9x afleiding bij zelfbeschadiging

 

Op het forum en in de chat lees ik regelmatig van meiden dat ze zichzelf op verschillende manieren pijn doen. Het is hun manier van omgaan met pijn die zij niet op een andere manier kunnen uiten. De drang om jezelf pijn te doen kan enorm zijn. Het voelt dan haast onmogelijk om iets anders te doen. Toch zijn er wel een aantal alternatieven die jou kunnen helpen bij het vinden van afleiding. In deze blog zal ik 9 alternatieven geven.

♥ Creëer een fijne plek voor jezelf
Als je op zoek bent naar een manier om jezelf te kalmeren, probeer dan een aantal alternatieven te bedenken dan jezelf pijn doen.  Jezelf kalmeren kan namelijk ook op andere manieren. Neem bijvoorbeeld een warm bad of maak een warme chocomel voor jezelf en kruip lekker op de bank met een boek. Luister naar rustgevende muziek of bekijk een grappige tv-show of film.

zelfbeschadiging

Lichamelijke inspanning
Je zou de drang naar zelfbeschadiging ook kunnen verminderen door iets lichamelijks te doen en hier positieve gevoelens door te krijgen. Je lichaam maakt namelijk endorfine aan als je sport en hierdoor ga je je gelukkiger voelen. Het lost natuurlijk niet meteen alle problemen op, maar alle kleine beetjes helpen, toch? Je zou bijvoorbeeld naar de sportschool kunnen gaan, gaan dansen, wandelen, rennen of fietsen. Probeer uit te vinden wat voor jou het beste werkt.

♥ Verlaat je plek
Zelfbeschadiging wordt vaak een ritueel. De plaats waar je jezelf beschadigt kan alleen al ervoor zorgen dat de drang nog sterker wordt. Probeer daarom zo snel mogelijk die plek te verlaten en naar een plek te gaan waar je veilig bent en waar je jezelf niet pijn kan doen. Je zou naar buiten kunnen gaan om te wandelen, een vriend of vriendin kunnen bezoeken of ergens in een cafeetje rustig wat gaan drinken.

♥ Voel je productief
Jezelf productief en voldaan voelen kan ook afleiding bieden en positieve energie geven. Maak een to-do lijstje en zie daarop hoeveel taken je zou kunnen doen en af kan strepen. Voorbeelden hiervan zijn je huis schoonmaken, iets voor school doen, je favoriete spel uitspelen of een boek uitlezen. Het kan dus van alles zijn. Het moet je in ieder geval een goed en voldaan gevoel geven.

♥ Kom veilig terug naar de realiteit
Dissociëren kan een aanleiding zijn om jezelf pijn te willen doen. De pijn brengt jou dan als het ware terug naar de realiteit. Als dit bij jou het geval is, dan zijn er gelukkig ook andere manieren om terug te komen naar de realiteit door middel van lichamelijke prikkels. Voorbeelden hiervan zijn het nemen van een koude douche, het eten van iets pittigs of je gezicht nat maken met koud water.

♥ Word creatief
Probeer jezelf pijn te doen te vervangen door middel van creatief bezig zijn en je pijn op een gezonde manier uit te drukken. Je zou bijvoorbeeld een gedicht kunnen schrijven over hoe je je voelt, een collage kunnen maken met oude tijdschriften of een tekening maken. Het is belangrijk om deze activiteiten te gebruiken om je emotioneel gezien weer prettig te voelen. Probeer daarom niet juist de triggers op te zoeken waardoor je in de negatieve emoties blijft hangen.

♥ Wees bewust van details
Gebruik andere manieren om je aandacht weg te nemen van zelfbeschadiging. Zuig bijvoorbeeld op een heel zuur snoepje of andere snack en concentreer je op de ervaring. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het in je hand? Hoe voelt het op tong? Hoe smaakt het? Vraag jezelf langzaam deze dingen af en focus je zoveel mogelijk op de details. Dit kan je helpen als afleiding.

zelfbeschadiging

♥ Maak plezier
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, omdat je waarschijnlijk helemaal geen zin hebt in iets leuks als je de drang hebt om jezelf te beschadigen. Toch zijn er wel leukere manieren om te kalmeren die nuttig zijn. Probeer bijvoorbeeld met kauwgom bellen te blazen om jezelf te kalmeren. Maak een puzzel om je aandacht in het hier en nu te houden of speel met je huisdier.

