11 angsten op vakantie

 

Op vakantie gaan is voor veel mensen één van de leukste gebeurtenissen van het jaar, maar als je last hebt van angsten rondom de vakantie, ligt dat mogelijk heel anders. Op vakantie gaan kan dan voor veel stress en onrust zorgen. De meeste mensen vinden het vaak wel een beetje spannend om op vakantie te gaan: "Heb ik alles wel bij me?" Maar angsten en fobieën gaan veel verder dan dat en kunnen flink wat roet in het eten gooien. In deze blog deel ik een aantal veel voorkomende angsten op vakantie.

Maar ik ben zo ver van huis. Wat als er daar iets gebeurt? Wat als ik.. Hoe moet ik dan.. Ik google mezelf uit mijn hoofd en alvast naar de bestemming en geef het een kans mij gerust te stellen. De angst zit in mij, het maakt niet uit waar ik ben. Het reist met me mee, waar ik ook heen ga. Ik zal het moeten accepteren maar ik wil niet dat het me kan domineren. Het krijgt een krap plekje in de kofferbak en het slaapt buiten. Het is er wel en mag er zijn maar niet vooraan of 'in the picture' terug te zien op de vakantiekiekjes... Lees verder

Angst om aan te komen in gewicht

Als je te maken hebt met eetproblemen of een eetstoornis kan de angst om aan te komen in gewicht je bekend voorkomen. Op vakantie eet je toch vaak anders dan thuis en dat kan angsten oproepen als je veel met eten en je gewicht bezig bent. Als eten en niet eten constant in je gedachten zitten kan dat een vakantie flink bederven. De controle die je thuis hebt over eten kan je vaak niet hanteren op vakantie en dat zorgt voor paniek.

Vliegangst

Angst om te vliegen komt bij veel mensen voor, ondanks dat vliegen de meest veilige vorm van reizen is. Specifieke gedachten die meespelen bij vliegangst zijn: "Wat als de piloot onwel wordt? Wat als we neerstorten?" De angst om de controle uit handen te geven is wat vliegen voor veel mensen zo eng maakt. Hiernaast kan het een benauwend idee zijn om in een vliegtuig in de lucht te zitten en er niet uit te kunnen. Deze gedachte alleen al veroorzaakt dan paniek, ook al weten de meeste mensen wel dat er feitelijk niets ergs zal gebeuren.

Angst voor aanslagen

Angst voor aanslagen kan reizen en vakanties ook flink beïnvloeden. Zelf kan ik deze angst best goed begrijpen, hoewel ik er doorgaans niet heel veel last van heb. Als er een tijdje veel aanslagen in het nieuws zijn, denk ik daar weleens over na als ik op een druk treinstation sta of een groot evenement bezoek. Er zou maar wat gebeuren... Niet zo'n fijne gedachte. Angst voor aanslagen zorgt ervoor dat je drukke, toeristische plekken zou kunnen gaan mijden en ook niet meer graag met het vliegtuig reist uit angst voor kapingen of bommen. Net als met vliegangst zien mensen heus wel in dat de kans dat er iets misgaat nihil is, maar toch kan het zorgen voor spanningen en nervositeit.

Hoogtevrees

Ook hoogtevrees kan een zorgeloze vakantie in de weg staan. Zeker als je naar een bestemming gaat in de bergen of met het vliegtuig reist. Waar hoogtevrees in het dagelijkse leven niet noodzakelijk een grote rol hoeft te spelen, kan het op vakantie veel meer op de voorgrond staan.

Angst om dood te gaan

Op vakantie gaan en nooit meer terugkomen. Veel mensen zijn diep van binnen bang voor de dood, maar wanneer deze angst een grote rol speelt in iemands dagelijks leven kan op vakantie gaan een flinke uitdaging vormen. Iemand die erg angstig is om dood te gaan op vakantie kan bijvoorbeeld alles op alles zetten om bepaalde activiteiten of vervoersmiddelen te vermijden die in zijn of haar ogen risicovol zijn.  

Pleinvrees

Pleinvrees is de angst om je vertrouwde en veilige omgeving te verlaten. Mensen die hier last van hebben vinden het logischerwijze ook eng om op vakantie te gaan naar een onbekende bestemming. In ernstige gevallen is iemand helemaal niet meer in staat om zich in het openbaar te begeven, maar in veel gevallen is dat nog wel mogelijk ook al roept het veel stress en spanningen op.

Watervrees

Zwemmen op vakantie is voor de meeste mensen iets om naar uit te kijken. Het staat gelijk aan ontspanning, plezier en vermaak. Echter, als je last hebt van watervrees roept water en aan water gerelateerde activiteiten, angst bij je op. Vaak is het niet het water zelf dat de angst veroorzaakt, maar gevaren die aan het water gekoppeld worden. Ook de diepte van het water kan angsten oproepen.

