10 x slecht voor je zelfbeeld

 

Lange tijd heb ik bewust en onbewust heel negatief over mijzelf gedacht. Andere mensen waren knapper, slimmer en meer bijzonder. Ik zou toch nooit een partner krijgen, niemand vindt mij leuk genoeg en ik was gewoon een beetje een loser. Regelmatig voelde ik me hierdoor heel ongelukkig. Tegelijkertijd wist ik niet waarom ik zo ongelukkig was. Ik had een leuke studentenkamer, deed een prima studie, had een bijbaan, en zo nu en dan wat contact met medestudenten. Ik had toch niets te klagen? Pas toen ik verhuisde naar een pracht van een kamer in Arnhem met uitzicht op de Rijn, realiseerde ik me dat het geluk én ongeluk veel meer in mijzelf lag dan in de omgeving.

Ik had immers een pracht van een kamer, maar was ín die kamer nog steeds ongelukkig. Dat kwam voor een groot deel doordat ik zo'n negatief zelfbeeld had. Ik was nooit goed genoeg en daarom altijd ontevreden met mijzelf. Ik maakte mijzelf ongelukkig en het maakte geen bal uit wat ik deed of naar waar voor kasteel ik verhuisde, zolang ik niet blij met mijzelf was, maakte niets mij op de lange termijn gelukkig. Werken aan een positief zelfbeeld is dus heel belangrijk en een essentieel onderdeel als je aan het herstellen bent van je eetstoornis. Je kunt wel weer leren normaal te eten en anders leren omgaan met problemen, maar zolang je zelfbeeld slecht blijft, blijf je je voor een deel niet happy voelen. 

meisje zelfbeeld

In het dagelijks leven zijn er allerlei kleine dingen die kunnen bijdragen aan een positiever zelfbeeld. Helaas zijn er ook allerlei kleine dingen die kunnen bijdragen aan een negatiever zelfbeeld. We hebben op Proud2Bme al regelmatig allerlei tips gegeven voor een positiever zelfbeeld, dus nu vond ik het tijd voor een blog met daarin wat je beter níet kan doen; tien dingen die slecht zijn voor je zelfbeeld. Hopelijk heb je er wat aan en kan je bij deze zaken eens stilstaan wanneer je zelf weer eens in de verleiding komt om dit te doen... Vraag jezelf dan gewoon even af: Helpt mij dit? Geeft mij dit een positiever of negatiever gevoel over mijzelf? 

1. Jezelf met anderen vergelijken
Jezelf met anderen vergelijken is bijna nooit goed voor je zelfbeeld. je vergelijkt jezelf namelijk bijna altijd met mensen die het in jouw ogen beter doen of die knapper zijn. Je komt er daardoor altijd slechter uit. Het helpt je niet en het is ook niet kloppend. Iedereen legt een andere weg af in het leven, waardoor jezelf vergelijken met iemand anders hetzelfde is als appels met peren vergelijken.
Kijk naar jezelf, naar de weg die jij hebt afgelegd en vergelijk jezelf met hoe je een jaar geleden in het leven stond.

2. Iedereen het naar het zin maken
Altijd maar andere mensen pleasen is niet goed voor je zelfbeeld, al zal het op korte termijn wel goed voelen. Als je telkens iets voor een ander doet, zelfs als het niet uitkomt of als je er geen zin in hebt, vergeet je jezelf eigenlijk. Je werkt hard voor anderen ten koste van jezelf. Dat zal op de lange termijn een negatief effect hebben op je zelfbeeld. Je verliest jezelf steeds een beetje meer. Blijf bij jezelf, stel grenzen en kies af en toe voor jezelf. Jij bent net zo belangrijk als ieder ander.

3. Niets afmaken
Ergens niet aan beginnen uit angst dat het niet gaat lukken of iets niet afmaken omdat het waarschijnlijk toch niet lukt, is niet goed voor je zelfbeeld. Als je je door jouw angst laat leiden wordt je wereld steeds kleiner. Iedere keer als je iets niet doet omdat je bang bent te mislukken, versterk je het idee van jezelf dat je een mislukking bent.

4. Negatief over jezelf praten
"Je bent wat je tegen jezelf zegt dat je bent." Door jezelf constant negatief toe te spreken en te kleineren zorg je ervoor dat je dit na verloop van tijd ook gaat geloven. Probeer die negatieve gedachten over jezelf te toetsen met de realiteit. Klopt dit nou echt? En probeer ze te vervangen voor mildere, meer positieve gedachtes. Dat is een stuk beter voor je zelfbeeld!