♥ Sociaal contact
Zelfbeschadiging kan eenzaam en isolerend zijn. Een manier om de drang naar zelfbeschadiging tegen te gaan is contact zoeken met andere mensen. Waarschijnlijk voelt dit als het laatste waar je zin in hebt, maar het kan wel enorm helpend zijn. Spreek met een vriend of vriendin af of begin een cursus waarin je met andere mensen zit die dezelfde interesse hebben als dat jij hebt. Je zou ook vrijwilligerswerk kunnen doen om op die manier toch onder de mensen te komen.

Onthoud dat deze tips slechts tijdelijk afleiding zullen bieden. Om de zelfbeschadiging echt te kunnen stoppen, is het belangrijk om te begrijpen waar de drang bij jou vandaan komt. Probeer daarom de juiste hulp te zoeken. Alleen dan zal je gezondere manieren leren te vinden zodat je uiteindelijk om kan gaan met deze heftige, intense emoties.

Wat zijn jouw tips tegen zelfbeschadiging?

Fotografie: Lauren Rushing & Chiara Cremaschi

 

Gerelateerde blogposts

07
OKT
Het spijt me
28

Reacties

Los - Zondag 11 juni 2017 19:49
Een tijdje geleden schreef ik ook een lijstje met tips in het zelfbeschadigingstopic. Ik zal hem hieronder even kopiëren :

Dagboek schrijven en uiten wat er is.
-Met een pen krassen op papier.
-Iemand bellen en vertellen.
-Wanneer de drang gekoppeld is aan een bepaald persoon, deze persoon mailen en vertellen wat er is (zonder de drang te benoemen, dat kan voor diegene best bedreigend zijn).
-Rekken en strekken.
-Mijn lijf en armen heen en weer schudden. De spanning van me af schudden.
-Boetseren of bijenwas kneden. Dat brengt mijn energie terug naar mijn handen en ontlaad.
-Wandelen. Heel veel wandelen. Daarmee gaat de energie naar mijn voeten en ontlaad ik. Het ritmische ervan helpt om te verwerken.
-Overdreven uitademen.
-Douchen. Met het water stroomt heel veel spanning weg.
-Gemasseerd worden.
-Mijn littekens insmeren met fijne olie en even masseren.
-Waar ik verder maar behoefte aan heb. Luisteren naar mijn lijf. Aandacht terugbrengen naar dat lijf. Eten wanneer ik honger heb. Bewegen. Ontladen. En hulp en steun vragen wanneer dat nodig is. Zorgen voor sensopatische ervaringen in mijn handen en voeten, daar stroomt de energie van weg.
Breadfish - Zondag 11 juni 2017 20:07
Er is ook een app, genaamd Calm Harm, die je alternatieven geeft. Je kunt een categorie en een tijd (5 of 15 minuten) kiezen of je kan op random klikken.
Lost girl - Zondag 11 juni 2017 21:41
Been there, done that. Maar nu na twintig jaar nog steeds niks gevonden wat snijden of eten kan stoppen.
Lost girl - Zondag 11 juni 2017 21:41
Been there, done that. Maar nu na twintig jaar nog steeds niks gevonden wat snijden of eten kan stoppen.
Dancing.with.shadows - Zondag 11 juni 2017 22:07
Ik zoek meestal eerst afleiding in een serie op Netflix en tekenen met muziek op helpt ook wel eens en als het niet helpt wandelen met muziek op.En soms gaat het toch mis ook al doe je je best helaas.
an - Zondag 11 juni 2017 22:22
Ik kende de meeste vanzelf tips al wel,maar vond dit heel lastig toepassen,zeker als de drang op school (en dat gebeurde vaak) zo hoog werd...ik kon niet even wegblijven....Vaak nam k wel een time out maar dat eindigde vaak verkeerd op t toilet..
Silaska - Maandag 12 juni 2017 15:54
An ik begrijp precies wat je bedoelt. Dat probleem heb ik ook, uiteindelijk eindig ik bij de wc en dan gaat het allemaal fout.

