17 makkelijke huishoud tips

 

Ik ben nooit een goede huisvrouw geweest en ik vrees dat ik dat ook niet zal worden. Ondanks dat ik het fijn vind als mijn leefomgeving schoon en opgeruimd is, word ik van opruimen en schoonmaken niet zo heel blij. Het is iets wat toch moet gebeuren en wat ook gewoon bij het leven hoort. Inmiddels heb ik heel wat manieren verzameld om het voor mezelf toch wat makkelijker en fijner te maken. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie tips en ervaringen.

Mijn moeder vertelde weleens dat ze vroeger in haar studententijd de afwas nog weleens liet opstapelen en dat ze dan uiteindelijk gewoon onder de douche ging staan met de afwas. Haha! Leuk verhaal maar ik denk dat het in de praktijk toch niet heel handig is..

Cleaning
Bron

Minder spullen
Minder spullen betekent minder om op te ruimen en schoon te maken. Daarnaast is het ook overzichtelijker en heb je al snel het gevoel dat je minder moet schoonmaken en dat het snel klaar is. Hierdoor zal je er misschien eerder en met minder tegenzin aan beginnen.

Keukenrol op je bord
Een manier om mijzelf afwas te besparen, is keukenrol leggen op mijn bord. Ik doe dit vaak al uit automatisme. Ook omdat ik het bij bijvoorbeeld geroosterd brood niet lekker vind als mijn bord nat wordt door de hitte en daardoor mijn brood ook. Dit voorkom ik door keukenrol. Maar het is ook handig want hierdoor blijft je bord schoon. Ideaal voor luie afwassers.

Plasticfolie op de platen in de koelkast
De koelkast schoonmaken is iets wat wel met regelmaat moet gebeuren omdat het erg vies kan worden. Het is wel echt een irritant werkje maar daar is iets aan te doen. Je kunt namelijk dik plastic folie op de platen van je koelkast leggen of plakken, wat je regelmatig kunt vervangen. Het enige wat je dan wel moet doen, is je koelkast leeghalen. Maargoed, dan kun je direct kijken welke dingen er over datum zijn en echt de prullenbak in moeten.

Theezakje in koelkast voor vieze geurtjes
Wat sowieso heel handig is en geen enkele moeite kost, is het leggen van een theezakje in de koelkast. Het theezakje neemt vieze geurtjes op en hierdoor ruikt je koelkast in ieder geval goed als je hem open doet. Wat alleen niet direct betekent dat je het niet hoeft schoon te maken....

Planten die weinig water nodig hebben
Planten en bloemen zorgen er voor dat je huis er gezellig en levendig uit ziet. Daarnaast is het ook heel gezond om bloemen en planten in je omgeving te hebben. Maar goed, je moet ze ook onderhouden. Je kunt ook kiezen voor planten die weinig water nodig hebben, zoals cactussen. Maar er zijn er nog veel meer van. Ga eens langs bij een tuincentrum en laat je informeren.

Bij koken in één pan
Tijdens het koken haal ik vanalles uit de kast om het mijzelf makkelijk te maken, maar achteraf ben ik daar niet heel blij mee. De keuken ziet er dan uit alsof er een bom is ontploft. Het eten is snel op maar de afwas gaat iets minder snel. Ik heb geen vaatwasser helaas, dus ik heb er wel baat bij als ik de hoeveelheid afwas tijdens het koken beperk. Wanneer ik bijvoorbeeld spaghetti maak, kan de saus echt wel in één pan gemaakt worden. Dan hoef ik niet en een pan te gebruiken voor de uitjes en knoflook en weer een aparte voor het gehakt. Het kan prima bij elkaar en uiteindelijk kan de saus daar ook bij. Dat scheelt al veel.

koken
Bron

Speelgoed, vazen etc. in vaatwasser
Voor mensen die kinderen hebben en een vaatwasser heb ik de ultieme tip! Ik zag het bij een vriendin van mij en het werkt perfect. Speelgoed doet zij namelijk in de vaatwasser. Er kunnen heel wat bacteriën op gaan zitten en zo is het allemaal in één keer schoon. Je kunt hetzelfde ook doen met bijvoorbeeld vaasjes en stenen onderzetters. Check wel even voor de zekerheid of het in de vaatwasser kan.

Kleding uitkloppen en ophangen
Om hele grote stapels strijkwerk te omzeilen, kun je het beste na het wassen je kleding goed uitkloppen en daarna ophangen om het te laten drogen. Hierdoor haal je er al veel kreukels uit en hoef je sommige dingen zelfs helemaal niet meer te strijken.

