8 tips voor thuisblijven met kinderen

 

Stay at home. Ik zie mensen om me heen worstelen met de vrije tijd die ze hebben gekregen. De tijd die over is als ze klaar zijn met werken of studeren thuis. Maar wat als thuis zijn niet betekent dat je vrij bent? Wat als thuis zijn juist betekent dat je nóg meer taken krijgt? Wat als je namelijk thuisblijft met kinderen die afhankelijk zijn van jou?

Het thuisblijven met kinderen voelt soms erg dubbel. Aan de ene kant waardeer ik de tijd waarin we samen ‘moeten’ zijn. Vooral als je vaak weg bent van huis, kan thuis blijven echt fijn zijn. Tijd inhalen om dingen samen te doen, tijd om samen te zijn. Aan de andere kant betekent thuis zijn ook dat er heel veel tijd gevuld moet worden. Met twee jonge kinderen thuis van één en drie jaar oud, betekent het voor mij soms dat ik alles uit de kast moet trekken om deze tijd te vullen. Ik ben naast ouder ineens ook een juf/meester en soms zelfs een scheidsrechtertje. In de afgelopen weken heb ik van alles gedaan, geprobeerd en ook geleerd. Ik deel graag enkele tips die jou hopelijk door deze periode kunnen helpen!

buiten

♥ Ga naar buiten als het kan
Kinderen kunnen echte energiebommetjes zijn. Binnen kan je hoog en laag springen, maar ze moeten vaak verder kunnen dan dat. Buiten spelen kan in deze tijden gelukkig nog wel, maar met de nodige maatregelen in gedachten. Ik bof dat wij een redelijk grote tuin hebben waarin mijn kinderen zich kunnen vermaken. En vermaak zit hem vaak in de simpelste dingen. Ga samen tuinieren. Zaadjes zaaien die je hopelijk snel kan zien bloeien. Pak een afwasteil, vul het met water en geef je kind (plastic) bekers om mee te spelen. Teken met stoepkrijt een avonturenpad of ga samen ouderwetse spelletjes spelen. Zaklopen, koekhappen... Kijk wat mogelijk is voor jullie. Je zult zien dat je ook met een kleinere tuin of balkon een eind kan komen. En vaak zijn dingen die je buiten kan doen ook prima voor binnen!

♥ Samen kliederen
Niets moet, maar alles kan. Sommige kinderen kunnen al met drie jaar binnen de lijntjes kleuren en de ander kan al met vier jaar geweldige creaties maken met klei. Dat is allemaal leuk, maar het hoeft niet. Ga samen kliederen. Ga samen niks maken, maar vermaak je vooral. Ga lekker kliederen met verf. Lekker spatteren met een kwast. Kleien omdat het grappig aanvoelt. En zie vanzelf wat het wordt. Wees samen even kind.

♥ Avonturen in huis
Je zult soms verrast worden door wat je allemaal in huis kan gebruiken om het leuk te maken. Althans, dat gevoel heb ik wel! Stoelen worden tenten, trappen worden bergen, kussens worden avonturenpaadjes. In alle kamers kan je verstop plekken vinden en knuffels werden safaridieren. Op internet zie je ook filmpjes waarbij ze met stukken tape tussen twee muren een soort parcours maken. Opruimen kan altijd nog. De truc is om dat even los en de rest vooral toe te laten.

♥ Thema’s
Vanaf een bepaalde leeftijd vinden kinderen het leuk om met thema’s te werken. Vanuit de peuterspeelzaal wordt dit ook gebruikt en dit neem ik mee naar huis. Het is soms even zoeken wat je in huis kan verzamelen dat past bij een thema, maar het kunnen hele simpele dingen zijn. Boekjes, knuffeltjes, kleurplaten (die je overigens ook zelf kunt tekenen), poppetjes... Is er niet veel meer? Dat geeft de gelegenheid om het samen te knutselen. Hou het vooral simpel voor jezelf en kijk ook gerust rond op kanalen als Youtube of Pinterest. Het moet vooral leuk blijven.

knutselen

♥ Het zwarte scherm
Nu we allemaal thuiszitten hebben sommige providers extra kanalen vrijgegeven. Zo zitten daar ook enkele kinderzenders bij waarbij je simpele tekenfilmpjes op kan zetten. Het liefst speel ik met de kinderen buiten of doe ik wat leuks in huis, maar soms mag je het jezelf ook wat makkelijker maken. Urenlang achter een scherm hoeft absoluut niet, maar soms kan dat kwartiertje rust net hetgeen zijn dat je als ouder nodig hebt om op te laden. Het is oké!

♥ Bingo
Heb je geen bingo-spel in huis? Geen probleem. Op de meest creatieve of simpele manieren kan je een bingo-spel maken. Kies willekeurige dingen uit in huis. Je kunt denken aan een bloem, een autootje, een stoel, een tafel, een fruit uit de fruitmand of een (knuffel)dier. Alles kan. Je kunt het ook op thema of kleur doen. Maak hier foto's van om uit te printen of teken/schrijf het op een kaartje. Nu is het tijd om ze te zoeken. Als je aan een doorgaande weg woont, kan je ook verschillende kleuren auto's op een kaartje zetten. Heb je alle kleuren gezien? Bingo! 