je doet dan zelf nog je best om het niet te doen, maar toch gebeurt het :(

wat bij mij het geluk was is dat ik nu mensen om me heen heb die me op het goede pad proberen te houden en wanneer ik het zwaar heb proberen hun me te helpen, ook op school.
an - Zondag 11 juni 2017 22:23
*vanzelf = van deze
M - Maandag 12 juni 2017 00:51
In elke hand n ijsklontje en dan zo hard mogelijk knijpen totdat deze gesmolten zijn. Wel gevoelig, niet schadelijk.
Bordercollie - Maandag 12 juni 2017 09:02
Een elastiekje gebruiken (zo'n brede die ze bij de posterijen gebruiken), het uitrekken en loslaten zodat het tegen je huid aan petst. Doet pijn, maar je krijgt er geen littekens van. Dit heb ik bij het GGZ geleerd. Mij helpt het niet maar het kan een ander wel helpen. Gewoon een tip.
Hanneke - Maandag 12 juni 2017 10:18
Die focussen op details is nieuw voor mij, dankje!
Breadfish - Maandag 12 juni 2017 11:44
Ik vind de ijsblokjes en elastiekjes-tricks altijd een beetje raar, helemaal als dat advies van hulpverleners komt.. Het is toch de bedoeling dat je op een gezonde manier met je emoties leert omgaan, niet dat je jezelf op een onschadelijke manier toch pijn doet?
@aine - Maandag 12 juni 2017 13:04
heb ik ook @breadfish! Het ergste is wat mij betreft het feit dat je jezelf pijn doet, en niet de schade. Beter om naar positieve manieren te zoeken, Ik hoorde vandaag toevallig een super mooi en helpend lied over zelfbeschadiging

'control - JJ Heller'

Ze noemt gewoon waar het op staat, echt knap om over dit onderwerp een lied te maken. Zit een kleine christelijke verwijzing op het eind maar als je niet gelovig bent is het nummer nog steeds waardevol!

she - Maandag 12 juni 2017 13:05
Oeps naam stond er nog van eerdere reactie. @aine=she
Los - Maandag 12 juni 2017 23:48
Het kan heel veel helpen om je in alle eerlijkheid af te vragen wat de zelfbeschuldiging je allemaal oplevert en wat je op dat moment eigenlijk echt nodig hebt. Wat is de functie ervan? En hoe kun je die functie op een constructieve manier vervullen ? Wat is je behoefte? Is het lichaam voelen, is het spanning ontladen, is het uit een dissociatie komen, is het jezelf straffen? En zit er stiekem toch een heel klein stukje gezien willen worden bij? Willen bewijzen. Wees eerlijk naar jezelf. En probeer die behoefte te vervullen.

Bij mij heeft het uiteindelijk ook veel geholpen dat het echt niet mocht, van een therapeut. Dat ik anders met die therapie moest stoppen en dat wilde ik niet. En echt de keuze maken om het niet te doen, maakt ook veel verschil. Daarmee is niet alles opgelost. Maar het blijft jouw keuze. En in het maken van keuzes zit heel veel kracht.
Leontine - Vrijdag 25 januari 2019 19:00
Ik deed vroeger ook aan zelfbeschadiging maar daar ben ik al z'n beetje 4 jaar meegestopt, een leerzame youtube filmpje heeft mij geholpen om er vanaf te komen,

2 jaar terug ging ik met mijn nicht om over mijn problemen praten waaronder ook zelfbeschadiging dus, het was niet per direct dat want ik begon over mijn woede problemen over te praten dat ik mij dan terugtrekt om te voorkomen dat ik de ander pijn deed maar toen mijn nicht ging vragen wat ik allemaal deed had ik netjes beantwoord en hier zijn wat tips die ik van mijn nicht hebt geleerd

-zoek afleiding, ga je favoriete spelletje spelen op PC, of kijk youtube filmpjes die je opvrolijken
- ga even naar buiten om je hoofd af te koelen
- ga op een kussen slaan
- ga lekker hard meezingen op een sterk nummer
- praat er met iemand over die je vertrouwd

Dit waren ze, maar mij helpt het wel allemaal om geen lichamelijke pijn over te houden :-)