5. Geen plannen maken
Natuurlijk hoef je niet iedere dag exact te weten wat je gaat doen, maar regelmatig geen enkele dagplanning hebben is veelal niet helpend. Door kleine doelen te stellen en taken/afspraken te plannen zal je je nuttiger voelen aan het begin van en dag en aan het einde van de dag wanneer je e.e.a. hebt volbracht. Dit is goed voor je zelfbeeld. 

6. Andere mensen slecht behandelen
Door onvriendelijk te doen tegen andere mensen, jaag je ze weg. Bovendien krijg je vaak wat je geeft. Geef jij een voorbijganger een glimlach, dan zal deze waarschijnlijk terug glimlachen wat je een positief gevoel kan opleveren. Geef je een voorbijganger een onvriendelijk gezicht, dan bestaat de kans groot dat je dit ook terugkrijgt. Dat zorgt voor een negatief gevoel "Ze vinden me niet aardig". Dit geldt ook voor het grotere geheel, met mensen die belangrijker voor je zijn dan enkel voorbijganger.

meisje zelfbeeld

7. Vluchten in drank, drugs e.d.
Op de korte termijn kan het gebruik van drank, drugs of bijvoorbeeld zelfbeschadiging of weinig eten goed voelen. Voelen als een oplossing. Op de lange termijn zal het een negatief effect hebben op je zelfbeeld. Je belandt hierdoor niet bij je ware emoties, leert er niet mee om te gaan en vlucht ervoor. 

8. Jezelf altijd slachtoffer voelen
Altijd maar de schuld buiten jezelf zoeken, zal in het begin veilig aanvoelen. Het ligt immers niet aan jou. Tegelijkertijd geef je jezelf hierdoor het idee dat je hulpeloos en zwak bent. Alles wordt jou aangedaan en je kon er zelf niets aan doen. Op de lange termijn zorgt dit voor een negatiever zelfbeeld. 

9. Op de bank hangen
In huis op de bank blijven zitten voelt veilig, maar je bereikt er niets mee. Sterker nog, je doet geen nieuwe positieve ervaringen op, waardoor je geen zelfvertrouwen kan opbouwen. Passief zijn zorgt tegelijkertijd voor een negatievere stemming, wat ook weer zijn weerslag heeft op je zelfbeeld. Kom van die bank af, ga hardlopen, val, sta weer op, val, sta weer op en doe nieuwe positieve ervaringen op.  

10. Te veel tijd online doorbrengen
Het internet is een heerlijke plek om uren van je tijd door te brengen. Tegelijkertijd is uit veel onderzoek gebleken dat lange tijd doorbrengen op social media een negatief effect kan hebben op je zelfbeeld. Je vergelijkt je eigen leven voortdurend met dat wat je online ziet. Richt je op jezelf en kom van die bank af, enkel daar zal je leven en zelfbeeld positiever van worden. 

Bron fotografie: Haley

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Vrijdag 7 juli 2017 14:20
fijne en intressante blog!
Chantal - Vrijdag 7 juli 2017 14:57
punt 6 is zeker waar, toevallig kwam ik je tegen Scarlet in de gang in de Ursula, en ik merkte dat ik een positief gevoel kreeg toen we elkaar begroette! Ik vindt het ontzettend knap hoe je bezig bent, je kan echt trots op jezelf zijn! ik vindt je echt een leuke vrouw! xxx
Scarlet - Vrijdag 7 juli 2017 15:44
Wat lief dat je dat zegt, dankjewel. Je kwam erg sympathiek over, dus groette je graag :) Fijn weekend en take care!
LeRose - Vrijdag 7 juli 2017 16:38
In hardlopen kun je ook doorslaan
Black Tiger - Vrijdag 7 juli 2017 17:48
Ja..
Heel herkenbaar helaas.
Dank je wel, een eye-opener!
neefje - Zaterdag 8 juli 2017 15:38
Wauw, wat een goede blog. Veel is herkenbaar. Dankje Scarlet!
sas - Zaterdag 8 juli 2017 23:45
bedankt voor deze mooie tips heel erg leerzaam
AnaMan - Zondag 9 juli 2017 11:20
Dank voor weer een goede blog, en zet hem op!!!