Ruim elke dag een deel op
Neem jezelf voor om elke dag een bepaald deel van het huis op te ruimen of schoon te maken. Dit kan de tafel zijn, de was, de keuken of badkamer maar ook je kledingkast, lades, etc. Hierdoor komt er wat routine in en is hetgeen wat je moet doen elke keer weer wat minder. Dat geeft een fijn en opgeruimd gevoel!

Deurmat
Super simpel maar het scheelt heel wat schoonmaak werk. Zeker in de winter en herfst wanneer je vaak met natte schoenen en bladeren het huis binnen komt. Voeten vegen voordat je binnen komt scheelt heel wat dweil werk.

Plastic tasje bij het koken
Wanneer je uitgebreid gaat koken is het handig om een plastic tasje of kleine vuilniszak op het aanrecht te leggen waar je direct de lege verpakkingen, schillen, etc. in kunt doen. Dit scheelt omruimwerk achteraf en door het daarna direct in de vuilnisbak te gooien voorkom je ook dat de prullenbak direct vol zit.

Pannen etc. direct laten weken
Als je pannen te lang vies op het aanrecht laat staan, kan het een ramp worden om ze uiteindelijk schoon te krijgen. Maak er een gewoonte van om het direct te laten weken in warm water met afwasmiddel. Dit scheelt heel wat werk als je daadwerkelijk gaat afwassen en hoef je minder hard te schrobben.

Geen huisdier
Een huisdier is heel gezellig en leuk, maar geeft ook wel heel veel extra schoonmaakwerk. Katten en honden die overal haar achterlaten zijn niet heel handig als je niet van schoonmaken houdt. Misschien iets om over na te denken als je er aan denkt een huisdier te nemen.

kat
Bron

Series en films tijdens opruimen
Om het allemaal wat leuker te maken, spaar ik mijn flauwe series en films op tot de momenten dat ik ga schoonmaken of opruimen. Het wordt dan gecombineerd met een guilty pleasure momentje. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld tijdens het strijken naar Shopping Queens, Adam zoekt Eva of Hotter than my daughter te kijken. Iets waar je je hoofd niet echt bij hoeft te houden maar wat wel leuk is voor op de achtergrond.

Vervangbare ovenmat
De oven schoonmaken is misschien nog wel hetgeen wat ik het lastigste vind. Ik denk er namelijk altijd aan als ik iets in de oven maakt wat aan het lekken is en dan kan ik het niet schoonmaken. Als die afgekoeld is ben ik het alweer vergeten. Wat ideaal is, zijn vervangbare ovenmatten die je helemaal onderaan in de oven kunt leggen. Wanneer je een pizza in de oven hebt of iets anders dat kan lekken, haal je de ovenmat eruit en vervang je deze.

Blender schoonmaken
Een blender schoonmaken kan ook op een heel makkelijke manier. Spoel hem na gebruik een keer om en laat er daarna warm water met afwasmiddel in. Doe vervolgens de blender aan! Whooop afgewassen. Alleen nog even afspoelen en weer klaar voor gebruik.

Tijdens reclame op TV opruimen
In de pauzes van TV programma's ruim ik of de tafel af of ik ga wat te drinken of te eten pakken. Sommige mensen gaan dan zappen, oid. Maar je kunt ook met jezelf afspreken dat je in die tijd bijvoorbeeld 5 dingen probeert op te ruimen. Leg wat dingen terug op z'n plek, zoek oude kranten en tijdschriften uit en gooi dingen weg, etc.

Wat doe jij om het huishouden wat leuker of makkelijker te maken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

maddy - Woensdag 4 november 2015 10:23
onzin gewoon gewoon je huis shoon houden lijkt me niet de minste moeite... als je dat niet doet ben je dus gewoon lui. sommige mensen kunnen het niet omdat ze ziek zijn dat is een uitzondering maar de rest kan gewoon wat doen hoor.
Twirler94 - Woensdag 4 november 2015 10:27
Keukenrol op je bord? Ik heb dat juist afgeleerd. Ik deed dat vooral voor vet etc.
DragonFly1991 - Woensdag 4 november 2015 10:27
Probeer zoveel mogelijk te doen op de dagen dat ik niet werk, is voor mijn kleine meisje ook wel zo fijn. In de avond als zij op bed ligt, trek ik er vaak nog even een stofzuiger door, zodat we de dag weer schoon kunnen beginnen met onze kruiper.
Verder tja, het is een handigheidje. Elke dag een uurtje.. Afwas heb ik nooit leuk gevonden, maar wie wel?? Vaatwasser is inderdaad de perfecte uitkomst, waar ik inderdaad ook het speelgoed van onze dochter wel eens in doe. Ik weet zeker dat het dan schoner wordt dan wanneer ik het zelf zou doen.

