25 x Leven zonder eetstoornis omdat...

 

Vechten tegen een eetstoornis is heel dubbel. Natuurlijk wil je graag gelukkig zijn en in alle vrijheid kunnen leven, maar die eetstoornis is er niet voor niets. Je was niet gelukkig en in alle vrijheid leven kán je ook zonder die eetstoornis (nog) niet. Er spelen achter die eetstoornis immers allerlei nare gevoelens, van angst tot pijn en depressie. De eetstoornis is deels een vlucht voor die gevoelens en deels een manier om je leven ergens toch een beetje onder controle te hebben. Jouw eetstoornis heeft daarom ook een belangrijke taak in je huidige leven, eentje waar je moeilijk afscheid van kunt nemen omdat je niet weet wat je dan te wachten staat.

Het loslaten van een eetstoornis is heel eng. Het maakt allerlei emoties los en doet emoties van vóór je eetstoornis terugkomen. Het zorgt voor angst en onzekerheid en voor een enorme tweestrijd in je hoofd. Moet je die eetstoornis wel loslaten? Word je leven dan écht beter? Komt alle pijn niet dubbel zo hard terug? Word je straks niet opnieuw gekwetst en pijn gedaan? Ben je dan weer volledig verantwoordelijk voor al je eventuele falen en mislukkingen in het leven? Allerlei vragen en angsten waarop je enkel antwoord zal krijgen door het aan te gaan.

leven zonder eetstoornis meisje

Naast al die angsten en ideëen over wat je allemaal kwijtraakt als je de eetstoornis loslaat, zijn er gelukkig ook een shit load aan dingen die juist voor het loslaten van de eetstoornis pleiten. Redenen waarom je leven beter wordt als je die eetstoornis wél durft los te laten. Als je diep in die eetstoornis zit, dan kunnen deze punten nog weleens op de achtergrond verdwijnen. Je bent dan zo verstrikt geraakt in al die zieke eetstoornis gedachtes dat je vergeet hoe het leven ook kan zijn en hoeveel fijner en aangenamer je leven kan worden zonder die eetstoornis. In deze blog deel ik daarom 27 redenen waarom het leven beter is zonder eetstoornis.

Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat het je wellicht, al is het maar voor één dag, dat kleine steuntje in de rug kan bieden om weer even tegen die eetstoornis in te gaan.

Een leven zonder eetstoornis is beter omdat....

♥ Rust en ruimte in je hoofd
Een eetstoornis zorg voor zo enorm veel onrust in je hoofd. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je gaat slapen spelen er gedachtes rondom eten en gewicht in je hoofd. Een leven zonder eetstoornis biedt zoveel meer ruimte in je hoofd voor waardevolle zaken, dingen die er écht toe doen in het leven. 

♥ Warmere persoonlijkheid
Hoe je het ook wendt of keert, je verandert vaak in de negatieve zin door een eetstoornis. Zeker als je structureel te weinig eet, zal je last krijgen van veel gevoelens van irritatie. Je zal verharden en het zal je letterlijk en figuurlijk killer maken. Je verliest jouw warme, aardige persoonlijkheid voor een deeltje en dat is enorm zonde. Een leven zonder eetstoornis geeft je jouw warmte weer terug en maakt je weer tot de leuke persoon die je werkelijk bent.

♥ Mogelijkheden voor hobby's en sport
Naast dat het fysiek soms gewoon niet goed is om te sporten als je lijdt aan een eetstoornis, is er ook vaak geen ruimte in je hoofd voor sporten en hobby's. Je voelt je slecht en de strijd is voortdurend bezig in je hoofd. Een leven zonder eetstoornis maakt het weer mogelijk om bezig te zijn met leuke hobby's en met gezonde regelmaat een sport te doen die je energie en plezier oplevert.

leven zonder eetstoornis meisje

♥ Echt kunnen voelen
Een eetstoornis onderdrukt je gevoelens. Dat heeft soms tijdelijk voordelen als het om nare gevoelens, maar op den duur levert het je niets op. Je zal toch ooit door die negatieve gevoelens heen moeten gaan en deze verwerken. Bovendien mis je hierdoor ook alle positieve gevoelens én leef je niet écht als je niet écht kunt voelen. Gevoelens maken het leven juist waardevol en intens. Een leven zonder eetstoornis maakt het weer mogelijk om alles te voelen. Daar hoort verdriet, maar ook intens geluk bij. 

