7 stappen tegen angst voor eten

 

Als je lijdt aan een eetstoornis kan het zijn dat je angst hebt voor verschillende voedings- producten, ook wel 'Fear Foods' genoemd. Ikzelf had vroeger ook vele producten die ik niet durfde te eten, waaronder bijvoorbeeld pindasaus. Als ik van te voren hoorde dat we iets aten waar ik een soort van bang voor was, kreeg ik het Spaans benauwd en draaide mijn hoofd direct overuren om smoezen te bedenken om dit niet te hoeven eten. Mijn angsten waren niet echt rationeel, want wat kan er nu werkelijk gebeuren van een keertje pindasaus eten? Niets natuurlijk. Maar hoe rationeel ik ook was, de angst bleef enorm.

Net zoals bij andere angsten, moest ik ook deze angsten aangaan wilde ik er van af komen. En dus ben ik alle producten die ik eng vond stuk voor stuk gaan eten. Soms ging dat redelijk eenvoudig, soms was dat flink ellendig. Hoe dan ook, het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu alles weer zonder zorgen kan eten. In deze blog beschrijf ik 7 stappen die je kunnen helpen om je angst voor een bepaald voedingsproduct te overwinnen.

fear food

♥ Stap 1. Wees eerlijk tegen jezelf
Wees echt helemaal eerlijk tegen jezelf over de reden waarom je bepaalde producten niet meer eet. Misschien maak je jezelf al maanden of zelfs jaren wijs dat je bepaalde producten niet eet omdat ze niet gezond zijn, overbodig zijn of omdat je er allergisch voor bent. Maar is dit werkelijk de reden dat je deze producten niet eet, of ben je er stiekem ook gewoon heel bang voor? Onderzoek welke producten je niet meer eet omdat je er angst voor hebt.

Stap 2. Schrijf het op
Schrijf eens op welke producten je allemaal eng vindt en beschrijf per product waarom je deze nu zo eng vindt en waar je precies bang voor bent. maak het heel concreet. Schrijf ook achter ieder product wat er kan gebeuren als je zo'n product toch een keertje eet.

Stap 3. Gebruik je verstand en zet kleine stapjes
Op je gevoelens rondom het eten kan je niet echt vertrouwen, gebruik daarom voldoende je verstand. Volg hierin je verstand. Bekijk de lijst die je bij stap 2 hebt gemaakt en benader deze puur rationeel. Is het logisch dat deze dingen gebeuren als je een product eet? Je hoeft niet in één keer tig fastfood producten te gaan eten om je angsten te overwinnen. Zet kleine stapjes en doe het één voor één.

Stap 4. Maak weekdoelen
Bij stap 3 heb ik reeds gezegd dat het goed is om kleine stapjes te zetten en hierbij naar je verstand te luisteren. Nu is het tijd om die kleine stapjes in te gaan plannen. Pak een agenda of een apart boekje en stel jezelf een doel voor iedere week. Jij bepaalt hoe uitdagend deze doelen zijn. Maak ze niet té moelijk voor jezelf, maar maak ze ook niet té makkelijk voor jezelf.

Deze afbeelding kwam ik op Tumblr tegen. De stappen die hierin worden beschreven zou je ook kunnen gebruiken bij het overwinnen van je angsten.

fear food

Stap 5. Ga je angsten aan
Goed, je hebt bij stap 4 een planning gemaakt met weekdoelen. Nu wordt het tijd om deze doelen ook daadwerkelijk te gaan behalen. Kortom: Op naar de supermarkt. Het kan enorm lastig zijn om producten te kopen waar je duizenden bezwaren tegen hebt en nog meer excuses om het niet te eten. Toch zal je dit een keer moeten gaan doen wil je jouw angsten overwinnen. Ga met een vriendin, laat je moeder je helpen, vraag steun aan iemand anders via email, chat, whatsapp etc. Denk vooraf goed na wat jou kan helpen om je angst aan te gaan. Misschien is dat wel iets eten en tegelijkertijd naar een leuke serie kijken of een tijdschrift lezen. Maak het zo prettig mogelijk voor jezelf.

Stap 6. Registreer je gevoelens
Nadat je het product hebt gegeten kan het helpend zijn om op te schrijven wat er in je omgaat en wat er is veranderd aan jouw gevoelens. Welke gedachtes gaan er allemaal in je om? Beschrijf zoveel je kunt en wilt en kijk hier over een weekje nog eens naar. Maakte je je niet onnodig veel zorgen? Haalde je niet onnodig veel worst case scenario's in je hoofd?