Enne, muziek aan wil ook nog wel eens helpen :)
Anoniem - Woensdag 4 november 2015 10:28
leuke tips maar ik was liever mijn bordje af, ik vind steeds dingen weggooien zoals keukenrol niet goed voor het milieu, en we moeten toch een beetje aan onze toekomst denken, en die van de kinderen.

ik vind opruimen ook vreselijk, maar soms doet het wel deugd als ik weer in een nette omgeving zit, het geeft voldoening.
Ik heb ook al heel wat spullen weggedaan om een beetje orde te creëren en overzicht te behouden.
Het gaat zeker veel sneller.

Als extra tip : onze mannen aanmoedigen om ook wat mee te helpen :-D
nikki - Woensdag 4 november 2015 10:46
Leuke blog en sommige tips zijn echt goed!
ano - Woensdag 4 november 2015 10:50
er zitten wel handige tips bij, maar niet echt heel milieu bewuste tips.

als je altijd alles meteen opruimt nadat je het gebruikt hebt dan stapelt niets zich op en heb je nooit een heel rommelig huis waar je uren aan schoon te maken hebt.

zelf houd ik gelukkig wel van opruimen en schoonmaken, lekker luide opwekkende muziek opzetten. door het bezig zijn met schoonmaken en het dansen op de muziek vergeet je ook even alles wat om je heen gebeurt.
marleen - Woensdag 4 november 2015 11:39
@maddy : ik vind je reactie behoorlijk onrespectvol
er zijn wel degelijk mensen die het moeilijk vinden om zorg te dragen voor hun leefomgeving. Omdat ze het niet van thuis uit hebben meegekregen, omdat ze zichzelf niet de moeite waard vinden om zorg voor te dragen, omdat ze het gevoel hebben dat het huishouden hen boven het hoofd groeit... met dit soort onverdraagzame "je bent gewoon lui'- reacties duw je die mensen nog dieper de grond in. Vind ik niet bepaald passen op een site voor mensen die al worstelen met duizend en één problemen. Een oproepje dus om in het vervolg meer vanuit jezelf te spreken , en jouw mening niet per se als de waarheid te verkondigen
Ravenelfje - Woensdag 4 november 2015 12:28
nog een tipje : als je geen vaatmachine hebt, een afdruiprekje voor de vaat, scheelt heel wat afdroogwerk
S :) - Woensdag 4 november 2015 12:32
Ik vind het altijd wel fijn om lekker even tijd te nemen om voor mijn huisje te zorgen. Is toch ook een soort van zorgen voor mezelf, en meteen ook voor mijn huisgenootjes ;) En als alles weer schoon en opgeruimd is voel ik me beter! Of tenminste, alles.. een beetje troep vind ik ook wel gezellig ;)
V. - Woensdag 4 november 2015 12:54
Uiteindelijk kom je vanzelf op een punt dat al je borden, bestek en glazen vies zijn, en je dus je wel iets af moet wassen. Of als je zelf niet de schuldige bent, de kamers van huisgenootjes langs kunt gaan om afwas te halen.
S. - Woensdag 4 november 2015 13:25
- Niet veel spullen hebben. Scheelt echt heel veel tijd.
- Meteen spullen opruimen: glazen/borden etc. meteen in de vaatwasser of afruimen (of 1 keer per dag afwassen als je alleen bent want dat bespaart water).
- Meteen opruimen geldt ook voor kleren: aan een hanger om te laten luchten of meteen in de was. En geldt ook voor alles wat je op een dag gebruikt. Maak een vaste plek voor je hobbyspullen, schoolboeken etc. Ben je ermee klaar? Meteen opruimen. Laten liggen = rommel en rommel trekt rommel aan. Voor je het weet is het een enorme berg!
- Lege oppervlakken. Aanrecht zo veel mogelijk leeg houden, idem met bureaus, tafels, allerhande kastjes etc. Hoef je niet eerst bergen zooi te verplaatsen als je er eens een doekje overheen wilt halen.
- Routines: elke dag opruimen wat je gebruikt hebt. Elke dag doekje over de wc, aanrecht, fornuis etc. Stofzuigen, bed verschonen etc. liefst op vaste dagen.

Sinds ik dit doe hoef ik eigenlijk nooit meer op te ruimen. Elke dag tien minuutjes en alles is weer netjes. Eens per week de wat grotere dingen, maar dat is dus ook zo gebeurd.