♥ Voldoende energie hebben
Wakker worden met vermoeide benen van het vele bewegen of een slap lijf door het slechte eten is niet prettig. Het laat je dag niet goed en energiek beginnen en het houd je tegen om naar je volle capaciteit te kunnen functioneren. Zonder eetstoornis geef jejezelf weer de kans om energiek wakker te worden en de dag positief te starten.

♥ Geen pijn meer in je lichaam
Naast dat je door de eetstoornis vaak weinig energie hebt, kan je lichaam ook pijn gaan doen. Je krijgt last van pijne benen, hoofdpijn, buikpijn of andere klachten door het slechte eten. Als je de eetstoornis los kunt laten zal die pijn langzaam verdwijnen en kan je weer (meer) pijnloos door het leven. 

♥ Spontaan leuke dingen kunnen doen
Met een eetstoornis is het vaak vrij lastig om spontaan dingen te ondernemen. Zomaar even Chinees halen, plotseling een terrasje pakken omdat de zon gaat schijnen, ergens met vriendinnen onverwacht gaan lunchen, last-minute een weekendje weg. Alles kan door de eetstoornis zorgen voor paniek. Angst hoe het te doen met eten, angst om erdoor aan te komen, angst de controle kwijt te raken. Een leuker zonder eetstoornis is beter omdat je dan weer zoveel fijne dingen spontaan kunt ondernemen. 

♥ Kunnen en mogen genieten
Kunnen en mogen genieten is niet makkelijk met een eetstoornis. Er is constant een strijd in je hoofd die jou niet toestaat om te genieten, zeker als het om eten gaat. Hoe heerlijk zou het zijn om weer zonder nare schuldgevoelens in een restaurant te zitten en de lekkerste gerechten te kunnen eten? Hoe heerlijk zou het zijn om weer gezellig naar de bioscoop te kunnen gaan en daar met een vriendin te kunnen genieten van een enorme bak popcorn en lekkere cocktail? Zonder eetstoornis in je leven behoort dat allemaal tot de mogelijkheden! 

leven zonder eetstoornis meisje

♥ Leven in plaats van geleefd worden
Je denkt misschien dat je je leven door je eetstoornis meer onder controle hebt, maar in weze heeft de eetstoornis jouw leven onder controle. Alles wordt namelijk beïnvloed door die eetstoornis. Jij wordt geleid door de eetstoornis. Pas als jij de leiding neemt en de eetstoornis je leven uitzet, heb je weer écht de leiding over je leven en toekomst. Dan kan je weer echt gaan leven in plaats van geleefd worden. 

♥ Kunnen sporten omdat het leuk is
Sporten met een eetstoornis kan knap lastig zijn. Je sport volgens je eetstoornis immers nooit intensief genoeg, nooit lang genoeg en nooit goed genoeg. Het draait al snel om afvallen en caloriëen verbranden. Hierdoor raak je het initiële doel van sporten, er plezier aan beleven en lekkerder in je vel gaan zitten, kwijt. Zonder eetstoornis kan je weer leren te genieten van sporten en kiezen voor een sport die echt bij je past en je plezier en energie heeft. 

♥ Jezelf kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen leren
Als je lijdt aan een eetstoornis ben je hier zoveel mee bezig, dat je je op de meeste andere gebieden in je leven nauwelijks kan ontwikkelen. Die eetstoornis slokt alles op. Je leeft hierdoor als het ware in een tunnel, terwijl er buiten die tunnel allemaal waardevolle dingen plaatsvinden die je een rijker mens kunnen maken. Een leven zonder eetstoornis is beter omdat je jezelf dan weer kunt ontwikkelen en nieuwe dingen kunt ontdekken en leren. 

