Nu ben ik toch wel heel nieuwsgierig. Blijkbaar wil je heel graag iets kwijt.
Tikvah - Vrijdag 27 december 2019 05:43
@Lost Girl

Excuus, ik had op verkeerde linkje van beantwoorden geklikt. Was mijn bedoeling dat mijn berichtje helemaal onderaan kwam te staan.

Ik wens jou ook heel veel goeds toe. Ook ondanks moeilijkheden (soms), eens ik je goede en hoopvolle dagen deze december,
Tikvah

Tikvah - Vrijdag 27 december 2019 05:39
@Manuela

Mooi en helpend geschreven deze blog.
Knap dat je jezelf durft uit te nodigen bij anderen.

Wat jammer dat deze mensen niet zelf hadden bedacht jou uit te nodigen. Maar, excuus, dat klinkt misschien minder positief.
Terwijl jouw blog juist zo positief geschreven is. :)

Goede en hoopvolle dagen gewenst,
Tikvsh
Prue - Woensdag 18 december 2019 16:34
Enerzijds ben ik blij en dankbaar dat ik mijn ouders nog heb en naar ze toe kan gaan.
Anderzijds snak ik naar een paar dagen rust en had het dit jaar prima gevonden om alleen te zijn.
I - Woensdag 18 december 2019 19:39
Pff alweer zoveelste jaar met de feestdagen alleen en zie er meer dan ooit tegenop omdat ik voor het eerst ook nergens meer uitgenodigd ben omdat alle contacten een beetje zijn verbroken. Bovendien in gesloten opname dus kan/mag ook niet weg. Zie er onwijs tegenop. Kut social media ook altijd in die weken, iedereen met hun leuke familie en vriendengroep foto's. :(

Volgend jaar ga ik een feestje bouwen in deze periode.

Carmen - Zaterdag 21 december 2019 19:26
Ik ben een enorme introvert, dus een van die mensen die het fijn vind om alleen te zijn. Als ik vertel dat ik 1e kerstdag alleen ben, dan zie je mensen vaak een beetje schrikken:"o,ben je alleen met kerst?". "Ja, eigen keuze", zeg ik er tegenwoordig maar bij. En dan gebeurt er vaak iets grappigs; mensen gaan dan opeens vertellen hoe zij tegen al die afspraken opzien, hoe vervelend ze het vinden om zich 2 dagen vol te vreten, hoe vermoeiend het is om 'gezellig' tegen familie te doen, hoe zij ook graag een dagje lekker thuis zonder gedoe zouden willen zijn. Soms zegt iemand zelfs: "ik wou dat ik het lef had om dit ook voor mezelf te regelen".

Wat ik maar wil zeggen is: het is niet persé zielig om alleen met kerst te zijn. Het is soms juist meer zielig om samen met kerst te moeten zijn. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk je eigen keuze kunt doen en als dat niet kan, dat je dan het beste alternatief voor jezelf regelt. Wees lief voor jezelf, juist met kerst ;-)
manuela - Vrijdag 27 december 2019 22:35
@tikvah nee hor je hebt helemaal gelijk.

maar ik moet zeggen nu ik 1e kerstdag kon
en 2e kerstdag thuis kon zijn in mijn eigen huisje
heb ik hele goede dagen gehad:) ( ik vond het nog best spannend maar het is gegaan zoals ik hoopte)
T..Huisman - Vrijdag 25 december 2020 20:07
Wat moedig om je zelf uit te nodigen en wat sneu dat ze je niet uit nodigen.Zou het erg vinden als iemand zich vergeten en eenzaam voelde en de kerst voer je toch samen? De gedachte e de betekenis van kerst zou her helemaal tot z"n recht komen als je niemand vergeet die kerstgedachte van Jozef en Maria en Jezus in de kribbe
Eef - Woensdag 22 december 2021 05:52
Ik denk dat je vooral niet moet idealiseren hoe gezellig anderen het allemaal hebben.En jij niet, omdat je alleen bent.
Ik hoor veel mensen zeggen dat zij het helemaal niet zo erg vinden om met kerst alleen te zijn. Iedereen, geloof ik, komt ooit wel eenzame kerstdagen tegen in het leven. Die horen er ook gewoon bij en het is niets om heel dramatisch over te doen.
Je kunt dan eventueel beginnen met je eigen tradities te creeeren. Dat is fijn zo ben je niet meer zo afhankijk van anderen en kun je een ander jaar daar misschien weer van delen.
En het is ook ok om het te voelen, dat je alleen bent, en mensen mist, maar dat hoeft niet te betekenen dat je het niet goed kunt hebben. Momenten komen en gaan op een dag,ook als een dag zwaar begint kan het een waardevolle, prachtige dag worden.
Tacita - Woensdag 22 december 2021 07:22
Eerste kerstdag eet ik thuis met een broer van een thuisbezorgd
diner.
Tweede kerstdag ben ik genodigd bij een gehuwd stel, die
behalve mij nog een stel hebben uitgenodigd.
Ik ben dus niet alleen met de kerst, maar het kan toch eenzaam voelen
bij vlagen, niet continue
Shelly - Woensdag 21 december 2022 15:55
Website van nmlk je kunt zelforganiseren of ergens naartoe gaan..
Dagje dierentuin, museum, bioscoop ook leuk..