Stap 7. Accepteer de angst en zit deze uit
Hoe je het ook wendt of keert, de kans is groot dat er allerlei angsten opkomen op het moment dat je het product eet en hebt gegeten. In plaats van hier tegen te vechten of direct voor te vluchten, is het belangrijk dat je de angst probeert te accepteren en uit te zitten. Ja, het is naar en ja, het is moeilijk... maar het gaat ook voorbij. 'This too shall pass, trust me'. Eén van de dingen die ik geleerd heb tijdens mijn hele gevecht is dat acceptatie veel beter helpt dan ertegen vechten. Groeien de emoties je toch boven het hoofd en wordt alles je te veel, vraag steun: zoek contact via chat, email, whatsapp, telefoon of het forum van Proud2Bme.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jupz - Maandag 25 augustus 2014 12:42
Dat filmpje :D.
nijn - Maandag 25 augustus 2014 12:49
Wauw goed artikel,thanks scarlet :)
marleen - Maandag 25 augustus 2014 12:53
zalig filmpje :)
Me - Maandag 25 augustus 2014 14:05
Goede blog zeg!
Stefanie - Maandag 25 augustus 2014 14:19
Mooie blog! Zal dat zeker proberen?' Goed idee! Maar ik heb het zo moeilijk iedereen rondom mij lijkt wel op hun eten te letten en ik eet dan alles op en zij laten de helft liggen ...
Stefanie - Maandag 25 augustus 2014 14:25
Wat doen als je veel dingen wel al eet maar in beperkte mate? Of bijvoorbeeld ik durf wel eens frietjes eten maar de dag erna moet het dan iets safe zijn. Of taart enkel op zondag. Of gezn twee grote tussensoortjes per dag maar maximum 1. Of geen twee dagen na elkaar een moeilijke warme maaltijd...?
Gerda. - Maandag 25 augustus 2014 14:58
Komt op het goede moment,
moet morgen als uitdaging iets met chocola eten, en ik durf het echt niet..
Ik ben helemaal in paniek..
Wat moet ik doen??
Kaylee - Maandag 25 augustus 2014 18:23
Heel fijne blog! Laatst heb ik de stap gezet om na 2 jaar eindelijk weer een viandel te eten, doodeng vond ik het maar ik heb het toch gedaan. Totaal ongepland ook, dan kon ik tenminste geen excuus bedenken of van te voren al compenseren. Ik heb het gedaan en ondanks het schuldgevoel ben ik blij dat ik het heb gedaan, ik ben helemaal niks aangekomen tot mijn verbazing! Ik ben er natuurlijk nog niet klaar voor om het iedere week te eten maar de eerste stap is gezet!
M. - Maandag 25 augustus 2014 20:21
Toevallig! In het diepst van mijn es-periode, heb ik mezelf echt laten geloven dat ik allergisch voor pinda's ben en dus geen satésaus en pindakaas kon eten. Ondanks dat ik nu niet meer echt bepaalde producten heb die ik niet durf, dacht ik tot voor kort nog steeds dat ik die allergie had en meed alles met pinda's. Maar toen gaf ik mijn babyzoontje een broodje pindakaas en dat rook heel lekker. Toen heb ik er voor mezelf ook een gemaakt om te proberen of die gedachte nou eigenlijk wel waar was. Het voelde wel alsof mijn tong een beetje dik werd na het eten, maar ik vraag me af of dat iets psychisch was. Verder gebeurde er niks. Volgens mij heb ik het mezelf dus gewoon wijsgemaakt en kom er nu pas achter dat ik het gewoon kan eten :s...
pea - Maandag 25 augustus 2014 20:22
mooie blog
ik heb vorige week een patatje gegeten dacht eerst de helft gooi ik weg uit angst
maar heb het toch niet gedaan vond het zo heerlijk en niet aangekomen
dus het kan best moet va de week nog wat bedenken hoop dat ik de stap kan nemen
Sykora - Maandag 25 augustus 2014 20:31
Toevallig ben ik net beetje bezig met dit thema, het blijven eten wat ik 'moet' eten en misschein gaan variëren (van enkel al groente en fruit).. mooi blog dankjewel weer!
control freak - Maandag 25 augustus 2014 21:40
fijne blog. Ik probeer aan te komen en steeds extra stapjes te nemen, maar die angsten ja, die herken ik. Ik ben juist bang voor dingen als een handje nootjes, omdat ik dan geen idee heb hoeveel energie ik binnen neem. Ik doe het toch wel om van mijn angsten af te komen, maar ik kan me na de tijd zo rot voelen dat ik er zelfs van moet huilen.
Anne-Maria - Dinsdag 26 augustus 2014 14:35
@Stefanie: heel herkenbaar. Dat heb ik ook lange tijd gehad. Uiteindelijk kun je ook deze angsten het beste benaderen aan de hand van de beschreven stappen; dan gericht op de angst op zich, dus niet op het product. De ene keer eet je wat meer 'gezonde' dingen, een volgende keer voelt het allemaal meer ongezond, klinkt dom mss, maar dat hoort erbij. Het is anders dan wanneer je steeds 'ongezond' eet, je zult merken dat je lichaam het gewoon oppakt en het uiteindelijk geen invloed heeft op je gewicht. Het kan zijn dat je even wat meer weegt, maar dat trekt weer bij. Beste meid, ik kan je hierbij ook niet verder helpen. Je zult het alleen kunnen ervaren door je angsten aan te gaan, bv. adhv de stappen die in deze blog beschreven worden. Sterkte meid!
Ook de andere die met een eetstoornis worstelen: ga ervoor! Ik gun jullie een gelukkiger leven, zonder eetstoornis, en ruimte in je gedachten voor andere dingen. Het kost veel tijd, maar heb geduld en geloof me: je wint vast en zeker!
Julia - Dinsdag 26 augustus 2014 16:31
Haha dat filmpje xD even realiseren dat het eigenlijk nergens op slaat om bang te zijn voor eten
QQQ - Woensdag 27 augustus 2014 19:54
Dat filmpje, LMAO!! hahaha
Jansje - Zondag 12 april 2015 22:33
Wat een goed stukje. Hier kan ik wel wat mee, om mijn angst voor eten stapsgewijs te overwinnen. Want op therapie gaat het veel te 'snel' voor mijn idee. Alsof ik het niet bij kan benen en dan val ik gelijk weer terug naar het 'veilige' , het niet of minder eten.
Thankzzz
Biny Koerts - Donderdag 26 augustus 2021 15:29
Als Ik gegeten Heb, Het smaakt lekker , Komt het er zo Maar weer uit Heb angst bij mij
Snoepke85 - Woensdag 26 januari 2022 10:17
Ik ben bang om friet te eten. Ik krijg er vaak buikpijn van als ik het gegeten heb en dan durf ik de keer erop het niet weer te eten.
Iemand tips?