♥ Gaan en staan waar je wilt
Met een eetstoornis kan je niet gaan en staan waar je wilt. Je moet altijd rekening houden met die eetstoornis. Je kunt niet zomaar een rondreis maken door Amerika omdat dit fysiek niet haalbaar is. Je kunt niet zomaar een weekend naar een festival, omdat de paniek dan toeslaat over hoe en wat je daar kan eten. 

leven zonder eetstoornis meisje

♥ Eten en drinken waar je trek in hebt
In de supermarkt kunnen kopen waar je zin in hebt en hiervan gewoon genieten is niet mogelijk als je lijdt aan een eetstoornis. Er spelen altijd duizenden gedachtes en remmingen. Is het product wel veilig? Krijg ik er geen eetbui door? Is het te vet? Hoeveel kcal bevat het? Ga zo maar door. Met een eetstoornis kan je niet gewoon kiezen en eten waar je trek in hebt. Een leven zonder eetstoornis is beter omdat je dan juist wel weer bij de bakker dat broodje kan kopen waar je zo naar verlangt of bij Starbucks die koffie kan bestellen die er zo goddelijk uitziet. We hebben het geluk dat we 6 keer per dag mogen genieten van eten.

♥ Niet meer verplicht moeten bewegen
Iedere dag moet je een bepaalde hoeveelheid bewegen, anders voel je je lui, dik of heb je het idee in een dag direct kilo's te zijn aan gekomen. Een eetstoornis kan ervoor zorgen dat je constant last hebt van bewegingsdrang. Je moet bewegen, regen of sneeuw... niets houd je tegen. Huilend loop je zeiknat door de regen, je kunt niet anders. Hoe bevrijdend zou het zijn om niet meer iedere dag verplicht te moeten bewegen, maar gewoon te bewegen als het goed voelt en als je er zin in hebt. Zonder eetstoornis kan dat.  

♥ Genieten van lekkere dingen koken
Koken is leuk, zeker als je het eten erna ook alleen of met iemand kan opeten en ervan kunt genieten. Koken met eetstoornis is vaak vrij ingewikkeld. Er spelen allerlei gedachtes mee rondom kcal, vet, aankomen, gewicht en ga zo maar door. Zonder eetstoornis kan je weer echt gaan koken wat je lekker vindt en het erna ook gewoon opeten zonder je schuldig te voelen. 

♥ Intimiteit is weer mogelijk, een optie
Een eetstoornis kan ervoor zorgen dat je de drang naar seksualiteit en initimiteit kwijtraakt. Je libido verdwijnt grotendeels en je voelt je hard en kil vanbinnen. Dit maakt intimiteit met je partner, vriendinnen of een nieuwe mogelijke relatie erg lastig. Voor jezelf, maar ook voor de ander. Zonder eetstoornis heb je weer veel meer mogelijkheden op het gebied van intimiteit. Ook als je hier moeite mee hebt, kan je er als je de eetstoornis durft los te laten, echt aan gaan werken. Een eetstoornis houdt dit alles tegen.

leven zonder eetstoornis meisje

♥ Niet meer hoeven liegen
Een eetstoornis maakt je vaak een ander mens. Iemand die van huis uit extreem eerlijk is, kan door een eetstoornis een enorme leugenaar worden. Dat wil je helemaal niet, maar je hebt voor je gevoel geen andere keuze. Je liegt tegen de mensen die je lief zijn, wat zorgt voor vertrouwensbreuken en verstoorde relaties. Een leven zonder eetstoornis is beter omdat je dan niet meer hoeft te liegen, omdat je weer de eerlijke persoon kunt worden die je was. 

♥ Geen schuldgevoelens meer
Schuldgevoelens spelen een centrale rol in een leven met een eetstoornis. Je voelt je schuldig omdat je te veel hebt gegeten, te veel weegt, te weinig bent afgevallen, te weinig hebt bewogen, hebt gelogen en ga zo maar door. Constant voel je je slecht over jezelf, terwijl dat natuurlijk helemaal niet terecht is. Die schuldgevoelens zorgen voor zoveel negativiteit in je leven. In een leven zonder eetstoornis spelen die schuldgevoelens helemaal geen of nauwelijks een rol. Dat zorgt voor zoveel meer positiviteit.