Smetvrees

Als je last hebt van smetvrees heb je constant het gevoel dat alles om je heen vies is en je zal besmetten met bacteriën of een virus. Op vakantie in landen waar de hygiëne anders is dan in Nederland kan dit voor paniek zorgen. Openbare toiletten kunnen ook echt een ramp zijn. Zelf heb ik geen smetvrees, maar toch vind ik het al ongemakkelijk om naar een toilet te moeten waar misschien al wel honderden mensen voor mij zijn geweest. Ik kan me goed voorstellen dat dit dan extra lastig is als je er gevoelig voor bent, al zul je echt niet zomaar ziek worden van een vies toilet.

Angst om ziek te worden

Hiernaast is de angst om ziek te worden ook voor veel mensen op vakantie herkenbaar. Natuurlijk wil niemand zijn of haar kostbare vakantiedagen ziek doorbrengen, maar voor sommige mensen kan de angst om iets onder de leden te krijgen zo groot worden dat de hele vakantie er onder lijdt. Reizen is dan bijna niet meer mogelijk en spontaan ergens eten zorgt voor voor grote spanningen.

Angst om niet naar het toilet te kunnen

Het is een gegeven dat veel mensen last krijgen van verstopping op vakantie door ander eten of een andere omgeving en dat kan de vakantiepret flink bederven. Angst om niet naar het toilet te kunnen kan echter ook verstopping van de darmen aanwakkeren of versterken. Het niet naar de wc kunnen leidt dan tot angst en die angst leidt weer tot stress, waardoor het lichaam niet voldoende kan ontspannen op het toilet. Heel vervelend en iets waar veel mensen van wakker kunnen liggen.

Insectenvrees

Als je bang bent voor insecten kan op vakantie gaan echt een uitdaging vormen. In andere landen leven vaak andere of meer insecten en soms zijn deze ook gevaarlijk. Iemand met insectenvrees kan op vakantie angstig worden van de gedachten een ontmoeting te hebben met een (onbekend) insect. Dit kan zo erg zijn dat het dagelijkse bezigheden en dus ook een vakantie, enorm in de weg kan staan.

Ik denk dat iedereen weleens een beetje gespannen kan zijn voor een vakantie. Ik vind het zelf soms ook wel een hele onderneming. Toch hoort het voornamelijk leuk te zijn zonder dat spanningen of angsten echt roet in het eten gooien of een prettige vakantie onmogelijk maken. De angsten die ik hierboven beschrijf kunnen in verschillende gradaties voorkomen. In hoeverre ze iemand belemmeren hangt af van de ernst van de klachten.

Met angstklachten kan je ten alle tijde terecht bij de huisarts, ook met angsten die niet in dit artikel genoemd worden. Angsten zijn er om overwonnen te worden en met de juiste hulp kan je van je angsten afkomen of leren hoe ermee om te gaan. Paniek, stress en angst kan niet alleen een vakantie, maar ook je kwaliteit van leven an sich flink beïnvloeden. Het is daarom raadzaam om je eens te laten adviseren over hulpmogelijkheden als je hier veel last van hebt.

Fotografie: Porsche Brosseau

Heb jij last van angsten op vakantie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jules - Zondag 29 juli 2018 20:04
Ik ervaar vooral door mijn emetofobie naast mijn eetstoornis nogal wat klachten tijdens vakanties. Toch zal ik deze vakantie op een boot moeten overnachten (zie mezelf echter midden in de nacht nog wel terug zwemmen naar de kust, haha). Ook maakt het dat eten, naast dat ik een eetstoornis heb, extra lastig is. Want wat als het bedorven is? Thuis kan ik alle data checken en de ingrediënten checken voordat ik ze ergens door heen gooi. :( ach, heb het de afgelopen jaren ook wel gered...
Anne - Maandag 30 juli 2018 09:57
Ik heb zelf ook last van emetofobie. Echt knap dat je op een boot gaat overnachten! Zo ver ben ik nog niet..
Jeske - Zondag 29 juli 2018 21:30
Heimwee, heel erg!
Dit jaar ga voor de vierde keer op vakantie met een groep single-reizigers. Helemaal georganiseerd. Ik vind het altijd heel moeilijk om te gaan. Van te voren al veel huilen van de spanning, maar meestal ga ik wel. Als ik dan terug kom ben ik weer een ervaring rijker. Mijn angst is alleen dat ik door omstandigheden niet meer thuiskom. Vooral de reis vind ik eng, bang dat er dan wat gebeurt. Maar ja, er kan altijd wat gebeuren denk ik dan...
Elise - Maandag 30 juli 2018 07:18
Ik heb geen enkele diagnose of iets, maar ik herken ál deze angsten. Heb je dan ergens last van?

Bij ons in de familie heerst een beetje een taboe wat betreft diagnoses, dus ik wil niet naar de huisarts en terugkomen met een labeltje :-)
Ik - Maandag 15 juli 2019 10:30
Ik ben doodsbang om naar madagascar te gaan, ziektes, hygiene, vliegreis, aanslagen/overvallen.

Heb er totaal geen zin in, alles al geboekt