9 redenen waarom jij moe bent

 

Natuurlijk kan het zijn dat je voortdurend moe bent als je vaak te laat naar bed gaat of te kort slaapt, maar als hier geen sprake van is en je bent toch moe, wat is hier dan de oorzaak van? Ik herken dit wel een beetje bij mezelf. Soms ben ik extreem moe, terwijl ik de nachten ervoor gewoon 8 uur per nacht heb geslapen. Soms kan ik me dan wel bedenken waarom ik alsnog moe ben, maar soms weet ik het ook echt niet. Laatst kwam ik verschillende artikelen tegen met daarin allerlei redenen voor vermoeidheid. Op het forum van Proud2Bme lees ik ook regelmatig dat mensen moe zijn. Het leek me daarom wel waardevol om deze 9 redenen voor vermoeidheid met jullie te delen.

Wellicht heb je er iets aan en kan je iets veranderen aan je huidige manier van leven of huidige voedingspatroon waardoor je met weer wat meer energie de dag door kunt komen. Om het leven positief tegemoet te gaan en met kracht te trotseren is het heel belangrijk dat je uitgerust bent en voldoende energie hebt. Vermoeidheid kan het leven immers een stuk aangenamer maken.

vrouw

1. Een tekort aan ijzer
Als je te weinig ijzer binnen krijgt kan dit leiden tot bloedarmoede wat op zijn beurt weer zorgt voor vermoeidheid. Om voldoende ijzer binnen te krijgen is het dan goed om o.a. de volgende producten te eten: rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen.

2. Te veel suiker
Het eten van te veel suiker maakt je op termijn juist moe. Je krijgt er even kort energie door, maar kakt erna dubbel zo hard in. Wissel suikerrijke tussendoortjes dus af met bijvoorbeeld een paar handjes noten. 

3. Stress
Stress vreet energie, zeker als deze constant aanwezig is. Moet je iedere dag te veel doen, dan kan dit continu vermoeidheid opleveren. Ook het voortdurend zorgen maken kan zorgen voor flinke uitputting. 

4. Weinig beweging
Het is heel belangrijk om dagelijk voldoende te bewegen. Door te weinig beweging raak je, vreemd genoeg, flink vermoeid. Uit onderzoek blijkt ook dat regelmatig bewegen helpt tegen vermoeidheid. Het geeft je zelfs energie. 

5. Depressie
Een depressie heeft ook enorm veel invloed op hoe energiek je je voelt. Een depressie kan ervoor zorgen dat je nauwelijks meer puf hebt om de dagelijkse dingen te doen. Een depressie kan je echt uitputten. 

6. Dehydratatie
Te weinig drinken is ook niet goed voor je als je je energiek wilt voelen. Je krijgt er niet alleen hoofdpijn en een slechte concentratie van, maar je wordt er ook nog eens flink moe van. In deze blog over voldoende water drinken vindje 10 signalen waaruit blijkt dat je te weinig drinkt.

7. Rommel
Een rommelig huis en chaos om je heen zorgt niet voor een rustig en opgeruimd gevoel in je hoofd. Sterker nog het zorgt voor chaos in je hoofd, wat op zijn beurt weer zorgt voor vermoeidheid. Zorg dus voor een opgeruimde werkplek en een fijn gestructureerd huis. Dat helpt echt om je energieker te voelen.

vrouw moe

8. Ondergewicht en ondervoeding
Bij een te laag gewicht en te kleine hoeveelheid voedingsinname moet je lichaam extra hard werken om de dag door te komen. Dit kost dus extra energie, wat je vervolgens extra snel moe maakt. Lever je lichaam voldoende energie om energie te zijn, anders is vermoeidheid niet te voorkomen. 

9. Medicatie
Het kan zijn dat je bepaalde medicatie voorgeschreven hebt gekregen van de huisarts of psychiater die als bijwerking een wat versuffende werking heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij antipsychotica, hier kan je wat slomer van worden. Dit kan tegelijkertijd vermoeidheid opleveren. Het is belangrijk om deze bijwerkingen altijd goed in de gaten te houden en te bespreken met degene die de medicatie heeft voorgeschreven.  

Fotografie: Brosseau

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki - Maandag 27 februari 2017 10:12
Bedankt bedank voor de blog. Drukt me even met mn neus op de feiten. Ik kan teveel van de punten afvinken, maar kan er ook iets aan doen.
Cianna - Maandag 27 februari 2017 10:38
Ik mis allergie:

Zowel ik als mijn zus zijn vaak zo moe dat we 's middags moeten slapen, na bloedonderzoek kwam bij ons allebei uit dat de oorzaak een huisstofmijt allergie is (Vermoeidheidssymptomen kunnen volgens de allergoloog ook bij een allergie voorkomen)
Waterlelie86 - Maandag 27 februari 2017 14:58
Zo fijn om te lezen! Vooral het opgeruimde huis herken ik. Ik voel me dan ook rustiger...
Marianne - Maandag 27 februari 2017 15:04
Volgens mij klopt de volgende zin niet:
Vermoeidheid kan het leven immers een stuk aangenamer maken.

Verder een goede blog. Ik herken wel een aantal punten, het laat mij realiseren dat het nu op deze manier niet goed gaat, en dat het zo alleen maar erger wordt.
Anoniem - Maandag 27 februari 2017 19:29
Ik blijf de hele dag in beweging zodat ik de moeheid niet voel, ik kan daar niet mee omgaan en durf er niet aan toe te geven, daarom voelt dit de beste oplossing meestal.
M - Maandag 27 februari 2017 22:33
Toevoeging aan ijzer:
- ijzer uit vlees wordt beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen
- vitamine C bevordert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen (stuk fruit bij de broodmaaltijd is bijv een goed idee mbt ijzer ;))

En verder eens met Marianne: vermoeidheid maakt het leven juist niet aangenamer.. ;p
Maria - Dinsdag 28 februari 2017 00:03
Rommel in huis, ahum.
Was vroeger erg moe, zo wazig, vermoeide benen, mijn eindexamen met de grootste moeite afgerond want ik was er niet echt bij. Achteraf snap ik het wel. Het extreme snoepen en ik reageer blijkbaar slecht op chocolade, word ik erg moe van.
Een goeie dosis vitamine d kan trouwens ook schelen.
Na jaren zware tijden ben ik ook wat lamlendig. Af en toe plof ik in en slaap ik gigantisch, daarna kan ik er weer tegen.