♥ Niet meer afhankelijk zijn van hulpverlening
Genezen van een eetstoornis is a hell of a job! Een job die je niet alleen kunt en moet doen. Je hebt hier goede, professionele hulp bij nodig. Natuurlijk is het heel fijn als je die hebt, maar aangezien een eetstoornis nog weleens jaren kan duren, (gemiddeld 5 tot 7 jaar) kan je je na zo'n lange tijd ook heel afhankelijk gaan voelen van de hulpverlening. Iets wat een naar en onzelfstandig gevoel kan geven. Een leven zonder eetstoornis biedt je de mogelijkheid om zelfstandig, met steun van vrienden en familie, het leven krachtig alleen te bevechten. Dat geeft je een onafhankelijk gevoel en vaak ook een flink boost voor je zelfbeeld. 

meisje hulpverlening

♥ Goed kunnen slapen
Slapen kan nog weleens een probleem zijn als je lijdt aan een eetstoornis. Je slaapt slecht in, ligt 's nachts uren wakker of je bent 's morgens al heel vroeg wakker. Dat is niet fijn en beinvloedt ook je volgende dag. Je bent minder fit en psychisch wat labieler. Zonder eetstoornis zal je weer een stuk beter kunnen slapen en uigerust wakker worden.

♥ Irritatie en depressie
Een eetstoornis kan zorgen voor veel gevoelens van irritatie en depressie. Dat is deels inherent aan het slechte eten en deels aan de onderdrukking van emoties. Ga je beter eten en werken aan je problemen, dan zullen die irritaties en depressieve gevoelens op den duur ook afnemen. Het leven is een stuk aangenamer zonder irritatie en depressie.

♥ Een gezond lichaam
Je lichaam krijgt heeft wat te verduren door een eetstoornis. Je kan flink wat schade aanrichten zonder dat je je daar direct bewust van bent. Schade aan je tanden, botten, spieren en darmen. Problemen met je huid en haren. Slechte bloedwaardes. Ook kan het ervoor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt en je hierdoor voor langere tijd niet meer vruchtbaar bent. Je brengt je lichaam en daarmee je leven in gevaar. Het ongeluk zit in een klein hoekje en het kan zomaar ineens afgelopen zijn. Je geeft je lichaam weer de kans om gezond te worden door de eetstoornis los te laten.

♥ Ruimte om te werken aan je problemen
Met een eetstoornis ben je vaak 24/7 bezig met eten in je hoofd. Het is een ware obsessie die je niet even een halt toe kan roepen. Dit maakt het vrij lastig om te werken aan je werkelijke problemen. Het eten is immers niet je werkelijke probleem, dat zit veel dieper. De eetstoornis en het eten nemen echter alle ruimte in waardoor goed bezig zijn met al die échte zaken niet goed mogelijk is. Pas als je die eetstoornis meer los durft te laten, ertegenin durft te gaan, zal het mogelijk worden om te werken aan alle achterliggende problemen. Als je daaraan kunt werken, kan je op den duur ook verder met je leven en weer gelukkiger worden.

♥ Kans op een gelukkige toekomst
Een gelukkige toekomst mét eetstoornis is geen haalbaar doel. Je kunt niet gelukkig worden mét een eetstoornis, althans niet al deze hevig aanwezig is. Natuurlijk heb je die eetstoornis niet ontwikkeld omdat je zo gelukkig was, maar door je vast te houden aan de eetstoornis, geef je jezelf niet de mogelijkheid om dat in de toekomst wel te kunnen worden. Door te werken aan de oorzaken van je eetstoornis, werk je aan je toekomst en maak je ruimte voor oplossingen en mogelijkheden. Een leven zonder eetstoornis biedt sowieso veel meer kansen op geluk, dan een een leven zonder eetstoornis. 

leven zonder eetstoornis meisje

♥ Evenwichtige relaties opbouwen
Als je lijdt aan een eetstoornis is het soms lastig om nog bij al je relaties en contacten het evenwicht te bewaren. Jij hebt soms toch wat meer steun en hulp nodig dan de ander. Dat is niet erg, maar kan je na een lange tijd wel een vervelend gevoel geven. Je zult daarom ook weer meer evenwichtige relaties kunnen opbouwen als je geen eetstoornis meer hebt.