♥ Dansen
Even uitgeknutseld, gebouwd en gespeeld maar nog genoeg energie over die je buiten niet kwijt kan? Tijd voor een kinderdisco! Niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Ik kan altijd zo vrolijk worden van het dansen - of eerder bewegen - op muziek. Op Youtube kan je allerlei kinderdansjes vinden, maar ook op de app ‘GoNoodle’ kan je leuke dansjes vinden. Nog simpeler? Zet ouderwetse kinderliedjes op! ‘Hoofd, schouder, knie en teen’ of dans mee met ‘In de maneschijn’. Dans alles er maar even af. 

♥ Bakken
Met de simpelste ingrediënten kan je thuis wat lekkers maken. Niet alleen is het lekker, maar ook leuk om samen te doen. Appelflappen, cupcakes of zelfs pannenkoekjes. Maak er samen een feestje van. Soms moet je nu eenmaal zelf de slingers ophangen in het leven. Maak je niet druk om geknoei of lekkende appelflappen of misvormde pannenkoeken. Het gaat vaak om het proces samen. Geniet ervan en laat het over je heen komen. Chef-kok worden we wel als we groter zijn.

We toveren alles uit de kast om er samen doorheen te komen. Maar soms is niks goed en dat hoort er ook bij. Het is voor ons lastig te begrijpen, maar voor het kind ook. Wees niet te streng voor jezelf als het niet gaat. We zijn niet alleen ouder, juf/meester en scheidsrechtertje, maar ook mens. Voor ons raakt de koek ook af en toe op en dat is oké. Samen spelen, samen lachen, maar ook samen huilen. Maar weet één ding; je staat er niet alleen voor. Samen komen we hier doorheen. Laten we lief zijn voor elkaar. Maar vergeet ook niet lief te zijn voor jezelf. Je kan niet altijd de beste ouder zijn. Maar je kan wel de ouder zijn die zijn best doet.


Vrijdag 3 april, van 20:00 tot 21:00 is er een themachat 'Thuisblijven met kinderen'. Wees welkom om te praten over hoe dit voor jou is, of om meer tips te geven en te krijgen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tiger Lily - Dinsdag 31 maart 2020 19:37
Heel erg bedankt voor deze blog!! Ik ga hem even printen.
Juf roos is hier favoriet van de jongste. Ik hanteer een schema per dag, maar is geen verplichting.
Josam - Dinsdag 31 maart 2020 19:38
Inderdaad een hele uitdaging met 3 schoolgaande kinderen (groep 1, groep 4 en groep 5) met thuisonderwijs en nog een peuter van 2 jaar in huis. En ook nog eigen werk vanuit thuis.
moi - Dinsdag 31 maart 2020 21:04
en lege flessen en een zachte of kleine bal maakt een bowlingbaantje
moi - Dinsdag 31 maart 2020 21:05
o ja ng eentje. koop een pingpong netje en toebehoren voor op je eettafel. Succes gegarandeerd ;)
C - Woensdag 1 april 2020 15:25
Bij bol.com hebben ze elke week 10 digitale boeken voor kinderen voor 1 cent per stuk. Hou persoonlijk nog altijd t meest van ‘echte’ boeken, maar wellicht een fijne afwisseling nu de bibliotheken dicht zijn en je misschien toch eens een nieuw boekje wil voorlezen aan je kind.
C - Woensdag 1 april 2020 15:43
Oh en tof trouwens dat jullie ook aandacht besteden aan de Proud bezoekers met kinderen.
Ingrid - Donderdag 2 april 2020 08:13
Super dit voor proud bezoekers met kids. Mijn zoon is 14, ook dat is een uitdaging want na zijn schoolwerk wil hij zijn eigen ding doen. Toch lukt het om ook wat samen te doen en het gezellig te hebben. Hem laten koken (mij aan de zijlijn ;))
Spelletjes zoals mens erger je niet of scrabbelen, cake bakken en wandelen. Samen een serie volgen.
Phoi Cai - Proud2bme - Zaterdag 4 april 2020 11:42
Wat een leuke tips nog! Samen komen we ook deze periode door :)

Liefs!
E_sther - Maandag 6 april 2020 01:56
Ik zou willen dat ik allerlei dingen kon doen met de kinderen als liedjes luisteren, in de tuin of... maar onze oudste zoon zit in groep 5 van speciaal onderwijs en heeft autisme. En verplicht schoolwerk. En is door de situatie stuiter druk en nog dwingender en dominanter. Zo erg dat we nu medicijnen ( natuurlijk voorgeschreven) met hem proberen.
Maar ik moet echt naast hem zitten en ál het school werk samen doen, waardoor zijn broertje van 5 die ook werkjes heeft erbij in schiet qua ondersteuning maar ook aandacht. Veel ruzie hebben ze ook. En ik heb het huishouden ook nog natuurlijk en koken want natuurlijk ( als in er extra bovenop) heb ik moeilijke eters. Die allebei specifieke en dus niet dezelfde dingen lusten.. Het voelt als een maraton lopen zonder voorbereiding. Ik hoop zo dat de coronacrisis snel voorbij is en dat iedereen gezond blijft