De tips van de keukenrol en plasticfolie vind ik niet zo goed. Er wordt al zoveel zinloos weggegooid en dit zijn daar typische voorbeelden van. Hoeveel moeite is het om het wel meteen te poetsen i.p.v. nodeloos de plasticsoep te laten groeien?
Maanmeisje - Woensdag 4 november 2015 14:07
Ik ben het eens met Marleen. Ik weet uit ervaring dat het huishouden een enorme opgave kan zijn als het niet lekker gaat, en ik wil echt wel een schoon, netjes huis, maar krijg dat niet altijd voor elkaar. Gisteren gelukkig goed opgeruimd :-).
d - Woensdag 4 november 2015 14:31
Haha wat handig van die blender. Ik doe meestal schoonmaakazijn mengen met afwasmiddel (volgens mij kan dat zonder problemen) ontkalkt het meteen met het afwassen of aanrecht en kranen ed. Dit doe ik ook met de allesreiniger voor in de douche, ook mengen met schoonmaakazijn en dan met zachte handstoffer of grote spons de tegels snel en gemakkelijk te reinigen, daarna afspoelen. Ik bedenk me wel met folie in de koelkast, heel handig, maar circuleert de 'koude' dan nog wel goed (genoeg)? En shirtjes ed. laat ik idd. altijd uitkloppen na het wassen tot netjes en dan laten drogen op een (goedpassend) hangertje. Of tegen mezelf zeggen, ik hoef maar 1 klein dingetje op te ruimen of maar vijf minuten op te ruimen. Eenmaal bezig..
miss.atelophobia - Woensdag 4 november 2015 15:10
Held! Ik wil wel altijd alles goed fris en schoon hebben maar kan toch leukere dingen bedenken dan school maken
Miekio - Woensdag 4 november 2015 16:32
Ik heb echt het geluk dat ik opruimen en vooral schoonmaken heel fijn vind. Vooral het effect zien geeft me een goed gevoel, een vies aanrecht na koken, vuile vaat enzo, en dat dan na wat inspanning helemaal schoon te hebben: heerlijk.

Mijn huis is ook altijd schoon en netjes, ondanks huisdieren en best veel spullen. Geen tips eigenlijk omdat ik schoonmaken heerlijk vind! Scheelt echt enorm ;)Lamp - Woensdag 4 november 2015 16:35
Gheghe ik denk dat als je koelkast stinkt dat je hem dan nodig schoon moet maken in plaats van er theezakjes inleggen :P
Jillie - Woensdag 4 november 2015 18:42
Mijn tip (alleen handig bij één persoonshuishouden):
Doe tijdens het koken de afwas van de rest van de dag. De tijd die je anders zit te wachten tot je aardappels gekookt zijn, kan je zo nuttig besteden. En na het eten hoef je alleen nog maar de pannen, je bord en je bestek te doen. Heerlijk!
Mar - Woensdag 4 november 2015 19:05
Ik heb mezelf aangeleerd om alles wat minder dan 1 minuut werk is direct te doen, dus na het eten gelijk je bord afspoelen, na ontvangst die ene brief opruimen en niet 'keurig' gesorteerde stapels maken die op een gegeven moment omvallen, een lege fles meepakken wanneer je naar de supermarkt gaat en het niet opsparen tot je voor tien euro statiegeld hebt liggen, enzovoorts.
Dat helpt mij heel veel. Eerder dacht ik 'agh dat komt later wel', maar doordat dat bij heel veel kleine dingen gebeurde werd het een grote puinzooi waardoor het opruimen er helemaal niet meer van kwam omdat ik er zo tegenop zag.
Rixt - Woensdag 4 november 2015 20:00
aaah dat met dat theezakje lees ik voor het eerst! Dat ga ik eens proberen :)
Eef - Woensdag 4 november 2015 20:53
Ik vind de foto van de toiletpot wel een beetje raar......
Jimmy - Donderdag 5 november 2015 11:05
@Eef:
Ja idd. Het doet me aan iets anders denken dan schoonmaken...
marleen - Donderdag 5 november 2015 12:50
dat dacht ik ook maar dat dierf ik niet uitspreken ;-)
Vlinder - Donderdag 5 november 2015 18:23
Haha, net vandaag ook een blog over geschreven. Zout gebruiken bij thee-aanslag, de swiffer duster, vochtige schoonmaakdoekjes en af en toe gewoon even googlen is toch wel mijn advies...
d - Donderdag 5 november 2015 21:45
Dat is wel een goeie tip! @Mar
just - Vrijdag 6 november 2015 21:26
De tip voor een budget schoonmaakmiddel: azijn!!! werkt perfect tegen kalkaanslag etc. En azijn neemt ook vieze geurtjes op.