♥ Plezier beleven aan sociale contacten
Sociaal contact kan erg lastig zijn met een eetstoornis. Small talk lijkt haast onmogelijk en je hebt te weinig energie en concentratie om je aandacht lang bij gesprekken te houden. Sociaal contact waar eten en drinken bij komt kijken is met een eetstoornis helemaal lastig. Het leven is zonder eetstoornis beter omdat je dan weer kunt genieten van vrienden, familie, kletspraatjes én energie en aandacht hebt voor lange en goede gesprekken.

♥ Positief naar jezelf kijken
Een eetstoornis houdt een negatief zelfbeeld in stand. Je kunt door de eetstoornis niet goed werken aan je zelfbeeld en omdat je ziekt bent, blijf je je ook negatief over jezelf voelen. Je kunt niet goed werken aan je toekomst en dingen bereiken omdat je eetstoornis zoveel van je ontwikkeling en capaciteiten in de weg staat. Hoe meer je de eetstoornis durft los te laten, hoe meer je jezelf kunt ontwikkelen en hoe positiever je over jezelf kunt en zult gaan denken. Je leert langzaam weer vertrouwen in jezelf te hebben, zonder daarvoor een eetstoornis nodig te hebben.

Waarom is het leven zonder eetstoornis volgens jou beter?

Fotografie: Valentina

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Zaterdag 17 maart 2018 13:29
Wauw dit komt echt op een goed moment! Ben nu weer na een heftige terugval terug aan het klimmen naar herstel en had dit echt even nodig. Dankjewel ♥
Fiona - Zaterdag 17 maart 2018 14:54
Fijne blog! Maar eigenlijk zegt vooral die laatste foto meer dan woorden kunnen doen :) Heel mooi!
Mansch-99 - Zaterdag 17 maart 2018 20:25
Bedankt Scarlet, ik zat vandaag enorm in een dip. Ik zou heel graag dat ik van m’n eetstoornis af willen zijn, maar ik zat vandaag niet lekker in m’n vel. Wat was nou het hele voordeel van beter worden? Ik voel me helaas zo goed in m’n “comfortzone”. Maar dit bericht helpt me wel om door te gaan met de therapie. Heel erg bedankt. Keep it coming!!!
Nina - Zaterdag 17 maart 2018 20:46
Ik vind dit heel lastig, omdat ik bepaalde punten wel kan en ik die inlever als ik ga aankomen. Ik spreek helaas uit ervaring, omdat ik echt vaker geprobeerd heb te hetstellen en ik heb het ook zeker tijd gegeven. Mijn probleem is dat ik bij aankomen extreem depressief word en ik dan niks meer durf. Ik voel me dan echt heel erg paniekerig en ik durf alleen binnen in pyjama te zitten. Nu ga ik gewoon naar de universiteit, sport ik, onderneem ik dingen... eten is alleen een ding en ik lieg idd over die dingen. Daarnaast is het lichamelijk ook natuurlijk niet helemaal top. Ik heb verder geen ernstig ondergewicht. Ik weet nu niet wat ik moet, omdat ik op welke manier ook niet echt gelukkig lijkt te zijn. Ik kies nu voor dit, omdat het minder erg is dwn het alternatief en ik me nog iets positiever voel...
@ - Zondag 18 maart 2018 13:58
Dit herken ik. Maar ik heb gemerkt dat dat hoort bij het stuk 'meer voelen' en aan andere dingen kunnen gaan werken. Als je normaler eet ga je ook die negatieve emoties voelen, wat ontzettend naar is. Dan kan je je echt een stuk slechter gaan voelen. Maar dat is ook een teken dat er dus veel meer achter die eetstoornis zit, wat je dan gaat voelen en wat dan meer ruimte krijgt en naar boven komt. Als het eten beter gaat, is er eindelijk ruimte om aan die andere dingen te werken. En dat proces kan helaas ontzettend lang duren. Ik herken echt wat je schrijft, en t duurt bij mij ook echt lang, maar ben bang dat t echt iets is waar je doorheen zal moeten, al wil je dat het ooit allemaal beter wordt..
Sonja - Maandag 17 januari 2022 07:20
Hoi,
Zo herkenbaar... ook ik heb ondergewicht en ben moeite met het voordeel zien van gezond gewicht maar doe iedere dag mijn best.

Mvg

Sonja