Aan mijn jongere ik

 

Het leven heeft me niet altijd meegezeten. Vooral tijdens mijn puberteit had ik last van psychische problemen. Dit was moeilijk, omdat je in die tijd sowieso al flink aan het ontwikkelen bent en vaak ook in de knoei met jezelf zit. Door mijn psychische problemen voelde het voor mij al helemaal als een ontzettend zware, donkere periode. Gelukkig ben ik ook weer uit die donkere periode geklommen en gaat het nu met me. Als ik nu terugkijk op die periode, dan zou ik zo graag mijn jongere ik willen vertellen over mijn ervaring met psychische problemen. Deze ervaringen zal ik hieronder met jullie delen.

1. Je hoeft je niet te schamen als je om hulp vraagt
Vroeger dacht ik dat het zwak was als je je kwetsbaar opstelde. Om hulp vragen vond ik daarom maar iets moeilijks, maar nu achteraf ben ik heel blij dat ik het heb gedaan. Als je hulp nodig hebt, vraag dat dan ook. Je familie wil niets liever dan jou helpen. Je hoeft niet bang te zijn dat ze je raar zullen vinden of dat je ze heel erg teleurstelt. Je ouders hebben 10x liever dat je jouw problemen met hen deelt en dat jullie samen een oplossing vinden dan dat jij er in je eentje mee rond blijft lopen.

aan mijn jongere ik

2. Je zal slechte dagen hebben
Je zal ontzettend donkere dagen hebben. Dat zijn de dagen waarop het leven geen nut lijkt te hebben en jij jezelf afvraagt of je wel thuishoort op deze planeet. Het zijn dagen waarop je gewoon niet weet wat je met jezelf aan moet. Maar deze dagen zullen overgaan. Je blijft je niet altijd zo voelen. Denk aan alle andere slechte dagen die je al hebt overwonnen. Je bent sterk.

3. Je zal goede dagen hebben
Naast slechte dagen zal je ook goede dagen hebben. Die goede dagen zullen écht heel goed zijn. Je voelt je eindelijk eens goed over jezelf. Je problemen staan even op de achtergrond en het lukt je om die dagen te genieten. Die goede dagen bieden hoop op een betere toekomst. Uiteindelijk zal je meer goede dan slechte dagen hebben. Dit is misschien moeilijk te geloven, maar vertrouw me hier maar op.

4. Het is niet jouw schuld
Ik weet dat je denkt dat het allemaal jouw schuld is. Je neemt het jezelf kwalijk en je voelt je rot tegenover jouw omgeving. Maar weet je, het is niet jouw fout. Jij hebt hier niet voor gekozen. Niemand kiest hiervoor. Het is je overkomen Je draagt een extra last met je mee door je zo schuldig te voelen terwijl dat niet nodig is.

5. Je voelt je alleen, maar je bent het niet
Het voelt alsof je alleen op de wereld bent en je met niemand kan praten. Toch ben je niet alleen. Jouw familie staat altijd voor je klaar. Je ouders willen je zo graag helpen. Ook heb je genoeg vriendinnen om je heen die om jou geven. Je bent echt niet alleen.

6. Veel van je angsten zijn irrationeel
Je denkt te veel na en het is moeilijk om dat te stoppen. Maar zoveel nadenken als dat jij doet, is gewoon niet goed voor je. Je hebt hierdoor zoveel meer stress dan nodig is en dat is zo zonde. Veel van jouw angsten worden irrationele gedachtes. Dat zijn dus gedachtes die gewoon niet kunnen kloppen. Probeer deze daarom ook te relativeren. Probeer ook te praten over jouw gedachtes. Het is belangrijk dat je ze kan uiten, omdat je op die manier toestaat dat andere mensen jou hierbij kunnen helpen.

7. Mensen geven niet zoveel als dat je denkt
Dit bedoel ik op een positieve manier. Mensen zijn niet zo druk met jou bezig als dat je denkt. Jouw foutjes worden niet meteen onder een vergrootglas gelegd. Mensen staren je niet continu aan. Mensen vellen niet meteen een negatief oordeel over je. Stop dus alsjeblieft met je zorgen te maken over wat andere mensen van jou zullen vinden. Leef zoals jij dat wil.

8. Je bent meer waard dan je denkt
Je vindt jezelf niet veel waard. Je denkt dat je niks toevoegt en dat de wereld beter af is zonder jou. Dit is een leugen. Je bent zoveel meer waard dan je denkt. Als negen mensen iets positiefs over jou zeggen en één iemand iets negatiefs, dan richt jij je alleen maar op dat negatieve. Zo zonde is dat. Uiteindelijk zal je je beter leren te focussen op het positieve en ga je inzien wat je waard bent.

aan mijn jongere ik

9. Je emoties laten zien is niet zwak
Het liefst houd je je sterk en laat je geen emoties zien. Huilen zie je als een teken van zwakte. Laten zien dat je pijn hebt, is volgens jou niet goed. Dit is echter allemaal niet waar. Voor emoties hoef je je nooit te schamen. Emoties laten zien hoe jij je voelt en zijn daarom belangrijk.

10. Het komt goed
Het voelt alsof het nooit beter gaat worden, maar dat is niet zo. Het gaat namelijk beter worden. Het blijft niet voor altijd zo. Het komt goed.Fotografie: Rose Morelli

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Zondag 9 juli 2017 11:31
Goeie tips. Maar het feit dat ik weet dat een angst irrationeel is, haalt hem niet weg. Soms lijkt het alsof anderen denken "Ik hoef niet bang te zijn" en -poef!- de angst is weg. Maar wat nou als de angst blijft, ondanks dat je rationeel heel goed weet dat hij niet nodig is?
EE. - Maandag 10 juli 2017 08:50
Heel herkenbaar! Ik vraag mij dit ook af...
Hernameisalice - Zondag 9 juli 2017 11:49
Ik vind punt 5 nogal vreemd, dit is helaas echt niet waar bij iedereen (bijv bij mij). Beetje pijnlijk, geeft een eenzaam gevoel. Verder goede punten.
Charlie - Maandag 10 juli 2017 07:40
Het is een brief van Danique aan haar jongere ik, en dus geen algemene feiten die voor iedereen waar zijn. Maar sommige punten zullen misschien ook gelden voor wie het leest en daarom helpend zijn.
Het is heel naar natuurlijk dat jij je zo alleen voelt in je strijd, en ik hoop voor je dat je wat mensen om je heen kunt gaan verzamelen die je wel steunen! (En misschien zijn er al meer dan je denkt?) maar op deze manier pik jij 1 punt uit een blog en ga je je naar voelen omdat het een pijnlijk punt raakt.probeer uit blogs te halen wat wél op jou van toepassing is en wat jou inzichten geeft. Het is niet te doen om een blog te schrijven die voor iedereen precies klopt.daar kan je over vallen (hoewel hier boven staat dat het een bief aan zichzelf is) maar je kunt ook focussen op de positieve punten die je eruit kunt halen. Op wat voor jou helpend is. Dat is even oefenen maar je kunt het leren! En toepassen buiten de site. Probeer de sterren te zien in een donkere nacht :-*